Lifestyle

Zo smaakt onthard water

22 september 2016
onthard water

Na de installatie van onze Aquacell waterontharder was ik heel benieuwd naar hoe onthard water smaakt. Welke invloed heeft een ontkalker op de smaak van je leidingwater?

Video installatie waterontharder

In de onderstaande video zie je hoe de installatie van een waterontharder in zijn werk gaat. De installatie was in een paar uurtjes gepiept. Bij de plaatsing van een waterontkalker moet je rekening houden met dat je er makkelijk bij moet kunnen. Je moet de zoutblokken makkelijk kunnen bijvullen.

Klik hier als je de video niet kan zien.

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je van onthard water kan genieten. Zo hadden we eerst al een check up gedaan via een collega. Geen enkel huis is hetzelfde. Een waterleiding kan op verschillende plekken het huis binnen komen. Wij wonen bijvoorbeeld in een moderne nieuwbouwwijk zonder gas maar wel met stadsverwarming. Daardoor ziet onze meterkast er anders uit. De monteur zeg dat het geen probleem was. Op de dag zelf had de installateur allerlei extra materialen bij zich om de maatwerk te kunnen leveren die onze meterkast nodig heeft zoals een plankje, buizen en stukjes waterleiding. Uiteindelijk werd alles mooi op maat gemaakt en prachtig weggewerkt.

Waterontharder kopen

Als ik het over een waterontharder heb, heb ik het over een apparaat dat het kalk uit je leidingwater haalt. Dus niet een apparaat die de schadelijke invloeden van hard water probeert op te heffen door iets met het water te doen. Wat mij betreft is het geen waterfilter, maar een ontkalker. Er zijn verschillende type waterontharders op de markt. Maar voordat je er een koopt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • waterdruk of elektrisch
  • simplex of duplex
  • compact- of duo-model

Hierom kozen wij voor een waterontharder van Aquacombi

Wij hebben de Aquacell waterontharder (*klik hier). Een van de meestverkochte modellen van het Nederlandse Aquacombi. Dit familiebedrijf is in Joure gevestigd. Dus zijn we ook op bezoek geweest om te kijken hoe onthard water smaakt. Wij hadden een aantal redenen om voor de Aquacell te kiezen:

Duplex paralel-model

De Aquacell waterontharder is een duplex model. Wat wil zeggen dat hij twee onthardingscilinders heeft. Je kan dus wel concluderen dat het twee kleine waterontharders zijn samengevoegd tot 1 grote. Het voordeel hiervan? Als de waterontharder zich regenereert (het verzamelde kalk wordt uit het filter weggespoeld), blijf je kalkvrij water krijgen. Bij een simplex model stroomt er tijdens dit schoonmaakproces dus weer kalkwater je huis in. Terwijl de ene filter aan het schoonmaken is, gaat de ander gewoon door. Ideaal dus in een huishouden waar wasmachine, douche en kraan vaak gebruikt worden.

Waterdruk

Veel waterontharders werken op elektriciteit. Wat betekent dat je bij de plek een stopcontact of elektriciteitsvoorziening moet hebben. De Aquacell werkt op waterdruk. Dus elektriciteit is niet nodig. En daarmee verbruikt hij ook geen stroom.

Zout voor wateronharder

Alle waterontharders werken met regeneratiezout. Meestal zijn dat grote zakken vol zoutkorrels die heel wat kilo wegen. De Aquacell heeft zoutblokken. Zout in je ontkalker plaatsen is zoveel makkelijker als het in blokvorm komt. Bovendien kan je door de doorzichtige klep goed zien hoe het met de zoutvoorraad gesteld is, zonder hem open te hoeven maken? En is je zout op? Nieuw zout voor de waterontharder bestel je eenvoudig online. Wij hebben een halve pallet aan zoutblokken in de garage liggen.

Service en garantie

Een waterontharder is even een investering, maar bij Aquacombi krijg je hem met 5 jaar garantie. Tijdens de installatie vertelde de monteur hier meer over. Mocht er bij normaal gebruik toch iets zijn, dan bel je ze op en komt er een monteur langs. Geen voorrijkosten of andere verborgen addertjes.

Dat dit echt waar is en we dit snel genoeg zouden testen, wisten we op dat moment nog niet. Maar de volgende dag hing ik al aan de telefoon. We hoorden een raar geluid dat elk uur terug kwam. Naast dat het ons uit de slaap hield, waren we er toch niet gerust op. Tot dan toe waren we ons helemaal niet bewust geweest van dat er water door ons huis stroomt en nu opeens wel. Enigszins vertwijfeld vroegen we ons af of dit zo hoorde. Diezelfde middag nog stond er een monteur voor onze deur. We bleken lucht in de leidingen te hebben. Kan gebeuren. Dat gebeurt ook wel eens met de verwarming en dan krijg je ook een bepaald geluid. Binnen no time verhielp hij het probleem. Dat was letterlijk een verschil van dag en nacht.

Onthard water

We zijn nu een week verder. Rare geluiden heeft hij sinds ons laatste belletje niet meer gemaakt. Hij is nagenoeg geluidloos. Bij ons staat hij in de meterkast. Op een centrale plaats maar we horen niks behalve dat hij zich eens in de 24 uur schoonmaakt. Dan hoor je een licht suizen en een beetje water stromen. Maar dit duurt hoogstens 20 minuten en daarna is het weer doodstil. Als je niet beter weet, ben je je er ook niet echt bewust van. Maar na 1 week beginnen we wel steeds meer en meer de voordelen van kalkvrij water te ervaren. De douchecabine heeft minder kalkaanslag. Ook was mijn huid minder droog nadat ik deze week ’s ochtends vlug een douche nam en door tijdgebrek geen bodylotion gebruikte. Ook smaakt ons kraanwater anders. We dronken het die middag direct na installatie. Ik vind het meer aanwezig.

De voordelen van een waterontharder

Dit zijn nog maar een paar dingen die mij tot nu toe opvallen. Wij hadden een waterhardheid tussen de 5 en 6 dH. Dat betekent dus dat onze waterontharder per jaar 16 kilo kalk uit ons kraanwater filtert.

Een kalkvrij huis?

Het schijnt dat na een jaar je huis volledig kalk-vrij is. Dus ook de plekken in je waterleiding waar je niet eens bij kunt om ze schoon te maken. Alles wordt met terugwerkende kracht ontkalkt zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Dat bovenop de 120 extra uur die je overhoudt omdat je minder hoeft schoon te maken.

Dus dit zijn een aantal voordelen op de korte en lange termijn. Zelf hoop ik gewoon dat mijn oudste dochter in de winter minder last heeft van haar eczeem, ik minder last van winterhanden heb en we allemaal minder last hebben van een droge gevoelige huid. Maar tot nu toe ben ik zeer tevreden met mijn waterontharder en alle service.

Natuurlijk hebben wij geen water ontharder om dagelijks te ervaren hoe onthard water smaakt. Uiteindelijk gaat het om tijdsbesparing. Niet meer wekelijks kalkaanslag verwijderen, levert jaarlijk 120 uur extra op. Als jij 120 uur extra had, waar zou je het aan besteden?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]