Europa Kroatië video en vlogs

Paleis van Diocletianus met kinderen

3 september 2017
Paleis van Diocletianus-romeinse soldaten-GoodGirlsCompany

Het Paleis van Diocletianus met kinderen bezoeken is echt een avontuur. Als je in Split bent, kan je er niet heen. Op het plein vindt een voorstelling plaats en we ontdekten al snel dat dit de slechtste voorstelling ooit was.

Ook bezochten we het slechtste museum ter wereld. Althans volgens de reviews op Tripadvisor. En ik ging laat op de avond met de oudste meiden winkelen in de Zara.

Video Paleis van Diocletianus met kinderen


Klik hier als je de video niet goed kan zien

Een bezoek aan Split is niet compleet zonder dat je een bezoek gebracht hebt aan het Paleis van Diocletianus met kinderen. Dit paleis uit 300 na Christus is een van de best bewaarde Romeinse villa’s. Vandaar dat het al weer een heel aantal jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Tijdens onze vakantie voorbereidingen waren wij het er over eens dat we het bezoeken moesten. Alleen al vanwege onze traditie om op vakantie bezienswaardigheden van de Werelderfgoedlijst te bekijken. En af te strepen. Miss G en B hadden er dan ook veel zin in. Vooral nadat onze gastvrouw vertelde dat er elke dag rond 12.00 uur een toeristisch schouwspel plaatsvond.

Oud Split-Diocletianus-GoodGirlsCompany

Het oude Centrum van Split

In ons voorgaande vakantieverslag vertelde ik al wat meer over de stad Split. Naast de boulevard, is het oude stadsgedeelte ook een van de hoogtepunten van een bezoek aan Split. Hier wandel je in nauwe stenen straatjes tussen pittoreske huizenrijen door. Hier en daar onderbroken door gezellige pleintjes waar je heerlijk eten uit Dalmatië kan krijgen. Met een beetje geluk speelt er op het terras live muziek.

Het oude centrum van Split is bovendien bij uitstek geschikt om leuke traditionele souvenir te kopen en lekker te winkelen. Er zitten tal van schoenenzaken waar ze schoeisel nog met de hand maken. Maar goed, ik hield me in en kocht geen schoenen.

Old Split-Diocletianus-GoodGirlsCompany

In plaats daarvan, liep ik in de brandende hitte met een peuter op mijn rug achter de mensenmassa aan op weg naar het schouwspel. We waren 30 minuten te vroeg dus hadden we mooi de kans om even rond te kijken rondom het paleis. Zowel in als rondom het paleis zijn verschillende leuke winkeltjes. Ik dropte dreumes met haar vader in een cafeetje en bekeek samen met oudste meiden de basiliek.

Paleis van Diocletianus-GoodGirlsCompany

Het paleis van Diocletianus met kinderen

Als het Paleis van Diocletianus met kinderen bezoeken wilt, ontkom je niet aan een lesje geschiedenis. De Romeinse keizer Diocletianus gaf 300 jaar na Christus de opdracht voor de bouw van een paleis. Dit paleis werd gebouw aan de baai van een klein schiereiland. In tegenstelling tot de meeste paleizen van die tijd, werd dit paleis zo gebouwd dat het meer op een romeinse vesting leek. Destijds bestond het uit een groot rechthoek met ver hoektorens, verschillende muurtorens en grote poorten. Er zouden verschillende poorten zijn die allen een vernoeming hebben met een edel metaal (deur van goud, zilver, ijzer en brons). Het paleis is opgedeeld in vier verschillende kwartieren die gescheiden worden door twee wegen. Ze komen zeg maar in het midden samen als een kruis. Diocletianus koos het zuidelijke gedeelte dat uitzicht heeft over het water uit om zelf te wonen. Personeel en soldaten werden aan de noordkant gehuisvest.

Na zijn dood werd er een achthoekig mausoleum voor Diocletianus gebouwd. Ook deze zie je. Het maakt tegenwoordig onderdeel uit van de kathedraal van Sint-Domnius. Dit is ook wel de kathedraal van Split. Een gebouw waarvan de klokkentoren echt haar stempel drukt op de skyline van Split. Diocletianus schijnt vreselijk huis te hebben gehouden en niet erg geliefd te zijn geweest onder de bevolking. Zo liet hij de Kroatische heilige Sint Dominius onthoofden. Heel ironisch dat ze tegenwoordig zo dichtbij elkaar liggen. Maar Sint Domnius heeft uiteindelijk wel de strijd gewonnen. Hij werd namelijk beschermheilige van de stad Split en heeft tegenwoordig zijn eigen feestdag: 7 mei. Op deze dag zijn er allerlei feestelijkheden rondom Split Riva.

Paleis van Diocletianus met kinderen

Het paleis van Diocletianus bezoeken met kinderen

De oudste meiden had ik een camera gegeven en zij waren druk bezig foto’s te maken. Sinds Efeze merk ik dat ze heel erg veel interesse hebben in historie en architectuur.  Erg leuk om te zien. Rond 12:00 uur verzamelden mensen zich op de traptreden van de kathedraal. Niet veel later kwam er een groep Romeinse soldaten aan marcheren. Met veel vertoon namen ze positie in. Hierna kwam een verklede keizer samen met zijn vrouw aan gewandeld. Als eerste werd hij begroet door zijn garnizoen waarna je als publiek dit mag proberen te overtreffen qua geluid. Het welbekende duimpje naar beneden wordt getoond als het volume hem niet aanstaat.

Dit herhaalt zich zo een aantal keer waarna omstanders in de lach schieten. Juist als je aan elkaar gewend bent, is het ook al weer klaar. Het hele gebeuren was binnen 5 minuten klaar en wij bleven enigszins ontgoocheld achter toen we realiseerden dat dit het toeristische schouwspel was.

kindevriendelijke vakantie-Split-met-kinderen-GoodGirlsCompany

Hierna beklommen we de klokkentoren. Ik had dreumes in de rugdrager maar de traptreden waren erg smal en het was alweer bloedheet. En man heeft hoogtevrees. Dus halverwege maakten we rechtsomkeert de trappen af naar beneden. We hadden een Combinatieticket zodat we toch nog even de Kathedraal van Sint Domnius konden bezoeken.

het Paleis van Diocletianus-GoodGirlsCompany

De Kathedraal van Split

Ook de kathedraal van Sint Domnius bevindt zich middenin het Paleis van Diocletianus. Zoals ik hierboven al beschreven heb, is dit best apart omdat in leven beiden geen vrienden waren. De Kathedraal bestaat uit het mausoleum en de klokkentoren.

detail-altaar-kathedraal van Sint Domnius-GoodGirlsCompany

kathedraal van Sint Domnius-GoodGirlsCompany

altaar-kathedraal van Sint Domnius-GoodGirlsCompany

Binnenin de kathedraal vind je veel romaanse kunst uit de middeleeuwen. Zo zijn er 28 afbeeldingen uit het leven van Christus gemaakt door Andrija Buvina. Eye catcher is het altaar uit 1427. Deze werd vervaardigd door Bonino da Milano. En de mooie muurschilderingen zijn van Dujam Vušković. Ook is er in de kathedraal een schatkamer met middeleeuwse religieuze voorwerpen. Yep, veel goud wat er blinkt. De kenmerkende klokkentoren bepaalt de sky line van sply. Deze werd tussen de 12e en de 16e eeuw gebouwd. Toen de toren in het begin van de 20e eeuw instortte, werd hij in 1908 weer herbouwd

specialty-museum-Froggyland-Split-ervaringen-GoodGirlsCompany

Froggyland

Froggyland is een van de cult pareltjes van Split. En volgens sommige recensies op Tripadvisor het slechtste museum ter wereld. Je begrijpt wel dat w deze kans niet aan ons voorbij konden laten gaan. Dus besloten we een kijkje te nemen. We hadden van tevoren al vernomen dat je binnenin geen foto’ mag nemen. En met camera’s en personeel overal voelde ik me ook niet zo op mijn gemak om dit dan stiekem te doen.

Froggyland-museum-Split-GoodGirlsCompany

Wat kan je er zien? Binnenin zijn zo’n 507 opgezette kikkers.De Hongaarse preparateur Ferenc Mere zag kans om ergens tussen 1910 en 1920 dit aantal kikkers vakkundig op te zetten. Zo vakkundig dat je zelfs geen enkel sneetje in hun huid zit. Mensen staan nog steeds voor een raadsel hoe hij het gedaan heeft. Binnenin Froggyland loop je een brede trap op. Links en rechts naast de trap staan 21 vitrines met opgezette kikkers in allerlei alledaagse situaties. Van een klaslokaal, tot aan aan circus, roei- en tenniswedstrijd en bij de tandarts. Allemaal in nostalgische setting zoals dat een eeuw terug was. (klik hier voor een indruk)

Froggyland-Split-GoodGirlsCompany

De kinderen vonden het best leuk. En vooral dreumes was gefascineerd. Als volwassene wist ik niet precies wat ik er van denken moest. Het is nogal bizar. Gelukkig kost het ook haast niks. Maar de medewerkers zijn zeer trots op hun unieke museum. En je moet er zeker even gekeken hebben als je van nostalgische kneuterigheid houdt.

Tips voor bezoeken Paleis van Diocletianus met kinderen

Wil je het Paleis van Diocletianus met kinderen bezoeken? Houd dan rekening met de onderstaande tips.

 1. Je kan kaartjes kopen voor het beklimmen van de klokkentoren, maar je kan ook een combinatieticket kopen zodat je de kathedraal van Sint Domnius ook kan zien.
 2. Als je vooraan wilt staan bij het schouwspel, moet je op tijd op de binnenplaats zijn
 3. De trappen binnenin de klokkentoren van de Sint Domnius kathedraal zijn erg smal en niet toegankelijk voor kinderwagen. Hetzelfde geldt voor de kathedraal. Een rugdrager is daarom handig.
 4. Vanwege de hitte later op de dag, is het verstandig deze in de ochtend of in de aan het einde van de middag te beklimmen. Rond 12:00 uur vond ik het al te warm.
 5. Voor het bezoeken van de paleiskelders en het peristylium heb je weer andere kaartjes nodig ( dit hebben wij ook gedaan en laat ik je in een andere video zien).
 6. Vlakbij het paleis is een pinautomaat. Geld pinnen is aanzienlijk voordelig dan je Euro’s inwisselen in een geldwisselkantoor.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!