Sinterklaas

De beste tips voor Pakjesavond

9 december 2010

5 december is het Pakjesavond. Dan vieren veel Nederlanders de verjaardag van Sinterklaas. Het ene gezin pakt stapels Sinterklaas kadootjes uit. Het andere gezin speelt het Sinterklaas dobbelspel. Met onderstaande tips maak je het heerlijk avondje nog net even feestelijker.

Terwijl je kind al weken rond stuitert van de spanning, heb je het als moeder ook druk. In veel gezinnen is het kopen van Sint kadootjes namelijk nog een taak van de moeders. Eentje die ze stiekem ook veel te leuk vindt om uit handen te geven. Het kost wat moeite maar dan maak je van de verjaardag van Sinterklaas ook iets magisch.

De beste tips Pakjesavond

Tips voor het vieren van Pakjesavond

Begin op tijd

Volgens mij geldt dat altijd voor cadeaus. Het liefst begin je in januari al met de aanleg van een cadeauvoorraad voor december. Zo ben je lekker op tijd klaar en hoef je in december niet in een klap een heleboel geld uit te geven.

De 4 cadeautjes regel

Worstel jij als ouder ook met dat je altijd te veel koopt voor je kind? Of weet je niet wat je voor je kinderen kopen moet? Dan kan the four gift rule uitkomst bieden.  Deze life hack is overgewaaid uit Amerika en helpt je om het aantal cadeaus’s te minimaliseren. Te gaan voor kwaliteit  in plaats van kwantiteit. Dat maakt de 4 cadeautjes regel een super  handige richtlijn voor de moeder die zich afvraagt: “Hoeveel cadeautjes geef je voor Sinterklaas? In het Engels luidt het als volgt:

 • 1 thing they want
 • 1 thing they need
 • 1 thing they wear
 • 1 thing they read

In het Nederlands kan je het vertalen met:

 • 1 cadeau die ze graag willen hebben
 • 1 cadeau dat ze nodig hebben
 • 1 cadeau die ze kunnen aantrekken
 • 1 cadeau om te lezen

Zo geef je je kind op Pakjesavond 4 cadeau waarmee ze iets kunnen. Zelfs het kind dat alles al heeft.

Nuttige cadeaus

In het verlengde van de 4 cadeautjes regel liggen wat mij betreft nuttige. Zoals een nieuwe schooltas? Hebben ze die hard nodig? Geef het gewoon tijdens Pakjesavond.

Afgedankte cadeaus

Afgedankte cadeaus van vorig jaar of een verjaardag kan je gewoon weer inpakken voor Pakjesavond. Ja wel mits ze het leuk vonden natuurlijk. Niet als het toen ook al heftige anti reacties opriep. Mocht de speelgoedkist van jouw kinderen boordevol speelgoed zitten waar ze toch niet mee spelen, dan is Pakjesavond het moment om dit speelgoed een tweede leven in de blazen.

Kringloop, Marktplaats of Weggeefhoek

Op bovenstaande plekken vind je een zee aan mogelijkheden om budget proof cadeaus voor Pakjesavond te scoren. het kost wat meer tijd, maar er zitten echt pareltjes tussen. Houd de verschillende platforms goed in de gaten om de mooiste spulletjes tegen fijne prijsjes op de kop te tikken. Of kijk eens naar dit lijstje boordevol inspiratie voor ouders die hun kinderen geen cadeautjes willen geven.

Het gaat om de mensen

Okay, toen ik kleiner was, dacht ik dat het om de cadeaus ging. Maar tegenwoordig weet ik het gaat om de mensen en de gezelligheid met wie je pakjesavond viert. Onverdeelde aandacht voor elkaar. Een complimentje voor de inpak kwaliteiten van de een of een gedicht van de ander maakt Pakjesavond zoveel leuker dan dat het domweg alleen om de cadeaus gaat.

Maak foto’s voor later

Ik heb een aantal foto’s van toen ik klein was en we Sinterklaas vierden. De verwachting in mijn ogen is duidelijk te zien. Kinderen worden snel groot. Pakjesavond is een perfect moment om een aantal foto’s of filmpjes voor later te maken. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon met camera op zak. Bovendien is het ook meteen even een prettig moment om weer even je focus te verleggen.

Zorg voor ballans

Ook al gaat het om de mensen, het is wel belangrijk dat er balans is. Ik heb het ooit mee gemaakt dat ik mijn best had gedaan om voor alle aanwezigen persoonlijk cadeautjes. Ook had ik veel tijd besteed aan persoonlijke gedichtjes. Er zat dus veel tijd en geld in en wat kreeg ik? Twee paar sokken… ja daar gaat geen boodschap vanuit dat men jou er zo graag bij wilde hebben zullen we maar zeggen. Zeker met kinderen is balans belangrijk. Hanteer voor ieder kind hetzelfde budget. Wellicht dat het ene kind duurdere wensen heeft dan de ander maar dat kun je dan beter uitleggen dan in het geval van mijn 2 paar sokken.

Sinterklaas Rituelen

Kinderen houden van rituelen. Als kind kan ik me nog goed herinneren hoe vlak voor Pakjesavond begon er altijd op ons raam getikt werd. Was het Sinterklaas? En hoe kon hij zo snel zijn verdwenen als we de deur open deden? Pas jaren later begreep ik dat het de buren waren. Maar dat doet niks af aan de magie. Dus vraag buren, vrienden en kennissen om die zak of wasmand met Sinterklaascadeaus op een creatieve manier bij jullie af te leveren.

Sesamstraat

Pakjesavond betekende voor ons altijd dat we de grote Sesamstraat Sinterklaas show eerst gingen kijken. Dan waren we alvast een beetje warm gedraaid. Kon mijn moeder vlug wat koken in de keuken en daarna was het onze beurt om de cadeaus uit te pakken. Tegenwoordig heb je natuurlijk het Sinterklaasjournaal of de Club van Sinterklaas.

Persoonlijke boodschap

Met een video van Sint, worden je kinderen persoonlijk toegesproken door de Goedheiligman. Moet je die snoetjes zien als Sint precies weet wat hun mijlpalen van het afgelopen jaar waren. Of als ze pasgeleden jarig waren en Sint dat weet. Een video kan je samenstellen met maar liefst acht namen dus ook geschikt als je met meerdere gezinnen met kinderen bij elkaar Sinterklaas gaat vieren.

Leuke Sinterklaas spellen

Het grote Sinterklaasspel

Het Sinterklaas dobbelspel is toch wel een van de klassiekers op Pakjesavond. Die moet je minimaal een keer in je leven gespeeld hebben. Het dobbelen om cadeaus is vooral leuk met oudere kinderen. Regels voor het grote Sinterklaasspel vind je hier.

Sinterklaas Speurtocht

Er is niks mis met een mand vol cadeaus in de woonkamer, maar als je het creatiever wilt doen, hang je het hele huis vol briefjes. Op de ene staat misschien wel een pijl. Op de ander een aanwijzing of hint. Oh en met dat strooigoed kan je heel creatief een spoor door het hele huis maken. Om het geordend te laten verlopen kan je elk kind een kaart of lijst geven waarop haar cadeaus gaan. (Gebruik het verlanglijstje voor Sinterklaas als uitgangspunt). Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten. En in passief zitten wachten kunnen ze nu actief op zoek gaan. Zijn ze ouder en vier je het met vrienden? Dan gaan de ouders lekker beneden zitten terwijl de kinderen boven lekker actief bezig zijn.

Ook leuk om te lezen:

Tips succesvolle pakjesavond

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

♥ Foto pakjesavond en Sinterklaas via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!