Gratis uitjes Lifestyle Nederland Opvoeding Uitstapjes met kinderen

Hoe overleef ik een festival met kinderen?

10 augustus 2016
Hoe overleef ik een festival met kinderen_GoodGirlsCompany- festival survival tips

Laten we eerlijk zijn het festivalseizoen is de enige reden om in Nederland te blijven tijdens de zomervakantie. Een beetje hipster zorgt er voor dat zij van festival naar festival ging.  Daarbij was je niet kieskeurig muziekfestivals zoals North Sea jazz, Low Lands en Pink Pop wisselde je de gerust af met de culturele evenementen zoals Parade of een foodfestival zoals Eten op rolletjes.

Hoe overleef ik een festival met kinderen_GoodGirlsCompany-festival survivaltips voor kinderen

Toen ik nog geen kinderen had, kon ik op deze dagen doen en laten waar ik zin in had. Ik rolde uit bed wanneer ik zin had. Trok een kek festivaloutfitje aan- zonder dat ik mij afvroeg of deze wel borstvoedingsproof – was en we gingen. Auto of trein het maakte niet uit hoe lang we weg waren. Eten deden we onderweg wel. Mocht het onverwacht gaan regenen dan kochten we wel ergens onderweg zo’n lelijke maar o zo handige doorzichtige regenponcho. Those were the days….En toen kreeg ik kinderen.

Een festival met kinderen

Ook leuk hoor daar niet van, maar het maakt een festival toch anders. Met die oudste meiden van mij valt het trouwens gelukkig wel weer mee. Maar ja baby is een heel ander verhaal. Als ik alleen al kijk naar wat we  allemaal mee sleuren…een complete volksverhuizing! In de auto prop ik kinderwagen, eten, verantwoorde snacks en sapjes, speelgoed, zonbescherming. De dagen van travel light zijn redelijk voorbij. Toch hoeft een kind niet het einde te betekenen van jouw jaren als festivalganger. Vandaag presenteer ik je de survivalgids van hoe je een festival overleeft met kinderen.

Zo overleef je een festival met kinderen

Draagdoek/draagzak

Dat de moderne kinderwagen overal kan komen, betekent niet dat hij ook overal moet zijn. Niks is zo irritant als in een file staan van babyduwers. Of van die malloten die je schenen bont en blauw rijden met zo’n ding. Menig festivalpubliek heeft geen kind. En jouw pogingen om dwars door ze heen te jassen met een kinderwagen, zorgt echt niet voor een spontane kinderwens. Stop er mee en gebruik een draagdoek of draagzak. Bye, bye drassig festivalterrein waar je amper door heen komt met kinderwagen! Doei oponthoud door kinderwagens!

Natte doekjes

Snoetenpoetsers, luiersdoekjes of weet ik veel welke fancy namen die dingen hebben zijn goed voor 1 ding; je schoonmaken als er geen zeep in de buurt is. Vieze handen, geknoeid, smerig festival toilet? Doekje erbij, erover en het ruikt (ogenschijnlijk) fris. Thuis kan je gewoon weer van je eigen hygiënische badkamer en toilet genieten.

Gehoorbescherming

Geen festival is compleet zonder feestmuziek om de boel op te zwepen. Daarbij wordt niet gekeken op een paar decibel meer of minder. Het dragen van gehoorbescherming is gelukkig allang geen taboe meer. Bescherm het kwetsbare gehoor van je kinderen met gehoorbescherming. Voor baby’s hebben ze dit en voor oudere kinderen dat. Hoe minder herrie een baby heeft hoe beter het slaapt, waardoor jij weer ongestoord kan genieten van het festival in plaats van dat je panisch heen en weer ana het wiegen en lopen bent om je kindje stil te krijgen.

De parade_GoodGirlsCompany_festival met kinderen

De kindertent

Bij veel festivals vind je tegenwoordig een kindertent. Dat is net zoiets als kinderopvang alleen is het gratis. Terwijl jij kind-vrij over het festival struint vangen medewerkers daar jouw kind(eren) op. Vermaken ze en zorgen er ook voor dat ze iets te drinken krijgen. Eventueel kan je zo’n kek festivalmuntje in het knuistje van je kind drukken zodat het niet hoeft te verhongeren. Oh, altijd wel handig om even te kijken hoe men met kinderen omgaat. Als je gevoel zegt No is het waarschijnlijk een no go.

Hoe overleef je het festivalseizoen met kinderen_GoodGirlsCompany

Voedel

Niemand wordt er leuker van honger. Kinderen al helemaal niet.  Ontdekken dat er geen eettent is of standje waar je voedsel kan kopen dat je kinderen ook lekker vinden, is behoorlijk stressvol. Dus zorg er voor dat je ook een voedselvoorraadje bij je hebt voor noodgevallen. Beter een zak chipjes en een blij een tevreden kind dan biologische humus dat je kind nog nooit gegeten heeft en ook niet gaat eten.

BOB jij of BOB ik?

De dagen dat je allebei laveloos kon drinken zijn ook definitief voorbij. Het is wel handig als je namelijk ook weer met al je bagage en kinderen veilig terug naar huis kan komen. En mocht je het toch laat maken, dan moet 1 van jullie toch fit genoeg zijn om de volgende dag de kinderen te verzorgen. Je zal zien dat ze om 6 uur wakker zijn en en lekker hyperactief. En dat wil je niet met een kater. Dus spreek van tevoren af wie er bobt en wie er mogelijk wat (te veel) mag drinken.

Festival ontmoetingsplaats

Kinderen raak je nog wel eens kwijt. En daar hoef je helemaal niet zo gek veel voor te doen. Terwijl jij duidelijk vertelt dat jullie nog even doorlopen en daar ginder bij die boom gaan zitten. luistert je kroost al helemaal nergens meer naar, zien van alles en weg zijn ze. Jij in de stress en paniek. Hoe moet je je kind terug vinden? Sowieso kan het geen kwaad om je kind te voorzien van een naambandje met jouw telefoonnummer. Maar het is ook handig om een centrale ontmoetingsplaats af te spreken. Bij  aankomst op een festivalterrein, scan ik altijd samen met mijn kinderen het terrein en bespreek ik waar we naar toe gaan als we elkaar kwijt zijn. Het is nog nooit nodig geweest maar better safe than sorry.

Welke ultieme festival survivaltip heb jij nog?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  11 augustus 2016 at 09:12

  Ik ben pas naar een paar ‘festivals’ geweest op kindermaat! (Ik blogde erover als mamachallenge 😉 )

  Dit zijn nuttige tips als ik toch eens tot bij Dranouter geraak!

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:45

   Ja, ik zag al iets voorbij komen Ilse 🙂 Goed bezig!

 • Reply
  Merel
  11 augustus 2016 at 07:36

  Ben wel bij North Sea Jazz geweest en Latin Village (vroeger), maar beide zijn niet echt kindproof haha. Zomercarnaval zou ik te druk vinden. Maar de Parade lijkt me dan weer wel heel leuk. En die tip van de draagdoek vind ik echt een hele goede. Niks zo vervelend als in de drukte rondlopen met de angst dat een dronken wandelaar zo je kinderwagen inkukelt (zou ik hebben).

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:46

   Ik ben al met de jongste naar het Zomercarnaval geweest toen ze nog heel jong waren en in de kinderwagen zaten. De Parade ben ik nog nooit geweest dat lijkt mij ook erg leuk. Als je gaat, ben ik benieuwd naar je ervaringen.

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress.nl
  10 augustus 2016 at 20:12

  Wij zijn dit jaar naar Parkpop geweest met de kinderen. De jongste vond het fantastisch, de oudste vond het helemaal niks 🙂 Het was nogal een modderpoel (en dat stonk!), hij vond de muziek niet echt denderend, en doordat het zo druk was, kon hij het podium ook niet zien. Gelukkig hadden ze er wel lekkere suikerspinnen en werd het toch nog gezellig 🙂
  Goeie tips van jou in ieder geval!

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:47

   Zal je altijd hebben Sjoukje. De een vindt het geweldig de ander vindt het een ramp. Fijn dat ze gelukkig een zoethoudertje hadden.

 • Reply
  Carlijn
  10 augustus 2016 at 10:34

  Ik vind het eigenlijk wel heel erg tof dat je gewoon festivals bezoekt met je kindjes. Zou ik later ook willen (en dus ga ik dat gewoon doen, waar een wil is, is een weg toch?!). Fijn dat er op steeds meer festivals oog is voor kindjes, in de vorm van die kindertent dus.

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:49

   Dank je Carlijn, het scheelt dat ik oudere kinderen heb die het nu ook gewoon leuk vinden. Van dreumes hoeft het waarschijnlijk niet zo nodig.

 • Reply
  Bianca
  10 augustus 2016 at 10:25

  Welk festival heeft kinderopvang?

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:49

   Eten op rolletjes heeft een kindertent. En hier in de stad hebben de verschillende festivals ook vaak speciale kindertenten/activiteiten

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  10 augustus 2016 at 08:30

  Ik ben nog nooit op een festival geweest moet ik bekennen. Misschien moet ik toch eens naar de Zwarte Cross gaan, dat is hier vlakbij in de buurt.

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:50

   Ik vond jou wel een Zwarte Cross type Nicole 🙂 Laarzen aan en hard gaan!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]