Adoptie Moeder & Kind Multiculturele opvoeding Opvoeding

10 opvoedtips voor gemengde kinderen

15 februari 2017
tien lessen voor ouders van gemengde kinderen en geadopteerde kinderen_the millennial mom

Kinderen die zijn geadopteerd of geboren binnen een gemengde relatie, worden op jonge leeftijd al vaak gedwongen om na te denken over hun identiteit. Vaker dan witte kinderen. Of kinderen wiens ouders dezelfde etnische afkomst hebben. Het opvoeden van gemengde kinderen is een uitdaging. Ook omdat je vaak te maken krijgt met reacties en gedrag van de buitenwereld. En daar moeten ouders zich bewust van zijn. Eerder dan leeftijdsgenootjes moet je je kind begeleiden bij het vinden van haar identiteit en het leren daar blij mee te zijn. Hoe? Wij geven je 10 opvoedtips voor gemengde kinderen.

Als kind werd ik geadopteerd uit Haiti. Iets waar ikzelf geen invloed op had. Ook de wereld waar ik vervolgens in opgroeide, had ik weinig invloed op. Naast dat ik de verschillende adoptie clichés over hechting en het willen opzoeken van je ouders moest ontkrachten was ik ook bezig met mijn identiteit. Eentje die voor wat mij betreft losstond van mijn biologische ouders. Het is niet omdat ik hen niet ken, dat ik helemaal niet weet wie ik ben. Ik mis alleen een klein stukje van mijn identiteit. En als ik eerlijk ben, hebben de geboortes van mijn eigen dochters mijn vragen over nurture en nature beantwoord.

Lees: Waar kan je een bruine pop kopen?

Bewust bezig met vorming van mijn dochters identiteit

Ik weet nu heel goed wie ik ben. Vroeger identificeerde ik me meer met mijn Nederlandse nationaliteit dan tegenwoordig. Maar het is ook niet zo dat ik me helemaal buitenlands voel. Eigenlijk zie ik het zo: ik kan kiezen uit het beste van twee werelden. Ergens had ik verwacht dat mijn dochters ook die ruimte zouden krijgen. Maar nog voordat mijn dochter 3 was, was ze zich al bewust van de kleur van haar huid. En tegen de tijd dat ze 6 was identificeerde ze zich met dat ze uit Afrika kwam. Dat was makkelijker voor haar dan uitleggen dat ze gewoon in Nederlands is geboren. Ook al ziet ze er niet doorsnee Nederlands uit. Voor mij was het een wake-up call. Als ik wilde dat mijn dochter een positief zelfbeeld ontwikkelde, moest ik vanaf nu veel bewuster bezig gaan met identiteitsvorming.

Lees: Als je in het verkeerde lichaam bent geboren bof je maar

10 opvoedtips voor gemengde kinderen

Bespreek met je kind haar huidskleur

Het liefst wil je natuurlijk zeggen dat jullie kleurenblind zijn. Of geen kleur zien maar alleen maar mensen. Leuk, maar niet realistisch. Huidskleur is een ding. Wie zelf een kleurtje heeft weet dat. Als je een witte moeder bent met een gemengd of geadopteerd kindje, zal je het daardoor waarschijnlijk ook ervaren.  Maar als jij niet de eerste bent om dit met je kind te bespreken, hoort ze het wel van een ander. Meestal is er dan geen garantie dat dit op een manier gebeurt die bijdraagt een een positief zelfbeeld.

In mijn gezin zien we huidskleur. Mijn gemengde dochters zien dat mijn huid donkerder is dan die van hen. Ze weten dat die van hun vader wit is. En meestal benoemen ze hun eigen huiskleur als lichtbruin. Voor ons is het geen issue omdat het zien ervan heel feitelijk is. We spreken er niet over in termen van goed, beter, best.  Al jong hebben ze geleerd om positieve eigenschappen van hun huid te benoemen die verder gaan dan kleur. Zoals hoe zacht het is. Hoe mooi egaal. Hoe prachtig bepaalde kleuren er op staan. Maar we bespreken ook gelijkenissen. Hoe we allemaal bepaalde kleine pigmentstipjes hebben die we moeder-of babyvlekjes noemen.

 • ontwikkel een klimaat waarin je positief spreekt over je eigen lichaam maar ook over dat van andere gezinsleden.
 • voel je niet beledigd als je kind je iets vraagt over jouw huidskleur of die van zichzelf. Voor je kind zijn deze vragen namelijk heel normaal. Zij weten namelijk niet hoe genen werken. Vragen als “Waarom ben jij zo donker?” hebben mijn kinderen mij ook gesteld. Je kind stelt deze vragen niet om je te kwetsen, maar probeert door het stellen van vragen dingen te begrijpen. In principe mogen mijn kinderen mij alles vragen. Maar als het nodig is, corrigeer ik wel hun taalgebruik.

Vind rolmodellen om mee te identificeren

Volgens verschillende mythes zijn kinderen van gemengde ouders zielig. Ze zouden veel identiteitsproblemen hebben. Als ouder is het jouw taak om die mythes te ontkrachten. Hoe? Nou zo:

 • Leer je kind dat het hebben van ouders met twee verschillende etnische achtergronden niet maakt dat je kind anders is. Of worden kinderen van homo-ouders, arme ouders, rijke ouders en samengestelde gezinnen ook als ‘anders’ gezien en geïdentificeerd? Gemengde kinderen hebben hoogstens nog een ander culturele erfenis waar zij uit putten kunnen.
 • Geef je kind rolmodellen die op hen lijken. De inauguratie van de 44ste president van Amerika? Grace was nog maar 2 . Ik denk dat ze het niet eens echt begreep maar ze heeft het samen met mij bekeken. En in de loop van de jaren groeide er vanzelf interesse in de Barack Obama’s dochters Sasha en Mahlia. Meghan Markle, Halle Berry, Keanu Reeves, Alexa Chung, Chrissy Teigen, Vin Diesel, The Rock en Mariah Carey zijn allemaal gemengd.
 • Kijk met je kind series en films waarin gemengde relaties en families een hoofdrol spelen. Zo leren ze dat er meerdere gezinnen zijn zoals die van jullie.

Leer je kind om haar uiterlijk te omarmen

De meeste gemengde kinderen hebben wat uiterlijke kenmerken van de ene ouder en wat van hun andere ouder. Kortom: ze zijn een mooi mengelmoesje van beide ouders. Grace heeft bijvoorbeeld de oogopslag van haar vaders kant van de familie. Als baby leek ze als twee druppels water op haar tante die wit is. Bailey lijkt in alles op mij maar heeft een neus die toch echt van haar vaders kant van haar familie komt Chloé leek als baby sprekend op haar vader maar heeft mijn karakter.

 • help je kind te ontdekken wat maakt dat zij is wie ze is
 • leer je kind om te gaan met dat vreemden soms totaal niet geloven dat jij de moeder bent.  Als je donker bent en je kind is nagenoeg wit, zal je daar hoe dan ook wel eens mee geconfronteerd worden. Andersom ook.

opvoedtips voor gemengde kinderen the millennial mom

Help je kind bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld

Meer dan bij kinderen wiens ouders dezelfde etnische identiteit hebben, kunnen de uiterlijke kenmerken van jouw kind verschillen met die van jou of je partner. En als je kind geadopteerd is helemaal. Leer je kind dat haar etnische achtergrond niks is om je voor te schamen. Maar ook dat andere mensen vragen zullen stellen omdat de meeste mensen nu eenmaal simpel zijn  graag in hokjes denken. Het is aan jouw om je kind te begeleiden zodat zij hen onderwijzen kan.

 • je kunt je kind helpen door samen antwoorden voor te bereiden op vragen die je verwachten kan. Of op opmerkingen die ze op school of straat zullen horen.
 • leer je kind om ongemakkelijk situaties naar haar hand te zetten. Mijn eerste sollicitatie deed ik voordat LinkedIn echt een ding was. Ik kon er vergif op innemen dat men de eerste paar minuten mij soms even ongemakkelijk of bestuderend aankeek. In plaats van me beledigd te voelen, ontwikkelde ik de ijsbreker ” Ja, jullie hadden natuurlijk op basis van mijn voor- en achternaam verwacht dat ik wit zou zijn, hé? Dan zag je gezichten rood worden en ongemakkelijk kijken. Maar het brak vaak wel het ijs. En nam vaak ook de spanning weg die er sowieso al rond een sollicitatiegesprek hangt.

Leer je kind om op te staan tegen racisme

Soms is het puur nieuwsgierigheid, maar ik en mijn kinderen hebben niet altijd zin om antwoord te geven op de vraag waar we vandaan komen. En dat mag.  Mensen die wat minder te besteden hebben hoeven ook niet aan vreemden uit te leggen hoe dat komt. In de loop der jaren heb ik geleerd om oprechte interesse te herkennen. Maar mijn kinderen kunnen dat nog niet. Voor hun is de graadmeter: als je onprettig voelt bij vragen over je afkomst dan hoef je geen antwoord te geven.  Verder is het belangrijk om je kinderen te leren over rasicme. Of het nu duidelijk is of verhuld in een grap, semi-grappige opmerking of vooroordeel.

Kies een multiculturele school

Mijn kinderen zitten bewust niet op een zwarte school. Daar ben ik namelijk op tegen omdat er naast verschillende culturele achtergronden vaak ook nog andere problematiek speelt die niks met school te maken heeft. Maar ze zitten ook niet op een totaal witte school. Toen wij bezig waren met een schoolkeuze van onze oudste dochter hebben we wel zo’n school gezien. Wij dachten het maar zij zei het gewoon hardop “Mam, er zijn helemaal geen bruine kindjes!”.

Hadden we wel voor die school gekozen? Dan had zij samen met  4 ander gemengde kindjes voor diversiteit moeten zorgen. En daar pas ik voor. Vanwege ons geloof is het aandeel kindjes met een andere achtergrond sowieso al vaak beperkt. Maar we proberen het altijd wel binnen onze mogelijkheden. Waarom?

 • het heeft een positief effect op je kind als ze ziet dat ze niet de enige is. Ze voelt zich meer welkom en het is sowieso een verrijking.
 • informeer van tevoren hoe school omgaat met pesten en racisme voordat je een definitieve beslissing maakt. En bespreek dat ook met je kind zodat ze weet waar ze aan toe is.

Kies een buurt waar je kind niet de enige uitzondering is

Wij wonen in een wijk met een internationale privéschool en in onze straat hebben huize een bepaalde grootte en een bepaald prijskaartje. Op basis daarvan zou je kunnen denken dat mijn dochters de enige kinderen in deze wijk zijn met een diverse culturele achtergrond. Maar niks is minder waar. Mijn buurvrouw is Surinaams en ik heb het voordeel dat er een vriendin in de straat woont met 4 gemengde kindjes. Verder weet ik dat er schuin achter ons een aantal mensen van Aziatische komaf wonen. En op de plaatselijke Daltonschool is het ook een mengeling van verschillende nationaliteiten. Opgroeien in een wijk met andere gemengde kinderen zorgt er voor dat:

 • Je kind makkelijker haar identiteit omarmt. Vooral wanneer ze dagelijks kinderen ziet die op haar lijken en voor wie dit geen issue is.
 • Op jonge leeftijd minder aangestaard wordt. En ook minder hoeft uit te leggen hoe het nu ook alweer zit

Verdiep je in de huid- en haarverzorgingsroutines van je kind

Een kind een positief zelfbeeld bijbrengen is natuurlijk lastig als je zoiets essentieels als haar- en huidverzorging verwaarloosd. Een donkere huid is droger dan een witte. Dus je moet vanaf jongs af aan leren het goed in te smeren. Maar haar van een gemengd kind met Afrikaanse roots is anders.

Als ik een kind met kroeshaar zie, kan ik meestal aan het haar zien of het geadopteerd is of een blanke moeder heeft. Waarom? Omdat er dan meer dan 75% kans is dat het haar  droog is en verwaarloosd. Kroeshaar is anders dan Europees haar en vraagt een specifieke verzorging. Maar het vergelijken met je eigen haar en klagen over dat het zo’n werk is, helpt je dochter niet om er trots op te zijn.

 • Zoek eens een goede black hair kapper op, koop verschillende haarverzorgingsproducten die geschikt zijn voor kroeshaar.
 • Op YouTube zijn er genoeg filmpjes te vinden waarin je leert cornrows, finger coils, twists en bantu knots te maken.
 • En echt, als je het vaker doet, word je er handiger in. Wordt de haarverzorging van jouw dochter een moment waarop jullie je band kunnen verstevigen. En een fantastische manier om haar identiteit te accentueren.

opvoedtips voor gemengde kinderen

Laat je kind haar eigen etnische identiteit ontwikkelen

Van wat ik bij mijn dochters heb gezien, ligt de identiteit van gemengde kinderen niet meteen vast. De ene dag identificeerde ze zich meer met de Nederlandse cultuur. Terwijl ze de dag erna weer meer interesse had in mijn eigen cultuur. Zorg er voor dat niet iets wordt waar jij en je partner elkaar de loef mee afsteken. De etnische identiteit van je kind is geen verlengstuk van jouw ego.

 • Geef je kind de ruimte om die beslissing zelf te maken en te experimenteren met beide kanten. Zo vind mijn oudste dochter headwraps heel interessant. En toen ik deze Afrikaanse fotoshoot deed, was zij meteen heel enthousiast.
 • het is het beste om je kind te leren dat ze zichzelf mag zijn. Geen kopie van haar ouders.

Voed je kinderen tweetalig op, maar overdrijf het niet

Spreken jij en je partner een andere taal? Maar weigert je kind het om jouw taal te spreken? Dwing je kind dan niet. Blijf ze op een vriendelijke manier aanmoedigen en motiveren om het te leren. Er komt echt wel een moment waarop ze meer interesse krijgen en het uiteindelijk willen leren. Maar dwang leidt er alleen maar toe dat ze zich gaan afzetten en het stom vinden.

Heb jij een gemengd of geadopteerd kindje? En zo ja wat zijn jouw beste opvoedtips voor gemengde kinderen?

Ook leuk om te lezen:

opvoedtips voor ouders van gemengde kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Fotocredits:

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!