Opvoeding Schoolkind

Opvoeden begint thuis en niet op school

7 april 2017
Opvoeden-begint-thuis-en-niet-op-school-GoodGirlsCompany

Er was weer eens een bericht dat viraal ging. Dit keer geen kinderopvang die ouders er op wijst dat ze hun telefoon aan de kant moeten doen, maar een Portugese school die ouders op hun verantwoordelijkheden wijst. Opvoeden begint thuis en niet op school. En hoewel ik het initiatief  mooi vindt, vind ik het ergens ook een beetje naïef.

Zoals dat met dit soort berichten gaat, wordt dat altijd meteen geliked, gedeeld en ga zo maar door. Ik las het bericht en bekeek met enige opgetrokken wenkbrauwen waar de ophef over was.

Opvoeden begint thuis

Beste ouders,

* We willen jullie er graag aan herinneren dat de magische woorden zoals hallo, alsjeblieft, graag gedaan, het spijt me en bedankt, thuis worden aangeleerd.

* Thuis is ook de plek waar kinderen leren om eerlijk te zijn, op tijd te zijn, doortastend en meelevend te zijn en waar ze ten slotte leren respectvol te zijn tegenover ouderen en alle vormen van leraren.

* Thuis is waar ze leren om schoon te zijn, niet met volle mond te spreken en hoe/waar ze het afval moeten weggooien

* Tevens is thuis de plek waar ze leren om georganiseerd te zijn, hun spullen met zorg te gebruiken en dat het niet ok is om anderen pijn te doen.

* Hier op school daarentegen leren we de kinderen taal, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en gym. We versterken daarmee alleen maar de opvoeding die kinderen vanuit huis mee krijgen.

Opvoeden begint thuis?!

Niet eens alle ouders zitten op 1 lijn

Opvoeding is niet een universeel statisch iets. Kijk maar naar de manier waarop jij bent opgevoed en vergelijk die met je partner. Soms is dat leuk en soms ook bloedirritant! Jouw ouders deden maar wat. Waarschijnlijk iets wat zij van hun ouders geleerd hebben maar dar ben jij wel als de norm gaan zien. En toen kreeg je opeens kinderen. . Ik kan me er kapot aan irriteren als mijn kinderen “Wat?!” zeggen. Probeer met veel fanatisme erin te krijgen dat het is “Wat zeg je?” Maar er zijn genoeg ouders die hier geen moeite mee hebben. Ook vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat we aan tafel eten in alle rust. Mijn man zet rde tv aan als hij alleen eet.  Moet hij samen met dreumes eten kan ik er vergif op innemen dat ze aan tafel eten maar de tv aanstaat. Tja dreumes zal vast snel genoeg door hebben dat mama een spelbreker is op dat vlak. En dat mama de tv uitgaat als zij thuiskomt.  Nu is dit geen halszaak.

Persoonlijke voorkeuren

Er zullen ouders zijn die het verschrikkelijk vinden dat hun kind met volle mond praat.. Er zullen ook ouders zijn voor wie dit no big deal is. Misschien omdat ze de hoop hebben opgegeven dat het ooit nog komt. Misschien omdat ze dat zelf ook wel niet doen. Enne, iemand die niet met zijn mond dicht eet, kan nog steeds een heel fijn betrouwbare wereldburger worden. Echt waar.

Aard van het beestje

Er zullen ouders zijn die inderdaad georganiseerd zijn. Maar ik ken genoeg volwassenen (waaronder ik zelf. Guilty) die dat niet zijn. Ik probeer mijn kinderen te leren dat ze hun speelgoed op moeten ruimen. Maar ik weet niet in hoeverre die boodschap landt als ze zien dat ik daar ook regelmatig mee worstel en er niet wakker van lig.

Ook de vaardigheden van ouders kunnen onderontwikkeld zijn

We gaan er altijd maar vanuit dat alle ouders hetzelfde zijn. Dezelfde sociale vaardigheden hebben. Maar als je op bent gegroeid in een situatie waarbij er sprake was van een onveilige hechting, kan het zijn dat je bepaalde eigenschappen niet of onvoldoende omwikkeld hebt. Afhankelijk van hun persoonlijkheid, veerkracht en in hoeverre ze daardoor niet beschadigd zijn, zal het voor sommige volwassenen aan te leren zijn wat ze in hun kindertijd gemist hebben. Mara vanzelfsprekend is het niet. Dus kan je wel verwachten dat iedereen doortastend en empathisch is, maar misschien is dat helemaal wel niet realistisch.

Wat je erin stopt krijg je er niet altijd uit

In mijn vrije tijd werk ik met tieners en jeugd. Het merendeel van hen komt uit stabiele gezinnen, hebben geen gedragsproblematiek. Maar er zijn er genoeg die ik achter het behang kan plakken vanwege hun brutaliteit of hoge irritatiefactor. Als ik dan naar de ouders kijk, weet ik haast wel zeker dat dat niet de types zijn Maar die hun kinderen  mee geven dat ze op bezoek meteen mogen zeuren om cola. Blijkbaar zijn kinderen toch niet helemaal een blauwdruk van hun ouders. Ik leer mijn dochters echt wel alsjeblieft en dank je wel zeggen. Maar als ik in de winkel sta moet ik 9 van de 10 keer ze er aan herinneren door te zeggen ” En wat zeggen we dan?!” Het doet me dan wel weer goed dat het op speelafspraakjes blijkbaar wel spontaan gebeurt.

Opleidingsniveau van ouders

In het blog ‘Slim opgroeien met schermen‘ blijkt uit onderzoek dat kinderen van laagopgeleide ouders meer kans hebben om ene tv op de kamer te hebben. Daar kan je iets van vinden, maar laten we er gewoon feitelijk naar kijken. Blijkbaar is er een verschil tussen wat hoogopgeleide ouders daarvan vinden en laagopgeleide. En hoe ze daar mee omgaan. En zo zullen er vast nog wel een aantal opvoedkundige verschillen zijn.

Opvoeden begint thuis en niet op school, klinkt mooi

Ik vind het mooi klinken: opvoeden begint thuis en niet op school inclusief wat jij als school normaal vindt. Maar je hebt niet te maken met ouders die allemaal hetzelfde opvoedprincipes hanteren. Heb je te maken met ouders die aan off-the grid parenting doen dan zul je te maken hebben met kinderen die zelf alles mogen beslissen. Inclusief hun bedtijd en of ze naar school gaan. Als ik met mijn kinderen afspraken/regels maak, pols ik of we op 1 lijn zitten. Ik kan een heleboel verwachtingen van ze hebben die misschien wel niet realistisch zijn. Datzelfde kan je van ouders hebben. Weet je als school werkelijk voldoende van alles ouders om er maar standaard vanuit te kunnen gaan dat wat jullie normaal achten ook de standaard is? Voordat je roept Opvoeden begint thuis en niet op school.

Als het warm is, lopen wij niet in strandkleding in de stad of door de supermarkt. We zitten niet in onze zwemkleding in het restaurant van een all inclusive resort. Dat vind ik normaal. Maar toen ik ooit opmerkte dat ik het smerig vond dat een man met ontbloot bovenlijf boven de diepvrieskist stond te zweten, waar ik eten uit wilde halen, kreeg ik als reactie “Leef en laat leven”.  Prachtig, zo relativeer je alles een slag in de rondte.

In elk geval; hoe ouders over opvoeding denken en wat ze belangrijk, normaal of gewoon vinden zie je bij hun kinderen terug. En misschien is het adagio Leef en laat leven er wel verantwoordelijk voor dat het gemiddelde kind tegenwoordig vooral lekker leeft…. .

Opvoeden begint thuis en niet op school. Wat vind jij van dit initiatief?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Leonie van Mil
  8 april 2017 at 10:02

  Ik vind dat de opvoeding absoluut thuis moet liggen. Op school is een extra ondersteuning. Maar de school kan er niet verantwoordelijk voor gehouden worden. Ik las ooit eens een artikel van een moeder (in Engeland) met drie dochters (12, 14 en 16) alle drie waren ze zwanger. Moeder was erg boos op school, want daar hadden ze de kinderen moeten voorlichten. Ik heb het artikel met open mond gelezen. Hoe durft moeder de verantwoordelijkheid op school af te schuiven.

 • Reply
  Marijke
  7 april 2017 at 12:44

  Thuis ligt de basis en niet op school. Ook al is die basis voor iedereen anders. En dat dan onderstreept met voorbeelden waar de gemiddelde mens vast iets uit kan halen. Of zelf iets mee associeert. En ja dat is gelukkig voor iedereen anders. Maar doe het wel thuis en verwacht niet dat de school het doet is de boodschap en die is top. Helaas zijn er namelijk ook mensen die denken dat school dat erbij kan doen.
  Natuurlijk spreekt de school aan op normen en waarden die daar gelden, maar dat vind ik net even anders en is volgens mij dus niet de boodschap.
  Volgens mij is dat ook wat jij bedoelt

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  7 april 2017 at 11:34

  Ik ben het er wel mee eens. Op school moeten ze lesgeven. Opvoeden gebeurt in principe thuis.

 • Reply
  MommyLovesPink
  7 april 2017 at 07:37

  Thuis ligt zeker de basis, maar de kinderen spenderen zoveel tijd op school dat daar ook een groot deel van de vorming ligt. Hier zijn ze op school om te leren, en manieren horen daar ook bij vind ik.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]