Lifestyle

Overstappen naar een andere zorgverzekering

27 december 2016
Overstappen-naar-een-andere-zorgverzekering-GoodGirlsCompany

Bij elke rekening die ik krijg, gil ik dat ik aan het einde van het jaar écht ga overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar elk jaar komt het er niet van. Koudwatervrees. Ik heb verschillende smoesjes en logische excuses. Tenminste dat vind ik.. Is dit herkenbaar voor iemand?

Elke december word je weer bedolven onder reclames om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. En door alle bomen zie ik het bos niet meer.

Trouwen en je zorgverzekering

Al twee jaar lang hebben we het er over dat we willen overstappen naar een andere zorgverzekering. Onze huidige situatie is er toch een die ontstaan is in het verleden. In mijn vorige huwelijk heb ik er ooit een af gesloten. Omdat ik een aanvullend pakket had en mijn ex destijds niet, stonden de kinderen bij mij op de polis. Na de scheiding werd een en ander gesplitst. Ik werd een eigen nummertje, maar de rest bleef ongewijzigd. En toen kwam er weer een man bij ons in huis wonen. Hij bracht niet alleen extra meubels, kleren en typische mannendingen met zich mee. Maar ook een zorgverzekering met eigen polisvoorwaarden.

Leuk voor hem. Dacht ik. Totdat ik zag dat hij in de loop van het jaar vaker dingen vergoedt kreeg dan ik. Ik had geen zin om de polisvoorwaarden naast elkaar te leggen en te vergelijken. Maar opeens leek overstappen mij wel aantrekkelijker. Toch kwam het er nooit van. Wat mijn excuses waren lees je hieronder.

Dit weerhoudt mij er van om over te stappen naar een andere zorgverzekering

Het verkeerde moment

Het overstappen komt voor mij altijd op het verkeerde moment. Ik ervaar december als een maand die zo ontzettend druk is en waarin er al zoveel moet. Meestal ben ik er aan het einde van het jaar wel een beetje klaar mee. Ik heb er dan ook absoluut geen zin in om mij hier serieus in te verdiepen. Want dat je er echt even serieus naar kijken moet, dat is wel duidelijk. Kijk als het nu gewoon in de zomer kan. Dan heb ik zeeën van tijd om aan de rand van het zwembad me hier mee bezig te houden. Maar het is helaas tijd pas in december dat het relevant is en kan. Vorig jaar dachten we er pas aan toen we met Miss C in het ziekenhuis zaten. Met zo’n slechte internetverbinding kom je dan niet ver vandaar dat het niet doorging.

Achterdocht

Er bestaan verschillende vergelijkingssites zoals Independer, Poliswijzer en vast nog wel meer. Ik ging er altijd vanuit dat ze onafhankelijk zijn. Totdat een neef van mij (die een hoge functie bij een verzekeringsmaatschappij heeft) opmerkte dat die sites ook gewoon een bepaald belang hebben. Tja voor niks gaat de zon op en gratis bestaat niet. Uiteindelijk moeten die kortingen en andere extraatjes die je krijgt bij verstappen ook ergens van betaald worden. Dat vind ik niet erg en dat begrijp ik. Ik moet zelf mijn sites ook in de lucht houden dus ik weet hoe dat werkt. Maar wees er dan gewoon open en eerlijk over.

Keuzestress

Er zijn zoveel aanbieders van zorgverzekeringen. Hoe weet je nu of je de goede kiest. En met goed bedoel ik dat je er beter van wordt. Want daar doe je het toch allemaal voor? Of niet dan? Ik wil er niet op achteruit gaan. En vergelijkbaar is ook geen optie want dan had ik er geen energie in hoeven steken.

Ik weet wat ik heb

Ik heb geen emotionele band met mijn zorgverzekering. Ze doen wat ze moeten doen en we spreken elkaar niet vaker dan nodig is. Dat kan, want ik ben ik goede gezondheid. Okay de vergoedingen zijn een beetje karig. Maar wie klaagt daar niet over? Het kan vast altijd slechter. Toch? Ik weet wat ik aan ze heb. Ik moet maar hopen dat mijn nieuwe zorgverzekering net zo goed/slecht is.

Ik kan het betalen

Inmiddels zijn we er over uit. Ik heb een zorgverzekering gevonden met vrije zorgkeuze en andere vergelijkbare polisvoorwaarden. Van 2 verschillende maatschappijen gaan we nu naar een. Mijn man heeft gewonnen en dat gaat ons 45 euro per maand schelen. Voel je de opwinding? Ik niet. Die 45 euro per maand kan me niet zoveel schelen, want ik kan het betalen. Dat klinkt opschepperig en decadent, maar als je verder lest snap je misschien wat ik bedoel.

In de afgelopen 3 jaar heb ik nooit het gevoel gehad dat ik ergens geld weggooide. Ik ben geen wanbetaler dus blijkbaar kon het er allemaal uit. Ik ben het type die vaak pas gaat budgetteren als het ook echt moet. Dan ga ik eens serieus kijken welke vaste kostenposten we moeten schrappen. Ik heb nu niet de illusie dat we er substantieel ook maar op vooruit gaan. Pas wanneer ik aan het einde van het jaar zie dat die 540 euro extra ook echt iets heeft opgeleverd gaat het veel meer voor mij leven.

Over gestapt naar een andere zorgverzekering

Al met al zijn we nu dus overstapt. Ik heb wel een vergelijkingssites gebruikt, maar niet om de nieuwe polis af te sluiten. Dus geen commissies. Ik ben benieuwd of we aan het einde van het jaar geld over houden. En of ik spijt ga krijgen als haren op mijn hoofd dat ik het gedaan heb of misschien wel lyrisch tevreden ben….

Ben jij ooit overgestapt naar een andere zorgverzekering? En zo ja, wat waren de voordelen? Zo nee, wat houdt je tegen? Zijn mijn redenen herkenbaar voor je?

Foto via Shutterstock

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]