Engeland Europa Travel

Stedentrip Plymouth; tips en bezienswaardigheden in Britain’s Ocean City

2 mei 2018
Plymouth Sound

Plymouth is een bruisende havenstad in het zuiden van Devon. Vertrekpunt van de Mayflower, de legendarische boot waarop de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken. Ook vind je er het grootste zee aquarium van het Verenigd Koninkrijk the National Marine Aquarium. Hier zijn mijn tips voor een geweldige stedentrip in Plymouth.

Wanneer je dan toch in Zuid-West Engeland bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan een van de mooiste havensteden: Plymouth. Deze stad ligt in het graafschap Devon en telt 240.720 inwoners. Samen met mijn 3 dochters genoot ik op een mooie zonovergoten dag van alles wat deze charmante stad te bieden heeft.

Plymouth Ocean City

Stedentrip Plymouth

Volgens mijn navigatie was het vanuit Tamar Valley maar 26 minuten rijden naar Plymouth. Het werd iets meer, maar binnen een ruim half uurtje had ik onze auto vanaf het vakantieadres naar de parkeergarage bij Drake Circus gereden. Zelf wel te verstaan. Wetende dat ik over allemaal grote wegen kon rijden, durfde ik dat wel aan. Links rijden voelt inmiddels normaal en het rijden was ook niet al te moeilijk.

Plymoth Ocean City

Mayflower-Pilgrim Fathers

Vanaf Tamar Valley kom je over de Tamar River Bridge. Officieel heet deze hangende tolbrug de Royal Albert Bridge en hij verbindt Devon met Cornwall. Je vindt hem ongeveer iets na Saltash. Het is dat je voor je moet kijken, maar je hebt echt een spectaculair uitzicht over de Tamar River beneden en alle bootjes. Ik was vergeten contant geld mee te nemen en men accepteerde geen bankpassen. Dus kreeg ik een papier mee met daarop een nummer dat ik binnen een uur moest bellen zodat ik het geld kon overmaken. Hing ik goed en wel 5 minuten aan de lijn, liet de operator me we weten dat ze mijn (buitenlandse) kenteken niet konden registreren. Op de terugweg had ik geld bij mij, hoef je vanaf Plymouth naar Saltash dus niks te betalen… . Mijn stiefvader vertelde me ook dat er een ferry is. Die kan je ook nemen.

MayFlower Steps

Daar waar de voeten van de Pelgrim Vaders voor het laatst het land raakten, is een monument: Mayflower Steps. Het bestaat uit Dorische pilaren en een verkapping over het water. Verder vind je er de nodige achtergrondinformatie. Vanaf The National Marine Aquarium hoef je alleen de voetgangersbrug over te steken en dan ben je er. Maar omdat op het moment dat wij Plymouth bezochten gesloten was, moet je helemaal omlopen via Sutton Harbour.

Royal Citadel

De Engels Nederlandse oorlogen waren aanleiding voor koning Karel de Tweede van Engeland om Plymouth te erkennen als een belangrijke havenstad. Een stad die verdedigt moest worden tegen die schavuiten die allerlei schepen tot zinken brachten. Zo gezegd zo gedaan, de Royal Citadel was een feit. Voor meer dan 100 jaar was de Royal Citadel een van Engelands meest belangrijke verdedigingswerken aan de kust.

National Marine Aquarium Plymouth

National Marine Aquarium

Het National Marine Aquarium herbergt de grootste visstank van Engeland. Met maar liefst 2,5 miljoen liter water. Hoeveel dat is? Nou als je elke dag een bad neemt en dat 85 jaar lang kom je een beetje in de richting. In de bassins zwemmen maar liefst 40 verschillende haaiensoort. Vergaap je aan roggen, de zeeschildpad Friday en laat je in de serene onderwaterwereld onderdompelen terwijl je van alles leert over het leven in de zee. Ook een leuk uitje als het regent.

Drake Circus

Shoppen is altijd een goed idee. Het maakt niet uit of het regent of de zon schijnt. In Drake Circus vind je maar liefst 70 winkels zoals Claire’s Marks & Spencers, Primark, H&M, Next, Pandorra en River Island. Bezoek typisch Engels winkels zoals Cath Kidston en koop bij Monsoon geweldg special occasion jurken. Scoor een lace fascinator bij Marks & Spencers en laat je eigen persoonlijke beer maken bij de Build a Bear workshop.

The Barbican

The Barbican is een van de oudste historische gebieden van Plymouth. Het ademt historie uit en doet herinneren aan geschiedenis uit lang vervlogen tijden. Maar vandaag de dag is deze plek ook een levendige plaats waar je kan genieten van pubs, muziek, cafe’s en restaurants. Als je van eten op wereldniveau houdt, moet je hier zeker zijn!

Sutton Harbour plymouth

Sutton Harbour

Sutton Harbour heeft iets liefelijks. De wegen zijn er gemaakt van kleine keien. En in de haven vind je kleine ferry’s die je tegen betaling over het water vervoeren. Maar je hoeft het water niet op om te genieten van de verschillende bootjes die stil maar aanwezig in de haven liggen. Kijk naar zeemeeuwen en zwanen. Struin door straatjes waar de tijd stil heeft gestaan en laat je verrassen door verschillende bijzondere restaurants en winkeltjes.

Mount Edgecumbe

Aan de overkant van The Sound vind je Mount Edgecumbe Park en tuinen. Thuishaven van de Earls van Edgecumbe. Een van de 3 mooiste tuinen van Cornwall. Mount Edgecumbe is met zijn weelderige bloeiende tuinen echt een bezoekje waard. Het heeft een Engelse, Italiaanse en Franse tuinen. Wandel door het park, tussen de bomen en geniet van het adembenemende uitzicht die je vanaf deze kant over The Sound hebt.

Plymouth Devon

Hoe park

Bij mooi weer heb je vanaf Hoe Park een geweldig uitzicht over Plymouth Sound. Dit wordt ook wel gewoon The Sound genoemd. Een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. In het zuidwesten ligt Penlee Point (Cornwall). En in het zuidoosten ligt Wembury Point (Devon). Beide punten liggen zo’n 6 kilometer uit elkaar. Midden in de baai ligt Drake’s Island.

The Hoe Plymouth

In en rondom Hoe park is het gezellig druk. Families met kleine kinderen die spelen bij de speeltoestellen. Hondenliefhebbers die een wandelingetje maken. Aangezien iedereen de uitwerpselen van hun viervoeter gewoon opraapt is het heel schoon. Een verademing vergeleken bij Nederland.

Smeaton Tower

Smeaton Tower

Smeaton Tower is echt wel zo’n beetje de landmark van Hoe Park. Deze rood, witte vuurtoren zie je al van ver af liggen. En dat is ook precies de bedoeling. Smeaton Light werd gebouwd met maar een doel: vissers waarschuwen voor het verraderlijke Eddystone Reef. Een rotsformatie die grotendeels onder water is en vlak voor de kust van Plymouth ligt.

Van origine stond de vuurtoren dus ook iets verder in zee. Maar de weersinvloeden en het zoute water begonnen hun tol te eisen. Daarom werd de vuurtoren steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op de plek waar hij nu staat. Vandaag de dag mag je de vuurtoren beklimmen. Vanuit de lichtkamer heb je een fantastisch uitzicht over het centrum, The sound en Hoe Park.

Plymouth-devon-stedentrip-tips-bezienswaardigheden

Elizabethan Gardens

Engeland staat bekend om zijn prachtige tuinen. Ook in Plymouth kan je niet om de fraai aangelegde tuinen heen. De Elizabethan Gardens vind je dichtbij de Barbican. Maar dit juweeltje is goed verstopt. Wel zo fijn want daardoor is het er lekker rustig en kan je er gewoon genieten van de stilte, tuin en een goed boek.

Tinside Pool

Wist je dat Plymouth een Art deco zwembad herbergt? Het openbare buitenzwembad is vlak bij het strand en vanaf mei tot september mag je een paar baantjes trekken. Wij waren er een paar dagen te vroeg. Sowieso is het verstandig om te wachten totdat Plymouth een paar weken zon heeft gehad. De Tinside Pool is namelijk niet verwarmd. Je vindt het zwembad vlakbij de Plymouth Sound en vanaf Hoe Park en Smeaton Tower kan je hem zien liggen.

Charles Cross Church

Charles Cross Church Plymouth

Charles Cross Church

Okay Charles Cross Church is niet echt een attractie waar je in kan. Het is het karkas van een kerk op een van de vele rotondes die Engeland rijk is. Maar juist doordat dit middeleeuws bouwwerk midden op de rotonde staat trekt het je aandacht. Het is het decor voor een perfecte foto. De ruïne van de kerk en daarachter de hypermoderne architectuur van het winkelcentrum Drake Circus.

Meer blogs over Engeland

Plymouth

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Wendy Maes
  7 mei 2018 at 11:26

  Ik heb al heel wat regio’s in Engeland bezocht, maar ik ben nog nooit in de buurt van Plymouth geweest. Zeker eentje om te onthouden dus.

 • Reply
  Kim
  7 mei 2018 at 10:13

  Oooh wat mooi daar zeg! Vooral die haven ziet er geweldig uit!

 • Reply
  Janet | thatonetime
  7 mei 2018 at 09:45

  Zuid-Engeland is nog onbekend voor mij, maar het ziet er mooi uit! Alleen al bij het eerste plaatje van de mooie haven krijg ik al gelijk een vakantiegevoel!

 • Reply
  Me over ME Travel
  6 mei 2018 at 08:13

  Zuid-Engeland vond ik hartstikke mooi maar heb Plymouth indertijd overgeslagen. Ik geloof dat ik nog een keertje terug moet.

 • Reply
  Lizzie | Globalizious
  5 mei 2018 at 21:14

  Superleuk om dit terug te zien. Ik ben hier vroeger geweest toen ik exht nog klein was. Wel herkenbaar nav je fotos. Goede herinneringen. Mooie reis geweest.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]