Persoonlijk

Ode aan de truttigheid

7 augustus 2016
Ode aan de truttigheid_GoodGirlsCompany_loedermoeder

In de volkskrant van afgelopen zaterdag schreef Aleid Truijens een betoog tegen truttigheid en de loedersmoeders. Vermakelijk. Echt waar! Ik moest er smakelijk om lachen. Zoals ik al eerder schreef, vind ik het niet zo spannend om te weten of je een loedermoeder bent of niet. Wees blij dat je een moeder mag zijn. En als je er een bent maak er dan het beste van, dat is beter dan die moeders die lopen te zeuren over zogenaamde spijt.

Ode aan de truttigheid_GoodGirlsCompany_vertrutting_loedermoeders

Maar er was nog een ander fenomeen dat deze mevrouw Truijens aanstipte; mommybloggers. Kijk en dan ben ik toch even geïnteresseerd wat zo’n persoon dan te melden heeft. Dat was niet veel goeds.

“…de loedermoeder werkt helemaal niet. Zij is een gekooide huisvrouw op zoek naar een leven. Nou ja, ze werkt aan haar blog. Geld probeert ze te verdienen door in een olijk ‘persoonlijk’ stukje tien keer de naam Pampers te laten vallen.”

Ouch…you got me !

De gekooide huisvrouw versus de loonslaaf

Nu ga ik helemaal niet het betoog aanzwengelen dat fulltime moeder zijn ook werken is. Alleen niet betaald. Ik heb het helemaal niet nodig om dat verder uit te diepen. Begin dit jaar ben ik er heel openhartig over geweest waarom ik (momenteel) even thuis zit. En dat bevalt prima. Noem mij een gekooide huisvrouw maar dat vind ik altijd nog beter dan een loonslaaf. Terwijl mevrouw Truijens elke dinsdag een column uit de mouw moet schudden voor een baas die anders in haar nek staat te hijgen, bepaal ik mijn eigen deadlines. Jealous much?

Ode aan de truttigheid

Ooit was ik ook zo’n vrouw voor wie het altijd meer, hoger en beter moest. Het waren niet mijn kinderen die voor een verandering zorgden, maar een goed gesprek met een coach. In plaats van dat meer, meer MEER ben ik wat meer gaan waarderen wat ik heb. Noem het truttigheid maar terwijl die gesjeesde types elke week nog net een uurtje yoga of mindfullnes in hun agenda weten te proppen, heb ik dat niet nodig. Want weet je, met kinderen leef je best in het moment. Soms verkleint kinderen hebben op aangename wijze je wereld. Zie je de schoonheid van dingen die je als volwassene al zo vanzelfsprekend bent gaan vinden. En als ik dan kijk in wat voor een wereld we af en toe leven, is dat soms alles wat ik nodig heb.

Vertrutting versus truttigheid

Terwijl ik niks heb tegen truttigheid, ben ik wel tegen vertrutting. Ik snap niks van de discussie over of je je eigen kinderen op de mond mag zoenen. En ook bij andere dingen trek ik mijn wenkbrauwen hoog op. Misschien is het verschil tussen vertrutting en truttigheid ook wel dat laatste een persoonlijke keuze is en de tweede maatschappelijk opgelegd. Dus als ik truttig ben omdat ik geen minnaar heb dan moet dat maar. Ook dat is mijn persoonlijke keuze. Net zoals af en toe kneuterig tevreden te zijn met het leven dat ik leid. Ook al weet ik door internet en social media heel goed wat er allemaal verkrijgbaar is. Het is niet altijd vooruitgang. Waar ik vroeger met zijn drieën op de achterbank van onze Volkswagen Kever geklemd, op vakantie naar Zeeland ging zien mijn dochters de wereld. Maar zij houden zich ook bezig met de vraag of het wel veilig is en we mogelijk rekening moeten houden met een terroristische dreiging.

Solidariteit met andere ouders

In je stukje zeg je het volgende: “Ik had gehoopt op wat solidariteit met al die ouders die het toch maar flikken: hun geld verdienen en hun talenten ontwikkelen tussen de broodtrommeltjes, de hoofdluizen, de zwemles en de puberruzies door, en daarbij ook hun relatie nog een beetje leuk houden.”

Maar weet je als je bepaald gedrag wilt, is het handig als je het voorleeft. Hopen dat loedermoeders solidair zijn met andere ouders ontstaat niet als je hun keuzes bekritiseert en ze neerzet als gekooide huisvrouwen zonder leven. Het is 2016. Moeders die elkaar afmaken vanwege verschillende keuzes, is echt zo verschrikkelijk 2013. Lieve Aleid, als je wat vaker die ludieke stukjes van mommybloggers had geanalyseerd, had je geweten hoe je dat moet aanpakken. Niet elke mommyblogger geeft borstvoeding, bevalt in het ziekenhuis, vaccineert haar kind of is fulltime thuis. Maar ze weten dagelijks een grote groep ouders aan te spreken die zich herkent in hun verhalen.  Zonder dat ze het nodig hebben om al die ouders tegen elkaar uit te spelen. Kijk dat noem ik dus ‘solidariteit met andere ouders’

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto’s: bron

 • Reply
  De blog hoogtepunten van 2016 - GoodGirlsCompany
  30 december 2016 at 13:25

  […] Ode aan de truttigheid […]

 • Reply
  Iik slaap apart omdat ik samen slapen verschrikkelijk vind
  3 september 2016 at 23:30

  […] confessions op hun blog. Dat ze niet van schoonmaken houden of zo (shock! Wie wel?!). Omdat ik van truttigheid houd, dacht ik laat ik eens een beetje mijn bad girl kant met jullie delen. Dus hierbij: ik slaap […]

 • Reply
  Odile
  8 augustus 2016 at 13:10

  Goed stuk!

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  8 augustus 2016 at 11:39

  Super geschreven. Leven en laten leven! Tegenwoordig hebben we altijd maar een mening over elkaar.

 • Reply
  Carlijn
  8 augustus 2016 at 10:43

  O shit, mijn VK-abonnement is net afgelopen. Krijg morgen m’n eerste nummer van nieuw abonnement weer, dus deze zaterdageditie valt tussen wal en schip. Zal ‘m online eens opzoeken want ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar dit stuk. Ik vind jou in ieder geval een superleuke gekooide huisvrouw, Josan 😉

 • Reply
  Karen
  8 augustus 2016 at 10:38

  Yes, eens eens eens. Ik verbaasde me dat mensen reageerden dat ze het niet zuur vonden, want bij mij droop de zure lucht van afgunst en hautain gedrag van het scherm. Maar goed… het geschreven woord wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Dat blijkt maar weer.

 • Reply
  Marguerita
  8 augustus 2016 at 09:22

  Mooi geschreven Josan, wat weet je dingen toch altijd goed en treffend onder woorden te brengen

 • Reply
  Bregje
  8 augustus 2016 at 08:40

  A-men! Wat een fijn stuk Josan!

 • Reply
  Cassandra
  8 augustus 2016 at 08:29

  Wat een heerlijk stuk weer. Je hebt inderdaad de stukken eruit gehaald waar ik mij dan wel een beetje aan stoorde. Ik heb er bewondering voor hoe je het altijd weer zo heerlijk kan verwoorden zonder met blubber te smijten. Echt een stukje kunst!

 • Reply
  Nathalie
  8 augustus 2016 at 08:02

  Ik word gek van de meningen van sommige mensen tegenwoordig. Net alsof kiezen om je kinderen fulltime op te voeden en thuisblijfmoeder te zijn zo erg is. Ik ben zelf een fulltime werkende moeder (leerkracht) en geloof mij, als wat meer mensen terug wat meer met hun gezin zouden bezig zijn ipv carrière te willen maken zouden er misschien wat meer kinderen zijn die zich gedragen. Of verdraagzamere mensen zijn. Laat iedereen toch doen… manman… schrijven over bloggers maar zelf wel een column schrijven. WTF?

  • Reply
   Josan
   8 augustus 2016 at 08:07

   Mooi gezegd Nathalie, ik word daar ook zo erg moe van. Als leerkracht zie je als geen ander welk effect dat op kinderen heeft. Ik vind inderdaad dat iedereen de keuze voor zijn of haar gezin moet maken om fulltime of parttime te werken. Maar als ik zie dat een hond soms meer aandacht en alleen tijd met het baasje krijgt dan sommige kinderen van hun ouders krijgen, vind ik de verhoudingen erg scheef.

 • Reply
  MARIJKE
  8 augustus 2016 at 07:46

  Woohooo wat goed geschreven zeg!!

 • Reply
  Merel
  8 augustus 2016 at 06:10

  Complimenten!
  En je hebt precies de gedeelten eruit gehaald waar ik me aan stoorde in het stuk, met daarop een mooi weerwoord zonder te verzanden in modder gooien. Klasse!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids #mixedandhappy
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm #athomewithchichi #iamchichi #stayhome #stayhomestaysafe
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness

Dit zijn wij!