Europa Travel Uitstapjes met kinderen video en vlogs Wales

Plas Mawr | met kinderen verkleden in Elizabethaans koopmanshuis

1 juni 2019
Plas Mawr met kinderen verkleden in Elizabethaans koopmanshuis

Tijdens onze vakantie in Wales bezochten we Plas Mawr. Dit beroemde witte huis in Conwy is een van de bewaarde Elizabethaanse huizen. Een hoogstandje van de architectuur uit die tijd. En bovendien een leuk kindvriendelijk uitsapje om samen met je kinderen in Noord Wales te doen.

Nadat we in de ochtend een speurtocht hadden gedaan in Conwy Castle, besloot ik dat de in de middag naar Plas Mawr zouden gaan. Ik had even getwijfeld tussen het kleinste huisje van het Verenigd Koninkrijk en Plas Mawr. Maar nadat ze bij Conwy verteld hadden dat laatstgenoemde huisje behoorlijk klein was en daardoor niet altijd even leuk voor kinderen, won Plas Mawr. Deze toeristische bezienswaardigheid ligt op nog geen steenworp afstand. Bovendien konden we met onze Wales Explorer pas gratis naar binnen.

Video Plas Mawr

Klik hier als je de video niet goed kan zien

Plas Mawr met kinderen bezoeken

De geschiedenis

Het huis werd gebouwd in opdracht voor Robert Wynn. Een Engels handelsman die het huis betrok na zijn huwelijk met Dorothy Griffith. Naast het huis behoorden ook verschillende stukken grond hem toe. Waaronder een wijngaard, boomgaard en hij bezat een grote melkveestapel. Op Plas Mawr hield Robert feesten en verwelkomde hij hartelijk verschillende gasten.

Na zijn dood zorgde een slimme clausule in zijn testament er voor dat het huis zoveel mogelijk in zijn originele staat moest blijven. En dat is wat je vandaag de dag dus ook ziet. In de architectuur van Plas Mawr zie je verschillende renaissance elementen. Samen met bouwkunst uit Noord Wales zelf. In het oog springend is de gevel van het huis. De opvallende trapgevel doet een beetje denken aan die van grachtenpanden in Amsterdam. Waardoor het ook wel weer een beetje voelt als thuiskomen. Daarbij kan je de tourguide in het Nederlands lezen waardoor ook kinderen iets mee kunnen krijgen van de rijke historie.

waar ligt Wales

Plas Mawr wales

Onze ervaringen

Bij de kassa lieten we onze Cadw Wales Explorer pass zien waarna we naar binnen mochten. Eerst kwamen we op een buitenplaats waar ik de buggy achterliet. Hierna beklommen we de traptreden op weg naar binnen waar ik entreetickets toonde. De vriendelijke medewerker aan de kassa informeerde waar we vandaan kwamen. In eerste instantie antwoordde ik Anglesey, maar ze bedoelde welke taal we spraken. Wat bleek? Er was een routebeschrijving door het huis in het Nederlands.

Wales vakantie kinderen

Verkleden

Op een A4 stond uitgebreid de historie en werden bezoekers meegenomen door de verschillende ruimtes van het huis. Van de zolder met zijn scheve houten vloer, tot de kamers van het dienstmeisje. We begonnen in de ruimte recht tegenover de receptie. Hier stonden verschillende kledingrekken. Bezoekers mogen de kleding aanpassen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Net zoals in Odense gingen we helemaal los. Chloé voelde zich een prinses en Bailey koos een outfit voor een dame op stand.

Plas Mawr Conwy Wales

Welsh leren

Plas Mawr wordt beheerd door Cadw. Wat de National Trust voor Engeland is, is Cadw voor Wales. Een van de medewerkers hoorde ons praten en vermoedde dat we uit Nederland kwamen. Daar had ze vaker bezoekers van gehad en ze kende het Nederlandse woord voor raam: venster. Het bleek dat het Welshe woord voor raam bijna hetzelfde is.

Terwijl we in gesprek waren, leerde ze de kinderen ook nog een zinnetje in het Welsh. In de video zie je wat de kinderen leerden.

vakantie in Wales

Autoreis Wales

Plas Mawr bezoeken met kinderen

Als je met je kinderen een vakantie in Wales houdt, mag een bezoekje aan Plas Mawr niet ontbreken. Vooral voor oudere kinderen is het leuk om terug in de tijd te gaan en iets te leren over de plaatselijke geschiedenis. Je kan het combineren met een uitstapje naar Cowny Castle. Maar ook vanaf Llandudno of Zip World is deze bezienswaardigheid goed te bereizen. Maar wanneer je het huis met (jonge) kinderen bezoekt moet je wel met het volgende rekening houden:

 • Vlakbij de receptie mogen kinderen zich verkleden. Toen wij Plas Mawr bezochten was Chloe 3 jaar en had ze maat 104. De meeste verkleedkleding was nog te groot voor haar. Voor hele kleine kinderen is er dus geen verkleedkleding.
 • Kinderen mogen niet aan spullen zitten. Kijken en doorheen lopen is okay, overal aan zitten niet.
 • het Elizabethaanse huis is niet toegankelijk met kinderwagens. Deze moeten buiten op de patio blijven. Wat geen probleem is bij mooi weer, maar als het regent worden ze nat. Neem in dat geval een regenhoes voor de kinderwagen mee.
 • trappen kunnen behoorlijk steil en smal zijn. Als het druk is kun je kleine kinderen beter tillen of de trap op en afgaan als alle andere bezoekers voorbij zijn.

 

In Plas Mawr leer je dat anderen laten zien dat je het beter hebt dan zij zo oud is als de mens zelf.

 • Reply
  Marc
  10 augustus 2022 at 18:05

  Hoi Josan, sinds kort heb ik ook een 1-ouder gezin en dit jaar gaan we óók naar Wales (haha!). Dank je wel voor je leuke blog over hoe jij met 3(!) kinderen het hebt uitgehouden in Wales. Dan moet mij dat met twee kinderen ook lukken. Ik heb genote van je verhalen en videos en een aantal van jouw links opgeslagen zodat ik ter plekke nog even kan terug zoeken wat jij er over gezegd heb.

 • Reply
  Priscilla
  1 juni 2019 at 17:59

  O wat gaaf! Lijkt me super om te doen! Vooral ook dat verkleden. Ik wil ook graag eens een reis maken door Wales. Het is er zo mooi.

  • Reply
   Josan
   13 juni 2019 at 22:49

   Hallo Priscilla, dat moet je zeker een keer gaan doen. Het is er echt adembenemend mooi. Ik zou dolgraag nog eens terug willen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]