Mama Opvoeding

1 maand Rapley onze eerste ervaringen

7 februari 2016
Baby 8 maanden-Rapley-methode-ervaringenmet Rapley-bijvoeding aanbieden via de Rapley methode-GoodGirlsCompany

Een tijdje terug schreef ik over of het nodig is om je baby bijvoeding te geven. Zelf zijn we daar sinds Miss C 8 maanden is pas actief mee begonnen. Terwijl op potjes vaak toch ook al de leeftijd van 4 maanden staat. Als je net zoals ons voed via de Rapley methode, dan wacht je vaak wat langer met het geven van bijvoeding. Een goed ontwikkelde kokhalsreflex is hierbij belangrijk en dat is vaak pas zo bij 6 maanden. In deze update deel ik wat na 1 maand Rapley onze ervaringen zijn.

Baby eten met Rapley-methode-onze ervaringen-bijvoeding aanbieden via de Rapley methode-GoodGirlsCompany

Miss C is mijn derde kind. Toch volg ik niet klakkeloos eerder gebruikte opvoedmethoden. Ieder kind is anders. Er komen nieuwe inzichten en daardoor veranderen ook mijn eigen ideeën over opvoeding. Bij mijn andere dochters had ik al wel van de Rapley-methode gehoord en er over gelezen. Daardoor wist ik wat het inhield, maar zij waren er al te groot voor. Toen al had ik het idee dat als ik eventueel toch nog ooit opnieuw aan kinderen zou beginnen ik deze methode graag wilde proberen.

Wat is Rapley?

Als je je baby vast voedsel aanbiedt via de Rapley-methode, krijgt het dus eten in hele stukken. Je pureert of prakt het eten niet, maar je kindje eet het zo uit het vuistje. Kan dat? Ja, want veel baby’s hebben rond een maand of 6 al tanden waardoor ze dus hun voedsel kunnen kauwen. Toch gaat Rapley niet primair om het eten van voedsel maar om het volgende:

 • Ontdekken 
  Jij en ik weten dat een banaan, rijst, pasta en aardappels anders voelen en smaken. Ook weten we welk voedsel zacht is en welk knapperig. Een baby niet. Vooral niet wanneer het tot een grote onherkenbare massa is gepureerd. Maar door de voedsel in zijn oorspronkelijke vorm aan te bieden, kan je kindje deze structuren en smaken beter ontdekken en er mee experimenteren. Dat maakt eten ook een stuk interessanter voor je kindje. Het is een ontdekkingstocht in plaats van dat je eeuwig met je lepeltje zit te hengelen of het nog een hapje wil.
 • Leren en experimenteren
  Waarschijnlijk eet jij net zoals ik met mijn bestek. Maar bij de Rapley-methode eet je kindje dus met haar handen. En dat is nog niet eens altijd heel makkelijk. Zo is het oppakken van een spaghettisliertje of doperwtje best wel een uitdaging voor haar fijne motoriek. Ook moest ze leren hoe hard ze in een gekookte aardappel kan knijpen.
 • Je kindje heeft de controle.
  Borstvoeding gaf en geef ik nog steeds op verzoek. Er zijn dagen dat ze nog steeds om de 2 uur drinkt. Dat vind ik prima want zo blijft de melkproductie ook een beetje op gang. Drinken duurt inmiddels niet meer dan een uur of half uur. Soms is ze ook binnen 10 minuten klaar. Maar dat bepaalt ze zelf. Deze controle heeft ze ook bij de Rapley-methode. Mijn baby is de baas over hoeveel ze eet, wat ze eet en in welk tempo ze eet.
 • kokhalzen en weer verder eten
  Verslikken en kokhalzen hoort er bij. Je baby leert namelijk hoe je voedsel van voor in haar mond naar achter in je mond werkt. Ook leert ze haar tong gebruiken. Bij dit oefenen gaat er ook wel eens wat minder goed. Dan kan het zijn dat je kindje moet spugen of kokhalzen. Mits je er bij blijft en zelf gewoon rustig blijft, scheelt dat al een heleboel.

Waarom kozen wij voor de Rapley-methode?

Het introduceren van bijvoeding via de Rapley-methode was niet meteen een logische stap. Zo tegen 4 maanden, deed ik een eerste poging om mijn jongste dochter kennis te laten maken met vast voedsel. Voor mijn eigen begrippen is een gepureerd fruithapje nu niet meteen vast voedsel. Maar vergeleken met borstvoeding is het wat anders. Mijn eerste poging gepureerd fruit aan te bieden, werd niet met veel enthousiasme ontvangen.Ik concludeerde nuchter dat ze er waarschijnlijk nog niet aan toe was. Maar Miss C was gewoon niet laaiend enthousiast over het aanbieden van bijvoeding in gepureerd vorm. Nu wist ik dat Bianca en Gwen ook de Rapley methode gebruiken. Ik stelde het eten van vast voedsel nog even uit, en las Gwens Rapley tips en tricks en Bianca’s Rapley updates.

“Je ziet toch dat ze stikt? Kijk dan!”

 

1 maand Rapley wat zijn onze ervaringen?

Tot zover de theorie, want de methode moet zich natuurlijk in de praktijk bewijzen. De eerste maaltijd die Miss C via de Rapley-methode at was fruit. Peer welteverstaan. Dit ging een stuk beter dan de gepureerde variant die ik haar enkele maanden daarvoor gegeven had. Ze was meteen enthousiast aan het eten, kokhalzen en opnieuw proberen. Inmiddels heb ik haar broccoli, bloemkool, worteltjes, boontjes, aardappels, macaroni, rode kool, rijst, gehaktballetjes, kip, doperwtjes en kiwi, andijvie stamppot aangeboden.

In het begin verslikte ze zich regelmatig. Niet alleen omdat ze het niet gewend is om vast te eten, maar ook omdat ze alles naar binnen schrokt. Dan kwam het er wel eens uit of zag je haar kokhalzen. Omdat ik van tevoren ook wist dat dit kon gebeuren, had ik hier zelf niet al te veel moeite mee. Ik bleef rustig en prees haar dat ze het zo goed deed. Meestal kwam het stuk eten vanzelf weer omhoog. Maar mijn man had hier wat meer moeite mee. De paar keren dat hij riep “Ze stikt! Je ziet toch dat ze stikt? Kijk dan!” heb ik hem ook echt wel moeten overtuigen dat dit er bij hoorde. Uiteindelijk corrigeert ze zelf haar eten en lukte het ook wel. Het is natuurlijk ook maar een kwestie van hoe je er als ouders mee omgaat. Zodra mijn man er zelf ook rustiger in werd, begon ze bij hem ook beter te eten. Onbewust draag je toch wat van je angst over. Nu enkele weken later, kan ze zelfs al heel goed eten zonder kokhalzen. Ik zie haar behendiger worden in het kauwen en doorslikken van voedsel.

Rapley-methode-onze ervaringen-bijvoeding aanbieden via de Rapley methode-GoodGirlsCompany

Al het eten, wordt met veel enthousiasme ontvangen. En het cliché “Ze kan zo lekker eten” gaat helemaal op. Je hoeft haar maar iets voor te zetten en ze eet het op. Wat zeg ik? Ze schrokt het naar binnen. Tot nu toe heb ik nog niet kunnen ontdekken of er voedsel is dat ze niet lust. Zoet fruit of hartige groente? Het is haar om het even.
Ze vindt het fantastisch dat ze zelf kan bepalen in welk tempo ze eet. Als we haar met een lepel voeden, hoor je regelmatig geïrriteerd gejammer omdat het haar niet snel genoeg gaat. Maaltijden waarbij ze in haar ene vuistje stukken voedsel heeft geklemd en in haar andere ook zijn geen uitzondering. En ja ik laat haar gewoon.
Ze kan het niet zeggen, maar ze geeft ook duidelijk aan wanneer ze genoeg heeft gehad. Dan laat ze het eten gewoon op haar tafelblad liggen zonder het nog verder aan te raken.

We zijn nu een maandje consequent bezig met de Rapley-methode en eigenlijk is het me ontzettend mee gevallen. Ik ben er heel tevreden over. Dat klinkt abstract maar als ik het moet concretiseren dan ben ik tevreden over:

 • haar nieuwsgierigheid om nieuw voedsel te proberen
 • haar vermogen om zichzelf te kunnen redden als ze zich verslikt
 • hoe goed ze al zelf kan eten
 • hoe prettig de maaltijden verlopen
 • hoeveel voedsel ze uiteindelijk binnenkrijgt. Hoewel dit niet het ultieme doel is, is dit wel prettig.

In de loop van deze week vertel ik nog meer. Wat ik heb ervaren als voor – en nadelen van Rapley. Mijn lessons learned en welke musthaves handig zijn. Al doende leert men.

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  ohmymacushla
  7 februari 2016 at 21:32

  Heerlijk zo’n goede eter. Hier een gerap-leyd (is dat een woord?) en de ander potjes. Ze zijn zo lekker verschillend 😉

 • Reply
  poweredbyflowers
  7 februari 2016 at 21:25

  Super seg! Ik wil hier zeker ook met starten en dan zijn ervaringen lezen super leuk.

 • Reply
  Bianca
  7 februari 2016 at 21:22

  Hoi Josan!

  Erg leuk dat je mijn blog deelt! Ik ben inderdaad een grote voorstander van de Rapleymethode en ik geef ook onbeperkt borstvoeding. Ik zie eten meer dan het alleen opeten, het is ook zien, voelen, ruiken, ontdekken. Lekker smeren en experimenteren hoort daar bij. Interessant om jouw Rapley ervaringen te horen. Wat goed dat Chloe al zo goed eet, Mikki heeft de eerste maanden hele kleine hapjes genomen of gespeeld met het eten. Ze is nu 14 maanden en zit lekker (weer) in de smijtfase. Deze week schrijf ik mijn up-date weer op.

  Groetjes Bianca

  • Reply
   Josan
   7 februari 2016 at 21:27

   Misschien komt het omdat ik niet meteen met 6 maanden begon? 8 maanden is misschien toch wel laat in vergelijking met anderen.

   • Reply
    Bianca
    7 februari 2016 at 21:51

    Ja dat is denk ik wel het verschil. Ik ben met Mikki met 6 maanden begonnen, met 8 a 9 maanden en begon ze echt goed te eten. Maar dat vind ik ook zo leuk aan Rapley: eten is 1 ontdekkingsreis!

   • Reply
    Bianca
    7 februari 2016 at 21:52

    Ben je trouwens met 8 maanden begonnen met vaste voeding, of toen pas met rapley?

    • Reply
     Josan
     7 februari 2016 at 22:14

     Pas met vaste voeding en toen ook meteen via Rapley

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]