Baby Moeder & Kind Zwangerschap

Vernoemen | 10 ouderwetse babynamen in een modern jasje

24 maart 2017

Aanstaande ouders willen hun baby best vernoemen naar ouders of opa en oma. Maar vaak willen ze ook een populaire voornaam. Met wat creativiteit steek je een kindernaam van jaren geleden in een nieuw jasje. Zo maak je van ouderwetse babynamen een hippe meisjesnaam.

Als je voor een naam kiest die is afgeleid van die van je (groot) ouders loop je vaak tegen een generatiekloof aan. Wat toen hip en modern was, klinkt nu vaak alweer hopeloos ouderwets. Zo waren oude voornamen van vroeger vaak langer dan de korte stoere babynamen van tegenwoordig. Neem bijvoorbeeld een ouderwetse Hollandse naam zoals Cornelia. Dat klinkt anders dan het stoere Britt of Puck.

Redenen om te vernoemen

Nu je als aanstaande ouders kan kiezen uit zoveel hippe babynamen, lijkt vernoemen niet altijd een logische keuze. Als je voor ouderwetse babynamen kiest, moet je toch wel even creatief zijn. Vandaar dat veel ouders kiezen voor een babynaam die ‘in’ is en makkelijk is uit te spreken. Toch zijn er ook redenen voor vernoemen aan te voeren:

 • Respect voor die persoon
 • Betekenisvol (als je een mooi persoonlijk verhaal hebt)
 • Traditie (en als familie/gezin heb je waardevolle tradities nodig)

Redenen om niet te vernoemen

Aan vernoemen zitten natuurlijk ook de nodige haken en ogen. Dat is ook een van de redenen waarom ik er destijds niet voor koos.

 • Het moet passen. Zelf ben ik geadopteerd. De namen waar ik uit kiezen kon waren oer-Nederlands. Dat vond ik totaal niet passen bij mijn kind.
 • Scheve gezichten. Van mijn (schoon) ouders hoorde ik destijds wel eens hoe opa’s en oma’s het kleinkind voortrok dat naar hen vernoemd was. Ik wilde niet dat er meer of minder in mijn kind geïnvesteerd wordt door de naam.
 • Je moet het afmaken. Als je eenmaal aan deze traditie begint, moet je wel zeker weten dat je het kan afmaken. Cato die vernoemd is naar oma Catherina en Djelisa omdat je die gewoon leuk vond. Tja dan wordt het wel erg duidelijk dat jullie door de leuke kindernamen heen waren.
 • Je kind zit er haar hele leven aan vast. Nu ik gescheiden ben, ben ik maar wat blij dat geen van mijn dochters vernoemd is naar voormalige schoonmoeder of schoonzussen. We spreken en zien elkaar nu nog zo sporadisch dat ik voor mij geen meerwaarde/betekenis meer zou hebben.

10 Moderne ouderwetse babynamen

Ouderwetse babynaam

Moderne naam

1. CorneliaLia, Nella, Nelly, Nelia, Elia, Eli
2. CatharinaCat, Cato, Ari, Caitlin, Caitlyn, Kate, Keet, Katarina, Kat
3. Elisabeth/ ElizabethBabet, Babette, Bella, Belle, Ela, Elise, Eliza, Elize, Ella, Elle, Ellie, Ilse, Isa, Isabeau, Isabel, Isabella, Isabelle, Ise, Isé, Iza, Ize, Lisa, Lisanne, Lise, Liselotte, Liz, Beth
4. MargarethaAretha, Mara, Marit, Margriet, Megan, Meghan, Margarita, Margalo, Margy, Etha, Etta,
5. PetronellaNella, Nell, Nelle, Petra, Ella, Elle,
6. AntoniaToni, Tonia, Tania, Antonina, Nia, Ona
7. AgnesNessa, Inez, Nessie
8. JosephinaFien, Fifi, Fiene, Pien, Josephine, Fieke, Josefien, Josey, Josephien,
9. GeertruidaTrudi, Trudie, True, Geertje, Ida
10. JacobaJacobetta, Jacobyna, Jacobette, Jakobine, Jacobine, Jakobina, Cobi, Jacobien, Bientje,

Omdat ik voor meisjesmoeders schrijf, heb ik natuurlijk vooral naar de meisjesnamen gekeken. Maar als je op zoek bent naar een afleiding van Cornelis moet je even hier kijken. Wil je weten wat de populairste babynamen zijn? Kijk dan op de websites van de Sociale Verzekeringsbank. Hier vind je ook het overzicht met data waarop de kinderbijslag gestort wordt.

Vinden jullie dat je bij het kiezen voor ouderwetse babynamen duidelijk moet kunnen zien waar het van afgeleid is?

Ook leuk om te lezen:

ouderwetse meisjesnamen (1)

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
  • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

  Dit zijn wij!