Christendom DIY Pasen

DIY | Paaseieren versieren, 25 creatieve manieren om ze te verven

14 maart 2016
paaseieren versieren pinterest

Paaseieren versieren heeft voor mij iets magisch. Als kind kreeg jaarlijks een nieuwe eierverfmolen die ik dan mocht gebruiken om mijn paaseieren te verven. Samen met de overige kinderen in ons gezin maakte ik er de meest mooie kunstwerkjes van. Althans dat vonden wij. Paaseieren versieren was dan ook serious business en zorgde er voor dat we uren lang zoet waren.

Waarom versieren we Paaseieren?

Bij Pasen denken de meeste mensen aan paaseieren. We eten ze tijdens het Paasontbijt of de Paasbrunch. Maar we versieren en verstoppen ze ook. Van oorsprong is Pasen een christelijk feest waarbij we de opstanding van Jezus vieren. Daaraan vooraf is de Veertig dagen tijd. Een periode van vasten en bezinning die begint op Aswoensdag. In de vastenperiode werden er geen vlees en zuivelproducten gegeten. Waardoor men ook geen eieren mocht eten. Maar aan het begin van de lente legden de kippen juist weer meer eieren. Het gevolg? Men bleef met een enorm overschot aan eieren zitten aan het einde van de vastenperiode. Om verspilling tegen te gaan, werden de oudste eieren beschilderd. Terwijl de nieuwste paaseieren tijdens een feestmaal werden opgegeten.

De Christelijke symboliek van het paasei

Naast de traditie van het paaseieren versieren, zit er ook veel christelijke symboliek achter het paasei.

  • Zo symboliseert het ei ook nieuw leven. Daarmee verwijst het naar het nieuwe leven van Jezus nadat Hij uit de dood opstond.
  • werden eieren vroeger rood geverfd om zo het bloed van Jezus uit te beelden
  • Volgens sommige theorieën symboliseert  het ei de ronde steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen.

Waarom verstoppen we paaseieren?

Nadat het paasei versierd is, wordt hij verstopt en mogen de (kleine) kinderen hem zoeken. De winnaar is degene wiens paasmandje vol eieren zit. Maar waarom verstoppen we onze paaseieren voordat we ze opeten? Dit komt voort uit een oud-germaanse traditie. Toen geloofde men dat als je een ei in de akker verstopt, dit de vruchtbaarheid zou bevorderen en je een goede oogst kreeg.

Dus tot zover de theorie over het paaseieren versieren en verstoppen. De hoogste tijd om onze inspiratie te delen over de verschillende manieren waarop je een paasei kan verven.

Paaseieren versieren, de leukste manieren om ze te verven

cactus paaseieren versieren

Cactus paaseieren

Gewone planten gaan bij mij altijd dood. Maar deze schattige cactus paaseieren wil ik wel een keer proberen. Met wat groene verf, een Sharpie en crêpepapier kom je een eind. Hoe je ze maakt lees je hier.

paaseieren verven met kinderen

Sparkle eieren

Ik heb een zwak voor alles wat blauw is. En met een gouden sprankeltjes erop zijn deze paaseieren stijlvol en mooi. Een echte blikvanger voor bij je overige paasdecoratie. Bekijk de uitgebreide tutorial hier.

inspiratie paaseieren versieren

Badmutsjes

Bij het zien van deze schattige versierde paaseieren smelt je toch gewoon? Alles wat je nodig hebt is een ballon, een stift en wat kunstbloemen. Hier zie je hoe je ze maakt.

Eieren met een bloemenkroon

Je hoeft geen verf te gebruiken om je eieren te versieren. Soms is alleen maar een beetje groen al voldoende. Kijk maar naar bovenstaande sieren versierd met gipskruid. Prachtig in hun eenvoud en past bij eigenlijk elk interieur. Hier zie je hoe je het maakt.

paashaasjes paaseieren

Paashaasjes paaseieren

Deze paashaas paaseieren vind ik echt super, super schattig. Ze passen perfect binnen het paasthema. Alles wat je nodig hebt is kleurstof en wat waskrijtjes. Hier zie je hoe je ze maakt en wat je verder nodig hebt om deze paaseieren te versieren.

kawaii paaseieren

IJshoorntjes

Met Pasen begint de lente. Bij ons in de wijk betekent dit dat de ijscoman ook weer vaker zijn ronde maakt. En ik ben dol op ijs. Deze eieren waarop bolletjes ijs met hoorntje geverfd is, is dan ook helemaal mijn ding. Lekker kawaii. Hier instructies voor het maken.

Washi tape paaseieren-GoodGirlsCompany-paaseieren versieren

Washi tape eieren

Washi tape gebruik ik voor het versieren van pakketjes, boekjes, en eigenlijk alles wat een personal touch moet hebben. Dus  waarom niet voor paaseieren versieren? Kies een washi tape met een kleur of print die jij mooi vind en beplak je eieren maar. Hier lees je hoe je ze maakt.

Monochrome easter eggs-paaseieren versieren-GoodGirlsCompany-decorating easter eggs

Zwart witte paaseieren

De Zwart witte trend is helemaal hot en happening. Dus waarom zou je deze trend niet doorvertalen naar paaseieren?  Ik geloof dat veel meer mensen een poster met tekst in zwarte letters voorzien van zwart lijstje aan de muur hebben hangen, dan dat er mensen zijn die iets pastelachtigs met schaapjes en kuikens hebben. Hier hoe je ze maakt.

donut paaseieren

Donut paaseieren

Miss C is dol op donuts. Voor meisjes zoals zij zijn deze vrolijke donut paaseieren dan ook echt een droom die uitkomt. Hier leer je om ze te maken.

bosdieren paaseieren

Bosdieren

Deze bosdieren wil je woon zelf maken. Hoe schattig zijn deze paaseieren wel niet. Helemaal perfect om met je kinderen te maken. Wedden dat ze er mee willen spelen? Hier lees je hoe je ze maakt.


stijlvol Paaseieren versieren-alternatieven-GoodGirlsCompany-decorating easter eggs

Grafitti paaseieren

Wat je met wat acrylverf, metallic stiften en een beetje gedulde kan bereiken, zie je met deze paaseieren. Zo maak je in een handomdraai paaseieren in jouw lievelingskleuren die ook nog eens bij jouw interieur passen. Hier lees je wat je nodig hebt.

Stijlvolle paasieren-kaligrafie-GoodGirlsCompany

Handletteren op paaseieren

Less is more blijkt uit deze paaseieren. Prachtig in hun eenvoud. Het combineert de trend van handlettering op paaseieren. En  wit met zwart kan altijd. Hier instructies.

Chalk board easter eggs-paaseieren versieren-GoodGirlsCompany-decorating easter eggs

Krijtbordverf paaseieren

Vind je Kaligrafie een beetje lastig maar wil je een ei wel voorzien van een persoonlijke boodschap? Probeer dan eens deze krijtverf paaseeieren. OleanderandPalm laat zien dat dit minsten zo mooi is.

 

Stijlvolle paaseieren-GoodGirlsCompany-decorating Easter eggs

Punaise paaseieren

Nog een leuke manier om paaseieren te versieren is door gebruik te maken van punaises.  Hier de tutorial

Stijlvolle paaseieren-GoodGirlsCompany-decorating Easter eggs-Paaseieren met bladgoud

Bladgoud Paaseieren

Goud is voor winnaars en kan altijd. Dat wil zeggen mits je het op de juiste manier toepast. Little Inspiration laat je zien hoe je dit edel metaal op subtiele wijze gebruikt om je paaseieren van een gouden finishing touch te voorzien.

Elegante paaseieren-GoodGirlsCompany-decorating Easter eggs-Paaseieren met bladgoud

Met een veertje

Paaseieren versieren hoef je natuurlijk niet heel groot en bombastisch aan te pakken. Lopisliv laat zien dat je door een elegant klein veertje toe te voegen al een prachtig effect creëert.

Elegante paaseieren-GoodGirlsCompany-decorating Easter eggs-Paaseieren in mooie tinten

Dat een kantje niet truttig hoeft te zijn zie je terug bij deze paaseieren van Urban Comfort. Kijk dan trek ik pastelkleuren dus opeens weer wel.

Paaseieren

Inspiratie Paaseieren versieren-GoodGirlsCompany-Paaseieren op stijlvolle manier decoreren

Prachtig in hun eenvoud en daarom mochten deze eieren van A daily something niet op mijn lijstje ontbreken.

eenhoorn-Paasei-GoodGirlsCompany-originele-paaseieren

Unicorn paaseieren

Van de eerdere gezichtjes is het natuurlijk een kleine stap naar deze leuke eenhoorn paaseieren. Helemaal geweldig en helemaal van nu. Angie heeft echt een gave voor het maken van eigenzinnige paaseieren die zo mooi en uniek zijn dat je ze het liefst na Pasen ook wilt houden. Hier zie je hoe je ze maakt.

Gemarbelde paaseieren

Deze gemarbelde paaseieren zien er zo kunstig uit! Echt een plaatje en weer eens een keer wat anders. Naast beschrijving zie je hier ook een video van hoe het gemaakt is.

Dyed-Minion-paaseieren-GoodGirlsCompany

Minions paaseieren

Moet ik echt iets zinnigs over de Minions zeggen? Welk kind is er niet dol op? A pumpkin and a Princess begreep dit en ze voorzagen erin.

paaseieren versieren GoodGirlsCompany

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]