Kinderen leren omgaan met tegenslag is niet makkelijk. In opvoeddiscussies op het internet wordt wel eens gezegd dat de huidige generatie kinderen niks meer kan hebben. Tere zieltjes die allemaal hoogsensitief zijn en bij het minste of geringste een trauma krijgen. Kinderen die niet geleerd hebben om te gaan met tegenslag.
Ik kan niet oordelen over andermans kinderen. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, probeer ik ze wel voldoende bagage en vaardigheden mee te geven zodat ze een beetje veerkrachtig zijn. Tegen een stootje kunnen en leren omgaan met teleurstellingen. Sterker nog: ik denk dat het kunnen dealen met teleurstellingen wel eens een van de meest belangrijke succesfactoren is. Maar hoe doe je dat nu? Hoe zorgen je dat je kinderen met tegenslagen kunnen omgaan. Dat je ze herprogrammeert voor geluk ook al zijn de omstandigheden niet altijd rooskleurig? In dit blog geef ik je 5 tips.
Inhoud van dit blog
Kinderen leren omgaan met tegenslag in 5 stappen
Leer ze hun emoties te benoemen
Al eerder heb ik geschreven over hoe belangrijk het is dat kinderen leren om hun emoties te herkennen en benoemen. Leren om deze te mentaliseren. En soms is dat nog best eens lastig. Vooral emoties zoals angstig of teleurgesteld zijn moeilijk. Er is een grote kans dat je kind buikpijn heeft als het iets spannends moet doen en het zich in werkelijkheid dus angstig voelt. Ook kan het zijn dat je kind kort van stof is.
Bij mijn tienerdochters moet ik echt doorvragen, Als ik ze gewoon vraag hoe is is zullen ze al snel antwoorden met ‘goed’ of ’leuk’. Ze weten dat als ze met zo’n kort antwoord komen, dat de kans groot is dat ik verder vraag. Ik wil weten waarom het leuk was. Wat was er goed en wat was er minder goed? Moedig je kinderen aan om echt te vertellen hoe ze zich voelen en welke emoties ze ervaren. Stel vragen zoals:
- Hoe voelde jij je toen dat gebeurde. Of hoe voelde jij je toen….dat tegen jou zei?
- Kan het zijn dat je buikpijn hebt omdat je ergens gespannen over bent?
Door je kind te leren praten over haar emoties leert het beter om haar eigen lichaamssignalen te leren (her)kennen.
Leer ze om verantwoordelijk te zijn
Een van de meest makkelijke manieren om je kind te leren omgaan met teleurstellingen is om het klusjes in huis te laten doen. Yep, kan jij je nog herinneren hoe erg jij klaagde? Kinderen die klusjes in huis doen hebben meer zelfvertrouwen, kunnen beter omgaan met frustraties en hebben meer verantwoordelijkheidsgevoel.Vaardigheden waar je op school, in vriendschappen en zelf in een toekomstige baan allemaal profijt van hebt.
Maar verantwoording nemen heeft ook betrekking op hun handelen. Leer je kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden en niet in de slachtofferrol te schieten. Hou ze niet het handje boven het hoofd. Maar help ze om de gevolgen van hun acties te accepteren en hoe ze dingen recht kunnen zetten als dat moet.
Geef ze de ruimte om fouten te maken
Ben jij zo’n moeder die het liefst eigenhandig voorkomt dat je kind een fout maakt? Ga dan eens op je handen zitten en laat het gebeuren. Laat je kind leren van haar fouten. Geef je kind de mogelijkheid om het recht te breien. Daar leren ze veel meer van dan dat je telkens de kastanjes voor ze uit het vuur haalt.
Grace zit sinds kort op Vinted en had haar eerste item verkocht aan een andere meisje in Frankrijk. Leuk, want ik had haar die app aangeraden om zo een extra zakcentje te verdienen met kleding die ze niet meer draagt. Maar in plaats van dat ze mij mee liet kijken deed ze alles zelf. Tot het moment waarop ze dacht dat het pakketje te veel woog voor het verzendlabel dat ze gekozen had. Op dat moment bleek ik weer gewoon een kind van 13 te hebben dat ook al lijkt ze heel groot dan het inzicht van een volwassene mist. Ik gaf haar geen preek over waarom ze niet eerder bij mij was gekomen. Ook loste ik haar probleem niet op. Ik dacht met haar mee over wat ze kon doen en liet het haar zelf oplossen. Gelukkig viel het allemaal ontzettend mee. Ze leerde een aantal lessen die ze nooit geleerd had als ik het voor haar opgelost had.
Lees ook: 3x Zo voed je een mentaal sterk kind op
Gebruik gebeurtenissen om van te leren
Bovenstaand voorbeeld is voor mijn dochter een hele mooie eye-opener geweest om te beseffen dat ze nog niet alles weet. Om te leren dat mij ergens bij betrekken niet maakt dat je minder volwassen bent.in dit geval liep het goed af. Maar ook de momenten waarop mijn kinderen verliezen (met sport of een bordspel) onvoldoendes halen (op school) en te maken krijgen met andere teleurstellingen kunnen gebruikt worden als leermomenten.
Leer je kind tegen haar verlies te kunnen en hier op een waardige manier mee om te gaan. Als het moeilijk is om een rivaliserend team de hand te geven na een verloren wedstrijd begin dan thuis. Laat je kind een ander kind erkenning geven als het met een spel wint. Wetende dat het haar niet minder maakt. Volgende keer beter.
Moedig dankbaarheid aan
Dankbaar zijn met wat je hebt voorkomt teleurstellingen. Het is misschien wel een van de meest onderschatte effectieve manieren om met tegenslag om te leren gaan. Zoals ik al eerder schreef komt veel ‘ervaren ellende’ voort uit het idee dat dingen oneerlijk zijn. Het is niet eerlijk dat Marlotte 4x per jaar op vakantie gaat. Het is niet eerlijk dat…vul het maar in. Dankbaar zijn heeft een positief effect op je (geestelijke) gezondheid, zorgt ervoor dat je beter kan slapen, verbetert je eigenwaarde. Alle reden om je kinderen hier de vruchten van te laten plukken.
Je kan je kinderen dankbaarheid aanleren door ze regelmatig te laten nadenken over bepaalde situaties.
- Wat vind je fijn aan het hebben van een broertje of zusje?
- Kun je je nog herinneren toen je verdrietig was en iemand iets voor je deed waardoor je je beter voelde?
- Waar kijk je het meest naar uit de komende tijd?
- Wanneer was de laatste keer dat je iets kreeg wat je echt geweldig vond?
Dit zijn mijn 5 tips om kinderen te leren omgaan met tegenslag. Wat doe jij?
Ook leuk om te lezen:
- Zelfvertrouwen kinderen vergroten in 10 stappen
- 8 x hoe jij er voor zorgt dat je kinderen elkaar in de haren vliegen
- De onderlinge band tussen broertjes en zusjes verstevigen in 25 stappen
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments