Lifestyle

Opgroeien in armoede, eigen schuld dikke bult?

3 april 2017
armoede-eigen-schuld-dikke-bult-GoodgirlsCompany

Tijdens de afgelopen verkiezingen was het een stokpaardje van veel politici; de kloof tussen arm en rijk. Armoede is niet alleen een probleem van laag opgeleide ouders zonder werk maar met te veel kinderen. Zes op de tien kinderen die in armoede opgroeien, hebben ouders die gewoon werken….

Bij armoede denken we vaak aan mensen in achterstandswijken, of types die je in Een Dubbeltje Op Zijn Kant ziet. Geen nagel om aan de kont te krabben. Maar als ze afstand moeten doen van hun verzameling Merklin treintjes, blijken hun prioriteiten op zijn zachtst gezegd zeer merkwaardig.

Armoede eigen schuld?

 Als ik bovenstaande situaties zie, denk je haast automatisch eigen schuld dikke bult. En eerlijk gezegd irriteert het me soms ook mateloos als ik dan zie dat ze alle hulp krijgen en weigeren bepaalde opofferingen te maken. Als ik arm zou zijn dan…Ik weet gelukkig niet wat dat is maar soms denk ik dat ik dan andere keuzes zou maken. Maar wie ben ik?

Als ik om mij heen kijk, ken ik eigenlijk geen mensen die arm zijn. Of bij wie je het ziet. Maar ook achter de voordeur van de hippe vinexwijk is veel verborgen armoede. Ook daar heeft de crisis er hard in gehakt en zijn mensen hun baan verloren. Dat is best heftig als je een huis hebt, gebaseerd op twee inkomens. Hoewel huwelijken in de Vinexwijk een grotere kans van slagen hebben, wil dat niet zeggen dat scheidingen hier niet gebeuren. Als je buren na een lange winter weer echt buiten ontmoet, zie je ook welke relaties er onopvallend in de koude maanden ontbonden zijn. Besef je dat het financieel waarschijnlijk ook niet makkelijk zal zijn en enkelen zullen verhuizen.

De verborgen rekening van armoede

Van de 378.000 kinderen in Nederland die in armoede opgroeit, heeft 219.000 werkende ouders. Hoe dat mogelijk is? Ouders verdienen te weinig. Ze hebben deeltijdbanen, of werk dat niet het hele jaar uitgeoefend kan worden. Of ze zijn net een bedrijfje begonnen dat nog niet voldoende geld in het laatje brengt.

Mensen die armoedeproblematiek willen oplossen met roepen “Ga dan werken!”, kunnen bij deze stoppen met roepen. Het hebben van een baan is blijkbaar geen garantie tegen armoede. Maar armoede is wel een maatschappelijk probleem. Arme kinderen lopen veel meer risico’s om buiten gesloten te worden. Ook lijden hun schoolprestaties er onder ontwikkelen ze vaker probleemgedrag. Bovendien zie je dat armoede vaak van generatie op generatie over gaat. Sociaal-Economische Raad voorzitter Mariëtte Hamer “Kinderen slepen de gevolgen van armoede de rest van hun leven met zich mee. Als je met werkloosheid opgroeit, is de kans dat je dat zelf later ook overkomt veel groter. “

Wist jij dat een groot deel van de kinderen die in armoede opgroeit, werkende ouders heeft?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

spaarvarken via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]