Family Diary Persoonlijk

De nieuwe co-ouderschap regeling, hoe bevalt het?

30 oktober 2018
co-ouderschap regeling

Ze zeggen alles went: Doet het dat ook als je kind bij haar vader gaat wonen en je haar minder vaak ziet? Vandaag geef ik een update over hoe de nieuwe co-ouderschap regeling gaat. Wat er veranderd is en hoe ik dit vind.

In de zomervakantie hakte Miss G de knoop door. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar, is haar vaders huis de plek waar ze vaker zal wonen dan bij mij. Een hele verandering. We hebben co-ouderschap maar tot op heden was ze meer uren in mijn woning dan andersom. Destijds was dit een logische keuze.

Mijn tienerdochter is inmiddels ouder. Ondanks haar leeftijd, denk ik dat ze heel goed in staat is om eigen keuzes te maken. Consequenties te overzien en verantwoordelijkheden te aanvaarden. Althans in theorie. In de praktijk had ik niet echt een beeld van wat er op mij afkomt. Gewoon go with the flow. Ik heb altijd aan dochter laten doorschemeren dat als de keuze niet beviel we altijd een andere oplossing konden bedenken.

Dit is mij meegevallen

Maar de eerste week ging voorbij en het was prima. Ik was me er eigenlijk nog niet zo bewust van dat ik 1 kind minder had. Stiekem maakte ik mij meer zorgen over hoe haar eerste weken middelbare school zouden gaan. Tot dusver had dochter zich ontpopt als een kind dat regelmatig wat vergat. En ik zag de eerste onnodige onvoldoendes al binnenkomen omdat ze vergat haar huiswerk te plannen. Of schoolspullen mee te nemen. Maar niks bleek minder waar. Dochter heeft zich ontpopt als een zeer zelfstandig meisje dat nauwgezet haar huiswerk maakt. Ook blijkt het niet nodig om haar spullen na te brengen. Ze pakt zelf haar weekendtas, viooltas en schooltas. Wisselt makkelijk met de spullen die ze nodig heeft en neemt echt de leiding.

Deze hefstvakantie was ik aan het werk en bleef zij een aantal dagen alleen thuis. Zusjes zaten op KDV en BSO. Ze maakt haar huiswerk, oefent op haar viool en als klap op de vuurpijl had ze ook nog eens 2 dagen gekookt. Hierdoor kon ik zo aan tafel schuiven met de rest. Echt zo grappig deze nieuwe fase waarin een kind niet alleen maar consumeert maar ook participeert.

Wel wennen hoor!

Maar naast de leuke momenten heb ik ook wel momenten waarop ik het erg wennen vind. Een product voor mijn blog testen? Normaal zou ze mee gedaan hebben in onze video. Een leuk moment als gezin doordeweeks? Zij mist het. Als je kind naar de middelbare school gaat, krijg je sowieso al minder mee. Maar nu heb ik af en toe helemaal het gevoel op afstand te staan. Achteraf er na informeren is natuurlijk nooit helemaal hetzelfde. Foto’s over de app van haar make-up look en outfit voor haar eerste schoolfeest is anders dan als je er zelf bij bent. En ik denk dat ik haar ook geholpen had.

Veel van die momenten ga ik missen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet helemaal mijn draai gevonden heb daarmee. Toen dochter aankondigde de komende 3 weekenden bij haar vader te blijven. Stond ik er helemaal niet bij stil dat dit betekende dat ik haar 21 dagen niet zou zien! Ik was even vergeten dat ze doordeweeks er namelijk ook niet is. En dit soort lange periodes van afwezigheid had ik tot voor kort alleen in de zomervakantie.

De afgelopen weken kenmerken zich vooral door veel afwezigheid van mijn oudste dochter. En zo makkelijk als we vroeger de draad weer oppakten, is het nu echt wel weer even schakelen. Het kost extra energie om op de hoogte te zijn en bij te blijven. Ik denk dat naarmate je kinderen ouder worden ze sowieso wel meer uitvliegen en je ze moet loslaten. Maar waar je daar normaliter stapsgewijs aan wennen kan, is dat bij ons nu gewoon allemaal samen. En op dit moment heb ik de balans echt nog niet gevonden. Ik ben niet gewend. En weet ook niet goed of dat gevoel ooit komt. Ik hoop dat als we ook een paar normale weken hebben, het ook natuurlijker gaat voelen. Nu moet ik telkens teveel de draad oppakken terwijl ik het gevoel heb hopeloos achter te raken.

nieuwe co-ouderschap regeling

Een nieuwe gezinsdynamiek

Wat ik overigens wel erg leuk vind is de nieuwe gezinsdynamiek met Miss B en Miss C. B’ tje ontpopt zich echt een beetje als grote zus. De twee meiden zijn twee handen op 1 buik. Ondanks het grote leeftijdsverschil. Het is heel aandoenlijk om te zien. Veel met haar kleine zusje optrekken, voorkomt dat Miss B zich teveel als een tiener gedraagt. Ik ben een groot fan van een lange kindertijd.

Tegelijkertijd verkondigt Miss C tegen iedereen die het maar horen wil, dat ze een broertjes of zusje wil. Op het KDV had ze iedereen al wijs gemaakt dat ik een baby in mijn buik had. Iets waar ik erg om lachen moest. Ze is poppenmoeder voor 3 baby’s en bewaakt ze met haar eigen leven. Ik heb nooit gezegd dat mijn gezin compleet is. Maar ook nooit dat ik eventueel nog een kindje zou willen. Na de miskraam van vorig jaar vind ik het leven sowieso minder maakbaar. Op dit moment neem ik het leven en alle uitdagingen zoals het komt. Ik zeg nooit nooit…en wie weet als ik ooit terugkijk, zie ik dit moment in perspectief.

Ook leuk om te lezen:
 vanaf het nieuwe schooljaar gaat mijn dochter bij haar vader wonen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Judith
  30 oktober 2018 at 07:02

  Oh de gedachte alleen al.. mijn dochter twijfelt erover om bij opa in Amsterdam te gaan wonen de middelbare school periode omdat ze hier zo gepest wordt. Ik snap haar. Maar ik hoop toch echt dat alles voor die tijd nog goed komt! Precies dat gevoel van missen, vreselijk.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!