Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bestaat 100 jaar. Op vrijdag 13 juli 1918 opende het museum haar deuren. En honderd jaar laten bezocht ik samen met Miss C het museum gratis. Nu het zomervakantie is, is deze openlucht tentoonstelling het ideale dagje uit met kinderen. Of je dit jaar nu in eigen land op vakantie gaat of lekker thuisblijft.
Dat we precies op de honderdste verjaardag het Nederlands Openluchtmuseum bezochten, was vooral toeval. Ons speelafspraakje ging niet door.
Inhoud van dit blog
Video 100 jaar Nederlands Openluchtmuseum
Klik hier als de video niet goed wordt weergegeven.
Het Nederlands Openluchtmuseum
Ik moest dus even improviseren en wilde eens wat anders dan Burgers’ Zoo. Het Openluchtmuseum ligt aan de zelfde weg in Arnhem. Met een dierentuinabonnement schijn je er korting te krijgen. Ik was nog nooit in dit Gelders Museum geweest dus wilde ik het wel even proberen. Uiteindelijk brachten we gratis aan bezoekje aan het Nederlands Openluchtmuseum. Hoe? Toen we onderweg waren naar de entree werd ik aangesproken door een lieve mevrouw die een kaartje over had. Of ik al kaartjes had en anders deze wilde hebben? Dat liet ik mij geen twee keer zeggen. Hier zat ook een gratis parkeerkaart bij.
Openingstijden en entreeprijzen Openluchtmuseum
Tijdens de zomerperiode is het Openluchtmuseum dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur. Een ticket kan je het beste online bestellen in plaats van aan de kassa. Dan zijn de prijzen als volgt:
Online | Kassa | |
Volwassenen (vanaf 13 jaar) | 17,50 | 19,- |
Kind 4 t/m 12 jaar | 14,50 | 16,- |
Kind t/m 3 jaar | gratis | |
Parkeerkaart | ||
Combiticket Burgers’ Zoo volwassenen | 35,- | |
Combiticket Burgers’ Zoo kinderen | 30,- |
Kijk hier voor meer informatie.
Zomerprogramma
Als je nog een leuk uitstapje zoekt voor de zomervakantie is het Nederlands Openluchtmuseum de moeite waard. Allereerst is er natuurlijk het landschapspark boordevol Nederlandse geschiedenis. Alleen daar kan je al een hele dag mee vullen. Je waant je terug in de tijd met bijvoorbeeld een huis uit de jaren ’70. Mag bier proeven in de brouwerij en op het Zaanse Plein kunnen kinderen lekker hun energie kwijt.
Maar er is ook een speciaal zomerprogramma. Boordevol activiteiten voor grote en kleine kinderen. Zo zijn er voor kinderen allerlei leuke speurtochten. Zoals Dag van Deetje en Onopgeloste Zaken. Meer informatie hierover kan je ophalen bij het Servicepunt.
Hooien in het Openluchtmuseum
Een van de activiteiten die ik samen met mijn peuter probeerde, was hooien. Op de boerderij is er altijd werk aan de winkel. Dus stroopten wij onze mouwen op en meldden ons bij de boerin. Zij gaf ons een set waarmee we eigenhandig een stellage konden maken waarop het hooi kan drogen. Goed de gebruiksaanwijzing lezen en bouwen maar! Daarna was het tijd om met de hooivork het hooi op de stellage te draperen. Super leuk om te doen. Ook in de brandende zon.
Ritje in de tram
Een dagje uit naar het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd. Je kan het park te voet bezoeken (eventueel voorzien van kinderwagen) maar ook door een ritje in de tram te maken. Het handige van de tram is dat hier ook buggy’s en kinderwagens in passen. De tram stopt op verschillende haltes zoals bijvoorbeeld Landgoed. Vanaf mei tot en met september 2018 rijdt de RET (Rotterdamse Elektrische Tram) aanhanger 1050. De tram is zo gemaakt dat het ongeveer 7 rolstoelen kan vervoeren.
Indisch Achtererf
Vanaf het plein bij de Westerstraat namen we de tram naar de halte Landgoed. Een van de hoogste punten in het park. Hier stapten we uit om het Indische Achtererf te bezoeken. Maar voordat we hier waren, kwamen we eerst langs de theekoepel. In het theehuis worden verhalen uit de Afro-Caribische vertelcultuur van de spin Anansi vertelt. Je leert over de oorsprong van de verhalen en het Nederlandse slavernijverleden. Het Indisch Achtererf is een groene oase. Hier vind je veel herinneringen aan het leven in Nederlands-Indië. Miss C vond er een fietsje waar ze natuurlijk op moest.
Kindererf
Vanaf halte Landgoed kan je te voet naar het gebied Lint lopen. Hier vind je onder andere het kindererf. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen hier allerlei leuke keuterboer-activiteiten doen. In de stal en op het erf. Zoals een koe melken met de hand. Maar ook wassen met een wasbord. Daarnaast zijn er oudhollandse spelletjes zoals steltlopen, hoepelen en paardje rijden.
Feest! In Nederland
Wat Lint ook een bezoekje waard maakt, is de vrolijke familiepresentatie Feest! In Nederland. Hier leren kinderen van alles over Nederlandse feesten, maar ook over feesten uit andere culturen. Hier gebracht door mensen uit andere landen. Samen met je (groot)ouders of vrienden ga je aan de slag om de perfecte party te organiseren. Zo doe je het volgende:
- Eten maken dat bij een feest hoort
- Een huiskamer feestelijk versieren
- Je speelt een feestverhaal na dat met een camera wordt opgenomen zodat je deze thuis terug kan kijken.
- je leert bij de dansgame een feestelijke dans.
De activiteit Feest! In Nederland is mogelijk op:
- Woensdagmiddag tussen 13.15 en 16.30 uur.
- Zaterdag, zondag, officiële feestdagen en officiële schoolvakanties tussen 10.00 en 16.30 uur.
Canon van Nederland
Als laatste vind je in het Nederlands Openluchtmuseum ook de Canon van Nederland. Een presentatie die de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis laat zien. Zelf had ik er al wel het nodige over gehoord, maar ik had het nog nooit in het echt gezien. De reis door de geschiedenis laat je authentieke objecten zien aangevuld met digitale media. Erg veel digitale media naar mijn mening. Persoonlijk vond ik het erg veel prikkels en geluid. Maar Miss C keek haar ogen uit en vond het fantastisch dat ze overal aan mocht zitten.
Ben jij al eens in het Nederlands Openluchtmuseum geweest?
Leuke uitjes tijdens de zomervakantie
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
1 Comment
Nicole Orriëns
20 juli 2018 at 10:46Wauw, ik wist niet dat het al zo oud was zeg! Ik ben er al een hele tijd niet meer geweest, maar ik vind het altijd een mooi museum.