Lifestyle Persoonlijk

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je ziekt bent

17 juli 2018
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je ziekt bent

Als het mee zit, is ons nieuwe huis najaar 2019 klaar. We hebben al een keuken uitgezocht en zitten nu in de fase van het papierwerk. Ik moest een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar tot mijn grote frustratie ben ik voorlopig even geweigerd. Men wil eerst wat meer informatie van mijn huisarts.

Stom vind ik dat. En eigenlijk ook heel onprofessioneel van de beoordelende partij. Ik vind namelijk dat ik voldoende informatie gegeven heb om een beetje een inschatting te kunnen maken. Het is de suggestieve vraagstelling waardoor je al meteen in een bepaald hoekje wordt gedreven. Beter word ik namelijk niet. Nee, ook niet na een behandeling.

Ben jij chronisch ziek dan?

Bijna 12 jaar geleden ontdekten artsen dat ik een afwijking heb in mijn bloed. Daarvoor was ik mij van geen kwaad bewust. Maar inmiddels weet ik al wel weer een heel aantal jaren dat ik sikkelcelziekte heb. En alfa thalassemie. Want waarom 1 erfelijkheidsziekte als je er ook 2 kan hebben? Omdat het erfelijk is, kunnen mijn kinderen het ook krijgen via mij. Ik weet dat Miss C het heeft omdat het sinds 2015 in de hielprik zit. Haar zussen zijn er nog niet bewust op getest dus ik ben benieuwd.

Lees ook: Ik werd teruggebeld na de hielprik

Samenvattend komt het op het volgende neer: ik heb chronische bloedarmoede. Mijn rode bloedcellen zijn niet rond zoals normaal. Ze zijn in de vorm van een half maantje. Deze gaan lastiger door aders en organen. Ze kunnen klonteren en blijven steken wat verschrikkelijke pijnen oplevert. Ook breken mijn rode bloedcellen zich sneller af dan die van iemand die gezond is. Met gevolg dat ik weer bloedarmoede krijg.

Wat merk ik daar nu van?

Als ik niet zwanger ben, ervaar ik in het dagelijks leven weinig klachten. Vermoeidheid? Ik weet niet beter. Het houdt me echt niet meer tegen om te werken, veel dingen te ondernemen en er op los te leven. Mijn bloed laat ik echt alleen onderzoeken als ik de vermoeidheid onaanvaardbaar vind. Maar dan moet er echt wel heel wat gebeuren. Toen ik afgelopen winter 6 maanden lang elk weekend kapot in bed lag, was dat voor mij bijna aanleiding om toch maar eens naar de huisarts te gaan. Maar het werd lente. Ik ging fanatiek sporten en ik vind het nu niet meer nodig.

Lees: Waarom ik weer ben gaan Sporten

Mijn huisarts zie ik dan ook nooit. Het liefst blijf ik gewoon zoveel mogelijk onder de radar. Dat lukt vaak ook goed, totdat ik zoiets als een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten

Aanvullende informatie

Dit wordt mijn 4de koopwoning en ik weet niet eens meer mijn hoeveelste verzekering. Maar ik wist dus van tevoren dat er een vraag in zou zitten over bloedarmoede. Wanneer de diagnose gesteld is. Of ik een behandeling heb gehad en zo ja of het nu over is. Je moet het eerlijk invullen, maar toch ik weet dan vaak al meteen wat er gebeurt. Niet veel dagen later kreeg ik een brief met het verzoek aanvullende informatie te geven.

Ik vind het niet zo schokkend dat na 15 jaar verzekeringsartsen blijkbaar nog steeds onvoldoende kennis over mijn aandoening hebben. Tijdens het decennia dat ik zwanger was, heb ik al gezien dat artsen maar weinig kennis bijleren. De laatste keer begeleiding van verloskundige, huisarts, gynaecoloog en internist verliep net zo chaotisch als de 10 jaar daarvoor. Wat mij het meest irriteert, is het simplisme. Alsof je altijd beter wordt na een behandeling. Soms is dat niet zo…

Zinloosheid van extra informatie

In mijn geval mag mijn huisarts er iets over zeggen. Nu kom ik zo weinig op de huisartsenpost dat ik niet eens een vaste dokter heb. Laat staan dat deze persoon iets zinnigs kan zeggen over hoe vaak ik afgelopen jaar afwezig was door ziekte. Of dat mijn ziekte mij er van weerhoudt mijn beroep uit te oefenen. Ik durf te wedden dat ze waarschijnlijk niet eens weten wanneer de diagnose gesteld werd. Dat hebben zij namelijk niet gedaan. En ze hebben al helemaal geen idee waar ik werk of wat voor een werk ik doe.

Dus toen ik vanmiddag een arts op mijn voicemail had staan die mij verzocht terug te bellen, wist ik wel weer hoe laat het was.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je ziekt bent

Als je een schuld hebt of een wanbetaler bent, kom je in een database te staan. Zo weten banken en verzekeringen met wie ze van doen hebben. Maar als je net zoals ik een ziekte heb die niet levensbedreigend is, moet je elke keer opnieuw deze rompslomp doorstaan. Tot op heden heb ik uiteindelijk altijd wel een verzekering gekregen. En ook nu vermoed ik dat de huisarts geen reden ziet om de aanvullende informatie ten gunste van mij niet in te vullen. Maar we zijn nu al weer wat weken verder en er zijn een hoop mensen druk mee. Ik zou het handiger vinden om in een database te staan. Zodat verzekeraars duidelijk kunnen zien dat ik tot nu toe nooit geweigerd ben. En wat mijn ziekte inhoudt. Eventueel wil ik dan wel beantwoorden of er veranderingen in mijn medische situatie zijn. Maar dat is een stuk handiger dan alles wat er nu moet doen als ik een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten.

Ben jij wel eens geweigerd voor een overlijdensrisicoverzekering of verzocht om extra informatie?
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Marian Zw
  18 juli 2018 at 09:49

  En als je een verzekering af zou sluiten bij de verzekeraar waar je de vorige verzekering had lopen? Of maakt dat helemaal geen verschil? Ik zou namelijk simpel genoeg zeggen, dat ze je al eems geaccepteerd hebben, dus dat je prima een nieuwe verzekering af kunt sluiten

  • Reply
   Josan
   18 juli 2018 at 20:41

   Hoi Marian, Ik heb ene hoger bedrag nodig dit keer omdat het huis meer waard is. Vandaar…in de afgelopen jaren had ik er eigenlijk ook geen een omdat ik niet werkte. Maar nu ik weer werk had ik verwacht dat het makkelijker zou gaan. Daar heb ik mij blijkbaar op verkeken.

 • Reply
  Fem
  18 juli 2018 at 08:59

  Ik heb zelfs nooit geprobeerd om een hypotheek af te sluiten, omdat ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kan afsluiten (ik ben namelijk al volledig afgekeurd) en ik verwacht dat een overlijdensrisicoverzekering bij mij ook tegen flinke extra kosten komt.

  Ik heb een uitvaartverzekering en dat was al een zoektocht naar een verzekering die mij wilde verzekeren zonder extra premie (hallo, we gaan allemaal dood. Waarom zou ik extra betalen? Ik heb niet eens een kortere levensverwachting.)

  • Reply
   Josan
   18 juli 2018 at 20:40

   Hoi Fem, nou precies wat jij zegt. We gaan allemaal dood. En zeker wanneer het geen invloed op je levensverwachting heeft vind ik de huidige toetsingsnormen erg krom.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]