Persoonlijk Schoolkind

Surprise: vanaf 1 september zijn wij een pinda vrije school

21 augustus 2018
pinda vrije school

Het nieuwe schooljaar is nog geen 2 dagen oud maar het zit al weer vol verrassingen. Per 1 september is de school van mijn kind en pinda vrije school. Surprise! Die zag ik ook niet aankomen… .

Nu weten jullie dat ik altijd met veel liefde spreek over de school van mijn kroost. Grote veranderingen doen ze namelijk nooit zomaar onverwacht. Neem nu bijvoorbeeld het continurooster.

Invoering continurooster

Hiervoor werd een informatieavond gehouden, nieuwsbrieven uitgezonden en geënquêteerd. Om dit het volgende jaar toch af te blazen. De reden? Er was te weinig animo. Pffiewww, wij ouders die het altijd beter weten, waanden ons veilig. Scholen waar de wil van de ouders geldt zijn namelijk steeds zeldzamer. Die moet je koesteren. De ouder participatiegraad bereikte dat jaar recordhoogte. En ook betaalde het merendeel van de ouders gewoon netjes de vrijwillige ouderbijdrage. Voor wat, hoort wat. Niet zeiken maar dokken.

Het jaar erop herhaalde hetzelfde riedeltje zich. En dachten we wel veilig te zijn. Ik heb geen idee wat de uitkomst dit keer was. Maar keek een beetje vreemd op van het resultaat: dat rooster werd hoe dan ook ingevoerd. Punt uit. En helaas was het te laat om mijn schoolgeld via de bank terug te vorderen.

Inmiddels zijn we dat punt al weer vele jaren gepasseerd. Zijn de rel schoppende ouders van toen inmiddels verstomd of ouder wijzer geworden. We hebben gezien dat we er niet dood aan gaan en we leven nog lang en gelukkig. Vandaar dat ik enigszins vreemd opkeek toen ik deze middag een nieuwsbrief ontving waarin de pinda vrije plannen van de onderwijsinstelling uiteengezet werden.

Een pinda vrije school

Omdat er vanaf september een kind naar school gaat met een ernstige pinda allergie is besloten om er een pinda vrije school van te maken. In de nieuwsbrief werden wat FAQ’s behandeld. Wees men op een informatieavond die er binnenkort is. En benadrukte de schooldirecteur dat men er vanuit gaat dat wij hier als ouders aan mee gaan werken. Er werd nog even aangehaald dat dit helemaal niet zo raar. Blijkbaar zijn er steeds meer allergische kinderen. Schijnen er meer pinda vrije scholen in Nederland te zijn en ook luchtvaartmaatschappijen. Ah daar zijn die nootjes op korte vluchten gebleven.

Het is niet dat ik er niet aan mee wil werken. Mijn kinderen lusten geen pindakaas en zelf kan ik er ook slecht tegen. (Nope geen allergie) Maar er zijn scholen waar kinderen al geen zoetigheid meer op hun brood naar school mogen. Waar je kind – als die net zoals die van mij de voorkeur geeft aan chocopasta met cupcakeversiering-  een belerend briefje mee krijgt. ‘Foei niet meer doen he?!” Voor sommige kids is een bammetje pindakaas een van de weinige dingen die nog niet afgekeurd was. Tot nu toe dan.

Vroeger

Toen ik op de basisschool zat had ik een vriendinnetje die zo ernstig allergisch was voor gluten (en een heleboel anders) dat ze naar een speciale school ging. Een reguliere basisschool kon daar geen rekening mee houden. Ik weet trouwens niet of de school er geen rekening mee kon houden of niet wilde. Voor hetzelfde geld wilden de ouders ook geen enkel risico lopen. Bij bepaalde allergische reacties wil je natuurlijk wel weten of de school ruime ervaring heeft en een bewezen record. Uiteindelijk gaat het wel om je kind en niet om een cavia. Maar dat was in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. Dat waren de hoogtijdagen van het speciaal onderwijs. Toen bestond er zowat een schooltje voor elk kind met een labeltje. LOM-scholen, ZMLK…het was toen allemaal mogelijk en het was niet erg. Ook als je met een busje werd opgehaald mocht je na schooltijd gewoon mee doen op straat met een potje Stand in de mand.

Tegenwoordig hebben we passend onderwijs. Nu staat er een juf en hopelijk een onderwijsassistente voor een plofklas waarin tegenwoordig een heleboel labelkindjes zitten. Want dankzij passend onderwijs kunnen ze ook naar een reguliere school. En ondertussen staken leraren voor beter onderwijs en verlaging van de werkdruk.

Hoe ver gaat de zorgplicht van een school?

Aan de ouders zal het niet liggen en aan het betreffende kind zelf ook niet. Ik ben niet het type ouder die daar geen rekening mee wil houden. Dus de eisen voor een pinda vrije school zal ik heus wel serieus nemen. We zijn een samenleving en ik vind dat je daarin rekening met elkaar houdt. De school vindt dat ze in het kader van passend onderwijs een zorgplicht heeft om een veilige omgeving voor leerlingen te zijn. Dat begrijp ik. Toch vraag ik me af hoe ver de zorgplicht van een school gaat. Is deze dan afhankelijk van willekeur?

Want anders weet ik nog wel een thema: vaccineren. Ik zeg altijd dat ik mijn kinderen niet vaccineer voor hen zelf…maar voor  kinderen die kwetsbaarder zijn. Voor wie het niet een vrijblijvende keuze is maar serieuze consequenties heeft als er een epidemie uitbreekt. Is het mogelijk dat school van ouders kan vragen hun kinderen te vaccineren omdat er 1 kind is die bijvoorbeeld een levensbedreigende conditie heeft waarbij het belangrijk is dat de vaccinatiegraad op een school 90% is? Of andersom…stel dat mijn kind een broertje of zusje heeft wiens immuunsysteem zwak is, kan ik dan in het kader van zorgplicht verwachten dat school ongevaccineerde kinderen uit de klas van mijn kind verwijdert? Omdat dit een risico vormt voor mijn overige gezinsleden en daarmee een onveilige omgeving creëert?

Dit zijn zomaar wat gedachtes die ik had…Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. Zit jouw kind op een pinda vrije school? Je mag reageren mits je respectvol reageert. Oeverloze discussies, op de persoon spelen en complottheorieën zal ik verwijderen.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Maud - Maudgeniet.nl
  22 augustus 2018 at 20:43

  Ik vind het heel dubbel! Zelf heb ik een hele heftige visallergie; ik kan al helemaal opzwellen (inclusief luchtpijp) van de geur.. Het is natuurlijk heel mooi dat school daar zo in mee gaat, bij mij is het regelmatig mis gegaan op school.. Maar aan de andere kant is een allergische reactie gewoon niet te voorkomen. Alleen het kindje kan leren om er mee om te gaan en er een goede weg in te vinden. Maar nogmaals: het is zoooo moeilijk om -als kind- te leven met een voedselallergie.

 • Reply
  Selena
  22 augustus 2018 at 12:58

  Ik studeerde aan de HKU. In Hilversum zat een student met een latex allergie. In de hele school was geen latex toegestaan. (Wat anders dan pindakaas natuurlijk).
  Als het gaat om directe bedreiging van een kinds gezondheid vind ik het geen probleem. Dus ook je voorbeeld van een kind met een zwakke weerstand. Vind ik ook dat een school kan zeggen hee, iedereen moet gevaccineerd worden. Maar mocht er al een vaccinatie-vrij kind op school zitten. Kan die niet weggestuurd worden.

  Verder bemoeien met eten vind ik vreselijk. Ik begrijp dat kinderen gezond moeten eten. Maar het is nog steeds aan de ouders. Ik vind dat wel echt te ver gaan.

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 20:22

   Wow, dat is dus ook nog mogelijk! Wel cool dat school er dan rekening mee hield. Stemt mij hoopvol in elk geval over de verschillende mogelijkheden. Als mijn jongste naar school gaat (die gaat naar een andere) zal ik er zeker naar informeren wat zo’n school er aan doet.

 • Reply
  Marguerita
  22 augustus 2018 at 11:56

  Ik vind dit wel heel erg overdreven… dat je er met traktaties rekening mee houd, prima, maar dat het voor alle kinderen verboden is om pindakaas te eten… vind ik veel te ver gaan.

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 20:27

   Het is niet verboden, maar we worden verzocht mee te werken. Uiteindelijk wil je het natuurlijk ook niet op je geweten hebben dat een ander kind doodziek word omdat jouw kinderen pindakaas op hun boterham hadden…

  • Reply
   Dees
   9 september 2018 at 00:48

   Onze school is pindavrij geworden. Ik als mama van een meisje van 7 ben zeer opgelucht.
   Stel er heeft een kind pindakaas gegeten en er zit nog een spoortje op zijn hand en hij pakt een boek. Vervolgens pakt mijn dochter dat boek en wrijft daarna met haar hand langs haar mond. Helaas kan dat voor haar al fatale gevolgen hebben. En hebben we dit al 3x net aan goed zien aflopen.
   Helaas heeft haar laatste reactie wel voor een flinke trauma gezorgd en loopt nu onder behandeling bij een psychiater.
   Voor dit soort extreme allergieën ben ik heel heel heel erg blij dat onze school dit zo serieus neemt.
   Mijn dochter heeft overigens 17 allergieën maar er is er geen die zo gevaarlijk is als een pinda allergie

 • Reply
  Marianne
  22 augustus 2018 at 08:53

  Ik heb 1x via m’n werk meegemaakt hoe heftig een pinda allergie kan zijn (die kreeg het al van de geur)
  Enerzijds goed dat de school er zo op in speelt, anderzijds heb je er iedereen mee. Bij ons bijvoorbeeld eet de onderbouw in andere lokalen en achter gesloten deuren dan bijv. de andere klassen. En wat je zegt over het vaccineren ben ik ’t helemaal mee eens.

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 20:24

   Ja, dat is dan wel heel erg heftig. Volgens mij eet elke klas in zijn eigen lokaal op school. Maar doordat oudere kinderen ook wel eens in jongere klassen helpen en peuters in oudere klassen komen snuffelen kan er niet een strikte scheiding gemaakt worden met pinda vrij. Om die reden vermoed ik dat ze gewoon voor het hele gebouw gekozen hebben.

 • Reply
  Tanja
  22 augustus 2018 at 07:58

  Bij ons op school is alleen de klas waar het kindje in zit met de pinda-allergie, pinda-vrij.
  Heel de school vind ik echt te overdreven.

  En over speciaal onderwijs en passend onderwijs, je moet gewoon geluk hebben met school. Mijn zoon heeft autisme en dyslexie, zit op een normale basisschool, gelukkig niet in een plofklas, zonder assistent. Het gaat goed en de andere leerlingen krijgen ook genoeg aandacht. Dus het is niet altijd zo negatief zoals jij schrijft..

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 20:16

   Volgens mij doen ze heel de school omdat het zich anders toch wel verspreid. Ik heb er te weinig verstand van om het echt in te kunnen schatten. Snap wel dat de school geen risico wil nemen. Mijn dochter zat op een reguliere basisschool. Tegenwoordig is er veel zorg voor leerlingen met een labeltjes. Nadeel is dat er weinig aandacht en mogelijkheden zijn voor kinderen voor wie de lesstof te makkelijk. Ik vind dat er tegenwoordig voor alles wat boven het maaiveld uitsteekt weinig uitdaging op een reguliere school is. Kinderen slaan tegenwoordig makkelijker een las over omdat uitdaging ontbreekt. En je ziet hier in de omgeving steeds meer scholen voor hoogbegaafde kinderen opkomen omdat het regulier onderwijs te druk is met de dagelijkse gang van zaken. Nee, het is waarschijnlijk niet negatief…maar het is maar net aan welke kant je zit.

 • Reply
  Marjo
  22 augustus 2018 at 07:57

  Als je kind zo n heftige pinda allergie heeft mag je dankbaar zijn dat de school dit doet ik denk zelf dat ik er niet veel moeite mee zal hebben. Heb je dan een lijst gekregen wat er niet meer gegeten mag worden? Of gaat het meer om bootje en pindakaas dat echt duidelijk pinda is. Bij mijn dochter zit er ook een meisje met verschillende allergieën . Ik heb thuis wat dingen liggen die ze mag eten en met trakteren houd ik er rekening mee. Is zo leuk voor iedereen .ben benieuwd hoe het je bevalt dus over een maand een vervolg blog?
  En wat vaccineren betreft daar wil.ik wel een verplichting voor op school. Je ziet het aan de mazelen uitbraak

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 20:26

   We hebben een lijstje gekregen met gradaties: pinda, sporen van pinda en gemaakt in een fabriek met pinda’s. Per categorie is aangegeven of het mag en of het een hoog of laag risico is. Ik weet ook niet hoe het gaat bevallen. Op zich eten mijn kinderen geen pindakaas. Maar ik ben wel benieuwd wat het sentiment van andere ouders op de school is. Tot nu toe heb ik daar nog niet heel veel zicht op.

 • Reply
  ai15362
  21 augustus 2018 at 23:51

  Ik zou mijn kinderen lekker een boterhammetje met pindakaas meegeven. Is heel gezond overigens. De bedoeling, het beschermen van dit kind, is natuurlijk heel goed. Maar volgens mij zijn er toch andere manieren om te voorkomen dat dit kind pinda’s eet.

  • Reply
   Kim
   22 augustus 2018 at 05:10

   Een kind dat allergisch is voor pinda, kan al een heftige reactie krijgen wanneer het wordt aangeraakt door een kind dat net pindakaas heeft gegeten!!
   Bij een ernstige reactie, Zwelt je tong, lippen en/of oogleden enorm op. Hierdoor kun je moeilijkheden met slikken, praten en uiteindelijk ademhalen krijgen.
   Je bloeddruk daalt, met alle gevolgen van dien.
   Dus nee ik zou niet je kinderen lekker een boterham met pindakaas meegeven.
   1 keer heb ik z’n heftige reactie bij een kind meegemaakt en ik dacht echt dat hij doodging.
   Ik vind het goed dat deze school deze maatregelen treft. Kinderen leren zo toch ook rekening met elkaar te houden!

   • Reply
    Josan
    22 augustus 2018 at 07:06

    Ik heb wel begrepen dat het ernstig is. En wat ik van anderen heb begrepen kan het in sommige gevallen al gevaarlijk zijn als een kind dat pinda’s gegeten heeft in het gezicht van een kind met een serieuze pinda allergie ademt. Het is inn elk geval wel iets om echt zorg aan te besteden.

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 07:09

   Het gaat er niet om dat het kind pinda’s eet. Het gaat erom dat het er niet mee in aanraking komt. Als mijn kind het eet, speelgoed of een speeltoestel aanraakt met handen waar pinda resten aan zitten en dat kind speelt er vervolgens mee, heeft dat al gevolgen. Zeker als een kind klein is, kan ik me voorstellen dat de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving nog niet alleen bij het kind kan liggen. Maar ooit komt er een middelbare school of werk. En ik vraag me af of je dat helemaal pinda vrij kan maken.

   • Reply
    denisevanl
    25 augustus 2018 at 22:31

    Ik denk vooral dat de school dit doet omdat het kind zelf nog te jong in om risico´s in te schatten. Een tiener kan op een bepaald moment zelf bedenken wat wel of niet handig is met allergie´en.

 • Reply
  Linda
  21 augustus 2018 at 23:24

  Persoonlijk ben ik van mening dat scholen minder moeten bemoeien. Het is heel goed dat scholen aankaarten dat er belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden, maar ik vind ook dat een school niet kan dicteren wat ik mijn kinderen wel en niet laat eten.

  • Reply
   Josan
   22 augustus 2018 at 07:16

   Het is niet zo dat je de school niet inkomt als je het wel doet. Ook zitten er geen juridische stappen aan vast. Wel is het zo dat je als ouders moet beseffen dat je daarmee een levensbedreigende situatie creeert. Naar het schijnt heeft dit kind echt wel een ernstige vorm van allergie met zelfs kans op een dodelijke afloop. In zo’n geval is het de vraag of je als ouders het op je geweten wilt hebben dat het mis ging doordat jij er geen rekening mee wilde houden.

  • Reply
   Dees
   9 september 2018 at 01:02

   Wat zou je doen als ouder als je je kind naar school stuurt wetende dat overal op school rattengif kan liggen. Aan de boeken. Aan het speelgoed. Wetende dat je je kind naar een plek stuurt vol risico’s. Dat je kind elk moment dat ow zo gevaarlijke en zelfs dodelijke rattengif binnen kan krijgen…

   Zo voelde ik me. Een ouder die haar kind van 7 jaar iedere dag los moet laten en hopen dat goed op haar gelet wordt. Een ouder die door die vreselijke allergie haar dochter al 3x bijna heeft zien stikken.
   Nu is haar school pinda vrij. Pffff wat een heerlijk gevoel…

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]