Christendom DIY Feestdagen Pasen

Palmpasen | Wat zit er op een palmpasenstok?

23 augustus 2015
palmpaasstok maken betekenis

Een Palmpasenstok of palmpaasje is een met groene takjes en lekkernijen versierde stok. Gemaakt in de vorm van een kruisje. Maar wat zit er op een palmpasenstok en wat is de symboliek er achter? In dit blog vertel ik meer over wat er aan een Palmpasenstok moet.

Het maken van een palmpaasstok is een van de meest speciale herinneringen uit mijn kindertijd. De traditionele Palmpaasstok bestond uit kruis, broodhaantje en lekkers. Als kind was ik me nog niet zo bewust van de diepere betekenis. Toen ging het mij vooral om het snoep. Maar hoe meer ik me verdiepte in wat er allemaal aan een Palmpasenstok hoort, hoe meer ik me bewust werd van de diepere symboliek. Nu ik zelf kinderen heb, probeer ik ze meer te betrekken bij de Passietijd en ze vertrouwd te maken met de symboliek. Zo maken de kinderen bij ons in de kerk Op Palmzondag met een houten kruis een palmpaasstok. En vertellen ze in de kinderkerk over de diepere betekenis.

Lees ook: Veertigdagentijd met kinderen

Betekenis Palmpasen

PalmPasen of Palmzondag is de laatste zondag van de Vastentijd. Dus de zondag voor Pasen. Het is de eerste zondag van de Goede Week. In maar liefst vier evangeliën lees je hoe Jezus op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. In Mattheüs 22:1-11, Marcus 11:1-11, Lukas 19:28-44 en Johannes 12:12-19 lezen we dat Jezus tijdens de intocht van Jeruzalem wordt begroet door een juichende menigte. Daarmee gaat de voorspelling uit Zacharia 9:9 in vervulling die luidt: ”Verheug u, mijn volk! Juich van vreugde! Want kijk: uw koning komt naar u toe! Hij is de rechtvaardige, de overwinnaar. Toch is Hij ook nederig en rijdt op het jong van een ezelin.” Naast juichen, leggen de toeschouwers ook mantels en palmtakken voor hem op de weg en roepen Hosanna, gezegend is Hij die komt in de naam van Heer.

Hoe vieren we Palmzondag?

Katholieke Kerk

Vanouds wordt in de Katholieke Kerk Palmpasen gevierd met de zegening van palmtakken aan het begin van de Heilige Mis. In Noord-Europa worden deze palmtakken vanwege het klimaat vaak vervangen door buxustakjes. In Midden-Europa door takjes met wilgenkatjes.

Orthodoxe kerk

In de Orthodoxe Kerk In de Orthodoxe Kerk wordt Palmzondag Intocht van de Heer in Jeruzalem genoemd. Het is een van de Twaalf Hoogfeesten van het liturgisch jaar, en het begin van de Goede Week. De dag ervoor is Lazaruszaterdag en herdenkt de opstanding van Lazarus uit de dood. In tegenstelling tot het Westen, behoort Palmzondag niet tot de Grote Vasten, deze eindigt op de vrijdag ervoor. Lazaruszaterdag, Palmzondag en de Goede Week worden als een aparte vastenperiode beschouwd. (bron)

Protestantse Kerk

In de Protestantse Kerk wordt in veel kerken op Palmzondag belijdenis gedaan. Bij mij in de kerk, komen de kinderen in optocht op muziek met hun palmpaasstok het podium oplopen. Tijdens de kinderkerkdienst mochten ze allemaal hun palmpaasstok versieren. Op het podium vertelt een kinderleidster dan over de betekenis van de palmpaasstok. Waarom er een broodhaantje op zit en 30 rozijntjes.

Wat zit er op een Palmpasenstok?

Op een traditionele palmpasenstok zit niets. Het is een stok die gemaakt is van een tak van een palmboom en wordt gebruikt tijdens de Paasprocessies als symbool van het triomfantelijke binnengaan van Jezus in Jeruzalem.

Maar tegenwoordig moet je aan een Palmpaasstok een aantal dingen vastmaken. Elk met hun eigen symbolische diepere betekenis. Zoals groene en gele linten of kleine versieringen zoals bloemen, kruisen of beeldjes. De versieringen variëren afhankelijk van de regio en de traditie.

Waar koop je een Palmpasenstok?

De basis van een Palmpaasstok is natuurlijk het houten kruis. Deze kan je eenvoudig zelf maken door twee latjes aan elkaar vast te maken. Maar je kan ook een kant- en klare Palmpaasstok kopen. In onze woonplaats zijn er verschillende bouwmarkten waar je een palmpaasstok kunt kopen zoals de Hubo.

Kruis

Het houten kruis staat symbool voor het kruis waaraan Jezus op Goede Vrijdag stierf op Golgotha.

Palm- of buxustakken

Wat-zit-er-op-een-Palmpaasstok-Themillennialmom

De Palmtakken worden in Nederland vaak vervangen door buxustakken. Zij staan symbool voor de intocht op Palmzondag in Jeruzalem.

Broodhaantje

Toen ik klein was, was het haantje van brood mijn favoriet. Het broodhaantje staat symbool voor dat Jezus het brood breekt en verdeelt  tijdens het laatste avondmaal op Witte Donderdag. Verder staat de haan van brood ook symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.

12 Nootjes

Een slinger met 12 nootjes verwijst naar de 12 discipelen van Jezus. Samen met Zijn twaalf leerlingen at hij het Laatste Avondmaal. Daarom hoort er ook een slinger met 12 noten aan te hangen als verwijzing naar de 12 apostelen.

Eieren

Wat zit er op een Palmpaasstok

Of er eieren aan een Palmpaasstok zitten is optioneel. Binnen sommige kerken en streken is dit gebruikelijk. De eieren staan symbool voor een nieuw begin. De dood en opstanding van Jezus brengt een nieuw begin.

30 rozijnen

Maatschepje met rozijnen op een jute zak.

rozijnen-Palmpaasstok

Bij mij in de kerk rijgen de kinderen 30 rozijntjes aan een ketting. Deze staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verraadde. Maar op de school worden vaak snoepjes gebruikt.

Krans

En als laatste heb je nog de krans. Soms is deze vervangen door een kroon. Deze staat symbool voor het Koninklijke van Jezus. Jezus als ‘koning’ van zijn wereld, het Rijk Gods.

Crêpepapier of klimop

Verder is de palmpaasstok omwikkeld met gekleurd crêpepapier of klimop. Het papier of takje klimop ‘klimt’ omhoog langs de stok. Wat symbool staat voor Jezus die is opgestaan. God heeft Hem opgewekt uit de dood. Hij leeft. Ook de bloem of een papieren zonnetje in het midden van de Paasstok zegt hetzelfde: Jezus is opgestaan, Zijn licht is opgegaan (als de zon).

Wat kan er verder nog aanhangen?

In het lijstje met bovenstaande attributen staan de dingen die meestal aan de palmpaasstokken in mijn kerk hangen. Vaak is hij ook nog voorzien van een gedichtje. Maar hieronder noem ik 2 attributen er in sommige gevallen ook aan hangen.

Sinaasappel of citroen

Soms hangen er zure vruchten aan een palmpaasstok zoals citroenen, mandarijn of sinaasappel. Dit verwijst naar de spons met zure wijn die Jezus aangereikt krijgt als hij aan het kruis hangt en dorst heeft.

Dit zijn alle symbolische dingen die er aan Palmpasenstok zitten. Is dit bij jou ook gebruikelijk?

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Uitgelichte foto via Pixabay

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]