Mama

Ook met 15 jaar kan je een goede moeder zijn

31 mei 2017
Ook_met_15_jaar_kan_je_een_goede_moeder_zijn_GoodGirlsCompany

Ook met 15 jaar kan je een goede moeder zijn, toch? Een goede moeder zijn heeft niks te maken met je leeftijd. Het zijn zomaar wat reacties van ruimdenkende medelanders. Het zette mij aan het denken. Zijn we nu zo lekker tolerant en ruimdenkend of zijn we stiekem eigenlijk niet gewoon een beetje hypocriet? 

Begin deze week viel mijn oog op het bericht van de Australische Mollie Syrigos. Ze zou voor de tweede keer moeder worden. De gelukkige vader is haar vriend Oscar en beide ouders zijn erg blij dat hun zoontje Theodore er een broertje of zusje bij krijgt. Tot zover niks aan de hand. Totdat je leert dat Mollie 15 is, Oscar 16 en ze haar eerste kind op haar dertiende kreeg. Precies, dan zie je het toch een beetje in een ander perspectief. Niet?

Ook-met-15-jaar-kan-je-een-goede-moeder-zijn-GoodGirlsCompany

Met 15 jaar kan je een goede moeder zijn?

Ik ben zelf moeder van 3 dochters en eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken als mijn oudste dochter over 5 jaar moeder werd. Sorrynotsorry maar ik ben gewoon niet het type liberale ouder die dan de vlag uithangt. Waarom niet?

 • Allereerst omdat mijn kind op die leeftijd zelf nog een kind is. Door moeder te worden, zal er definitief een einde komen aan een onbezorgde kindertijd.
 • Zodra je moeder wordt, ontdek je dat dit je vriendschappen met kinderloze vriendinnen verandert. Je leeft toch een beetje in een andere wereld. Voor een kind van 15 is dat helemaal onwerkelijk.
 • Natuurlijk kan je je middelbare school afmaken en een vervolgopleiding doen. Maar zelfs zonder het hebben van een kind waar je voor zorgen moet, is dat al uitdagend genoeg. Laat staat als je een kind hebt. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar vaak is het zo dat de geschiedenis in de nakomende generaties zich herhaalt.
 • Mijn kind is met 15 minderjarig. Er zijn dingen die ze nog niet eens mag en mijn toestemming voor nodig heeft. Het is wel handig dat als je dan moeder bent je ook gemachtigd bent om bepaalde keuzes te maken.
 • Het schijnt dat je hersens pas op je 25ste volgroeid zijn en kinderen tot die tijd slecht de consequenties van hun daden kunnen overzien. Dan is 15 jaar best wel jong. Niet?

En er zijn nog wel tientallen andere redenen te bedenken waarom ik geen gat in de lucht zou springen. Toen ik haar voor de eerste keer in mijn armen hield, had ik wel 99 wensen maar dit was er geen een.

Wat is een goede moeder?

Toch ben ik wel van mening dat een goede moeder zijn niet zo zeer van leeftijd afhankelijk is. Het heeft meer met je instelling te maken. Bij MTV Teen Mom heb ik genoeg jonge meisjes gezien die er voor 200% voor gingen. En ik ken ook wel gevallen van moeders die wat ouder waren en een stuk minder opofferingen wilden maken. Vandaar dat leeftijd niet perse een graadmeter is.

Verhoudingsgewijs is de kans groter dat naarmate je ouder bent, je beter voor jezelf  en je kind kan zorgen. Eigen woonruimte hebt. Minder van anderen afhankelijk bent als moeder. Mollie woont bijvoorbeeld bij haar vriend. Hoe de relatie met haar ouders is, vertelt het verhaal niet. En gelukkig heeft ze een vriend die er voor gaat, maar het is natuurlijk een dunne basis en een klein netwerk waarbij zij vooral van hem en zijn familie afhankelijk is.

En ja, het zou zomaar eens goed kunnen gaan. Of niet natuurlijk. Of mag ik dat niet zeggen? Zou men nog steeds zo lekker ruimdenkend zijn en vol positieve gedachten als dit meisje geen Mollie heette? Stel dat het hier om een Afrikaans meisje van 15 ging die voor de tweede keer moeder werd. Zouden we dan nog zo onbevooroordeeld enthousiast zijn? Of zouden we dan wel op onze klompen aanvoelen dat dit geen wenselijke situatie is? Of stel dat het een Islamitisch meisje was geweest. Wel getrouwd weliswaar maar toch 15. Zouden we dan nog steeds met droge ogen beweren dat 15 jaar een prima leeftijd is en dit kind alle kansen heeft. Want in zulke gevallen valt het me wel heel erg op hoe weinig tolerant we dan met elkaar zijn.

Vind jij dat je met 15 een goede moeder kan zijn?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

bron

 • Reply
  Annemiek Visser
  1 juni 2017 at 08:36

  nee 15 jaar vind ik geen goede leeftijd om moeder te worden. Een vrouwen (in dit geval meisjes) lichaam is nog lang niet volgroeid en er kunnen heel wat complicaties komen bij een zwangerschap en bevalling op die leeftijd. Ik moet er niet aan denken dat ik zo klein was als toen en een kind van 31/2 kilo op de wereld zou zetten. Nu met mijn volgroeide lichaam was 4,2 kilo al geen doen met dat grote hoofd. Als mijn zoon voor zijn 18de thuiskomt met mam, pap, ik wordt vader dan kan hij ook hier op zijn donder krijgen. Wel zou ik achter zijn vriendin gaan staan en vragen wat zij zou willen. Ongeacht wat haar keuze is zou ik die respecteren en als het nodig hulp bieden. Zoonlief zou een behoorlijke les over verantwoording krijgen. Niet hij maar zijn vriendin bepaalt wat er met het kind gaat gebeuren. Als je kijkt naar de landen waar kindbruiden als normaal beschouwd worden dan word ik verdrietig bij de gedachte hoeveel meisjes overlijden tijdens of (net) na de zwangerschap en wat zij moeten doorstaan.

 • Reply
  desiree
  1 juni 2017 at 07:49

  Ik ben het volledig met je eens, (vooral het laatste stukje, dat zodra het om een andere ethniciteit gaat mensen een andere mening erop nahouden). Persoonlijk als 1 van mijn zonen met 14 thuis komt en vertelt dat hij vader word, krijgt hij op zijn donder vind dat ze minimaal 20 moeten zijn, ondanks dat zal ik hem en het meisje volledig steunen in alles wat nodig is.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]