Interieur Kinderkamer

Een neutrale kinderkamer in 3 stappen

27 oktober 2019
neutrale kinderkamer-interieur-lifestyle

Een neutrale kinderkamer hoeft niet saai te zijn. Wij zetten 3 makkelijke tips voor je op een rijtje waarmee je de perfecte kinderkamer kan maken voor een jongen of meisje.

Er wordt veel gediscussieerd over geslacht, niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen. Is de buitenzijde van je lichaam direct gekoppeld aan wat er zich binnen in het brein afspeelt? Kun je als jongen opgroeien en als vrouw de rest van je leven verder gaan? Wat je ook mag denken van geslacht of natuur versus opvoeding, waarom zou je een kind van de geboorte af in een keurslijf stoppen? Wat is een genderneutrale kinderkamer en hoe kun je deze inrichten?

Wat is een genderneutrale kinderkamer?

Gender is een ander woord voor geslacht, of je een man of vrouw bent dus. Als je denkt dat de discussie ingewikkeld is, wordt het nog lastiger dankzij de Nederlandse taal. Kind is onzijdig dus genderneutraal, de jongen is mannelijk terwijl het meisje vrouwelijk is. Meid is wel weer vrouwelijk maar dat hoor je in de volksmond minder vaak. De taal duwt de conversatie daarmee al in een specifieke richting. Hoe meer je nadenkt over genderneutraal hoe dieper je vast komt te zitten in eeuwenoude vooroordelen en aannames… Of heel modern, wist je bijvoorbeeld dat de kleur roze slechts een eeuw geleden dé kleur voor jongens was? En blauw was bedoeld voor meisjes (of meiden) vanwege de ‘vrouwelijke’ uitstraling.

Genderneutraal betekent niet anti-gender, het wijst alleen op een wijze van denken en handelen waarbij geslacht niet als uitgangspunt wordt genomen. En dat kan niet vroeg genoeg beginnen. Het betekent niet dat je een jongen bij zijn verjaardag een Barbiepop moet geven, maar dat je misschien deze knul zelf laat kiezen in plaats van een voetbal in te pakken. Je zult verbaasd staan hoe snel baby’s zelf al naar bepaald speelgoed grijpen, zonder daar in te sturen. Bij een genderneutrale kinderkamer houden we bewust rekening met een ontwerp dat niet in een specifieke richting duwt, maar het initiatief bij het kind laat. Denk vanuit het perspectief om een mooie kinderkamer in te richten zonder te weten wat het geslacht is van het kind, dan dienen de keuzes zich vanzelf aan.

Zo maak je in 3 stappen een neutrale kinderkamer

1. Begin met een neutraal uitgangspunt

Neutraal is niet hetzelfde als saai, net zoals vanille niet staat voor een ijsje zonder smaak. Door muren roomwit te texen in plaats van Bob de Bouwer behang te plakken creëer je een neutraal canvas dat creativiteit inspireert. Geschikte kleuren zijn kleuren uit de natuur, denk aan groen, bruin, geel en oranje. Bij voorkeur pasteltinten, daarmee leg je een mooie basis voor de rest van de inrichting. Lichte kleuren maken de ruimte ook optisch groter, wat bij een klein kinderkamer goed van pas komt.

2. Inrichting met niet-permanente elementen

Van baby naar peuter naar kleuter naar basisschool en verder … een kind maakt veel veranderingen door. Daar houd je rekening mee door kleding op de groei te kopen, waarom zou dit niet van toepassing zijn op het meubilair? Zo zijn er babybedjes die je later kunt ombouwen tot groter kinderbed.

Genderneutraal inrichten betekent niet zonder kleur, een kleurrijke regenboog nachtlamp kan prachtig staan in de kamer. Als je met harde kleuren wilt werken kies dan voor de primaire kleuren rood, groen, blauw en geel, daar kun je heel veel mee doen. Ditmaal dus niet de pasteltinten maar juist harde ofwel verzadigde kleuren. Denk aan stoelen, een tafel, kast of een opvallende speelmat. Dit zijn allemaal losse elementen die je kunt vervangen als jouw kind opgroeit.

3. Rolgordijnen met een neutrale kleur

Niet alleen de muren maken we licht en neutraal, dit voeren we door in de raamdecoratie. Met elektrische verduisterende rolgordijnen kun je alle kanten op, zeker met een lichte kleurstelling. Hier zijn enkele tips voor gordijnen in de kinderkamer.

  • Elektrische rolgordijnen: Door gordijnen met een elektrische gordijnrails te installeren kun je vanaf iedere plek de raamdecoratie bedienen. Of stel een timer in voor standaard bedtijden wat jouw kind een goed slaapritme zal aanleren.
  • Niet lichtdoorlatend: Elektrische verduisterende rolgordijnen laten geen licht door, zo kun je in de kamer precies de lichtintensiteit en kleur bepalen met de aanwezige verlichting. Denk aan een warm witte lamp met dimmer wanneer het tijd wordt om te slapen, ook als buiten nog de zon schijnt. Slaap kindje slaap…
  • Reflectie: Kleur is niet anders dan een reflectie van licht, een (gender)neutrale kleur voor de omgeving laat je met gekleurde lampen naar wens transformeren. Met multicolor LED lampen kun je op ieder moment een ander kleurtje in de kamer brengen. De wanden en raamdecoratie reflecteren het licht waarmee je met minder felle lampen toch de sfeer kunt aanpassen.

Bij grote vensters kunnen de elektrische rolgordijnen kosten oplopen, dat komt omdat de gordijnrails sterk genoeg moet zijn om het gewicht te dragen en het mechanisme in werking te stellen. We merken wel op dat je krijgt waarvoor je betaalt. Met budget producten zullen de rolgordijnen vaak nét niet soepel werken, teveel geluid maken en snel aan vervanging toe zijn.

Conclusie

Een genderneutrale kinderkamer richt je niet in om ‘politiek correct’ bezig te zijn, maar om jouw kind een inspirerend uitgangspunt te geven om zichzelf te ontwikkelen. En dat is iets waar alle ouders achter kunnen staan toch?

Ook leuk om te lezen:

Neutrale kinderkamer

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

♥ Fotocredits 1

♥ Dit is een gesponsorde blogpost

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]