Scheiden

Omgangsrecht grootouders | hebben opa’s en oma’s recht om hun kleinkind te zien?

20 februari 2018
Omgangsrecht grootouders hebben opa’s en oma’s recht op hun kleinkind-GoodGirlsCompany

Steeds meer grootouders stappen naar de rechter om omgangsrecht met hun kleinkind af te dwingen. Na een scheiding blijven zij buiten spel. Maar hebben grootouders eigenlijk wel recht om hun kleinkind te zien?

Scheidingen zijn ingewikkeld. Voor ex-partners is het vaak al lastig genoeg om de belangen van hun kind voorop te zetten. En het ouderschapsplan te maken tot iets waar iedereen zich ik kan vinden. Als er nieuwe partners zijn, doen zij ook (onbewust) een duit in het zakje. Maar het is natuurlijk hartverscheurend als je voorheen altijd op je kleinkind paste en hier door een scheiding een eind aan komt.

Grootouders na een scheiding

Op dit moment hebben grootouders nagenoeg geen rechten als het om hun kleinkind gaat. Terwijl bij meer dan de helft het contact met hun kleinkind verandert na een scheiding. Feestdagen, verjaardagen die eerst vanzelfsprekend in de familiekring gevierd werden, moeten nu overlegd worden.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk, is het zo dat opa’s en oma’s nu soms gewoon een paar dagen moeten wachten. Totdat het kind wel bij de ene of de andere ouder is. Maar een scheiding kan ook een einde maken aan bepaalde tradities en rituelen die binnen het oude familieverband zo bekend waren. Het is niet meer altijd zo vanzelfsprekend dat schoolprestaties, mijlpalen en andere dingen automatisch gedeeld worden.

Ouderschapsplan

Een ander heet hangijzer is het contact met je ex-schoondochter of zoon. De eerste ontmoeting met je schoonouders is niet half zo ongemakkelijks als wanneer ze je ex-schoonouders zijn. In ons ouderschapsplan staat duidelijk beschreven hoe het contact met de vader van mijn kinderen verloopt.

Maar volgens mij staat er niet zoveel in over het contact van mijn kinderen met hun opa en oma. Zolang hun vader leeft, zal zich dat allemaal wel vanzelf wijzen. Ik weet dat ze er regelmatig logeren, leuke dingen mee doen en appen. Maar als hun vader zou weggevallen als verbindende schakel, dan is het aan mij om te beslissen hoe ik hier invulling aan geef. Ik vermoed dat ik daar wel vrij relaxed in ben. Maar als je met een vechtscheiding uit elkaar gegaan bent en je het bloed van je ex-schoonouders wel kan drinken, zal dit contact aan een zijden draadje hangen. Het is dan maar al te makkelijk om het door te knippen. Ben je klaar met het gedoe en gezeur.

Het belang van opa en oma tijdens de scheiding

Terwijl opa en oma in sommige gevallen juist de stabiele factor kunnen zijn. Als een wereld afbrokkelt en op de puinhopen ervan twee nieuwe werelden ontstaan, kan het heerlijk zijn om bij opa en oma te zijn. Bij hen is alles tenminste hetzelfde gebleven. Dat voelt heerlijk stabiel. Papa en mama zijn soms letterlijk nog zoekende. Naar een nieuw huis, hoe je je leven moet vormgeven, de balans, et cetera.

En als het voor de ouders lastig is, kunnen opa en oma juist een voortouw nemen in de toon zetten voor de omgang met elkaar. Ook kan het zijn dat ze de kleinkinderen meer dan anders opvangen als de ouders in scheiding liggen.

Omgangsrecht grootouders

Het omgangsrecht van grootouder staat en valt natuurlijk met de omgangsregeling die hun eigen kind heeft. Verloopt dat al niet soepel dan is het in niemands voordeel als de grootouders extra spanning toevoegen door omgang met hun kleinkind aan te vragen door een verzoekschrift aan de kinderrechter.

Of grootouders automatisch in het ouderschapsplan omgangsrecht moeten krijgen hangt wat mij betreft af van de plichten. Voor mij gaan rechten en plichten hand in een hand. Ik vind het meer dan logisch dat  grootouders die jarenlang op de kleinkinderen pasten vind ook rechten hebben die zijn vastgelegd. In andere gevallen vind ik het afhankelijk van de ouders.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!