Opvoeding Schoolkind

Plasles straks net zo normaal als gymles?

4 september 2018
plasles school kinderen

Laten we eerlijk zijn: schoolwc’s zijn smerig. Vooral in de kleuterklassen ontkom je soms letterlijk niet aan het het gezeik van andere kinderen. Door kinderen plasles te geven, leren ze ook meteen hoe het op het toilet hoort.

Het eerste jaar van dat mijn oudste dochter naar school ging, kwam ze regelmatig thuis met een natte broek. Ze was ruim een jaar zindelijk en totdat ze naar school ging, ging het altijd goed. In het begin dacht ik: spanning omdat ze nu naar school ging.  Ik liet het gaan en besteedde er niet al te veel aandacht aan. Het zou wel vanzelf over gaan. Maar dat deed het niet. En ze vond het juist heel leuk! Weken met natte broeken gingen voorbij.

En het bleek al snel dat ze naar school gaan juist leuk vond. Ook had ze thuis nooit een ongelukje. Dus waarom het dan zo vaak op school misging was mij een raadsel. Totdat dochter opbiechtte dat ze op school niet naar de wc ging. Waarom niet? Omdat ze de toiletten vies vond.

Vieze school-wc

 Nu weet ik hoe smerig openbare toiletten kunnen zijn. Maar van een kleuter wc op een basisschool kon ik me niet echt een voorstelling maken. In mijn tijd was het zo’n halfhoog hokje waar je net niet overeen kon kijken. Maar als je wilde kletsen met anderen kon dat. Niet dat er veel te kletsen viel want wie bij ons nar de wc wilde moest een plasketting ophalen. En per jongens en meisjestoilet was er maar 1. Pas als deze terug was mocht een ander. Wel nadat het kindje netjes haar vinger had opgestoken en het aan de juf gevraagd had.

Maar tijden veranderen. Voor dochter bestond er in de kleuterklas nog wel de beruchte plasketting. Maar jongens- of meisjeswc’s waren er niet. En dat had niks te maken met genderneutraal gedoe. Er was simpelweg gewoon geen andere wc te bekken. Dus moesten ze delen. En daar begon de ellende. Jongetjes die niet kunnen richten maar natuurlijk wel staand plassen. Natte wc-brillen en toiletpapier op de grond. De vloer onder de urine en zeep die natuurlijk op was. Ik begreep volkomen waarom mijn dochter op school niet naar de wc wilde. Het was vies en het stonk!

Toilethygiëne op school

Mijn kind blijkt niet het enige kind te zijn dat weigert om op school naar de wc te gaan. Meerdere kinderen doen hun behoefte liever thuis dan op school. En als de meeste schooltoiletten er uitziet zoals destijds bij mijn dochter snap ik dat. Maar het ophouden zorgt voor problemen. En het lost het probleem niet op: schooltoiletten blijven smerig. Vandaar dat kenners aanraden kinderen plasles te geven.

Al vanaf het kinderdagverblijf kregen mijn kinderen les over naar de wc gaan. Het lesaanbod beperkte zich vaak wel tot handen wassen na het plassen. En ik vermoed dat dit voor wel meer kinderen geldt. Maar ik kan me niet herinneren dat ze er echt op gewezen werden om bijvoorbeeld te gaan zitten. Wat je doet als je naast de wc plast. Of hoe je het schoonmaakt. Aandacht voor echte toilethygiēne is toch vaak alleen voor de echte schoonmakers. Of misschien dat  alles onderwijzers in hun bureau een extra flacon WC eend hebben en in de pauze met een pleeborstel even vlug door de pot raggen en er een doekje over halen. Het zou kunnen, maar zo zagen de meeste toiletruimtes er niet uit.

 Is plasles een goed idee?

Voorkomen is beter dan genezen. Kinderen zijn sponsen en in dit geval is dat wel handig. Leer ze op jonge leeftijd al van alles over toilethygiëne. Dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een schone wc en niet alleen de schoonmaker. Hoe je een toilet schoon achter laat en wat je kan doen als het er iets minder schoon uit ziet. Want goede sanitaire gewoontes schelen heel wat ziektekiemen en andere viezigheid.

 Plasles vind ik eigenlijk best logisch. Kinderen leren tegenwoordig op school van alles over seksualiteit en genderdiversiteit. Ze krijgen ontspanningsoefeningen om hun hoofd leeg te maken, leren plannen etcetera. Maar plasles als onderdeel van verzorging of als thema hygiëne zou wat mij betreft een mooie aanvulling zijn.

Een dergelijke les had mij het eerste jaar in elk geval heel wat broeken uitwassen gescheeld. Mijn dochter ging vaker op school naar de wc vanaf de klassen die een aparte jongens- en meisjeswc’s hadden.

Hoe zijn de toiletten op de school van jouw kind? Gaat jouw kind zonder problemen op school naar de wc? Zou jij plasles een goed initiatief vinden?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥Inspiratiebron

♥Foto

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]