Opvoeding

Piercings of haren verven van je kind

3 juli 2017
Lichamelijke integriteit_gaatjes baby_haren verven_GoodGirlsCompany

Piercings, geverfde haren hoever mag je eigenlijk gaan als het op het uiterlijk van je kind aankomt? De ene moeder heeft er geen probleem mee en de ander brult al meteen iets over lichamelijke integriteit en gaat de barricades op. Best grappig dat moeders wiens kind er bij loopt zoals zij dat graag zien zich druk maken om de kinderen van andere moeders… .

De jeugd van tegenwoordig is niet meer wat het geweest is. Als ik mijn jeugdfoto’s terug zie, kan ik soms niet anders dan concluderen dat mijn moeder dus echt geen smaak had. Nee, het maakt me niet uit dat het toen  in de mode was. Ook als weldenkende moeder kan je bepaalde grillen soms een halt toe roepen. Zo zijn er voor mijn dochters ook bepaalde kledingstukken waarin ze niet naar school mogen. Ook al gaan ze op hun kop staan en loopt iedereen er zo bij.

Instagram hipster jeugd

Op Instagram zie ik soms de hipte outfitjes voor kinderen voorbij trekken. Nee, ik heb het niet over monochrome want dat is inmiddels ook gewoon mainstream. Ik heb het over kinderkleding die soms net een kopie lijkt van volwassenen. Leren rokjes voor meiden bijvoorbeeld. Of off-shoulder tops. Maar ik zie ook haartrends die een kopie lijken van de hipsterkaspels  van hun ouders.  Zoals mermaid haar. Haar dat is geverfd in alle kleuren van de regenboog. Maar natuurlijk wel op zo’n manier dat het er mooi uitziet. Eventueel nog voorzien van een undercut of zijkant van het hoofd kaal geschoren.

Ik geef toe dat wanneer het goed is uitgevoerd ik het best leuk vind. Al weet ik nu al dat het met het haar van mijn dochters nagenoeg onmogelijk is. Maar mocht er een goede kapper zijn, die het lukt zonder hun haar te beschadigen. Dan wil ik er best serieus over nadenken.

Zo moeder zo dochters

Grote aanpassingen heb ik nooit aan mijn lichaam gedaan. Ik heb 2 kleine gaatjes in mijn oren. Ik heb jaren getwijfeld over een tweede gaatje of andere piercings maar dat is er nooit van gekomen. En gaat ook niet meer gebeuren. Ook heb ik nog steeds geen tattoo. Terwijl ik een zwak heb voor echt mooi uitgevoerde tatoeages. Maar als ik dan op vakantie zie dat zowat iedereen er een heef, hoef ik niet meer. Een beetje een eigenwijs soort statement.

Dit is dus wat mijn dochters mee krijgen. Waarschijnlijk heeft dat ook hun beeld beïnvloedt of wat zij als ‘gebruikelijk’ zijn gaan zien. Zonder daar nu een oordeel aan te hangen. Had ik gerookt dan zagen ze dat als de standaard. Alle drie de dochters hebben allemaal gaatje in hun oren. Al vanaf baby leeftijd. Doordat anderen wel eens vol verbazing reageerden dat hun zusje al gaatjes heeft, weten ze wel dat dit niet de standaard is. Ook al is dat bij ons wel gewoon het geval. Hun haarkleur heb ik nog nooit geverfd. Maar ik heb al wel eens de krul van hun haren aangepast. En geloof me daar komen veel meer chemicaliën bij kijken dan de gemiddelde haarverf.

Lichamelijke integriteit

Persoonlijk hang ik de visie aan dat moederschap vooral een reis is die elke moeder met haar eigen kind doormaakt. Vandaar dat ik er ook totaal geen boodschap aan heb als anderen er iets van vinden dat mijn dochters nu al gaatjes hebben. Discussies over lichamelijke integriteit vind ik vooral nuttig wanneer het om echt onomkeerbare lichamelijke ingrepen gaat.

Stel dat ik mijn dochters nu tunnels gegeven had en ze met een groot gat in hun oren zaten. Kijk, daar mag je zo je vraagtekens bij plaatsen. Of als ik besloten had om met een scherp spijkertje een patroon op hun huid aan te brengen en dat in te kleuren met inkt. Ter ere van onze voorouders en onze cultuur. Ook dan is het misschien wel zinvol. Maar bij het overige denk ik vaak toch echt: zoveel moeders, zoveel meningen. En wat mooi dat iedere moeder de kans krijgt om te handelen naar haar gevoel en inzicht.

Zou jij het haar van je kind verven?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!