Lifestyle

Zo smaakt onthard water

22 september 2016
onthard water

Na de installatie van onze Aquacell waterontharder was ik heel benieuwd naar hoe onthard water smaakt. Welke invloed heeft een ontkalker op de smaak van je leidingwater?

Video installatie waterontharder

In de onderstaande video zie je hoe de installatie van een waterontharder in zijn werk gaat. De installatie was in een paar uurtjes gepiept. Bij de plaatsing van een waterontkalker moet je rekening houden met dat je er makkelijk bij moet kunnen. Je moet de zoutblokken makkelijk kunnen bijvullen.

Klik hier als je de video niet kan zien.

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je van onthard water kan genieten. Zo hadden we eerst al een check up gedaan via een collega. Geen enkel huis is hetzelfde. Een waterleiding kan op verschillende plekken het huis binnen komen. Wij wonen bijvoorbeeld in een moderne nieuwbouwwijk zonder gas maar wel met stadsverwarming. Daardoor ziet onze meterkast er anders uit. De monteur zeg dat het geen probleem was. Op de dag zelf had de installateur allerlei extra materialen bij zich om de maatwerk te kunnen leveren die onze meterkast nodig heeft zoals een plankje, buizen en stukjes waterleiding. Uiteindelijk werd alles mooi op maat gemaakt en prachtig weggewerkt.

Waterontharder kopen

Als ik het over een waterontharder heb, heb ik het over een apparaat dat het kalk uit je leidingwater haalt. Dus niet een apparaat die de schadelijke invloeden van hard water probeert op te heffen door iets met het water te doen. Wat mij betreft is het geen waterfilter, maar een ontkalker. Er zijn verschillende type waterontharders op de markt. Maar voordat je er een koopt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

 • waterdruk of elektrisch
 • simplex of duplex
 • compact- of duo-model

Hierom kozen wij voor een waterontharder van Aquacombi

Wij hebben de Aquacell waterontharder (*klik hier). Een van de meestverkochte modellen van het Nederlandse Aquacombi. Dit familiebedrijf is in Joure gevestigd. Dus zijn we ook op bezoek geweest om te kijken hoe onthard water smaakt. Wij hadden een aantal redenen om voor de Aquacell te kiezen:

Duplex paralel-model

De Aquacell waterontharder is een duplex model. Wat wil zeggen dat hij twee onthardingscilinders heeft. Je kan dus wel concluderen dat het twee kleine waterontharders zijn samengevoegd tot 1 grote. Het voordeel hiervan? Als de waterontharder zich regenereert (het verzamelde kalk wordt uit het filter weggespoeld), blijf je kalkvrij water krijgen. Bij een simplex model stroomt er tijdens dit schoonmaakproces dus weer kalkwater je huis in. Terwijl de ene filter aan het schoonmaken is, gaat de ander gewoon door. Ideaal dus in een huishouden waar wasmachine, douche en kraan vaak gebruikt worden.

Waterdruk

Veel waterontharders werken op elektriciteit. Wat betekent dat je bij de plek een stopcontact of elektriciteitsvoorziening moet hebben. De Aquacell werkt op waterdruk. Dus elektriciteit is niet nodig. En daarmee verbruikt hij ook geen stroom.

Zout voor wateronharder

Alle waterontharders werken met regeneratiezout. Meestal zijn dat grote zakken vol zoutkorrels die heel wat kilo wegen. De Aquacell heeft zoutblokken. Zout in je ontkalker plaatsen is zoveel makkelijker als het in blokvorm komt. Bovendien kan je door de doorzichtige klep goed zien hoe het met de zoutvoorraad gesteld is, zonder hem open te hoeven maken? En is je zout op? Nieuw zout voor de waterontharder bestel je eenvoudig online. Wij hebben een halve pallet aan zoutblokken in de garage liggen.

Service en garantie

Een waterontharder is even een investering, maar bij Aquacombi krijg je hem met 5 jaar garantie. Tijdens de installatie vertelde de monteur hier meer over. Mocht er bij normaal gebruik toch iets zijn, dan bel je ze op en komt er een monteur langs. Geen voorrijkosten of andere verborgen addertjes.

Dat dit echt waar is en we dit snel genoeg zouden testen, wisten we op dat moment nog niet. Maar de volgende dag hing ik al aan de telefoon. We hoorden een raar geluid dat elk uur terug kwam. Naast dat het ons uit de slaap hield, waren we er toch niet gerust op. Tot dan toe waren we ons helemaal niet bewust geweest van dat er water door ons huis stroomt en nu opeens wel. Enigszins vertwijfeld vroegen we ons af of dit zo hoorde. Diezelfde middag nog stond er een monteur voor onze deur. We bleken lucht in de leidingen te hebben. Kan gebeuren. Dat gebeurt ook wel eens met de verwarming en dan krijg je ook een bepaald geluid. Binnen no time verhielp hij het probleem. Dat was letterlijk een verschil van dag en nacht.

Onthard water

We zijn nu een week verder. Rare geluiden heeft hij sinds ons laatste belletje niet meer gemaakt. Hij is nagenoeg geluidloos. Bij ons staat hij in de meterkast. Op een centrale plaats maar we horen niks behalve dat hij zich eens in de 24 uur schoonmaakt. Dan hoor je een licht suizen en een beetje water stromen. Maar dit duurt hoogstens 20 minuten en daarna is het weer doodstil. Als je niet beter weet, ben je je er ook niet echt bewust van. Maar na 1 week beginnen we wel steeds meer en meer de voordelen van kalkvrij water te ervaren. De douchecabine heeft minder kalkaanslag. Ook was mijn huid minder droog nadat ik deze week ’s ochtends vlug een douche nam en door tijdgebrek geen bodylotion gebruikte. Ook smaakt ons kraanwater anders. We dronken het die middag direct na installatie. Ik vind het meer aanwezig.

De voordelen van een waterontharder

Dit zijn nog maar een paar dingen die mij tot nu toe opvallen. Wij hadden een waterhardheid tussen de 5 en 6 dH. Dat betekent dus dat onze waterontharder per jaar 16 kilo kalk uit ons kraanwater filtert.

Een kalkvrij huis?

Het schijnt dat na een jaar je huis volledig kalk-vrij is. Dus ook de plekken in je waterleiding waar je niet eens bij kunt om ze schoon te maken. Alles wordt met terugwerkende kracht ontkalkt zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Dat bovenop de 120 extra uur die je overhoudt omdat je minder hoeft schoon te maken.

Dus dit zijn een aantal voordelen op de korte en lange termijn. Zelf hoop ik gewoon dat mijn oudste dochter in de winter minder last heeft van haar eczeem, ik minder last van winterhanden heb en we allemaal minder last hebben van een droge gevoelige huid. Maar tot nu toe ben ik zeer tevreden met mijn waterontharder en alle service.

Natuurlijk hebben wij geen water ontharder om dagelijks te ervaren hoe onthard water smaakt. Uiteindelijk gaat het om tijdsbesparing. Niet meer wekelijks kalkaanslag verwijderen, levert jaarlijk 120 uur extra op. Als jij 120 uur extra had, waar zou je het aan besteden?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking

 • Reply
  Bed & Breakfast Beleef het Hoge Noorden - GoodGirlsCompany
  15 augustus 2017 at 07:30

  […] Ook gas, water, licht en openhaardhout zit bij de prijs in. Ze hebben er net zoals ik een thuis een waterontharder. Dus daarin hoef ik geen concessies te doen. Als je een kamer huurt zit daar de prijs voor een […]

 • Reply
  Hoe wonen jullie dan wel niet ?! - GoodGirlsCompany
  15 januari 2017 at 20:33

  […] Nog een groot voordeel is dat ik gelijk meteen warm water heb. Ruimtes in huis kan ik afzonderlijk verwarmen omdat ze niet afhankelijk zijn van een centrale thermostaat. Ook koken op inductie vind ik veel prettiger dan koken op gas. Het voelt veiliger omdat het systeem zich veel sneller zelf uitschakelt dan bij gas het geval is. In het begin moest ik wel even wennen dat niet alle pannen geschikt zijn. Er moesten er wel een aantal vervangen worden. Ook heb ik toen wel eens de kookplaten geblokkeerd omdat ik op een verkeerde knop drukte of iets op de toetsen neerzette. Naast gasloos is mijn huis ook kalkloos. […]

 • Reply
  Wat ik mijn schoonmaakster als kerstcadeautje gaf
  19 december 2016 at 06:00

  […] ik eerder op deze blog deelde, lieten wij in september een waterontharder installeren. Dit zorgt er voor dat ons water kalk-vrij is. Want op kalkaanslag na heeft kalk in ons […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!