Een kinderrijmpje uit het boek van Rie Cramer luidt “September brengt een overvloed. Van vruchten sappig rijp en zoet”. Toen ik benaderd werd met de vraag of ik NERGI wilde proberen, aarzelde ik geen moment. Sinds ik bij een voedselonderzoek bedrijf werk, heeft voeding meer
Inhoud van dit blog
Wat is NERGI?
Wanneer je een NERGI doorsnijdt, valt je meteen op dat de binnenkant op een kiwi lijkt. Het heeft dezelfde groene kleur en de pitjes omlijsten een lichtere kern. Toch is NERGI meer dan een mini-kiwi. Het is namelijk familie van de bes en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. De vruchtjes groeien in trossen aan planten die op een liaan lijken. Deze planten kunnen wel 6 meter hoog worden! Bovendien hebben de planten in de lente heerlijk geurende bloesems. NERGI’s worden begin september met de hand geplukt. Vruchtje bij vruchtje. Dat kenmerkt ook wel het natuurlijke karakter. Het fruit wordt op klein kleinschalige familieboederijen in Nederland, Portugal, Italië en Frankrijk gekweekt.
Daarnaast heeft NERGI ook een exclusief karakter doordat het in beperkte oplage verkrijgbaar is. In September liggen ze in de winkels op de bessenafdeling, maar in november is het al weer voorbij. Wie ze dus wil proeven, moet er vlug bij zijn want anders moet je weer een jaartje wachten.
Een eNERGIe bonmetje
Om gezond te blijven, wordt al jaren aangeraden om 2 stuks fruit per dag te eten. Fruit is rijk aan vitamine C. Dat geldt ook voor NERGI.
- 2x zoveel vitamine C als een framboos.
- 2x zoveel vitamine E als een braam
- Het bevat 14% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.
Daarnaast bevat het ook Calcium, Magnesium en Kalium. Meer informatie over de voedingswaarde van NERGI.
vind je op nergi.info.
Hoe smaakt NERGI?
Ik kreeg uit Frankrijk een doosje met NERGI’s opgestuurd. Op internet had ik al gezien dat het op een kiwi lijkt. In huishouden GoodGirlsCompany wordt dit fruit regelmatig gegeten. Maar meestal laat ik het dan wel een aantal dagen liggen zodat het volgens Miss G ‘lekker zoetig’ wordt. Wil ik mijn meiden meteen aan de kiwi hebben? Dan moet ik de gouden variant nemen die zachter en zoeter is. Ik was dan ook benieuwd of NERGI een fris zure smaak zou hebben of fris zoet. Bij het openen van het doosje rook ik al de onmiskenbare kiwi geur. Lekker, maar wel apart als je beseft dat het een bes is. De meeste bosvruchten ruiken toch anders.
Voorzichtig waste ik ze af en probeerde er eentje. Met schil en al. De gladde groene schil kan je namelijk zonder problemen eten. Je hoeft het niet te schillen. NERGI smaakt zoals het ruikt naar kiwi dus, maar persoonlijk vind ik het wel meer op de gouden variant lijken qua smaak. Daar zijn wij helemaal dol op. Ook Miss G en Miss B wilden natuurlijk een NERGI proberen. Alles wat klein is, is natuurlijk ook schattig. Dus werden de baby-kiwi’s met veel vertedering ontvangen en nieuwsgierig geproefd. Mijn meiden zijn om.
Het formaat is super handig. Je neemt het fruit zo mee en ze passen met gemakt in het lunchtrommeltje naar school.
Waar is NERGI ® verkrijgbaar?
NERGI ® is vanaf september verkrijgbaar. Je vindt de best in de schappen naast de frambozen, bosbessen en bramen bij je plaatselijke supermarkt of groenteboer. Door dat het fruit een groene kleur heeft, is het makkelijk te onderscheiden tussen de andere bessen. Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden? Wil je deze kiwi-bes proberen? Op Nergi.info vind je meer informatie en super lekkere recepten. Daarnaast heeft NERGI ook een eigen Facebookpagina. Zo blijfje op de hoogte van leuke recepten, de laatste ontwikkelingen en mocht je dit jaar achter het net grijpen, dan weet je ook wanneer NERGI weer verkrijgbaar is.
Wij hebben in elk geval heerlijk van dit fruit gesmuld. Dit heeft mij in elk geval geïnspireerd om een recept dat ik met NERGI maakte aankomende Foodie Friday met je te delen.
11 Comments
mariska
9 september 2015 at 21:24Ik had er nog nooit van gehoord maar ik denk dat ik ze ook een keer ga proberen. ze hebben hier nu vaste fruitdagen op school en dit is dan wel een leuke en compacte afwisseling op de standaard bananen en appels 😉
Josan
9 september 2015 at 22:06Ik kan ze je echt aanraden. Vooral omdat je ze niet hoeft te schillen en je er geen bestek bij nodig hebt, maakt ze ideaal als schoolfruit voor kinderen.
Linda
8 september 2015 at 19:22Goed informatief stukje heb je ervan gemaakt!
Josan
9 september 2015 at 22:03Dank je. Ik vind ze erg lekker. Hopelijk zijn ze snel in de winkel verkrijgbaar.
Diana
8 september 2015 at 17:31wat een grappig fruit zeg! nog nooit gezien. (wel ooit een soort van mini sinaasappeltjes, die zagen er ook zo schattig uit)
ik hoop dat ik ze eens tegenkom in de supermarkt of op de markt, want nu wil ik ze proberen 😀
Josan
9 september 2015 at 22:03Ik kan ze echt aanbevelen. Ze zijn erg lekker en je blijft er van eten.
Vlijtig Liesje
8 september 2015 at 11:25Ik kende deze vrucht nog niet! Hij lijkt me handig. Ik vind fruit dat je alleen maar hoeft te wassen altijd ideaal om mee naar school te geven.
Josan
9 september 2015 at 22:04Klopt, dat vind ik er ook zo ideaal aan. Je hebt geen lepel of vorkje nodig.
Elisabeth
8 september 2015 at 09:42Ik kende ze wel, alleen nooit in de supermarkt zien liggen. Leuk dat je hier aandacht aan besteed, ik hou van fruit (en eten over het algemeen!) 🙂
Josan
9 september 2015 at 22:04Ik zit nu ook met smart te wachten totdat ze in de supermarkt zijn. Ze zijn echt heel lekker.
Karen
8 september 2015 at 08:24Wat een grappig mini vruchtje. Ik had er nog nooit van gehoord.