Opvoeding

Dit zijn de opvoed trends voor 2018

3 januari 2018
kinderstrends-opvoedtrends 2018-GoodGirlsCompany

Wat zijn de opvoed trends voor 2018? Tel je nog mee zonder baargoud en over the top gender reveal partys? Of zijn deze laatste passé omdat alles genderneutraal moet zijn? Wij zetten de parenting trends van 2018 voor je op een rijtje.

Dit zijn de opvoed trends voor 2018

Body neutrality-genderneutraal-GoodGirlsCompany

Grenzen voor lichaam

We beginnen ons lijstje met opvoed trends voor 2018 met het belang dat we gaan hechten aan het wel of niet hebben van toestemming. 2017 was het jaar van #MeToo. We zagen dat vrouwen in het verweer kwamen tegen de kleedkamer trash talk van Trump. Filmbazen met losse handjes vielen van hun voetstuk. Seksueel wangedrag werd aan de kaak gesteld en kostte enkele mannen hun carrière. Het heeft ons iets belangrijks geleerd: om dit gedrag te stoppen is het belangrijk dat we de volgende generatie respect bijbrengen voor het lichaam van een ander.

Na de hele seksuele revolutie waarin alles kon en mag, vinden we het nu belangrijk om onze kinderen seksuele grenzen te leren. Het is gedaan met het vergoelijkende boys will be boys. Nee is nee. Vandaar dat we kinderen al op jonge leeftijd leren dat ze de baas zijn over hun eigen lichaam. Maar ook over hun kusjes. De tijden dat kinderen gedwongen worden om familie, kennissen en vrienden een kus te geven bij afscheid liggen achter ons. Omdat we kinderen leren dat het okay is om grenzen te stellen voor hun lichaam, zullen ze ook assertiever worden.

Koninklijke babynaam

Je hoeft niet eens een grote liefde voor de monarchie te hebben om te weten dat ook prins Harry het bestaan van vrijgezel volgend jaar inruilt. Met een beauty als Meghan Markle is het wachten op een royal baby. En zelfs als zij lekker rustig aan willen doen met gezinsuitbreiding zorgen de Britse royals aankomend jaar vast voor een trend. Prinses Kate is in verwachting van haar derde kindje. En we weten allemaal dat we haar net zoals bij haar vorige bevalling stralend met een wollen dekentje en een wolk van een baby op het bordes zullen zien staan. Oh en als de naam een beetje te doen is, worden er vast de nodige baby’s naar vernoemd.

Zo kan je je familieleden overal volgen

GPS tracker

Afgelopen jaar nam het aantal ouders dat haar kind met een gps tracker uitrust toe. Een GPS tracker is een goed alternatief voor het mobieltje. En niet geheel onbelangrijk: ook goedkoper. Vandaar dat ouders er massaal hun toevlucht tot nemen. De tracker kan als ketting om je nek of integreer het in een horloge. Met een blik op je mobieltje kun je als ouder zien waar je kind uithangt. Dat is toch een heerlijk geruststellende gedachte? Als bedrijven als Spotter ook het koudwatervrees over de mogelijkheden om het device te hacken kunnen wegnemen, voorzie ik een gouden toekomst.

pom Poms

Pom Poms zijn de trend voor 2018. Als je daarbij denkt aan oubollige bolletjes die je zelf moet maken, heb je het mis. Ze zijn er tegenwoordig ook in tule en papieren variant waardoor er altijd wel een pom pom decoratie voor jouw interieur is.

Lichaamsneutraliteit

Met lichaamsneutraliteit bedoel ik niet hetzelfde als genderneutraliteit. Maar het heeft zeker met je lichaam te maken. Op social media zag je de afgelopen jaren dat er hard werd afgerekend met body shaming. Talloze instagram accounts vierden de diversiteit van verschillende lichamen. Een mooie stap in de goede richt. Alhoewel? Hoeveel paspoppen met echte maten zien we? En hoeveel plus size modellen liepen er afgelopen najaar mee in de show van Victoria’s Secret? Precies…de oogst is wat magertjes.

Terwijl genderneutraliteit elke vorm van geslachtsbepalende kenmerken weghaalt, is dit bij lichaamsneutraliteit niet het geval. Het draait om de gedachte dat je lichaam gewoon een gegeven is, waar je neutrale gedachtes en ideeën over koestert. Dus in plaats van dat we dochters de hemel in prijzen met complimenten die vooral op hun uiterlijk gericht zijn, leren we haar om zich prettig in haar lichaam te voelen. Ongeacht hoe ze eruit ziet. Voordeel? Je (tiener) dochter zal zich een stuk minder met haar uiterlijk bezig houden. Maar lichaamsneutraliteit moet je als ouders ook voorleven. Benoem gewoon je buik, billen of borsten. Zonder dat je in dezelfde zin al vertelt dat die dik is, uit gelubberd of ze op je knieën hangen. Neutrale opmerkingen over je lichaam zonder het af te branden zijn prima.

Bye bye telefoon

Offline is het nieuwe luxe. We beseffen steeds meer dat we de afgelopen jaren doorschoten zijn in het gebruik van ons mobieltje. Geen telefoons aan tafel maar weer echt met elkaar praten. Ook scholen bezinnen zich steeds meer op die mobieltjes want het beïnvloedt de leerprestaties op negatieve wijze. Nu Franse scholen vorig jaar een verbod invoerden is het wachten op de eerste Nederlandse school.

Volwassen babykamers

Vergeleken met de babykamers uit mijn jeugd, komen de nieuwste prinsesjes in een gespreid bedje terecht. Alles wordt Pinterest Perfect ingericht. Kosten noch moeite en budget worden gespaard om de kamers volgens de laatste trends in te richten. Toen Miss C geboren werd was dat vooral Monochrome. Maar tegenwoordig mag het wat meer kleur hebben. Zolang het maar Scandinavisch en minimalistisch is.

houten speelgoed-GoodGirlsCompany

Houten speelgoed

Yep, voor generatie iPad en heeft alles al gaan we weer terug naar back to basics. We willen ze weer echt aan het spelen hebben. Gebruik die fantasie. Bovendien maken we ons zorgen over plastics. Zeker als het goedkoop van AliExpress komt en we niet weten of het aan de Nederlandse veiligheidskeurmerken voldoet.

Dit zijn de opvoed trends voor 2018

Tenten

Nee, niet om in te kamperen, maar om mee te spelen. Neem een bedtent als hut onder je bed. Of een tipi met wat kussens zodat je lekker kan spelen of relaxen. Maak met een romantisch hemeltje en wat lampjes een perfect leeshoekje.

Benieuwd naar de andere opvoed trends voor 2018? Pinterest deed een voorspelling gebaseerd op de meest bewaarde Pins van 2017.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]