Een aantal weken geleden bekeek ik de Netflix-documentaire “Leef tot 100: Geheimen van de Blauwe Zones. Hierin onderzoekt Dan Buettner hoe het komt dat de mensen in deze regio’s relatief erg oud worden zonder al te veel ouderdomskwaaltjes.
Ik denk dat ik de term blauwe zones voor het eerst hoorde in een reisprogramma op tv. De presentator reisde toen af naar Okinawa in Japan. Hij praatte er met de plaatselijke bevolking en hoe een gezonde levensstijl er aan bijdraagt dat je 10-15 jaar ouder wordt. Want uiteindelijk schijnt maar 30% van je levensverwachting bepaald te worden door genen.
Inhoud van dit blog
Geheimen van de Blauwe Zones
In de Netflix-documentaire “Leef tot 100: Geheimen van de Blauwe Zones” staan 5 plekken op de wereld in de schijnwerper. Hier leven mensen opmerkelijk langer dan overal ter wereld. De documentaire bekijkt de levensstijl, gewoonten en gemeenschappen van de mensen in de zogenaamde Blauwe Zones. Hier bereiken bewoners niet alleen de respectabele leeftijd van100 jaar, maar zijn ook nog eens heel vitaal en beschikken over een opvallende levensvreugde. In dit blog vat ik de 10 belangrijkste levenslessen van de Blauwe Zones voor je samen. En bemoem hoe mensen in West-Europa, dus ook Nederland deze kunnen toepassen voor een gezondere en betekenisvolle levensstijl.
Wat zijn de Blauwe Zones?
Blauwe Zones zijn 5 specifieke regio’s over de hele wereld waar het aantal mensen dat de leeftijd van 100 jaar bereikt opmerkelijk hoger is dan de rest van de wereld. Deze zones werden oorspronkelijk geïdentificeerd door demograaf en auteur Dan Buettner. In de Netflix-documentaire Leef tot 100: Geheimen van de Blauwe Zones krijg je als kijker een boeiend inkijkje in de levens van de mensen die in deze zones wonen. De Blauwe Zones zijn Okinawa (Japan), Sardinië (Italië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Verenigde Staten).
Levenslessen uit de Blauwe Zones voor West-Europa
Een plantaardig dieet
Hoe het komt dat de mensen zo oud worden? Nou in de Blauwe Zones draait het dieet voornamelijk om plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, bonen en volle granen. De mensen eten minder vlees en bewerkte voedingsmiddelen. Wat bijdraagt aan een langer en gezonder leven.
Eet met mate
Een van de meest opvallende kenmerken van de Blauwe Zone-diëten is dat de mensen eten, maar met mate. Ze stoppen zich niet vol maar eten tot je 80% van wat ze kunnen eten. Wat weer voorkomt dat mensen zich overeten en een gezond gewicht bevordert.
Dagelijkse beweging
Zorgen dat je voldoende beweging krijgt, is een van de belangrijke bezigheden in het dagelijks leven van mensen uit de Blauwe Zones. Dus zorg ervoor dat je regelmatig, natuurlijke fysieke activiteiten onderneemt. Je hoeft geen fitgirl te worden door dagelijks in de sportschool rond te hangen. Activiteiten zoals wandelen, tuinieren en traplopen houden de lichamen van de bewoners actief en sterk.
Lees ook: 7 Inspirerende Levenslessen uit ‘De Moed van Imperfectie’
Zorg voor een levensdoel
Mensen in de Blauwe Zones hebben een duidelijk gevoel van levensdoel. Ze weten waar ze ’s ochtends voor opstaan. Dit draagt bij aan een positieve mindset en een gezond mentaal welzijn.
Stressbeheersing
In de Blauwe Zones gaat men anders om met stress dan in menig West-Europees land. Men hecht waarde aan momenten van rust en reflectie. Zo doet men in Okinawa een dagelijks middagdutje. Dit helpt de bewoners om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.
Gemeenschapsgevoel
Sterke sociale netwerken en hechte familiebanden zijn een constante in de Blauwe Zones. Mensen delen lief en leed, wat bijdraagt aan geluk en emotioneel welzijn.
Natuurlijke vormen van beweging
Dagelijkse fysieke activiteit is natuurlijk en ongeforceerd in de Blauwe Zones. Fietsen naar het werk, lopen naar de winkel en andere dagelijkse laagdrempelinge vormen van bewegingen houden de bewoners actief. Kortom je blijft fit zonder dat intensieve workouts noodzakelijk zijn.
Familie op de eerste plaats
In de Blauwe Zones is de familie een prioriteit. Ouderen worden gerespecteerd en verzorgd door jongere generaties, wat een gevoel van verbondenheid en zingeving bevordert.
Drink alcohol met mate
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niet te drinken. Zelf ben ik al jaren een geheelonthouders. Maar in sommige Blauwe Zones is matige alcoholconsumptie een traditie. Zo kan bijvoorbeeld, een glas rode wijn per dag zijn voor het hart. Maar overmatig drinken is niet gezond en wordt vermeden.
Werk met zingeving
Waar de meesten van onze en zitten beroep hebben en de hele dag in een kantoor zitten, is
het werk in de Blauwe Zones is vaak fysiek. En het heeft een doel. Mensen blijven actief bezig, zelfs op latere leeftijd. Dit bevordert de doelgerichtheid en eigenwaarde voor de bewoners.
Omarm een gezonde levensstijl
De Netflix-documentaire “Leef tot 100: Geheimen van de Blauwe Zones” biedt een fascinerend inzicht in de manieren waarop mensen in deze 5 zones de kunst van een lang en gezond ouder worden hebben ontdekt. De Blauwe Zones laten zien dat een gezonde levensstijl niet alleen draait om het volgen van strenge diëten of rigoureuze trainingsschema’s. Het draait eigenlijk veel meer om het omarmen van natuurlijke, evenwichtige en duurzame gewoonten. De bovenstaande 10 levenslessen bieden waardevolle inzichten die mensen in West-Europa kunnen toepassen om hun levenskwaliteit te verbeteren en gezonder ouder te worden.
Dus schaf het kookboek van de Blauwe Zones aan e begin met het cultiveren van een gezondere levensstijl. Een manier van leven die ons niet alleen langer laat leven, maar er ook voor zorgt dat we minder last hebben van ouderdomskwaaltjes.
Blue zones kookboek
In het Blue Zones kookboek geeft New York Times-bestsellerauteur Dan Buettner honderd recepten voor een lang leven. De gerechten zijn afkomstig uit de vijf gebieden op aarde waar de mensen bovengemiddeld oud worden. Buettner deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek in deze gebieden. Hij kwam terug met heerlijke, meestal vegan recepten, zoals Ikariaanse stoofschotel, maismeelwafels, ceviche van palmharten, hartige rijstpap en amandelkoekjes. Veel vezelrijke voeding, makkelijk te maken, veel plantaardige recepten en verrassend smaakvol!
- Naast recepten bevat het boek veel uitleg over de principes van een gezond dieet en gezonde levensstijl
- Met schitterende foto’s en aansprekende verhalen uit de prachtige Blue Zones
Ook leuk om te lezen:
- 5 Vegetarische recepten voor kinderen die ze wél lusten
- 9 Gezonde gewoontes voor minder stress voor mama’s
- Snelle simpele Vegan Recepten voor Kinderen
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
1 Comment