Museum Nederland Uitstapjes met kinderen Zuid Holland

Op expeditie met Naturalis

24 juni 2017
Verbouwing_Naturalis_GoodGirlsCompany

Tijdens de zomermaanden kunnen bezoekers in Naturalis terecht voor het zomerprogramma Op expeditie met Naturalis. Wij waren uitgenodigd voor de première. In de video vertellen we je uitgebreid over de tentoonstelling Wildlife photographer of the year, de Slootsafari en of de expeditie ook te doen is met een peuter.

Klik hier om je te abonneren op ons YouTube kanaal, het is gratis en zo krijg je onze video’s als eerste.

Na het succes van de tentoonstelling T. rex in Town, komt Naturalis deze zomer met een geheel nieuw programma: Op expeditie met Naturalis. In het museum is veel te ontdekken voor jong en oud. Jonge bezoekers kruipen in de huid van Freek Vonk en de zijnen terwijl ze op onderzoek gaan. De expediitie is zo opgebouwd dat je door de verschillende werelddelen reist. Je beklimt Mount Kinabalu in Borneo, neemt een duik in de oceaan, ontdekt het Caraïbisch gebied en verkent het regenwoud van het Amazonegebied. Om uiteindelijk te eindigen in het waterrijke landje Nederland. Want ook in onze sloten bruist het van het leven. Dat ontdek je tijdens de Slootsafari.

Premiere_Op_Expeditie_met_Naturalis_GoodGirlsCompany

 

Op Expeditie met Naturalis

De expeditie leidt je langs verschillende ruimtes. In de eerste zaal kan je het aantal soorten vlinders tellen. Maar ook testen of je een scherpe neus hebt. Weet jij te vertellen welke geur vanille, kaneel of Reuzenaronskelk is? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken of je als onderzoeker een beetje in conditie bent en kan samenwerken. Hoe? Door te kijken hoe vaak je je kan opdrukken en of het je lukt om als team een bootje door de de groene Amazone te leiden. Team-work in optima forma. Is dat gelukt? Dan pak je een loep en safarihoedje. De ontdekkingsreis kan beginnen!

In de daarop volgende zaal zie je de tentoonstelling Wildlife photographer of the year, waar ik hieronder meer over vertel. De zaal daarna leid je naar de Kinabalu berg in Borneo. Miss C was helemaal weg van de vleesetende plant waar je in kan. Ook de uit de kluiten gewassen versie van Elefun de olifant vond ze leuk. Het doel blijft het zelfde; vang met je schepnet zoveel mogelijk vlinders. In het (diep) zee gedeelte testte ik mijn bokskwaliteiten. En ik ging met een magneet vissen vangen.

T-rex_Naturalis_GoodGirlsCompany

Het Expeditie Doe-boek

Bij binnenkomst ontvangt iedere deelnemer aan de expeditie een eigen Expeditie-Doe-Boek. Net zoals bij het grote vakantie doe-boek staat dit boekwerk boordevol doe-opdrachten en weetjes. Wist jij bijvoorbeeld dat de boksgarnaal het glas van een aquarium kan breken als dat niet al te stevig is? Hij deelt klappen uit van 80 kilometer per uur! Of weet jij hoe je met gebaren onder water je duikmaatje duidelijk maakt dat er een hamerhaai aankomt zwemmen? Het staat allemaal in dit leuke boek. Deze kan je meteen gebruiken als veldjournaal om allerlei belangrijke observaties en handige notities in te pennen.

De Naturalis expeditie draait om samen ontdekken, verrast worden en met elkaar delen wat je ziet, beleeft en verwondert. Na afloop mag je je boekwerk mee naar huis nemen en heb je een leuk naslagwerk van deze interessante expeditie.

Kinabalu berg in Borneo_GoodGirlsCompany

Wildlife photographer of the year

Een van de meest indrukwekkende onderdelen van Op expeditie met Naturalis vond ik de fototentoonstelling Wildlife Photographer of the Year. Hier zie je de beste natuurfoto’s van 2016. De selectie is gemaakt uit maar liefst 50.000 inzendingen. Bijzonder indrukwekkend. De tentoonstelling Wildlife photographer of the year wordt al meer dan 50 jaar samengesteld door het Natural History Museum in Londen samen met BBC Wildlife Magazine. En voor het tweede jaar op rij is deze unieke tentoonstelling exclusief bij Naturalis te zien.

Als je alleen de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year wilt bekijken, is dat natuurlijk ook mogelijk. Deze zomer is Naturalis iedere donderdagavond langer open. Er zijn dan geen familieactiviteiten. Zodat je dan in alle rust kan genieten van de prachtige natuurfoto’s. De actuele tijden vind je op de website.

Naturalis_loep_GoodGirlsCompany

Fotoworkshop Kidzflix

Speciaal voor het zomerprogramma organiseert Naturalis in samenwerking met Kidzflix een fotografieworkshop. Leer met een andere blik naar de natuur kijken als je samen met een natuurfotograaf op pad gaat. Samen leer je om de mooiste natuurfoto te maken. Camera’s hoef je niet mee te nemen, want daar wordt voor gezorgd. De workshop is op 2 en 16 juli vanaf 13:00 uur. Startpunt is het Pesthuis. De fotoworkshop kost voor volwassenen 35,- en voor kinderen 15,- Deelnemers moeten minimaal 6 jaar oud zijn en altijd onder begeleiding van een volwassene. Er is beperkt plaats dus koop snel je ticket online.

Met_peuter_naar_Naturalis_op_expeditie_met_Naturalis_GoodGirlsCompany

Sloot Safari

Wat van ver komt is lekker. Maar ook dichtbij huis zijn voldoende interessante beestjes. Je moet er alleen wel oog voor hebben. Met de Slootsafari ga je op pad langs de Nederlandse waterkant. Schep met een schepnet uit de flora en fauna van de plaatselijke beek en bekijk wat je gevangen hebt. Het schepnet is lang genoeg waardoor je kind niet vlak langs het water hoeft te staan. Toch is het wel verstandig om als ouders alert te zijn. Het talud loopt stijl af en je hebt in het drassige gras en modder snel een uitglijder gemaakt. Bovendien gaan kinderen in hun enthousiasme waarschijnlijk toch net een stapje verder. Uiteindelijk bleken we zowaar 2 bloedzuigers te hebben gevangen! Deze bewogen zich vrolijk voort in de grote emmer.

Naturalis_Slootsafari_GoodGirlsCompany

In de binnentuin kan je de gevangen slootdiertjes in speciale potjes stoppen. Deze hebben een loep zodat je je beestjes nog eens een keer extra goed kan bekijken. Met de speciale waterkaarten en de kennis van de aanwezige enthousiaste medewerkers is het makkelijk om je bijzondere diersoorten in een handomdraai te benoemen.

Met_peuter_naar_Naturalis_GoodGirlsCompany

Op expeditie met Naturalis maar dan met een peuter

Bij gebrek aan mijn oudste dochters, was ik aangewezen op het gezelschap van mijn peuter. Naturalis met een peuter bezoeken, leek me vooraf niet erg handig. Ik had verwacht dat ze een te korte spanningsboog zou hebben. De Expeditie Doe-boek opdrachten zijn nog niet aan haar besteed. Ze kan ze niet lezen en ze begrijpt ze niet.

Toch heeft Miss C een geweldige tijd gehad in Naturalis. Ze kan dan wel niet meedoen binnen de gebaande paadjes, maar daarbuiten is veel meer te beleven. Het kind had de tijd van haar leven terwijl ze over bruggetjes dribbelde, in de vleesetende plant en onderzeeër klom. Kirde en kraaide van plezier bij alle dieren die ze zag en al een beetje herkende. Ook zat ze vol interesse te kijken naar de gevangen buit tijdens de Slootjessafari.

Opening_Op_Expeditie_met_Naturalis_GoodGirlsCompany

Op expeditie met Naturalis is zo opgebouwd dat het programma voor elke leeftijd wel wat heeft. Voor de grotere kinderen is het uitdagend genoeg en voor de kleine kinderen is er voldoende te zien wat hun fantasie prikkelt.

Op_expeditie_met_Naturalis_GoodGirlsCompany

Verbouwing Naturalis

Naturalis is op dit moment volop bezig met de verbouwing van het museum. Daarom kan je momenteel terecht in het Pesthuis. Het entreegebouw. Op expeditie met Naturalis en Wildlife Photographer of the Year zijn dagelijks te zien tot en met 10 september 2017. Het museum opent haar deuren van 10:00 tot 17:00 uur. Je kan de toegangskaartjes online kopen. Deze kosten 11,- voor zowel volwassen als kinderen.

Lijkt het jou leuk om met de kinderen op expeditie te gaan?

Andere leuke uitjes voor de zomervakantie

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Daphne
  26 juni 2017 at 10:45

  Zo leuk! Woon ernaast ongeveer, dus snel maar eens kijken!

 • Reply
  Astrid Mucaj
  26 juni 2017 at 10:30

  Klinkt als een leuk uitje, ook voor wat jongere kids dus. Dacht dat het meer geschikt was voor kids vanaf een jaar of 8… Maar als jouw peuter kan 😉

 • Reply
  Jessica
  25 juni 2017 at 17:05

  Klinkt als een heel leuk uitje, ik ga het even onthouden voor als wij binnenkort weer op moeten passen op ons neefje en nichtje. Jullie hebben je in ieder geval heel goed vermaakt.

 • Reply
  Sandra
  25 juni 2017 at 13:51

  Wat ontzettend leuk dit! Dit soort dingen wil ik met mijn neefje gaan doen als hij groot genoeg is. En wat een poppetje van een dochtertje heb je! <3

 • Reply
  Fleur
  25 juni 2017 at 12:55

  Leuk om je filmpje te zien en hoe je ook heel goed met een peuter naar deze tentoonstelling kunt gaan. Zo zie je maar dat deze tentoonstelling echt voor alle leeftijden is

 • Reply
  Sanne
  25 juni 2017 at 11:42

  lijkt mij een fijne expeditie voor kinderen. Zo leuk dat ze er dingen kunnen doen.

 • Reply
  Amanda
  25 juni 2017 at 09:03

  Superleuk dat je met de jongste geweest bent! Mijn oudste is al supervaak in Naturalis geweest en geniet daar iedere keer weer van! Wij gaan van de zomer ook weer op expeditie denk ik!

  • Reply
   Josan
   25 juni 2017 at 16:37

   oooh succes! Ik kende het alleen van naam. Maar het is echt heel erg leuk. Benieuwd hoe jouw jongste reageert.

 • Reply
  Sherry
  25 juni 2017 at 08:37

  Wat leuk. Dit lijkt me iets voor mijn neefjes. Ik was leuke uitjes aan het verzamelen. Deze zal ik toevoegen aan mijn lijst.

  • Reply
   Josan
   25 juni 2017 at 16:37

   Moet je zeker doen! Het is echt zo leuk voor de kleine kinderen. Met een beetje geluk is half Nederland straks op vakantie en heb je het rijk alleen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]