Baby Moeder & Kind Zwangerschap

Vernoemen | 10 ouderwetse babynamen in een modern jasje

24 maart 2017

Aanstaande ouders willen hun baby best vernoemen naar ouders of opa en oma. Maar vaak willen ze ook een populaire voornaam. Met wat creativiteit steek je een kindernaam van jaren geleden in een nieuw jasje. Zo maak je van ouderwetse babynamen een hippe meisjesnaam.

Als je voor een naam kiest die is afgeleid van die van je (groot) ouders loop je vaak tegen een generatiekloof aan. Wat toen hip en modern was, klinkt nu vaak alweer hopeloos ouderwets. Zo waren oude voornamen van vroeger vaak langer dan de korte stoere babynamen van tegenwoordig. Neem bijvoorbeeld een ouderwetse Hollandse naam zoals Cornelia. Dat klinkt anders dan het stoere Britt of Puck.

Redenen om te vernoemen

Nu je als aanstaande ouders kan kiezen uit zoveel hippe babynamen, lijkt vernoemen niet altijd een logische keuze. Als je voor ouderwetse babynamen kiest, moet je toch wel even creatief zijn. Vandaar dat veel ouders kiezen voor een babynaam die ‘in’ is en makkelijk is uit te spreken. Toch zijn er ook redenen voor vernoemen aan te voeren:

 • Respect voor die persoon
 • Betekenisvol (als je een mooi persoonlijk verhaal hebt)
 • Traditie (en als familie/gezin heb je waardevolle tradities nodig)

Redenen om niet te vernoemen

Aan vernoemen zitten natuurlijk ook de nodige haken en ogen. Dat is ook een van de redenen waarom ik er destijds niet voor koos.

 • Het moet passen. Zelf ben ik geadopteerd. De namen waar ik uit kiezen kon waren oer-Nederlands. Dat vond ik totaal niet passen bij mijn kind.
 • Scheve gezichten. Van mijn (schoon) ouders hoorde ik destijds wel eens hoe opa’s en oma’s het kleinkind voortrok dat naar hen vernoemd was. Ik wilde niet dat er meer of minder in mijn kind geïnvesteerd wordt door de naam.
 • Je moet het afmaken. Als je eenmaal aan deze traditie begint, moet je wel zeker weten dat je het kan afmaken. Cato die vernoemd is naar oma Catherina en Djelisa omdat je die gewoon leuk vond. Tja dan wordt het wel erg duidelijk dat jullie door de leuke kindernamen heen waren.
 • Je kind zit er haar hele leven aan vast. Nu ik gescheiden ben, ben ik maar wat blij dat geen van mijn dochters vernoemd is naar voormalige schoonmoeder of schoonzussen. We spreken en zien elkaar nu nog zo sporadisch dat ik voor mij geen meerwaarde/betekenis meer zou hebben.

10 Moderne ouderwetse babynamen

Ouderwetse babynaam

Moderne naam

1. CorneliaLia, Nella, Nelly, Nelia, Elia, Eli
2. CatharinaCat, Cato, Ari, Caitlin, Caitlyn, Kate, Keet, Katarina, Kat
3. Elisabeth/ ElizabethBabet, Babette, Bella, Belle, Ela, Elise, Eliza, Elize, Ella, Elle, Ellie, Ilse, Isa, Isabeau, Isabel, Isabella, Isabelle, Ise, Isé, Iza, Ize, Lisa, Lisanne, Lise, Liselotte, Liz, Beth
4. MargarethaAretha, Mara, Marit, Margriet, Megan, Meghan, Margarita, Margalo, Margy, Etha, Etta,
5. PetronellaNella, Nell, Nelle, Petra, Ella, Elle,
6. AntoniaToni, Tonia, Tania, Antonina, Nia, Ona
7. AgnesNessa, Inez, Nessie
8. JosephinaFien, Fifi, Fiene, Pien, Josephine, Fieke, Josefien, Josey, Josephien,
9. GeertruidaTrudi, Trudie, True, Geertje, Ida
10. JacobaJacobetta, Jacobyna, Jacobette, Jakobine, Jacobine, Jakobina, Cobi, Jacobien, Bientje,

Omdat ik voor meisjesmoeders schrijf, heb ik natuurlijk vooral naar de meisjesnamen gekeken. Maar als je op zoek bent naar een afleiding van Cornelis moet je even hier kijken. Wil je weten wat de populairste babynamen zijn? Kijk dan op de websites van de Sociale Verzekeringsbank. Hier vind je ook het overzicht met data waarop de kinderbijslag gestort wordt.

Vinden jullie dat je bij het kiezen voor ouderwetse babynamen duidelijk moet kunnen zien waar het van afgeleid is?

Ook leuk om te lezen:

ouderwetse meisjesnamen (1)

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]