Moeder & Kind Opvoeding

Dit zijn de opvoed trends van 2019 | dit kan je verwachten

25 januari 2019
opvoed trends 2019

Opvoed trends komen en gaan. Maar elk jaar zijn er aan aantal opvallendheden te benoemen als het gaat om kinderen opvoeden. Hieronder vertellen we je welke opvoed trends van 2019 er in de lift zitten. En wat je dus verwachten kan als baby- en kindertrends.

In 2018 schreven we over de opkomst van gps-trackers. Maar ook hoe belangrijk lichaamsautonomie zou worden. Nee betekent nee. In 2017 kwam de afrekening van het patriarchaat vooral vanuit vrouwen. Maar in 2018 zagen we dat dit breder omarmt werd. Scheermesfabrikant Gilette maakte begin deze maand zelfs een reclame waarin ze afrekenen met de schadelijke mannencultuur. Beter nog; mannen verantwoordelijk hielden voor hun gedrag en het voorbeeld dat zij aan de volgende generatie geven. Afgelopen jaar zagen we een social media-moeheid ontstaan. Van FOMO gingen we naar JOMO (joy of missing out). Zegden vele Nederlanders massaal hun Facebook account op en leefden nog lang en gelukkig.Deze Opvoed trends van 2019 kan je verwachten

Selectief Baby- en kinderfoto’s delen

Er was een tijd dat je elke poep en scheet van je kind op Facebook of social media deelde. Maar een van de opvoed trends van 2019 wordt dat we selectief baby- en kinderfoto’s gaan delen. Niet omdat er achter elke boom een pedo zit, maar omdat we het ook niet meer zo nodig vinden. We zitten niet meer op de likes te wachten.

Overal is een abonnement voor

Een abonnement op een tijdschrift, Netflix of de dierentuin? We kijken er niet meer van op. Maar dat gaan we in 2019 uitbreiden met een abonnement op luiers (wegwerp en wasbaar), speelgoed (hier en hier), maaltijdboxen voor baby’s (hier en daar). De tijd van ongezonde gemakzucht is voorbij. Onze abonnementen op services die met baby’s en kinderen te maken hebben, worden bewust afgesloten. En passen bij onze leefstijl. Neem bijvoorbeeld een speelgoed abonnement. Het helpt ons grip te krijgen op de speelgoedkist (lekker konmari). En zijn onze kinderen verveeld of willen ze iets anders? Dan is er de volgende keer weer iets nieuws.

Audioboeken zijn de nieuwe schermtijd

In 2019 zijn audioboeken het nieuwe schermtijd. Ze hebben hetzelfde effect op kinderen als schermpjes. Alleen, het is geen scherm. Iedere ouder weet, dat je een kind dat niet wil slapen niet voor een schermpje moet zetten. Dat activeert ze. Terwijl luisteren naar een verhaaltje ze juist kalmeert. Groot voordeel: jij als ouders hebt je handen vrij. Zo lanceerde Playmobil vorig jaar stories.

Moeders zijn klaar met vaders die er de kantjes vanaf lopen

Nu mannen 10 dagen vaderschapsverlof gaan krijgen, mogen we als moeders ook meer van ze verwachten. In 2018 waren we er als moeders klaar mee om onze mannen te vragen of ze ook in hun steentje willen bijdragen in het huishouden. Een vader is een volwassen persoon die ook zijn verantwoordelijkheid behoort te nemen in het huishouden. Zonder dat vrouwen moeten vragen, aandringen of onderhandelen.

Nope je krijgt geen applaus meer omdat je het kind iets van kleding aan hebt getrokken en iets hebt voorgezet wat voor voedsel kan doorgaan. Nu we op social media zien dat vaders hele danroutines van Frozen kunnen dansen en fantastische kapsels maken in de haren van hun dochters, verwachten we meer van onze mannen. Er zijn klasjes en workshops zodat ze het onder de knie krijgen en anders oefen je maar met een YouTube filmpje totdat het goed gaat.  In 2018 rekenen we af met echtgenoten die er de kantjes van aflopen en we telkens vergoelijkend het handje boven het hoofd moeten houden. Vrouwen zijn meer gaan werken, dus we eisen ook meer gelijkwaardigheid in de taakverdeling en opvoeding van onze kinderen. Wel zo eerlijk. Niet?

Kisses overseas Rebel Wash

Bye Bye Gender reveals

Gender reveals, opeens deed iedereen er aan en kon er geen baby meer geboren worden zonder allerlei overdadige prenatale feestjes. Hoe grootser, hoe beter. Hele natuurgebieden brandden af omdat we het geslacht van onze toekomstige baby gewoon wat grootser van de daken wilden schreeuwen. Terwijl we aan iedereen die het horen wil, vertellen dat het ons niet uitmaakt wat het is zolang het maar gezond is. Het is natuurlijk lastig om je kind genderneutraal op te voeden als je al zo aan stereotypen vastzit.Eenvoudige verjaardagsfeestjes

En als we dan afscheid nemen van de gender reveals nemen we ook afscheid van de overdadige kinderfeestjes. Minimaliseren en less is more zorgen er voor dat we weer normaal gaan doen. Want voor wie doen we het eigenlijk allemaal?

Voor ons eigen kind? Of doen we het om andere ouders af te troeven? We gaan weer voor kwaliteit met onze kinderen. Kinderfeestjes waar we zelf tijd en aandacht aan besteed hebben. En met behulp van Pinterest weken mee druk zijn geweest om zelf dingen te maken.

Autoritatieve opvoedingstijl

Pasgeleden onthulde ik welke opvoedingsregels er voor mij heilig zijn. Dat ik ook duidelijke regels heb en streng ben, zorgde voor veel verbaasde en positieve reacties. De tijd waarin kleine prinsjes en prinsesjes hun ouders volledig omver liepen, laten we steeds meer achter ons. Het moet ook wel. We leven in een maatschappij waarin steeds meer stellen bewust kinderloos blijven. Er minder tolerantie is voor typisch irritant kindergedrag . En het dorp waarmee je ze moest opvoeden, klaarstaat met een camera om je misstap op internet te delen. In plaats van te helpen. Daarnaast zien we ook dat de generatie die alles mag en geen grenzen kreeg, bij de eerste de beste teleurstelling kampt met een burn out en stress klachten.

Ouders met een autoritatieve opvoedingsstijl zijn streng maar ook weer niet té. Ze zijn flexibel en democratisch. Hebben duidelijke doelen voor hun kinderen maar bieden hen ook de emotionele steun die ze nodig hebben om deze doelen te bereiken. Ze helpen hun kinderen opgroeien tot mentaal sterke kinderen.

Lawnmower parents

Natuurlijk krijgt bovengenoemde opvoedstijl ook een tegenhanger. Eerst hadden we curling ouders toen kregen we helikopterouders. Dit jaar wordt het jaar van de lawnmower parents. En deze zijn erger dan de heli ouders. Elke keer als ze ook maar vermoeden dan er een obstakel op de weg ligt voor hun kind, maaien ze die weg. Zo heeft je kind een hele goede start, prettig jeugd etcetera. Maar helaas heb je het niet toegerust om met teleurstellingen en uitdagingen om te gaan.

Zie jij om je heen nog meer opvoed trends die in 2019 wel eens en grote rol kunnen gaan spelen?

Ook leuk om te lezen:

Opvoedtrends 2019

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!