Persoonlijk

Persoonlijk | Ik ben een studerende moeder

8 mei 2021
studerende moeder

Afgelopen maand deed ik een stapje terug. Bewust, want ik heb de neiging om alles tegelijk te doen. Nu ik een studerende moeder ben, kan dat niet meer.

Bijna een jaar geleden begon ik aan een nieuwe baan; communicatieadviseur bij een gemeente in midden Nederland. De vacature sprak me aan en ook al zaten we middenin de coronacrisis ik wilde het proberen. Wat had ik te verliezen? Dus zogezegd zo gedaan; ik deed een online sollicitatie en de rest is geschiedenis. Ik ben inmiddel alweer heel wat maandjes communicatieadviseur met als specialisatie sociaal domein. leuk, want voordat ik in 2019 mijn baan opzegde, was ik dat ook.

Hoe ik een studerende moeder werd

Redenen waarom ik het volgen van een studie uitstelde

Het volgen van een opleiding stond al heel wat jaren op mijn wensenlijstje. Maar er waren twee redenen waarom ik mijzelf dat niet eerder zag doen dan als ik midden 40 zou zijn. Allereerst omdat mijn kinderen tegen die tijd oud en zelfstandig genoeg zouden zijn. Waardoor ik hoopte dat de combinatie werk, studie en privé wat minder heftig was. Ten tweede had ik nog nooit ergens zo lang gewerkt dat een werkgever bereid was de kosten van de studie te betalen. Ik geloof dat het belangrijk is om in jezelf te investeren en dat dit geld mag kosten. In het verleden had ik mijn post-HBO digitale communicatie ook al zelf betaald. Maar het prijskaartje dat aan deze studie hangt, is een behoorlijke aanslag op de spaarrekening van een gezin. Kort samengevat; genoeg redenen om het volgen van een studie nog een aantal jaren voor mij uit te schuiven.

Wat de doorslag gaf

Tot zover de theorie. In de praktijk begon ik de noodzaak van het volgen van een studie wel te voelen. Daar waren een aantal redenen voor.

 1. Qua werkervaring ben ik nu op een punt aanbeland, waarbij een bepaald soort papieren steeds vaker gevraagd wordt. Het zou mij helpen door te groeien.
 2. Die zelfstandigheid van mijn kinderen was gebaseerd op mijn oudste dochters. Chloé en Novan waren toen nog niet eens geboren. Sterker nog, zo aan de vooravond van mijn scheiding verwachtte ik geen gezinsuitbreiding meer voor de toekomst.
 3. Maar de belangrijkste reden om alsnog te gaan studeren, was dat de mogelijkheid om de gewenste studie te volgen eerder op mijn pad kwam. Inclusief een werkgever die het zou betalen.

Voorbereiden op mijn studie

Voordat ik aan de studie begon moest ik een test afleggen. Het resultaat van ruim 300 vragen zou mijn mentor inzicht geven in een aantal factoren:

 • Wie ik ben;
 • Wat mijn sterke punten zijn;
 • Waar ik moeite mee heb;
 • Wat ik nodig heb;
 • Hoe je mij motiveert en
 • Hoe ik leer;

Sociaal wenselijk antwoorden had geen zin. Allereerst was het aantal vragen daar te veel voor. Op een gegeven moment raakte ik een beetje kwijt wat ik ook alweer eerder geantwoord had. Bovendien bepaalde je antwoord ook weer of er in een vervolgvraag dieper op in werd gegaan. En als laatste zat er een bepaalde soort intelligentie in het systeem wat detecteerde als je teveel afweek. In je antwoorden moest een bepaalde continuïteit zitten. Deze werd gemeten op een schaal van 10. Zelf scoorde ik een 9 op de 10. Wat betekende dat mijn antwoorden redelijk authentiek zijn en men er met zekerheid vanuit kan gaan dat ik het eerlijk had ingevuld.

Mijn eigen weg gaan

Voor mij is 2020 een jaar geweest dat helemaal niet in het teken stond van de Coronapandemie. Natuurlijk kreeg ik er wel mee te maken. Vanwege mijn piketdienst als communicatieadviseur binnen de Veiligheidsregio bijvoorbeeld. Maar op de achtergrond zijn er voor mij veel belangrijkere dingen gaande. Jaren voelde het voor mij alsof bepaalde deuren gesloten bleven en mijn leven stilstond. In 2020 werden voor mij verschillende ramen geopend. Een nieuwe baan maar ook de mogelijkheid om als moeder weer te gaan studeren. Met kansen die ‘toevallig’ precies op het juiste moment op mijn pad kwamen. Angst om te falen heb ik niet meer. Ik ga mijn eigen weg en de loop van 2021 zal dit zichtbaar worden. Maar alles op zijn tijd.

Moederschap en studeren

Toen Grace en Bailey nog jonger waren, rondde ik al een post-HBO opleiding af op het gebied van digitale communicatie. Met de combinatie van studeren en moeder zijn heb ik dus al ervaring. Ik weet dat het een uitdaging is om een studerende moeder te zijn.
Zo moest ik anderhalf week geleden mijn eerste opdracht inleveren. Ik had er twee weken de tijd voor. Alleen een probleem; week 1 had ik last van duizeligheid en extreme hoofdpijn. Werken, moeder zijn en op tijd naar bed vroeg al genoeg energie. De tweede week twee kreeg Novan tanden waardoor hij slecht sliep, veel huilde en alleen maar tegen mij aangeplakt wilde zitten. Op zijn zachtst gezegd, niet handig. Met als gevolg dat ik de 4 dagen voor deadline alsnog alles op alles moet zetten om het op tijd af te krijgen.

Radiostilte

Op Koningsdag, toen iedereen uit huis was, zat ik aan mijn opdracht. Ik heb de eigenaardige eigenschap dat als ik iets moet doen, ik er weken tegenaan kan hikken. Maar als ik er mee bezig ben, vind ik het vaak ook heel leuk. En is er een soort gevoel van spijt omdat ik mezelf de ervaring ontnam er van te genieten en te leren toen ik alle tijd had. Ik weet dat ik dit doe en werk daar aan. Net zoals ik weet dat ik de neiging heb om alle tegelijk te doe terwijl het okay is om bepaalde dingen op een lager pitje te zetten als je druk bent. Ook daar werk ik aan.
Vandaar dat ik afgelopen maand even gas terug nam met bloggen. Ik wil bloggen, omdat ik het leuk vind. Het mij energie geeft om mijn gedachten, kennis en inzicht met je te delen. Niet omdat ik MOET of de angst voel dat mijn blog anders niet meer relevant is. Hoe meer ik mezelf bevrijd van dat soort opgelegde gedachten, hoe gelukkiger ik ben. Dat vind ik het belangrijkste omdat als ik gelukkig ben, dit ten goede komt aan mijn kinderen.
.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]