Opvoeding

Ook vrouwen kunnen links of rechtsdragend zijn… .

12 januari 2017
link-of-rechtsdragend zijn-GoodGirlsCompany

Ik hoor je denken, waar gaat dat heen? Maar serieus, vrouwen kunnen ook links of rechtsdragend zijn. Ik heb het hier over de voorkeurskant wanneer je je kind draagt. Plaats je haar op de linker- of rechterheup? Onderzoek wijst uit dat een groot deel van de vrouwen haar kind op de linkerheup draagt. Haast vanuit een soort intuïtie. Heb jij er nog nooit bij stil gestaan waarom je dat doet? Dan moet je vooral even verder lezen.

Ik had er nog nooit echt bij stil gestaan of ik links of rechtsdragend ben. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik draag mijn kind bijna altijd op rechts. Het voelt voor mij tegennatuurlijk om haar aan de linkerkant van te dragen. Alleen al de gedachte dat ik haar links zou moeten dragen, maakt dat ik me erg ongemakkelijk voel. Gisteren heb ik 800 meter gelopen met dreumes op de heup. Dat deed ik aan de rechterkant. Zowel de heen- als de terugweg. Ik was me er totaal niet bewust van, maar toen ik na ging denken, zag ik wel een patroon.

Hemisferische specialisatie

De trap op, van de auto naar de voordeur. Eigenlijk elk moment dat ik mijn kind optil, plaats ik haar aan de rechterkant van mijn lichaam. Puur vanuit nieuwsgierigheid heb ik het gisteren serieus geprobeerd met links te doen. Maar het gevoel van ongemak werd in de praktijk nog eens bevestigd. Het is als met links schrijven terwijl je een extreme voorkeur voor rechts hebt. Ik kreeg niet genoeg grip. Het voelde alsof ik haar elk moment kon laten vallen. Ook als ze zakte ontbrak het me aan voldoende kracht en behendigheid om haar weer hoger op de heup te krijgen. Ik moest er echt bij nadenken. Stiekem ging ik al uit van een grote lateraliteit of hemisferische specialisatie . Waarschijnlijk zou mijn voorkeur voornamelijk worden ingegeven door de hersenhelft de dominant is. Voor dragen op rechts schijnt de linkerhersenhelft te worden aangesproken.

Toch gaat die hemisferische specialisatie niet helemaal op. Het enige moment waarop ik mijn dochter op mijn linker heup plaats, is als ik haar in de Tula stop om haar op mijn rug te dragen. Dan moet ik gek genoeg dus totaal weer niet aan rechts denken. Maar ik vermoed dat dit ook voortkomt uit gewoonte. Ik ben nog geen pro met rugdragen. Het kost mij nog veel denkwerk om dit veilig te doen. Ik ben begonnen met links als ik nu naar rechts switch betekent het dat ik weer een nieuwe kant moet trainen. En het mooie aan hersenhelften is dat ze functies van elkaar over kunnen nemen.

je-kind-op-links-of-rechts-dragen-links-of-rechtsdragend-GoodGirlsCompany

Links of rechtsdragend?

Dat zwangerschap het nodige met de hersens van vrouwen doet, bleek recent maar weer eens. Er sterft gewoon echt een deel van je grijze massa af die niet meer terugkomt. Daartegenover staat wel dat je nieuwe cellen terugkrijgt die je helpen om beter met je kindje te binden en te snappen wat het nodig heeft. En dat is ook wat waard. Je kan niet alles hebben.

Bij een voorkeurshouding denken we meestal aan een baby. Ik had er nog nooit zo bewust bij stilgestaan dat dit ook geld voor de kant waarmee je je kind tilt. Ik weet het niet meer van de andere meiden, maar vermoedelijk was het toen ook rechts. En dat is best raar. Het schijnt dat ruim 70-85% van de vrouwen een voorkeur heeft voor links. Niet alleen moeders, maar ook meisjes vertoonden deze lichte voorkeur al wanneer ze een pop mochten tillen. Hoewel vaders de neiging hebben om hun kind ook op links te dragen, blijkt dat mannen zelf niet een duidelijke voorkeur hebben. Vandaar dat wetenschappers zich achter de oren krabden waar deze voorkeurshouding dan toch vandaan komt. Als zelfs peutermeisjes al een duidelijke voorkeur laten zien, is het waarschijnlijk gewoon natuurlijk.

Waarom zijn we linksdragend?

Een lange tijd werd gedacht dat de voorkeur voor links dragen kwam doordat het moederhart aan die kant is. Je borst aan die kant ook vaak groter is. Maar dat blijkt dus niet het geval. Voor dragen op links gebruik je je rechter hersenhelft. De rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor taal en het interpreteren van emoties. Dus als je je baby links draagt, wordt je rechter hersenhelft aangesproken en zou je dus beter in staat moeten zijn om de emoties van je baby te interpreteren.

Vergezocht?  Bij een groot ander deel van de zoogdieren komt het ook voor ontdekten onderzoekers. Zelfs wanneer jongen zelf de keuze konden maken, hadden ze een duidelijke voorkeur om aan de linkerkant van hun moeder te verblijven.

En nu?

Ik blijf nog steeds rechts dragen. Links is gewoon niet mijn kant ook al schijn je het op den duur aan je heupen te zien. Ik heb niet het idee dat ik de emoties van mijn kind lastiger kan inschatten als ik haar op rechts draag. Ik vind het niet erg een uitzondering te zijn. Misschien zijn mijn hersens ook wel mannelijker. Ik kan namelijk goed kaart lezen en ben stuk technischer aangelegd dan mijn man 😉

Nu ben ik heel benieuwd, ben jij links of rechtsdragend? Of heb je er nog nooit echt serieus bij stil gestaan?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Bron: Lateralization of mother–infant interactions in a diverse range of mammal species

Moeder draagt kind op links via Shutterstock

olifant met jong aan linker kant via Shutterstock

 • Reply
  EHBS, Eerste Hulp Bij Schaamhaar - GoodGirlsCompany
  9 september 2017 at 07:30

  […] Ook vrouwen kunnen links of rechts dragend zijn […]

 • Reply
  Geen vrijwillige ouderbijdrage betalen, vind ik eigenlijk best asociaal
  1 september 2017 at 10:33

  […] Ook vrouwen kunnen links of rechtsdragend zijn […]

 • Reply
  Lees mee #12: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  14 januari 2017 at 13:27

  […] de blogs (heb je nog iets om te lezen). Ook interessant is namelijk dit artikel over vrouwen die links- of rechtsdragend zijn. Hoe zit dat bij jou? En tot slot kun je lezen waarom haar dochter nog geen smartphone heeft, […]

 • Reply
  Maai
  13 januari 2017 at 10:49

  Grappig, ik draag inderdaad links. Ik grap wel eens dat ik meer rechts moet dragen omdat mijn rechterarm mijn slag arm is met badminton en ik daar best wat sterker mag worden, maar het voelt heel lastig om rechts te dragen. Ik dacht stiekem dat het er mee te maken had dat ik rechts handig ben en als ik draag dus mijn rechter hand gewoon kan gebruiken. Leuk om te lezen dit.

 • Reply
  Van Gaans
  13 januari 2017 at 09:23

  Ik ben linksdragend. Dat is altijd zo geweest. Ik dacht dat het misschien uit gewoonte was omdat ik rechtshandig ben en dus mijn rechterhand vrij heb dan.
  Ik moet er niet aan denken om rechts te dragen, dat voelt onnatuurlijk.

 • Reply
  Merel
  13 januari 2017 at 07:16

  Wat grappig, nooit over nagedacht maar altijd met rechts ook. Maar dat geldt voor vrijwel alles dat ik doe. Vroeger maakte ik bijvoorbeeld ook een radslag aan de rechterkant, terwijl mijn vriendinnen beter waren op links – om maar iets te noemen. Hangt waarschijnlijk ook allemaal samen. En ook ik ben wat ‘mannelijker’, goed in wiskunde b, logisch denken en wanneer ik ziek ben, mag iedereen het weten 😉 Kan ook veel beter opschieten met mannen dan met vrouwen. Dus in jouw theorie zit wel wat!

 • Reply
  Josine
  12 januari 2017 at 23:05

  Ik moest dit gewoon even lezen, haha wat een titel! Als kindloze-soms-kind-in-de-armen zeg ik ook links. Leek mij gewoon praktisch, aangezien ik rechts ben en dan dus gewoon alles kan pakken, openen etc. Dat hersenhelft ding daar kan ik me ook wel in vinden.. maar goed, ik ben daar helemaal niet mee bezig haha!

 • Reply
  Yvonne
  12 januari 2017 at 21:46

  Linksdraaiend haha. Maar ik ben wel rechtshandig. Maar bellen doe ik bijvoorbeeld ook met links. Ik hoor beter met mijn linker dan met mijn rechteroor. En ik slaap ook op mijn linkerzijn. En als ik een kind op links draag heb ik rechts mijn hand vrij om nog wat dingen te kunnen doen.

  • Reply
   Josan
   12 januari 2017 at 22:11

   Dat is zo, maar ik heb al ontdekt dat ik dan blijkbaar selectief soms dingen met mijn linker hand doe.

 • Reply
  Neelke
  12 januari 2017 at 21:07

  Nooit bij nagedacht, maar ik ben ook rechtsdragend. Waarschijnlijk eerder vanwege mijn kapotte linkerheup, waardoor ik liever rechts het gewicht heb.

  • Reply
   Josan
   12 januari 2017 at 21:30

   Auch dat klinkt pijnlijk Neelke. Dan is het helemaal begrijpbaar!

 • Reply
  Deborah
  12 januari 2017 at 13:57

  Ik draag ook rechts. Soms wil ik het wisselen, omdat je anders één kant te veel zou belasten, maar het voelt inderdaad gewoon niet lekker. In de Tula hijsen doe ik ook altijd vanuit links. Grappig ja ? Leuk dat je er een artikel san geweid hebt!

  • Reply
   Josan
   12 januari 2017 at 19:57

   Je staat er amper bij stil he Deborah, pas als je er serieus over na gaat denken, kom je er achter. Ik denk dat ik momenteel niet eens mijn kind in de Tula zou kunnen krijgen op rechts.

 • Reply
  Lynn
  12 januari 2017 at 13:18

  Ik ben ook rechtsdragend. Het valt mij heel hard op dat elke keer als ik iets wil opschrijven, ik ze van kant moet veranderen (omdat ik rechtshandig ben). Ook bij mij voelt dat heel onnatuurlijk aan! Dat van die emoties aanvoelen vind ik maar raar want ik heb daar geen problemen mee 😉

  • Reply
   Josan
   12 januari 2017 at 19:59

   Hahaha nog zo eentje. Ik heb dat ook hoor. Niet het idee dat ik iets mis op rechts.

 • Reply
  Annemiek Visser
  12 januari 2017 at 08:27

  Ook ik draag mijn zoontje op mijn rechterheup. Ik gebruik er zelfs een heup gordel met zitje voor als het wat langer is. Nu mijn zoon op naar de 4 jaar is draag ik hem niet zo veel meer. Ik draag hem rechts omdat mijn linker onderarm een vergroeiing heeft in de botten. Het is dus veiliger om rechts te dragen.

  • Reply
   Josan
   12 januari 2017 at 20:01

   Heel begrijpelijk dat je dan een voorkeur voor rechts hebt. Het heeft denk ik met voorkeur te maken, maar merk ook dat veel vrouwen die rechtshandig zijn, rechts gewoon makkelijker vinden.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!