Persoonlijk

Ode aan de truttigheid

7 augustus 2016
Ode aan de truttigheid_GoodGirlsCompany_loedermoeder

In de volkskrant van afgelopen zaterdag schreef Aleid Truijens een betoog tegen truttigheid en de loedersmoeders. Vermakelijk. Echt waar! Ik moest er smakelijk om lachen. Zoals ik al eerder schreef, vind ik het niet zo spannend om te weten of je een loedermoeder bent of niet. Wees blij dat je een moeder mag zijn. En als je er een bent maak er dan het beste van, dat is beter dan die moeders die lopen te zeuren over zogenaamde spijt.

Ode aan de truttigheid_GoodGirlsCompany_vertrutting_loedermoeders

Maar er was nog een ander fenomeen dat deze mevrouw Truijens aanstipte; mommybloggers. Kijk en dan ben ik toch even geïnteresseerd wat zo’n persoon dan te melden heeft. Dat was niet veel goeds.

“…de loedermoeder werkt helemaal niet. Zij is een gekooide huisvrouw op zoek naar een leven. Nou ja, ze werkt aan haar blog. Geld probeert ze te verdienen door in een olijk ‘persoonlijk’ stukje tien keer de naam Pampers te laten vallen.”

Ouch…you got me !

De gekooide huisvrouw versus de loonslaaf

Nu ga ik helemaal niet het betoog aanzwengelen dat fulltime moeder zijn ook werken is. Alleen niet betaald. Ik heb het helemaal niet nodig om dat verder uit te diepen. Begin dit jaar ben ik er heel openhartig over geweest waarom ik (momenteel) even thuis zit. En dat bevalt prima. Noem mij een gekooide huisvrouw maar dat vind ik altijd nog beter dan een loonslaaf. Terwijl mevrouw Truijens elke dinsdag een column uit de mouw moet schudden voor een baas die anders in haar nek staat te hijgen, bepaal ik mijn eigen deadlines. Jealous much?

Ode aan de truttigheid

Ooit was ik ook zo’n vrouw voor wie het altijd meer, hoger en beter moest. Het waren niet mijn kinderen die voor een verandering zorgden, maar een goed gesprek met een coach. In plaats van dat meer, meer MEER ben ik wat meer gaan waarderen wat ik heb. Noem het truttigheid maar terwijl die gesjeesde types elke week nog net een uurtje yoga of mindfullnes in hun agenda weten te proppen, heb ik dat niet nodig. Want weet je, met kinderen leef je best in het moment. Soms verkleint kinderen hebben op aangename wijze je wereld. Zie je de schoonheid van dingen die je als volwassene al zo vanzelfsprekend bent gaan vinden. En als ik dan kijk in wat voor een wereld we af en toe leven, is dat soms alles wat ik nodig heb.

Vertrutting versus truttigheid

Terwijl ik niks heb tegen truttigheid, ben ik wel tegen vertrutting. Ik snap niks van de discussie over of je je eigen kinderen op de mond mag zoenen. En ook bij andere dingen trek ik mijn wenkbrauwen hoog op. Misschien is het verschil tussen vertrutting en truttigheid ook wel dat laatste een persoonlijke keuze is en de tweede maatschappelijk opgelegd. Dus als ik truttig ben omdat ik geen minnaar heb dan moet dat maar. Ook dat is mijn persoonlijke keuze. Net zoals af en toe kneuterig tevreden te zijn met het leven dat ik leid. Ook al weet ik door internet en social media heel goed wat er allemaal verkrijgbaar is. Het is niet altijd vooruitgang. Waar ik vroeger met zijn drieën op de achterbank van onze Volkswagen Kever geklemd, op vakantie naar Zeeland ging zien mijn dochters de wereld. Maar zij houden zich ook bezig met de vraag of het wel veilig is en we mogelijk rekening moeten houden met een terroristische dreiging.

Solidariteit met andere ouders

In je stukje zeg je het volgende: “Ik had gehoopt op wat solidariteit met al die ouders die het toch maar flikken: hun geld verdienen en hun talenten ontwikkelen tussen de broodtrommeltjes, de hoofdluizen, de zwemles en de puberruzies door, en daarbij ook hun relatie nog een beetje leuk houden.”

Maar weet je als je bepaald gedrag wilt, is het handig als je het voorleeft. Hopen dat loedermoeders solidair zijn met andere ouders ontstaat niet als je hun keuzes bekritiseert en ze neerzet als gekooide huisvrouwen zonder leven. Het is 2016. Moeders die elkaar afmaken vanwege verschillende keuzes, is echt zo verschrikkelijk 2013. Lieve Aleid, als je wat vaker die ludieke stukjes van mommybloggers had geanalyseerd, had je geweten hoe je dat moet aanpakken. Niet elke mommyblogger geeft borstvoeding, bevalt in het ziekenhuis, vaccineert haar kind of is fulltime thuis. Maar ze weten dagelijks een grote groep ouders aan te spreken die zich herkent in hun verhalen.  Zonder dat ze het nodig hebben om al die ouders tegen elkaar uit te spelen. Kijk dat noem ik dus ‘solidariteit met andere ouders’

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto’s: bron

 • Reply
  De blog hoogtepunten van 2016 - GoodGirlsCompany
  30 december 2016 at 13:25

  […] Ode aan de truttigheid […]

 • Reply
  Iik slaap apart omdat ik samen slapen verschrikkelijk vind
  3 september 2016 at 23:30

  […] confessions op hun blog. Dat ze niet van schoonmaken houden of zo (shock! Wie wel?!). Omdat ik van truttigheid houd, dacht ik laat ik eens een beetje mijn bad girl kant met jullie delen. Dus hierbij: ik slaap […]

 • Reply
  Odile
  8 augustus 2016 at 13:10

  Goed stuk!

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  8 augustus 2016 at 11:39

  Super geschreven. Leven en laten leven! Tegenwoordig hebben we altijd maar een mening over elkaar.

 • Reply
  Carlijn
  8 augustus 2016 at 10:43

  O shit, mijn VK-abonnement is net afgelopen. Krijg morgen m’n eerste nummer van nieuw abonnement weer, dus deze zaterdageditie valt tussen wal en schip. Zal ‘m online eens opzoeken want ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar dit stuk. Ik vind jou in ieder geval een superleuke gekooide huisvrouw, Josan 😉

 • Reply
  Karen
  8 augustus 2016 at 10:38

  Yes, eens eens eens. Ik verbaasde me dat mensen reageerden dat ze het niet zuur vonden, want bij mij droop de zure lucht van afgunst en hautain gedrag van het scherm. Maar goed… het geschreven woord wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Dat blijkt maar weer.

 • Reply
  Marguerita
  8 augustus 2016 at 09:22

  Mooi geschreven Josan, wat weet je dingen toch altijd goed en treffend onder woorden te brengen

 • Reply
  Bregje
  8 augustus 2016 at 08:40

  A-men! Wat een fijn stuk Josan!

 • Reply
  Cassandra
  8 augustus 2016 at 08:29

  Wat een heerlijk stuk weer. Je hebt inderdaad de stukken eruit gehaald waar ik mij dan wel een beetje aan stoorde. Ik heb er bewondering voor hoe je het altijd weer zo heerlijk kan verwoorden zonder met blubber te smijten. Echt een stukje kunst!

 • Reply
  Nathalie
  8 augustus 2016 at 08:02

  Ik word gek van de meningen van sommige mensen tegenwoordig. Net alsof kiezen om je kinderen fulltime op te voeden en thuisblijfmoeder te zijn zo erg is. Ik ben zelf een fulltime werkende moeder (leerkracht) en geloof mij, als wat meer mensen terug wat meer met hun gezin zouden bezig zijn ipv carrière te willen maken zouden er misschien wat meer kinderen zijn die zich gedragen. Of verdraagzamere mensen zijn. Laat iedereen toch doen… manman… schrijven over bloggers maar zelf wel een column schrijven. WTF?

  • Reply
   Josan
   8 augustus 2016 at 08:07

   Mooi gezegd Nathalie, ik word daar ook zo erg moe van. Als leerkracht zie je als geen ander welk effect dat op kinderen heeft. Ik vind inderdaad dat iedereen de keuze voor zijn of haar gezin moet maken om fulltime of parttime te werken. Maar als ik zie dat een hond soms meer aandacht en alleen tijd met het baasje krijgt dan sommige kinderen van hun ouders krijgen, vind ik de verhoudingen erg scheef.

 • Reply
  MARIJKE
  8 augustus 2016 at 07:46

  Woohooo wat goed geschreven zeg!!

 • Reply
  Merel
  8 augustus 2016 at 06:10

  Complimenten!
  En je hebt precies de gedeelten eruit gehaald waar ik me aan stoorde in het stuk, met daarop een mooi weerwoord zonder te verzanden in modder gooien. Klasse!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!