Lifestyle

Nieuwe auto kopen? Maak een wensenlijst

10 april 2018
Nieuwe auto kopen Maak een wensenlijst

Toen ik afgelopen maand voor de zoveelste keer een groot bedrag neertelde voor een autoreparatie was ik er klaar mee. Ik wil een nieuwe auto. Maar ja, waar begin je dan?!

Is het tijd voor een nieuwe auto? Leuk! Natuurlijk wil je een auto kiezen die bij jouw gezin past. Maar waar moet je dan op letten? Samen met Independer maakte ik een wensenlijstje aan de hand van onderstaande 6 punten. Ook een wensenlijstje maken? Onderstaand lijstje helpt je op weg!

Jouw wensenlijstje:

 1. De instaphoogte

Heb je jonge kinderen? Dan is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of wat ouder bent.

 1. Aantal zitplaatsen en (bagage)ruimte

Heb je een (groot) gezin? Dan is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn. Dat is ook handig als je regelmatig bagage of spullen in je auto wil vervoeren. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je waarschijnlijk voldoende aan een tweedeurscoupé.

Goed om te weten: een grote auto weegt meer en verbruikt meer brandstof. Dat betekent ook dat je meer wegenbelasting betaalt. 

 1. Veiligheid in je auto

Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens je proefrit op:

 • het zicht rondom
 • stuurbekrachtiging
 • ergonomische zitpositie
 • airbags
 • anti-whiplash hoofdsteunen
 • aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
 • kreukelzones
 1. Milieu en energielabel

Wil je het milieu zo min mogelijk belasten met jouw auto? Dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit geeft info over:

 • wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
 • de CO2-uitstoot in gram per kilometer;
 • de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
 • hoeveel brandstof de auto verbruikt.

Goed om te weten: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

 1. Maandelijkse autokosten

Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof en een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.

Tip: op zoek naar een goedkope autoverzekering? Overweeg dan een kleinere auto met wat minder vermogen.

 1. Diesel, benzine of LPG?

Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over de soort brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.

Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

 • Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
 • De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
 • De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
 • LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.
 • Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor. Let wel op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

Klik hier voor een autoverzekering afsluiten

En dan: proefrijden!

Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven, dus neem er goed de tijd voor.

En een bonustip!

Deze tip kreeg ik van een auto-expert, misschien heb jij er ook iets aan. Als je jouw favo auto hebt gevonden, is het tijd om te onderdelen over de prijs. Neem als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde. Lukt het je niet om iets van de vraagprijs af te halen? Probeer er dan gratis extra accessoires of opties bij te krijgen. Ruil je je auto in? Laat hem dan van tevoren taxeren, zodat je sterker in de onderhandeling staat.

Succes!

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]