DIY Feestdagen Geloof Pasen

Paasactiviteiten kinderen; palmpaasstok maken en betekenis

23 augustus 2015
palmpaasstok maken betekenis

Een palmpaasstok maken, is een van de meest speciale herinneringen uit mijn kindertijd. Toen was ik me nog niet zo bewust van de diepere betekenis. Daar werd niet zo bij stilgestaan, het ging me vooral om het snoep.

Nu ik zelf kinderen heb, probeer ik ze meer te betrekken bij de Passietijd en ze vertrouwd te maken met de symboliek. Zo maken de kinderen bij ons in de kerk Op Palmzondag met een houten kruis een palmpaastok. En vertellen ze in de kinderkerk over de diepere betekenis.

Lees ook: Veertigdagentijd met kinderen

Betekenis Palmpasen

PalmPasen of Palmzondag is de laatste zondag van de Vastentijd. Dus de zondag voor Pasen. Het is de eerste zondag van de Goede Week. In maar liefst vier evangeliën lees je hoe Jezus op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. In Mattheüs 22:1-11, Marcus 11:1-11, Lukas 19:28-44 en Johannes 12:12-19 lezen we dat Jezus tijdens de intocht van Jeruzalem wordt begroet door een juichende menigte. Daarmee gaat de voorspelling uit Zacharia 9:9 in vervulling die luidt: ”Verheug u, mijn volk! Juich van vreugde! Want kijk: uw koning komt naar u toe! Hij is de rechtvaardige, de overwinnaar. Toch is Hij ook nederig en rijdt op het jong van een ezelin.” Naast juichen, leggen de toeschouwers ook mantels en palmtakken voor hem op de weg en roepen Hosanna, gezegend is Hij die komt in de naam van Heer.

Hoe vieren we Palmzondag?

Katholieke Kerk

Vanouds wordt in de Katholieke Kerk Palmpasen gevierd met de zegening van palmtakken aan het begin van de Heilige Mis. In Noord-Europa worden deze palmtakken vanwege het klimaat vaak vervangen door buxustakjes. In Midden-Europa door takjes met wilgenkatjes.

Orthodoxe kerk

In de Orthodoxe Kerk In de Orthodoxe Kerk wordt Palmzondag Intocht van de Heer in Jeruzalem genoemd. Het is een van de Twaalf Hoogfeesten van het liturgisch jaar, en het begin van de Goede Week. De dag ervoor is Lazaruszaterdag en herdenkt de opstanding van Lazarus uit de dood. In tegenstelling tot het Westen, behoort Palmzondag niet tot de Grote Vasten, deze eindigt op de vrijdag ervoor. Lazaruszaterdag, Palmzondag en de Goede Week worden als een aparte vastenperiode beschouwd. (bron)

Protestantse Kerk

In de Protestantse Kerk wordt in veel kerken op Palmzondag belijdenis gedaan. Bij mij in de kerk, komen de kinderen in optocht op muziek met hun palmpaasstok het podium oplopen. Tijdens de kinderkerkdienst mochten ze allemaal hun palmpaasstok versieren. Op het podium vertelt een kinderleidster dan over de betekenis van de palmpaasstok. Waarom er een broodhaantje op zit en 30 rozijntjes.

Betekenis palmpaasstok

Voor de basis van een Palmpaasstok kun je een houten kruis maken. Maar je kan ook een kant- en klare Palmpaasstok kopen. Dat doen wij meestal. Verschillende bouwmarkten in de omgeving verkopen ze. Aan een Palmpaasstok horen een aantal verschillende attributen te zitten, elk met hun eigen symbolische diepere betekenis.

Kruis

Het houten kruis staat symbool voor het kruis waarop Op Hoede Vrijdag Jezus stierf op Golgotha.

Palm- of buxustakken

De Palmpaastakken worden in Nederland vaak vervangen door buxustakken. Zij staan symbool voor de intocht op Palmzondag in Jeruzalem.

Broodhaantje

Toen ik klein was, was het haantje van brood mijn favoriet. Het broodhaantje staat symbool voor dat Jezus het brood breekt en verdeelt  tijdens het laatste avondmaal op Witte Donderdag. Verder staat de haan van brood ook symbool voor de haan kraaide nadat Petrus drie keer  gezegd had gezegd dat hij Jezus niet kende.

Eieren

De eieren staan symbool voor een nieuw begin. De dood en opstanding van Jezus brengt een nieuw begin.

30 rozijnen

Bij mij in de kerk rijgen de kinderen 30 rozijntjes aan een ketting. Deze staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verraadde. Maar op de school worden vaak snoepjes gebruikt.

Krans

En als laatste heb je nog de krans. Soms is deze vervangen door een kroon. Deze staat symbool voor het Koninklijke van Jezus. Jezus als ‘koning’ van zijn wereld, het Rijk Gods.

Crêpepapier of klimop

Verder is de palmpasenstok is omwikkeld met gekleurd crêpepapier of klimop. Het papier of takje klimop ‘klimt’ omhoog langs de stok. Wat symbool staat voor Jezus die is opgestaan. God heeft Hem opgewekt uit de dood. Hij leeft. Ook de bloem of een papieren zonnetje in het midden van de Paasstok zegt hetzelfde: Jezus is opgestaan, Zijn licht is opgegaan (als de zon).

Wat kan er verder nog aanhangen?

In het lijstje met bovenstaande attributen staan de dingen die meestal aan de palmpaasstokken in mijn kerk hangen. Vaak is hij ook nog voorzien van een gedichtje. Maar hieronder noem ik 2 attributen er in sommige gevallen ook aan hangen.

Sinaasappel of citroen

Soms hangen er zure vruchten aan een palmpaasstok zoals citroenen, mandarijn of sinaasappel. Dit verwijst naar de spons met zure wijn die Jezus aangereikt krijgt als hij aan het kruis hangt en dorst heeft.

12 noten

Jezus had vele volgelingen, maar hij had maar 12 discipelen. Mannen die 3 jaar lang intensief met hem opgetrokken hebben en die hij onderwees. Met hen vierde hij het laatste avondmaal. Daarom hangt er aan een slinger met 12 noten aan de ketting.

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Uitgelichte foto via Pixabay

    Praat mee!

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.