Sensopatisch spelen Spelen

Open einde speelgoed en spelmateriaal zorgt voor eindeloos speelplezier

18 december 2019
Verschil tussen open en gesloten speelgoed_The millenialmom

Spelen door gebruik te maken van je zintuigen en open einde speelgoed stimuleren de fantasie, creativiteit en vindingrijkheid van kinderen eindeloos. Door met speelgoed en voorwerpen te spelen die je op meerdere manieren gebruiken kan verveelt je kind zich namelijk minder snel.Speelgoed kiezen voor je kinderen is een uitdaging. Aan de ene kant wil je ontwikkelingsgericht speelgoed aanbieden dat hen helpt om sociale en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Maar vaak ontkom je er er niet aan dat er ook verschillende trends, hypes en rages je speelgoedkist binnensluipen. Bovendien laten we eerlijk zijn: de meeste kinderen hebben zoveel speelgoed dat ze uiteindelijk nergens meer mee spelen.

Speelgoed met open einde

Spelen met de verpakking of het inpakpapier

In principe geef ik liever een ervaring of een herinnering aan mijn kinderen cadeau als ze jarig zijn. Dat blijft ze namelijk langer bij dan een of ander duur cadeau waar ze op het moment zelf ontzettend druk mee zijn, maar die na een paar weken al in de spreekwoordelijke la ligt. Ik heb dan ook het idee dat het voor mijn kinderen ook niet hoeft al dat speelgoed. Toen ze kleiner waren, speelden ze liever met het verpakkingsmateriaal of de doos waar het speelgoed in zat dan met het speelgoed zelf. De eerste bood namelijk veel meer opties en mogelijkheden om mee te spelen. Het maakte geluid. je kon er aan trekken, er onder of in kruipen. Toen wist ik nog niet dat kinderen zich in principe dus van nature zich aangetrokken voelen tot open einde speelgoed.

Verschil tussen open en gesloten speelgoed

Speelgoed kun je samenvatten in twee categorieën. De eerste is gesloten speelgoed.  Gesloten spelmateriaal kenmerkt zich doordat het heel duidelijke en bepaalde functie heeft. Kort samengevat noemen we dit ook wel made for purpose. Een step gebruik je om te steppen, een puzzel om te puzzelen. Een spelcomputer om videogames mee te spelen. Bij poppen zie je heel duidelijk wat de pop is: een meisje, jongen, vader of moeder. Een autootje kan bijvoorbeeld wit zijn met blauwe en oranje strepen. Iedereen snapt dan meteen dat het een politieauto is. En is hij geel en heeft het een sirene? Dan is het een ambulance.

Open ended play, loose parts play of speelgoed met een open einde is speelgoed wat je op meerdere manier gebruiken kan. Van tevoren staat niet vast wat het zou moeten zijn waardoor de fantasie en creativiteit van het kind geprikkeld wordt. Een stok kan een zwaard, toverstaf, geweer of (stok)paard  zijn. De mogelijkheden met open einde spelmateriaal zijn eindeloos. Het is een onuitputbare bron voor je fantasie en creativiteit.

Loose parts theory

Open einde speelgoed en spelmateriaal zorgt voor eindeloos speelplezier_The millennialmom

Denk weer even terug aan hoe blij je tweejarige met de verpakking is Dat is geen naïviteit, maar het is eigenlijk hoe je kind in haar puurste vorm is. En helaas raken ze dat kwijt doordat wij als ouders onze kinderen materialistisch maken. Achter open eind materiaal en speelgoed zit namelijk ook een pedagogisch opvoedprincipe. Deze werd bedacht door  Landschapsarchitect Simon Nicholson en voor het eerst uitgelegd in  ‘the theory of loose parts: An important principle for design methodology.’

‘In any environment, both the degree of inventiveness, creativity and the possibility of discovery, are directly proportional to the number and kind of variables in it’ (Nicholson, 1972)

Kort samengevat komt het hierop neer “In hoeverre een omgeving vindingrijkheid, creativiteit en ontdekkingen uitlokt, is afhankelijk van het aantal en het soort prikkelingen in die omgeving.” Anders gezegd: als je kind opgroeit in een omgeving waar voorwerpen statisch zijn en een duidelijk doel hebben zal dat tot minder creatief spel leiden. Een net schoolplein lokt ander speelgedrag uit dan een buitenspeelplaats met een blote voetenpad, zandplaats, speelbosje en andere manieren om de buitenomgeving te ervaren.

Voordelen van open-ended en loose parts play

Open ended play heeft verschillende voordelen. Hieronder zet ik er een aantal voor je op een rijtje:

 • Allereerst is loose parts play en open ended play vaak erg betaalbaar
 • Het stimuleert de creativiteit, fantasie, verbeelding en inlevingsvermogen van kinderen
 • Je kind oefent symbolisch en abstract denken, wat de creativiteit en intelligentie vergroot.
 • Het helpt de sociale- en emotionele ontwikkeling vergroten.
 • Door rollenspellen leren kinderen empathisch zijn, samenwerken, problemen oplossen en ontwikkelen ze leiderschapsvaardigheden.  .
 • Door het aanspreken van creativiteit vergroot het de cognitieve vaardigheden zoals het werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en zelfregulatie.
 • Open ended play helpt bij het kunnen beredeneren, breed kunnen denken en de interactie met materialen en andere mensen.

4 Tips voor het stimuleren van open einde spel:

Nicholson bedacht 4 principes voor het stimuleren van open einde spel.

 1. Integreer speelgoed met open einde op plekken waar je kind veel tijd doorbrengt.
 2. Betrek kinderen zelf ook bij dit proces. Plekken waar kinderen spelen of  samenkomen zouden, ontworpen en ontwikkeld moeten worden met kinderen. Niet alleen maar voor kinderen.
 3. Benader het het integraal. Open einde spel met je vanuit verschillende disciplines benaderen zoals kunst, wetenschap, ontspanning, spel en  onderwijs
 4. Bouw een archief op met een schat aan informatie rondom de leeromgeving en ontwikkeling van kinderen. Dat kan betekenen dat je op bijvoorbeeld op Pinterest een bord aanmaakt met verschillende spelideeën of mogelijkheden voor open einde spel. Maar ook door het verzamelen van artikelen en ervaringen van anderen.

Zo verrijk je de speelgoedkist met open einde speelgoed

Voordelen van open-ended en loose parts play_The millennialmom

Goed speelgoed is tijdloos en niet aan trends onderhevig. Tenminste dat vind ik en gebaseerd op mijn 13 jaar als moeder. Aangezien speelgoed met open einde verschillende voordelen heeft die de ontwikkeling van je kind ondersteunen, kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van speelgoed. Heb je nu veel gesloten speelgoed, en wil je je speelgoedkist wat uitdagender maken? Dan geef ik je hieronder 5 tips voor het om je speelgoedkist aan te vullen met open speelgoed.

Speelgoed zonder opdruk

De eerste en makkelijkste stap die je zetten kan is door speelgoed te kiezen zonder opdruk. Zo kan een voorwerp meerdere gebruiksmogelijkheden hebben.

Speelfiguren en poppen

Als het op poppen en andere speelfiguren aankomt, is het handig om voor varianten te kiezen die zo neutraal mogelijk kijken. En misschien zelfs wel zo neutraal mogelijk zijn. Zo kan je kind zelf kiezen welke emotie het heeft. Boos, verdrietig, blij of verlegen. En ook of het een vader, moeder, kind opa of oma is.

Bouwstenen

Bouwstenen zoals blokken zijn vaak het eerste open einde speelgoed waar je kind mee te maken krijgt. Maar zelfs als ze de simpele blokjes ontgroeid zijn, zijn er leuke variaties zoals Kapla om ingewikkelde of fantasierijke bouwsels mee te maken

Kleden

Mijn kinderen zijn dol op kleden, dekens en oude lakens. Om hutten en tenten mee mee te bouwen, zich mee te verkleden of om onder te liggen. Stiekem vind ik het zelf helemaal geweldig want ook ik bewaar goede herinneringen aan de tijd dat ik zo tiny houses maakte.

Balansbord

Een balansbord zoals een Wobbel is geweldig om mee te spelen. Het kan een brug zijn. Je kunt er blokken op bouwen, het is ideaal om mee te schommelen en misschien zelfs wel een glijbaan. Alles wat je fantasie verzint, kan het zijn.

Verzamel verpakkingen en onderdelen

Loose parts play is niet alleen voorbehouden aan knutselen. Verzamel losse onderdelen die je kind gebruiken kan voor haar spel. Dopjes, veertjes, rietjes, luciferhoutjes jij bedenkt het. Op Pinterest vind je 1001 ideeën voor hoe je dit kan toepassen bij open ended play.

Loose parts play_the millennialmom

 

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]