Opvoeding

Van Poesje Mauw naar condooms?

10 januari 2017
Van-Poesje-Mauw-naar-condooms-GoodGirlsCompany

Hoe je van Poesje Mauw naar een filmpje over condooms komt? Geen idee, maar het overkwam ons wel toen we naar Youtube keken. Meer ouders die hetzelfde hebben meegemaakt?

Dat een Youtube afspeellijst voor kinderen rare filmpjes kan bevatten, was ik zelf wel bekend mee. Ik had er al eens iets over gelezen. Man daarentegen wist het niet, maar kwam er dit weekend achter. Je hebt van die ouders die tegen een iPad zijn. Ik heb geen iPad dus ik hoef er ook niet tegen te zijn. Mijn man heeft er wel een. Voor de politiek beweert hij. En wie ben ik om daar aan te twijfelen. Miss C kan het woord iPad nog niet zeggen, maar weet wel dat papa die heeft. Zodra ze hem in het vizier krijgt en ziet dat hij onbemand is, pakt ze het ding op en dribbelt er mee naar de rechtmatige eigenaar. Deze kerstvakantie kon er geen ochtend voorbij gaan zonder het bekijken van poezenfilmpjes. Ze sloeg er zelfs de ochtend borst voor over dus dat wil wel wat zeggen.

Poesje kijken op de iPad

Zoals je weet zijn ik en de buurtkatten niet de beste vriendjes. Toch heeft mij dat er nooit van weerhouden om mijn dreumes het woord poesje aan te leren. Er kan geen kat onopvallend door onze voor- of achtertuin flitsen of haar spiedende dreumesoogjes merken het op. En dat niet allen ze begint uitzinnig met hoge piepstem te roepen “POESJE!!!” en daarbij te wijzen. Dat is toch al snel zo’n 30 keer op een dag. Een dag geen poes gezien is een dag niet geleefd. Vandaar dat ze op de dagen haar heil zoekt met kittenfilmpjes op Youtube en Facebook. Samen zijn ze dan wel even een tijdje zoet totdat de honger haar echt opbreekt en het haar heeft verheugd naar mama’s kamer toe te komen voor de o zo gewenste ochtendmelk.

Ik heb niks met kittenfilmpjes

Als ik eerlijk ben, ben ik geen fan. Dat heeft niks met de poezen in kwestie te maken. Elke kat die niet in mijn tuin zit te schijten, vind ik prima. Het heeft er gewoon meer mee te maken dat ik het niet nodig vind om mijn dreumes voor de tv te zetten. Nee, ze krijgt er vast geen noemenswaardige afwijkingen van, maar het is ook weer niet zo dat het een eerste levensbehoefte van een dreumes is. Toch?

Manlief denkt daar anders over. En ik gun hem zijn quality time met zijn dochtertje. Als zij er nu lol beleven aan het kijken van voorspelbare kittenfilmpjes waarom zou ik dan als betweterige über-moeke er iets aan moeten doen? Laat het gaan, laat het los. Vandaar dat ik er niks van zeg en niet met mijn ogen probeer te rollen. Dit weekend was het weer raak. Terwijl het geluid van Juf Roos met haar Poesje Mauw probeer te negeren, geef ik dreumes haar fruit. Zij heeft haar ogen straks op het scherm gericht ruim 3 meter achter ons. Na nog een vals kinderliedjes draai ik me ook even om. Gewoon om te checken hoe lang deze afspeellijst (lees ellende) nog gaat duren.

Van Poesje Mauw naar condooms?

Terwijl ik naar het scherm kijk, zie ik het beeld veranderen. Het tekenfilmpje wordt een film voor volwassenen. Vol interesse kijk ik naar een stelletje die op een kleedje in een bosrijke omgeving elkaar langzaam uitkleedt. De man ligt onder en de vrouw zit bovenop hem. Ik heb zo’n vermoeden dat ik weet waar dit naar toe gaat. Ik had al wel eens waarschuwingen gelezen over dat je je kind niet onbemand naar zoiets moet laten kijken. Maar toch, zoiets geloof je pas als je gezien hebtm toch? Ook dit maal kom ik bedrogen uit. Het blijkt geen ander soort poezenfilmpje te worden, maar een reclame voor condooms. Kijk, mijn oudste dochters zouden in een deuk gelegen hebben. Zij weten inmiddels wel wat dat is en alles wat enigszins met seks te maken heeft, werkt bij hen op de lachspieren. Maar dreumes is gepikeerd. Zij snapt er niks van. En misschien is dat ook maar beter zo.

Toch ben ik stiekem wel een beetje blij. Met een beetje geluk is het nu klaar met dreumes voor de iPad zetten. En dat zonder dat ik overduidelijk mijn afkeuring heb laten blijken. Wijze les; als mama het er niet mee eens is, komt er vanzelf wel iets langs wat het in de kiem smoort…

Heb jij wel eens meegemaakt dat je YouTube je kind een filmpje voorschotelde dat niet voor haar bestemd was?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

kitten via Shutterstock

 • Reply
  Sarah Online
  16 oktober 2017 at 03:40

  Je kunt je instellingen wel zo aanpassen dat je geen NSFW dingen te zien krijgt. Maar het is voor kinderen sowieso te riskant, daar ben ik het mee eens.

 • Reply
  PK
  11 januari 2017 at 08:55

  Yep. Dochter wilde stukjes/filmpjes van Frozen kijken. Werd het nagespeeld en zat Anna op Elsa, of andersom. Snel een andere filmpje gezocht.

  • Reply
   Josan
   11 januari 2017 at 10:01

   Hahaha dat is natuurlijk ook een hele andere versie 🙂 Je moet echt zo goed opletten tegenwoordig.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  10 januari 2017 at 11:18

  Nee gelukkig niet. Maar ik ben zelf wel ooit zwaar geschokt geweest toen ik in mijn onschuld poezie versjes zocht en een ander soort afbeeldingen te zien kreeg dan ik zocht….

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]