Mama Zwangerschap

Zo betrek je oudere kinderen bij gezinsuitbreiding

10 maart 2015
Zo betrek je oudere kinderen bij gezinsuitbreiding-GoodGirlsCompany

De hele ervaring om zwanger zijn met oudere kinderen vind ik geweldig; ze krijgen er zoveel meer van mee. In dit blog geef ik je 7 tips om oudere kinderen te betrekken bij gezinsuitbreiding.

Mijn derde zwangerschap verloopt heel anders dan mijn vorige twee zwangerschappen. Voor het eerst heb ik oudere kinderen. Doordat de zorg voor hun en het huishouden mijn aandacht opslokt, ben ik niet altijd zo bezig met dat ik zwanger ben. Soms moet ik mijzelf even bewust stilzetten. Gelukkig laat de baby steeds meer weten dat ze aanwezig is.

Het zachte geschop heeft plaatsgemaakt voor duidelijke getrap. Voor mijn omgeving is het nu ook meer mogelijk om contact te hebben met de baby. Dat vinden Miss G. en miss B. geweldig. Ik ben vertederd door de lieve kusjes, leuke gesprekjes en toekomstplannen die beide dames hebben. Handjes worden zacht op mijn buik gelegd in de hoop dat de baby schopt. Samen halen we herinneringen op aan de tijd toen ik zwanger was van hen.

7 tips om oudere kinderen te betrekken bij gezinsuitbreiding

Tijdens de eerste zwangerschap had ik nog helemaal geen kinderen. Alles was nieuw. Van vrouw werd ik opeens moeder. De tweede keer was ik al moeder. De dagelijkse beslommeringen van leven met een dreumes slokten mij op. Geen idyllisch roze wolk gevoel of mythische ’mommy glow’ waar andere vrouwen over lijken te beschikken . Ik was moe en erg happy dat het einde op een gegeven moment in zicht was.

Miss G. was amper twee en alhoewel ik haar meenam naar afspraken met de verloskundige, begreep ze er weinig van. De geboorte van haar zusje kwam dan ook als een onaangename verrassing. Opeens moest ze mij delen! In de kraamweek deed mijn eigenwijze dreumes er alles aan om (negatief) aandacht te trekken.

Deze derde zwangerschap is alles anders. Als er twee personen op deze wereld zijn die zich verheugen op de komst van hun nieuwe zusje zijn het mijn dochters. Al jaren willen ze een klein zusje en hopelijk gaat deze wens in mei in vervulling. In de afgelopen maanden zocht ik naar verschillende manieren om hen bij deze zwangerschap te betrekken.

Leesboekjes over gezinsuitbreiding

Zodra we uit de kritieke fase waren, ben ik begonnen met het lezen van voorbereidende boekjes. Het boek Grote zus van Willemijn de Weerd is al voor de tweede keer uitgelezen maar desondanks verveelt hij niet. Leuk aan dit boek vind ik dat er ook ruimte is voor onze christelijke achtergrond. Ook  Mama wat zit er in je buik van Sam Lloyd doet het goed bij miss B. Dit is een vrolijk prentenboek met flapjes waar steeds iets achter te ontdekken is. Verder heb je voor kleuters natuurlijk ook het Dick Bruna boekje Kleine Pluis. Twee andere boeken die erg leuk zijn om voor te lezen zijn Zusjes en Babysoep van Mylo Freeman. Boeken die ruimte geven aan het gevoel dat het niet altijd leuk is om een klein broertje of zusje te hebben/te krijgen.

Praat met elkaar

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar praat met elkaar. Vertel je oudere kinderen op een leuke persoonlijke manier het blije baby nieuws. Laat ze de eerste echo’s zien. Ook daarna is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Te praten over hun emoties. Wat vinden ze ervan? Zijn ze blij? Of misschien wel bang dat ze mama teveel moeten delen? Houdt mama nog wel genoeg van ze als er straks nog een kindje bijkomt, of kan liefde op raken? Naast deze vragen is het ook leuk om over jullie verwachtingen te praten. Zo weet Miss G. dat ze de nieuwe baby graag wil voorlezen en in bad stoppen. Miss B. gaat haar babyzusje survival skills leren zodat ze zich goed kan verdedigen tegen oudere zussen.

Vertel over vorige zwangerschappen

Vertel over hun zwangerschap en geboorte. Neem een rustig moment op de dag waarop je de tijd en rust hebt om dit te doen. Bij ons is dit meestal zo na etenstijd en  voor bedtijd. Vlak voor het slapen gaan, zitten we regelmatig even in het grote bed. Ik koester heel bewust deze momenten en merk dat mijn meiden hier van genieten. Samen halen we herinneringen op aan de tijd dat ik zwanger was van ze. Aan wat ik dacht toen ik zwanger was. De eerste echo, waren ze lieve baby’s en wat deden we samen. Aan de eerste keer dat ik ze voelde bewegen. Hoe ik op het thema van hun babykamers kwam. Grappige anekdotes en leuke gebeurtenissen krijgen nieuw leven ingeblazen.

Mee naar de verloskundige

Neem broertjes of zusjes mee naar de verloskundige. Mijn kinderen waren niet aanwezig bij de eerste intake. Zoals gebruikelijk waren ze dat ook niet bij de 20-weken echo. Meestal ga ik zonder ze naar de routine controles. Toch plan ik heel bewust eens in de zoveel tijd een afspraak op een moment waarop ze mee kunnen. Zo leren ze ook meteen de verloskundigen kennen. Ze vinden het leuk om met de doppler het hartje te horen kloppen. Maar er is ook ruimte om vragen te stellen. Uiteindelijk gaat het zo nog meer leven voor ze

Babyspullen kopen

Koop samen babyspullen. Nog voordat we wisten of de baby een jongetje of meisje was, nam Miss G. me al regelmatig mee voor een uitstapje over de baby-afdeling. Instinctief pakte ze altijd de meest schattige outfitjes voor meisjes terwijl ze kirrend sprak ‘Deze is echt sooooo cute!” Nu de grote zussen weten dat ons huishouden met nog een meisje wordt uitgebreid, moeten we natuurlijk shoppen. Trouw helpen beide dames mee. Als ik niet oppas, stoppen ze mijn hele winkelmandje vol met de meest schattige kleertjes. Het begrip genoeg is genoeg, kennen ze niet. Er  is altijd wel ruimte voor nog een kruippakje, schattig mutsje of setje sokjes. Tijdens het kopen van babyspullen probeer ik er op te letten dat ik regelmatig iets koop wat mijn dochters hebben uitgezocht. En dat dit gelijk opgaat. Dus niet meer van de een dan van de ander.

Babynamen kiezen

Helpen met babynamen uitzoeken. Samen met mijn man heb ik inmiddels een roepnaam bedacht. We doen niet moeilijk over dat we een dochter verwachten maar de roepnaam blijft geheim. Ook voor mijn beide dochters. Gelukkig krijgen mijn kinderen meerdere namen. Ruimte genoeg om mijn oudere dochters bij het naamgevingsproces te betrekken. Samen bekijken we lijstjes op websites. Als we een babynaam horen, geven we daar onze mening over. Ook vraag ik ze regelmatig naar wat zij mooie namen vinden. Dit hele proces is erg leuk om samen mee te maken. Sommige knuffels zijn zelfs over gedoopt met een nieuwe naam.

Samen babykamer inrichten

Mijn man en ik hebben een kant en klare babykamer uitgezocht. Ik heb de kleuren mintgroen en grijs bepaald. Met een likje verf hier en daar is onze kamer bijna klaar. Tijd om hem in te richten. De komende tijd zal ik heel wat bedlinnen en kleding wassen. Wanneer dit allemaal gebeurd is, gaan mijn dochters en ik samen de babykamer inrichten. Het ledikantje opmaken. Leuke accessoires kopen om het geheel af te maken. En misschien ook wel een persoonlijk knutselwerkje van mijn dochters voor hun nieuwe zusje. In elk geval vind ik het belangrijk dat ze voorafgaand aan de bevalling regelmatig in dit kamertje zijn geweest en zich hier thuis voelen.

Ook leuk om te lezen:

Wat heb jij gedaan om je al aanwezige kinderen te betrekken bij gezinsuitbreiding?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]