Zwangerschap

Geslacht bepalen van je baby, is de NUB theorie betrouwbaar?

18 november 2016
is NUB theorie betrouwbaar

Waarom wachten tot 20 weken als je met de nub theorie het geslacht van je baby al met 12 weken kan voorspellen. Maar hoe werkt de nub-theorie en betrouwbaar is deze methode om te bepalen of je een jongen of meisje krijgt?

Chinese geslachtskalender, bakerpraatjes, fabels, de stand van je buik of internetfora. Zwangere vrouwen doen de gekste dingen om er achter te komen wat het geslacht van hun ongeboren baby is. De NUB-theorie is misschien wel de beste kaart die ze in handen hebben. Wanneer de echo duidelijk genoeg is, is de nub theorie voor 75% betrouwbaar bij het voorspellen van het geslacht van je baby.

Wat is de Nub theorie?

Of je ongeboren baby nu een jongetje of meisje is, maakt niet zoveel uit. Tot 9 à 10 weken zwangerschap ontwikkelen alle embryo’s zich hetzelfde. Vanaf zo’n 6 a 7 weken na de bevruchting groeit er bij zowel jongetjes als meisjes een uitsteeksel of bobbel. In het Engels wordt dit ‘nub’ (bobbeltje) genoemd. Daarom heet het ook ‘nub-theorie’. Na 11 weken ontwikkelt deze nub zich voor jongetjes tot een penis en voor meisjes meisjes tot een clitoris.

Dit verschil kan men dus al op de 12 weken echo zien. Wat de vorm betreft zijn deze nubs gelijk, maar ze wijzen allebei in een andere hoek. Bij jongens baby’s wijst hij meer omhoog. Staat het bobbeltje in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat (dus ietsje omhoog) dan is de kans groot dat je een jongetje krijgt. Loopt de nub in een rechte lijn door of is de hoek minder dan 30 graden dan zou je volgens de nub theorie dus een meisje krijgen.

Is de Nub theorie betrouwbaar?

Okay, super leuk natuurlijk dat je een beetje met die echo kan gaan zitten doe het zelven. Of je vriendinnen of wildvreemde andere nieuwsgierige vrouwen op fora er een uitspraak over kan laten doen. Maar of de nub-theorie betrouwbaar is, hangt heel erg van je baby af. Zo moet aan het volgende worden voldaan:

  • Je moet een duidelijke foto hebben
  • de baby moet er goed voor liggen (dus vanaf de rechterzijkant gezien op de rug liggend met de beentjes opgetrokken)

Je kan het de echoscopist vragen om er rekening meet te houden als ze de echo maakt. Bij 12 weken is de betrouwbaarheid 75% en bij 13 weken maar liefst 95%. Wil je nog meer zekerheid? Dan wacht je gewoon nog even een aantal weken voordat je al die roze of blauwe kleertjes inslaat.

Ook leuk om te lezen:

Nub theorie

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]