Films & Series kinderfilms en series Multiculturele opvoeding

Nu te zien op Netflix | Ada dapper wetenschapper

30 september 2021
kinderserie Ada dapper op Netflix

Ben je ook zo klaar met True, Abby Hatcher of erger; Peppa Big? Goed nieuws! Netflix heeft een nieuwe serie waarin wetenschap centraal staat. Ada dapper wetenschapper. De serie is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek.

In mijn zoektocht naar inspirerende kinderboeken met vrouwelijke hoofdpersonen, stuitte ik een aantal jaren geleden op het prentenboek Roza Rozeur, ingenieur. Een heerlijk fantasierijk prentenboek tussen alle boeken over prinsessen. Binnen no-time wist dit boek een plekje in Chloé’s hart te vervoeren. En zelfs vandaag de dag behoort het tot een van haar favoriete kinderboeken. 

Helemaal enthousiast waren we toen we ontdekten dat er ook een boek is waarin een bruin meisje de hoofdrol heeft: Ada Dapper, wetenschapper. Het verhaal van Ada dapper wetenschapper is gebaseerd op het Ada Lovelace. Een Engelse wiskundige en grondlegger van de moderne computer. Het boekje leest leuk weg en stimuleert kinderen om  kritische vragen te blijven stelen. Ada’s huidskleur maakt haar een rolmodel voor de groep kinderen die in de witte kinderboeken vaak afwezig zijn.

Ada Dapper wetenschapper op Netflix

Ada dapper wetenschapper Netflix

In de kinderserie op Netflix is Ada ook zwart. Ze heeft twee vrienden: Iggy Peck, Architect én Roza Rozeur ingenieur.Als je de boekenserie van Andrea Beaty kent, herken je de personages uit de andere boeken. Ada, Roza en Iggy beleven de leukste avonturen. Het leuke is dat je alledrie de personages hun talenten ziet gebruiken bij het verzinnen van oplossingen. Tegelijkertijd staat de kinderserie ook stil bij huidige, moderne wetenschappelijke uitvinden. Zo is er een aflevering waarin een wetenschapper met een VR bril op vertelt wat hij doet.

De serie is naast leuk dan ook heel erg leerzaam. Perfect om jonge kinderen te interesseren in de wondere wereld van STREAM. STREAM staat voor Science, Technology, Robotics, Egineering, Arts en Mathematics. Deze internationale naam werd ooit bedacht door president Obama. Met als doel om jongeren te interesseren voor deze studierichtingen. De maakindustrie en techniek zijn op den duur de innovatieve richtingen waar een goede boterham valt te verdienen.

Review Ada Dapper wetenschapper

kinderserie_Ada dapper wetenschapper_Netflix

Vaak gaat het bij kinderseries om herkenbaarheid en herhaling. Niet voor niets kirden de Teletubbies jaren geleden al “ Nog een keertje!” Ook vandaag de dag is dat nog steeds een beproefd succes. Leuk voor kinderen, maar stom irritant voor ons als ouders. Bovendien is de verhaallijn vaak flinterdun en hangen kinderseries aan elkaar van allerlei clichés.

Ada Dapper is dan ook een welkome afwisseling. Ik vind het sowieso leuk als een kinderserie naast dat het mijn kinderen vermaakt, ook nog  eens educatief is. Die twee kunnen namelijk heel goed samengaan. Chloe vindt de avonturen van Ada, Iggy en Roza leuk. Maar ook dat we wordt meegenomen in interessante wetenschappelijke uitvindingen.

Liefs Josan

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]