Nederland Pasen

Paasvuren 2018 in Nederland

17 maart 2018

Zodra men in Oost Nederland de Paasvuren ontsteekt, is men in West Nederland bezorgd omdat ze een brandlucht ruiken. Ook dit jaar kun je op verschillende plekken, Paasvuren bekijken.

Als kind groeide ik op in Twente. Dat ik vroeg of laat mee mocht naar een van de Paasvuren in de regio was meer dan logisch. Uiteindelijk werd mijn eerste Paasvuur eentje vlakbij in de buurt. Waar het was, weet ik niet meer maar dat het heel warm was, dat ben ik nooit vergeten.

De traditie van Paasvuren

Waarschijnlijk stammen Paasvuren al vanuit de 17de eeuw. Op eerste en Tweede Paasdag worden er in verschillende Noordelijke en Oostelijke Provincies Paasvuren aangestoken. Zo zijn er in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland Paasvuren. Maar ook in enkele gebieden in Groningen. Mensen sprongen door het vuur of werden net als hun vee tussen de vuren door geleid. Er vonden wilde dansen rond het vuur plaats en men dronk veel. Maar het kan ook zijn dat de paasvuurtraditie is terug te voeren op de crematie van Julius Caesar. Hij werd tijdens het Joods paasfeest in 44 voor onze jaartelling gecremeerd.

Paasberg en paasweide

Dat Paasvuren in grote delen van Nederland voorkwamen zie je in het woord paasberg. Paasbergen en paasweiden komen (in veel gebieden voor. Sommige paasbergen zijn prehistorische grafheuvel.

Jaarvuren

De openbare houtvuren maken deel uit van de zogenaamde Jaarvuren. Dit zijn vuren die in een bepaald jaargetijde ontstoken worden. In Nederland heb je twee jaarvuren in het voorjaar: de Paasvuren en de Meivuren (waddeneilanden). Zo kent Texel de jaarlijkse Meierblis (blis = vuur). Deze vreugdevuren in de lente waren van oudsher vooral bedoeld om de lente te verwelkomen. Ze moesten de zon aanmoedigen om weer te schijnen en de vruchtbaarheid bevorderen. Het scheen dat het lichtschijnsel, vonken en rook een positieve uitwerking hadden op de landerijen.

Paasvuren in Twente

In Denekamp wordt een spar gehaald (de paasstaakhalen) bij Singraven. Deze boom sleept men naar de paasweide waar er een teerton aan gehangen wordt. Zodra de boom is opgezet, wordt hij Judas verkocht. Vervolgens wordt de teerton samen met het paasvuur in brand gestoken. Ook het Twentse plaatsje Tilligte kent eenzelfde ritueel.

Vlöggeln in Ootsmarsum

Ootmarsum daarentegen heeft weer zijn eigen traditie: vlöggeln. Dit is eigenlijk een soort van ritueel op weg naar volwassenheid. Het vlöggeln maakt onderdeel uit van de Rooms katholieke festiviteiten rondom Pasen. Het vindt plaats op Eerste Paasdag. Maar wordt op Tweede Paasdag herhaald. De hele optocht duurt ongeveer een uur.

Op Paaszondag beginnen de acht Poaskearls samen met andere aanwezigen een rondgang om de katholieke kerk. Tijdens deze rondgang rondom de kerk en de Rondgang om de Wheme, zingt men twee Paasliederen: Christus is opgestanden en Allelujah, den blijden toon. Volgens de traditie rookt de oudste Poaskearl – die de naam Judas heet- een sigaar. Deze is aangestoken door zijn maat Iskariot. Dit is een laatsteonderdeel op weg naar volwassenheid want: het is geen man die niet roken kan. Als ze bij het eindpunt

op het marktplein zijn, tillen ze de kinderen drie keer op en roepen 3 keer hoera. Het optillen van de kinderen staat ook symbool voor dat Juda en Iskariot nu zijn toegetreden tot de wereld van volwassenen. Daarmee moeten zij ook voldoen aan de rechten en plichten van een volwassen man: hun vleugels uitslaan en een gezin stichten.

Invloed van Kerstening op Paasvuren

Na de kerstening kregen Paasvuren een christelijke invulling. Zo steken we bijvoorbeeld Paaskaarsen aan. Vandaag de dag is het licht van Pasen en teken van de Verrijzenis van Jezus, de Zoon van God. Ook wel het licht der Wereld genoemd. Waar de Paasvuren oorspronkelijk een eerbetoon waren aan de godin Ostara, is het vuur nu een symbool van de overwinning op de dood door Christus’ Verrijzenis met Pasen. In Duitsland wordt op de paasvuren ook een pop of figuur als Judas Iskariot of een heks symbolisch verbrand.

Ondanks acties van milieuorganisatie zijn Paasvuren ook vandaag de dag nog steeds springlevend. Het maakt ook zo’n onderdeel uit van de plaatselijke geschiedenis dat deze sociale aangelegenheid niet is uit te bannen. Naast sociaal zijn Passvuren vaak ook gratis. Daardoor trekken ze veel publiek. Uit de plaats zelf, maar ook uit andere plaatsen. Zeker wanneer je zoals het Holtense buurtschap Espelo, het grootste Paasvuur van de wereld bouwt.

Paasvuren

Paasvuren 2018 in Nederland

Paasvuren 2018 in Nederland

Paasvuur Boutagne

Paasvuur Bourtagne heeft een traditioneel paasvuur op het glacis van de Natte Horizon. Deze is op Eerste paasdag. De optocht met fakkels begint vanaf het marktplein om 19.00 uur.

Paasstaakslepen in Denekamp

Ook in Denekamp wordt met Pasen rondom het Paasvuur een hele ceremonie uitgevoerd, die Paasstaakslepen of Paasstaakhalen wordt genoemd. Het paasvuur wordt om 20.00 uur ’s avonds ontstoken. Het paasterrein is te vinden aan de Berghummerstraat in Denekamp. Nadat ’s middags op de paasweide de paasstaak (boom) is verkocht is sluit Judas de middag af door de aanwezigen uit te nodigen voor het paasvuur. Dit wordt om 20.00 uur ontstoken. Locatie: paasweide aan de Berghummerstraat.

Paasvuur Espelo

In Espelo staat Jaarlijks een van de grootste paasvuren van Nederland. Elk jaar proberen ze de grootste boake van Holten te bouwen. In deze competitie worden de paasvuren vanaf een hoogte van 6 meter met de hand gebouwd. Mensen mogen gratis snoeihout brengen. Dit jaar in de locatie van Paasvuur Espelo 2018 aan de Bijvanksweg 1 op grasland van de familie Meijerink.

Paasvuur in Vilsteren

Zondag 1 april a.s. organiseert de Activiteiten Commissie Vilsteren het bekende Paasvuur aan het Stuwepad in Vilsteren. Voor de R.K. kerk kunnen v.a.19.45 uur lampionnen gekocht worden. Leden van Scouting Vilsteren zullen daar om 20.30 uur fakkels aansteken aan de Paaskaars uit deze kerk.

Vervolgens gaan Scouting Vilsteren en de vele belangstellenden in een fakkel- en lampionnen optocht op weg naar de paasbult. De trommelaar met zijn trom geroffel zal voorgaan. Burgemeester Hans Vroomen van Ommen zal bij de paasbult een openingswoord houden waarna hij het Paasvuur ontsteekt. Het bezoek aan het Paasvuur is gratis, maar er staat een melkbus waar je een vrijwillige bijdrage in kan doen. De opbrengst hiervan gaat naar het parochiehuis in Vilsteren.

Paasvuur Dortherhoek

Zondag 1 april 2018 19.30 uur is er Paasvuur Dortherhoek. In het buurtschap net buiten het dorp Bathmen wordt weer een mooie poasboake gebouwd. Er wordt weer genoeg snoeihout gebracht en door de hulp van de vele vrijwilligers van de buurtvereniging, wordt ook dit jaar weer de traditie in ere gehouden.

Paasvuren in Overijssel

Voor een Klik hier voor actueel overzicht van Paasvuren in Overijssel

Waar kan je in Drenthe Paasvuren zien?

Klik hier voor een overzicht van Paasvuren in Drenthe.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]