Scheiden

Omgangsrecht grootouders | hebben opa’s en oma’s recht om hun kleinkind te zien?

20 februari 2018
Omgangsrecht grootouders hebben opa’s en oma’s recht op hun kleinkind-GoodGirlsCompany

Steeds meer grootouders stappen naar de rechter om omgangsrecht met hun kleinkind af te dwingen. Na een scheiding blijven zij buiten spel. Maar hebben grootouders eigenlijk wel recht om hun kleinkind te zien?

Scheidingen zijn ingewikkeld. Voor ex-partners is het vaak al lastig genoeg om de belangen van hun kind voorop te zetten. En het ouderschapsplan te maken tot iets waar iedereen zich ik kan vinden. Als er nieuwe partners zijn, doen zij ook (onbewust) een duit in het zakje. Maar het is natuurlijk hartverscheurend als je voorheen altijd op je kleinkind paste en hier door een scheiding een eind aan komt.

Grootouders na een scheiding

Op dit moment hebben grootouders nagenoeg geen rechten als het om hun kleinkind gaat. Terwijl bij meer dan de helft het contact met hun kleinkind verandert na een scheiding. Feestdagen, verjaardagen die eerst vanzelfsprekend in de familiekring gevierd werden, moeten nu overlegd worden.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk, is het zo dat opa’s en oma’s nu soms gewoon een paar dagen moeten wachten. Totdat het kind wel bij de ene of de andere ouder is. Maar een scheiding kan ook een einde maken aan bepaalde tradities en rituelen die binnen het oude familieverband zo bekend waren. Het is niet meer altijd zo vanzelfsprekend dat schoolprestaties, mijlpalen en andere dingen automatisch gedeeld worden.

Ouderschapsplan

Een ander heet hangijzer is het contact met je ex-schoondochter of zoon. De eerste ontmoeting met je schoonouders is niet half zo ongemakkelijks als wanneer ze je ex-schoonouders zijn. In ons ouderschapsplan staat duidelijk beschreven hoe het contact met de vader van mijn kinderen verloopt.

Maar volgens mij staat er niet zoveel in over het contact van mijn kinderen met hun opa en oma. Zolang hun vader leeft, zal zich dat allemaal wel vanzelf wijzen. Ik weet dat ze er regelmatig logeren, leuke dingen mee doen en appen. Maar als hun vader zou weggevallen als verbindende schakel, dan is het aan mij om te beslissen hoe ik hier invulling aan geef. Ik vermoed dat ik daar wel vrij relaxed in ben. Maar als je met een vechtscheiding uit elkaar gegaan bent en je het bloed van je ex-schoonouders wel kan drinken, zal dit contact aan een zijden draadje hangen. Het is dan maar al te makkelijk om het door te knippen. Ben je klaar met het gedoe en gezeur.

Het belang van opa en oma tijdens de scheiding

Terwijl opa en oma in sommige gevallen juist de stabiele factor kunnen zijn. Als een wereld afbrokkelt en op de puinhopen ervan twee nieuwe werelden ontstaan, kan het heerlijk zijn om bij opa en oma te zijn. Bij hen is alles tenminste hetzelfde gebleven. Dat voelt heerlijk stabiel. Papa en mama zijn soms letterlijk nog zoekende. Naar een nieuw huis, hoe je je leven moet vormgeven, de balans, et cetera.

En als het voor de ouders lastig is, kunnen opa en oma juist een voortouw nemen in de toon zetten voor de omgang met elkaar. Ook kan het zijn dat ze de kleinkinderen meer dan anders opvangen als de ouders in scheiding liggen.

Omgangsrecht grootouders

Het omgangsrecht van grootouder staat en valt natuurlijk met de omgangsregeling die hun eigen kind heeft. Verloopt dat al niet soepel dan is het in niemands voordeel als de grootouders extra spanning toevoegen door omgang met hun kleinkind aan te vragen door een verzoekschrift aan de kinderrechter.

Of grootouders automatisch in het ouderschapsplan omgangsrecht moeten krijgen hangt wat mij betreft af van de plichten. Voor mij gaan rechten en plichten hand in een hand. Ik vind het meer dan logisch dat  grootouders die jarenlang op de kleinkinderen pasten vind ook rechten hebben die zijn vastgelegd. In andere gevallen vind ik het afhankelijk van de ouders.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]