Bevalling

Word jij ook zo lekker opgebouwd door bevallingsfoto’s?

23 mei 2016
Bevallingsfotos-GoodGirlsCompany-bevallingsfotografie

We leven in een beeldcultuur. Als er een plek is waar je dat tegenwoordig merkt, is dat wel rondom zwangerschap, geboorte en moederschap. Vroeger waren de ins en outs rondom het mysterie van ‘leven schenken’ voorbehouden aan een selectief groepje vrouwen. En inderdaad vroeger was alles beter. Tegenwoordig worden expliciete bevallingsfoto’s over de interwebz rondgestrooid zoals mijn dreumes haar voedsel rond haar kinderstoel uitstrooit.

Ik heb niks tegen bevallingen. Ik weet wat het is. Been there done that. Drie keer welteverstaan. Begrijp me niet verkeerd, elke keer vond ik het een wonder. Ook als ik het bij anderen van dichtbij mocht meemaken. Hoe wonderbaarlijk ik het ook vind, ik snap maar niet waarom mensen de behoefte voelen om de meeste expliciete bevallingsfoto’s het internet op te knallen.

Expliciete Bevallingsfotos-GoodGirlsCompany-

Verschil bevallingsverhaal en bevallingsfoto’s

Ik weet het, dat klinkt hypocriet uit de mond van een mamablogger die ook haar eigen bevallingsverhaal deelde. En toch…ken je dat spreekwoord dat er ook nog wel iets te raden mag blijven? Dat is dus wat mij er van weerhoudt om bevallingsfoto’s te delen op het internet.

De aanwezigheid van een fotograaf tijdens de bevalling is allang geen taboe meer. Persoonlijk denk ik dat het heel bijzonder is om dit speciale moment vast te laten leggen. Als ik terug kijk werd zowel ik als mijn partner al de keren toch iets te veel in beslag genomen om alles goed vast te kunnen leggen. Dus ik snap het wel. Tijdens de Bevallings Opendag van ons plaatselijk ziekenhuis was er ook een geboortefotograaf aanwezig. Terwijl ik door het fotoboek bladerde, moest ik erkennen dat het prachtige bevallingsfoto’s waren. Mooi, rauw en intens. Prachtig hoe een fotograaf dat in zwart wit beeld kan vastleggen. Echt als ik liever zou zijn tijdens een bevalling zou ik acuut overstag zijn. Maar het is goed je eigen zwaktes te kennen. Ik ben een bitch. Nou ja vooral tijdens de bevalling.

Sommige mensen hoef ik gewoon niet van die kant te leren kennen

Wat er in de verloskamer gebeurt, mag in de verloskamer blijven

Als ik het beeldmateriaal uit zo’n fotoboek dan vergelijk met wat ik op Facebook of andere social media zie, is het toch vooral de positie van de camera die mij opvalt. In het fotoboek keek ik voornamelijk naar foto’s die van ingespannen gezichten werden geschoten. Prachtig omlijnde foto’s van grote buiken, kleine mensjes, opgeluchte moeders, gelukkige vaders en een en al emotie en een intiem momentje. Op Facebook daarentegen zie ik vaak alleen foto’s die niks aan de verbeelding over laten. Jammer, want wat er in de verloskamer gebeurt, mag wat mij betreft best in de verloskamer blijven. Noem me preuts maar ik hoef een wildvreemd iemand zeg maar niet van die kant te  leren kennen.

Opbouwende foto’s die gedeeld moeten worden

Gelukkig denkt Facebook aan mijn tere zieltje door expliciete bevallingsfoto’s te verwijderen. Probleem opgelost. Nope niet anno 2016. Op de interwebz bestaat een buitengewoon grote interesse voor berichten die worden verwijderd. Dus de foto van een full frontal naakte moeder die eigenhandig haar kind uit haar geboortekanaal trekt (ander woord voor…) wordt dan alsnog opgediept en gaat viraal. Why, lieve mensen, why? Nou heel simpel…omdat deze moeder het op haar hart had om deze opbouwende foto met de de wereld te delen zodat wij vrouwen weten waartoe ons lichaam in staat is….Ook de fotograaf die een stuitbevalling vastlegde op de gevoelige plaat inclusief opgerekte wijd opengesperde onderkantje van moeders en blauwe ballen van baby pontificaal in beeld, had gewoon het gevoel dat dit gedeeld MOEST worden. Wow, soms is het antwoord gewoon zo simpel. De wereld zat hier op te wachten.

Bevallingsfoto's-GoodGirlsCompnay

Vrouwen- versus mannenlogica

Ik zou iets kunnen zeggen over hoe leuk dat voor een kind is om jezelf jaren later op deze manier op internet te kunnen googelen. Of ik zou kunnen zeggen ” Whatever floats your boat en het blog hierbij afsluiten. Maar toch, fascineert het hele fenomeen mij. Waar komt het idee vandaan dat ik als vrouw opgebouwd wordt door een zeer expliciete bevallingsfoto’s? Ik ken zulke vrouwen niet of ze  behoren gewoon niet tot mijn vriendinnengroepje. Misschien zit heel Nederland tegenwoordig wel vol met vrouwen die kicken op dit soort beelden omdat ze daar zo’n lekker opgebouwd gevoel van krijgen. De hele wereld aan kunnen en de dag pas opgepept kunnen beginnen na het zien er van. Een geboortekanaal a day keeps the doctor away zeg maar. Maar dan in goed Engels.

Maar zoiets zal dan ook wel alleen voor vrouwen werken. Ik weet haast zeker dat wanneer ik mijn man expliciete beelden van een sterilisatie laat zien (gewoon om hem te bemoedigen, zo’n geweldige inlevende echtgenoot ben ik namelijk gewoon) die er dus nooit gaat komen. En hij eerder opteert voor baby nr. 4 dan dat hij die kleine ingreep laat doen.

Wanneer was de laatste keer dat jij je zo lekker opgebouwd voelde na het zien van expliciete bevallingsfoto’s? Geen idee wat dat zijn? Check dan hier.

Liefs Josan

Foto: Pixabay

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Sanne Marlijn
  25 mei 2016 at 08:58

  Hahaha het is inderdaad heftig he, om zo nu en dan van die extreem expliciete foto’s te zien. Ik zou zoiets nooit delen maar toch lijkt het me wel mooi om zulke foto’s privé te hebben. Net als wat jij zegt, mijn vriend en ik waren beide ook niet in staat om aan foto’s te denken, laat staat zelf met een stabiele hand te maken, dan biedt zo’n fotograaf wel uitkomst. Al ben ik ook geen lieverdje tijdens een bevalling..

  • Reply
   Josan
   28 mei 2016 at 13:48

   Hahaha afzien dan voor die kerels he? Ik denk dat een aantal foto’s best mooi is voor een later ogenblik om een stilletjes terug te kijken. Dat wil zeggen als de bevalling niet te traumatisch was.

 • Reply
  Ineke
  24 mei 2016 at 16:52

  Facebook mag blocken wat ze willen. Zolang er maar plekken zijn waar je dit soort foto’s kan zien (zoals dit blog ;).

 • Reply
  MamavdDag
  24 mei 2016 at 11:45

  Je kent vast nog wel dat momentje uit de Matrix dat er een keuzemogelijkheid was voor The Red Pill en The Blue Pill? Ik heb nu even spijt van mijn pilletje 😉

  • Reply
   Josan
   26 mei 2016 at 20:27

   Hahaha ja dat dus…je was nog gewaarschuwd he?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  24 mei 2016 at 10:35

  Ik houd niet van expliciete bevallingsfoto’s. Ik vind dat privé.

  • Reply
   Josan
   26 mei 2016 at 20:27

   Helemaal met je eens Nicole

 • Reply
  Neelke | The Dutch Chronicles
  24 mei 2016 at 09:44

  Uhg, ik had niet door moeten klikken.. Gelukkig heb ik al wel ontbeten haha. Ik zou best mijn bevalling willen laten fotograferen, maar niet zo! Gewoon dat hele gebied een beetje vermijden lijkt me helemaal prima. Ik wilde ook niet dat mijn man het zag, dus hij is gewoon bij mijn hoofdeinde blijven staan zoals ik hem verteld had. Ik vind het ook niet echt promotiemateriaal voor een bevalling om heel eerlijk te zijn.

  • Reply
   Josan
   28 mei 2016 at 13:50

   En ik had nog wel zo gewaarschuwd! Hopelijk zat je niet op je werk en liepen er geen nieuwsgierige collega’s langs 😉

 • Reply
  Nicky
  24 mei 2016 at 08:49

  Nee, dit vind ik er over gaan! Je gaat anders toch ook geen foto’s van down under delen; waarom dan wel bij een bevalling? De bovenste foto in het artikel vond ik dan weer wel mooi, maar om echt de geboorte te zien.. Nee, daar pas ik voor. Ik was er trouwens nog nooit tegengekomen. Maar ook stel ik mij de vraag: steeds meer jongere kinderen zitten op het web, is het de bedoeling dat zij dat dan ook zien? En stel dat het een bekende van hun is?
  Dat je zelf je bevalling laat fotograferen en thuis in de kast bewaart, daar kan ik inkomen, maar op het internet gooien? Nee, no go voor mij..

  • Reply
   Josan
   28 mei 2016 at 13:51

   Helemaal mee eens Nicky.Soms sta ik te kijken wat moeders van zichzelf online slingeren nadat ze baby’s kregen als ik dat vergelijk met hoe ze daar voor waren.

 • Reply
  Channa
  24 mei 2016 at 06:27

  Wauw, ik heb zelf mijn bevalling laten fotograferen en vind de foto’s prachtig. Maar die van de stuitbevalling vind ik dan weer tja… dat had zoveel mooier en minder ‘in your face’ gekunt als je begrijpt wat ik bedoel!

  • Reply
   Josan
   28 mei 2016 at 13:51

   Begrijp ik helemaal. Ik heb ook een paar foto’s maar als ik eerlijk ben heb ik daar het afgelopen jaar al helemaal niet meer naar gekeken.

 • Reply
  Merel
  24 mei 2016 at 06:21

  Oei, niet slim. Heb zojuist de foto’s bekeken en moet nog ontbijten haha! Ben blij zulke dingen niet op mijn timeline gezien te hebben en vind inderdaad dat er grenzen zijn aan wat je deelt. Bepaalde foto’s vind ik schitterend en zou ik zelf ook wel willen hebben, maar dan zonder opgerekte onderkant zeg maar. En die zou ik trouwens ook niet online zetten persoonlijk omdat het iets heel intiems blijft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]