Lifestyle

My First Holiday en de inheemse bevolking van Curaçao

5 januari 2017
My-First-Holiday-inheemse-bevolking-van-Curaçao_GoodGirlsCompany

Sommige mensen zijn nog nooit in het buitenland geweest. Na het zien van My First Holiday begrijp je dat dit ook maar beter zo kan blijven. Als reislustige Nederlander word je in het buitenland nooit meer serieus genomen nu landgenoten naar Curacao afreisden met een bosje tulpen en kaas om de ‘inheemse bevolking’ te bedanken. Dit is geen Nederland anno 1720 maar Nederland anno 2017….

Het is kerstvakantie, ik had niks te doen dus wat doe je dan? Precies je gaat voor het tv hangen. Voor sommige mensen is dit een dagelijkse bezigheid, maar voor mij niet. Ik ben druk met andere dingen en bovendien er is toch nooit wat op. Maar deze mooie avond viel ik met mijn neus in de boter. My First Holiday was er op. Een tv programma dat Nederlanders die nog nooit in het buitenland geweest zijn een vakantie naar zonnige bestemmingen aanbiedt. Ik was voorbereid op tranen, diepe verhalen en sfeervolle tv.

My-First-Holiday-inheemse-bevolking-van-Curaçao-GoodGirlsCompany

My First Holiday

Lieve mensen laat dat eens bezinken. In ons kleine Kikkerlandje bestaan er mensen die nog nooit in het buitenland geweest zijn. Zoals My First Holiday laat zien, wonen die figuren meestal buiten de Randstad. Ze komen uit provinciale gehuchten zoals Herpen en Klazienaveen. Provinciale Nederlanders zijn echt een lopend cliché van alles wat je als wereldwijze grachtengordel chick al had gedacht maar niet hardop zegt omdat dat de waarheid lomp is. Van de gedateerde klassieke inrichting van hun huizen tot aan het onverstaanbare dialect dat ze spreken. Geen wonder dat ze nog nooit in het buitenland zijn geweest. Zelfs voor de Nederlandse bevolking moet hun gepraat nog ondertiteld worden. Ik ben hier niet eens geboren, maar spreek blijkbaar beter Nederlands dan mensen die hun hele leven al in Klazienaveen wonen. Wist ik ook niet. Kijk die kan ik toch maar weer in mijn zak steken.

Deze aflevering maken we kennis met de Drentse Henny en haar zoon Brandon. Henny heeft een pittig kort kapsel. Tis maar goed dat mijn dochters niet meekijken want die zouden een felle discussie hebben over of Henny nu een vrouw of een man is. Henny is een mannennaam toch, mammie? Brandon daarentegen is iets beter te plaatsen. Hij lijkt op een jonge versie van Geert Wilders. Niet qua denkbeelden of taalgebruik maar qua uiterlijk. Lees donkere wenkbrauwen en pornoblonde uitgroei aan de achterkant. Maar hij komt verder wel aardig over en spreekt verstaanbaar Nederlands.

Mams heeft een uitkering en zoon studeert nog. Een of ander verzorgend beroep zo laat de voice over weten. Daarmee worden meteen de kaders geschetst. Van een ‘kaole kip kennie nie plukke’. En van een WW’tje kan je niet naar het buitenland. Dat kost namelijk hartstikke duur. Gelukkig mogen ze nu namens TUI op een geheel verzorgde cruise.

Kaas en tulpen op Curaçao

Het andere stel komt ergens vanonder de grote rivieren vandaan. Mams is blogger en paps vrachtwagenchauffeur. Blogger, dus dan heb je meteen hoge verwachtingen. Die worden gelukkig waar gemaakt. Paps kan niet zonder zijn pleisters en mams neemt mogelijk misschien een spannend setje lingerie mee voor die zwoele tropische nachten. Als dat geen knalvakantie wordt. Sorry kon het niet laten.

Het stel maakt alle clichés over gezellige Brabanders waar. Die mensen zijn kapot gezellig. En tata’s be like kaas en tulpen. Je zou maar eens iemand moeten bedanken en dat niet bij je hebben. In deze tijden van terroristische dreiging is een Derde Wereldoorlog zo ontketent. Gelukkig hebben we landgenoten gezellige Brabo’s die de taal van de vrede wel spreken. Blokjes kaas voor iedereen. Mocht je ooit op Schiphol staan en geen idee hebben wat je als last minute souvenir uit Nederland mee moet nemen, dan is dit een gouden tip. You’re welcome. Met de borst vooruit en een grote homp in plastic verpakte zweetkaas onder de arm en tulpen in de andere hand gaan ze op weg naar de inheemse bevolking van Curaçao.

De weg kwijt op Schiphol

Randstedelingen kennen Schiphol als hun broekzak. Doe ze een blinddoek om en ze weten nog feilloos de goede gate te vinden. Overige Nederlanders komen er waarschijnlijk door gewoon de borden te volgen. Maar mensen die nog nooit in het buitenland geweest zijn, zijn op Schiphol net zo op hun plek als ik op het partijcongres van de PVV. Hopeloos verloren staan ze om zich heen te kijken en zich af te vragen wat ze daar doen. Alles is moeilijk. Paniek! Hoe werkt zo’n bagagekarretje die je zonder nadenken voor je uitduwt? Ook de hoofdingang kun je zomaar over het hoofd zien. Verdwalen op Schiphol….snap jij dat? Overal hangen borden, is personeel en mits je Nederlands spreekt en leest, zou je er in principe geen moeit mee moeten hebben.

In elk geval levert het een stukje vermakelijke tv op. Vooral wanneer je vanonder een dekentje met een bakje chips (nee ik doe niet aan goede voornemens) zit toe te kijken. Hilarische voice over. Inzoomende beelden. De paniek en de zweetplekken die langzaam onder de oksels ontstaan, zijn zowat voelbaar voor de kijker. Emo-tv op zijn best. Mooi vind ik dat.

De WTF-momenjes van My First Holiday

Voordat de koppels op de plek van bestemming zijn, heb je al regelmatig gedacht “Serieus, dit kan niet waar zijn. Toch?” Net als je denkt dat je alles gezien hebt, blijkt er een overtreffende trap van wtf-momentjes te bestaan. Het hysterische gegil van Brandon en Henny als er een piepklein onschuldig vogeltje hun hut onveilig maakt. De stress van Henny in de sauna, want hemel wat is een volledige verzorgde cruise -waar het je aan niks ontbreekt- stressvol. Brandon die het lied All about that Bass weet te verkrachten tot iets waar de honden geen brood van lusten. En niet te vergeten de rode zwembroek van Brandon als hij samen met zijn moeder in het bubbelbad geniet van iets wat op drank moet lijken. Henny die helemaal de vlinders krijgt van de kalende nee ik bedoel niet daar beneden kapitein.

Neo-kolonialisme op zijn best

Ook het ander stel doet het niet veel beter. Ze komen er op een harde manier achter dat het hartstikke moeilijk is om de inheemse bevolking van Curacao in het wild te spotten. Waar ze eerst neo-koloniaal dachten dat die inheemse bevolking waarschijnlijk wel blij is met een blokje zweterige kaas en verlepte tulpen (omdat ze toch niks beters hebben) blijken die er niet warm voor te lopen. Tip probeer het met spiegeltjes en kraaltjes. De kaas wordt zelf opgegeten. Is dat healthy als zoiets zo lang buiten de koelkast is geweest en aan grote temperatuurschommelingen is blootgesteld? Hoogtepunt is als ze op reis gaan in een autootje. Nadat de bandenspanning, lampen, remmen en alles is gecontroleerd worden we als kijkers op de gevaren gewezen van met een gehuurde auto op Curaçao rondrijden. Het zou kunnen dat de inheemse bevolking zomaar oversteekt. Ja serieus. Blijkbaar snapt de inheemse bevolking anno 2017 nog steeds niet dat een auto levensgevaarlijk is. Hallo inheemse bevolking hier spreekt Josan “Je moet uitkijken voor auto’s in plaats van als een hertje in de koplampen er express voor gaan lopen”. Veeg. Me. Op. Echt. Ik. Ging. Stuk.

Groeten uit de Rimboe

Weet je het nog? Een aantal jaren geleden was het helemaal leuk om van die inheemse buitenlanders naar Nederland te halen. In een huis bij een gastgezin te zetten, camera erop en kijken maar. Natuurlijk was het lachen, gieren en brullen om die zogenaamde onderontwikkelde mensen en hoe ze om gingen  met onze alledaagse dingen. Leverde mooie vermakelijke tv op. Ook wanneer Nederlanders met hun hele gezin- verstoken van luxe-  dan bij die bevolking in de Rimboe gedumpt werden.  Naast dat deze cultuur clash hilarisch tv opleverde, was er haast altijd wel een ontroerend momentje. Zag je verbroedering ontstaan.

Domme provincialen

Maar My First Holiday gaat niet over rimboes en exotische bevolkingsgroepen die compleet afgesloten zijn van de moderne samenleving en techniek. Dit gaat over mensen uit de provincie die gewoon beschikken over internet. Misschien niet het snelste glasvezel maar ook internet met een piepend routertje is internet. De vakanties zijn behoorlijk mainstream. Niks bijzonders aan. Het is verontrustend om dan te zien dat landgenoten zich net zo bijzonder wereldvreemd gedragen. Met een blok zweetkaas en bosje verlepte tulpen de inheemse bevolking willen begroeten terwijl het land deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Onbewust ga je je toch afvragen wat voor een vreemde mensen er nog meer buiten de grote steden wonen. Lieve provinciaalse mensen uit kleine gehuchten, open en boek, gebruik die internetverbinding om de wijde wereld te ontdekken. Je wilt de Amsterdamse grachtengordel toch niet eeuwig het idee geven dat jullie dom zijn. Toch?

Heb jij My First Holiday gezien? En wat waren jouw gedachten? Is het mooi wat TUI doet door de provinciaal uit de provincie te halen of haal je de provincie nooit uit de provinciaal? Laat het weten in de reacties.

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Willemstad via Shutterstock

Cruise via shutterstock

P.s. overigens woon ik ook gewoon in de provincie, maar ik heb wel snel internet.

 • Reply
  yvonne
  6 januari 2017 at 13:36

  Dit klinkt als een heel sneu programma. Ik ga net kijken.

  • Reply
   yvonne
   6 januari 2017 at 13:37

   niet kijken dus.

 • Reply
  Jess
  6 januari 2017 at 00:13

  Jammer dat wij dit programma in België niet kunnen zien, ik ben nu zó benieuwd. Als trouwe lezer, lees ik dit artikel met een hele dikke knipoog. 😉

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 07:59

   Zie, jij kent mij. Jij weet dat ik nog geen vlieg kwaad doe. Grote mond, klein hartje en altijd hulpvaardig. Je kan het trouwens op rtlxl.nl zien. Inloggen met je facebook account en kijken maar.

 • Reply
  Jessica
  5 januari 2017 at 22:52

  Hoi josan ik lees je stukjes altijd met veel plezier en herkenning en vind het erg leuk zoals je schrijft ..jammer dat er zo gereageerd wordt (veilig achter een scherm) lees vaker discussie s op fb sommige mensen lokken die ook vaak expres uit uit verveling of aandacht gebrek
  Heb het programma niet gezien maar klinkt wel leuk.
  (We hebben zelf ook niet zoveel buitenlandervaring en zouden waarschijnlijk ook verdwalen op schiphol.
  We kamperen in eigen provincie )
  Maar als je mee doet aan een programma weet je dat daarmee volgende dag over gekletst word en jij deed dat op een leuke manier

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 08:02

   Ik ben ook geen wereldreiziger hoor Jessica ons eigen landje heeft ook veel moois te bieden. Op Twitter zag ik nog wel het een en ander voorbij komen, wat ik echt niet vond kunnen. Iets opmerken op wat iemand zegt en eventueel doet vind ik iets anders dan iemand op zijn persoonlijkheid of uiterlijk afbranden. De uitzending had ook aandoenlijke momenten. Maar inderdaad tv heeft een keerzijde.

 • Reply
  Kelly
  5 januari 2017 at 20:55

  Wat een randdebiel, die Frans. ?
  Misschien toch maar geen internet in de provincie dan. Kan ‘ie lekker chaggies draaien voor de tv.

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 07:36

   Ik moest erg lachen om je reactie. Over het algemeen kan ik veel hebben hoor maar ik trek wel duidelijk een streep 🙂

 • Reply
  Frans
  5 januari 2017 at 18:07

  Vind het triest als een Blogger een andere Blogger belachelijk maakt. Heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken. In zo een programma wordt heel veel in scène gezet zoals die kaas en bloemen. Die zogenaamde domme provincialen waar jij het over hebt wisten echt wel dat ze daar niemand blij mee maakten maar was een idee van de programmamakers. Dat was ook de reden dat ze daar geweigerd hebben die uit te reiken.dat er nog altijd mensen zijn die nog nooit op vakantie zijn geweest vind jij raar. Als jij voor alle mensen die nog nooit op vakantie in het buitenland zijn geweest een klap op je handen kreeg met een rietje was je meteen uitgeblogd want dan kon je nog geen tekst meer tikken. Daar was volgens mij niet zo veel aan verloren want wie zit er nou op zo een domme blog te wachten. Je weet duidelijk niet hoe de tv wereld in elkaar zit. Onthoud je dan ook maar van je domme opmerkingen want die dienen niets. Misschien ben je wel jaloers op een andere Blogger en had jezelf graag op vakantie gegaan. Komisch vond ik je stukje niet wel gemeen. Dom en irritant. Als je het dus over dom hebt dan ben jij dat en niet die provincialen waar jij het over hebt. Jij vind jezelf erg onderlegd en blijkbaar verheven boven een groot deel van de bevolking. Alleen als je uit de stad komt tel je blijkbaar pas mee of als je de status en het geld hebt om op vakantie te gaan. Houd aub op met het schrijven van je blog want alles wat je schrijft is niet de moeite van lezen waard zo heb ik ontdekt na het lezen Van ook andere blogs. Daar zit niemand op te wachten .je vind jezelf wel heel erg goed en verheven boven anderen. Bij ons zeggen ze dan stront wie heeft je gescheten!! Dat is volgens mij ook brabants maar iedereen begrijpt het. Ik heb wel kunnen lachen om het progrmma en weet gelukkig iets beter hoe het in de tv wereld toegaat het gaat om Kijkcijfers. groet Frans (Brabander)

  • Reply
   Josan
   5 januari 2017 at 19:23

   Hoi Frans, leuk dat je reageert. Ik woon zelf ook in de provincie, maar dat wist je misschien wel als je even goed had gekeken stond onderaan de blog. Of ik ergens mee moet stoppen, bepalen mijn lezers. Het merendeel vond het erg leuk sommigen niet. Ook daar is ruimte voor. Maar ik stop niet omdat mannen die eenmalig een keer langs komen die mening zijn aangedaan. Dat boeit me namelijk niet zo. Zij vallen niet onder mijn doelgroep. Of ik op vakantie ben gegaan dit jaar kun je ook op mijn blog vinden. Daar hoef je geen aannames voor te doen.

   • Reply
    Marco
    7 januari 2017 at 09:41

    Tja Frans, wanneer je je van die onbeholpen acties laat aansmeren door het productieteam, dan ben je echt te dom om te poepen. Mensen moeten eens wat meer tegen zichzelf in bescherming worden genomen in plaats van als kermisattractie te worden geëxploiteerd.

    @Josan: Houd eens op met al die leuk bedoelde strike-through dingetjes.

 • Reply
  Anne-Marie
  5 januari 2017 at 17:31

  Ik heb het niet gezien, was zelf lekker op vakantie, maar ik ga het toch maar ff terugkijken denk ik. Moest om jouw stuk al enorm lachen.

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 07:37

   Fijn dat je er om kon lachen en je het kon relativeren.

 • Reply
  Janneke
  5 januari 2017 at 13:51

  Ik dacht dat een Blogger ook wel een beetje op de hoogte was van hoe het in zijn werk gaat in de media / tv wereld. En dat men tijdens het editeb iets zo in beeld kunnen brengen zodat het hillarisch overkomt terwijl de situatie in veel gevallen heel anders is geweest.
  Beetje jammer dat je zo zwart wit denkt en zo negatief bent.

  • Reply
   Josan
   5 januari 2017 at 14:55

   Dank je wel voor je reactie Janneke gelukkig heb je in Nederland vrijheid van meningsuiting. Yep ook als anderen het daar niet mee eens zijn. Mooi land leven we hè? De een zijn vakantie de ander zijn mening. Ik denk dat mensen die aan dat soort programma’s mee doen zichzelf niet zo bloedserieus nemen. Dus dat vind ik dan wel weer positief. Overigens begreep ik dat de bloggende Kelly gisteren veel positieve reacties had gekregen op haar deelname en nieuwe volgers. Blijkbaar is het dan voor haar toch ergens goed voor geweest. You win some you loose some.

   • Reply
    Janneke
    5 januari 2017 at 15:46

    In en in triest hoe een ander zich beter wilt voelen door andere belachelijk te maken. Triest leven heb je dan als je het mij vraagt. Maar inderdaad ieder zijn mening.

    • Reply
     Josan
     5 januari 2017 at 16:45

     Ook dat mag jij vinden. 3x terugkomen om te reageren op een stuk waarvan je de eerste keer al gezegd hebt dat je het triest vindt, is ook triest. Heb jij niks te doen? Spelen met Jip bijvoorbeeld?

   • Reply
    Aartie
    5 januari 2017 at 15:47

    Wat een leuk stuk Josan! Ik heb er echt om gelachen. Zelf heb ik nog niks hiervan gezien.

    Met dit soort programma’s is het verstand op nul en kijken maar. Ik werk zelf bij de tv(niet bij dit programma), 9 van de 10 deelnemers neemt zichzelf inderdaad niet serieus. Vergis je niet, op tv komen is iets wat men ego verrijkend vindt.

    • Reply
     Josan
     6 januari 2017 at 07:39

     Dank je wel. Leuk om te zien dat je het kon relativeren. Persoonlijk denk ik best dat je een enorm ego moet hebben als je op tv wilt komen. Vooral de reality series barst het van de ego’s en daardoor typetjes. Een en ander zal best en geknipt en plakt zijn. Ook al word er geplakt je zegt wel wat je zegt. Misschien is de volgorde anders, maar toch.

     • Aartie
      11 januari 2017 at 15:56

      Ja ben ik helemaal mee eens. Reality is een apart genre. Ik lach me vaak kapot om typetjes. En natuurlijk wordt er geknipt en geplakt. Dat is niet meer dan normaal. Hoe je het draait of keert, je kiest er zelf voor om in het programma te zitten :-).

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 07:51

   Hoi Kelly (want die ben je ben ik wel achter) je had best gewoon onder je eigen naam mogen reageren hoor. Ik bijt niet. Nu komt het een beetje vreemd over. Weet je, als je gewoon had gezegd dat jezelf enorm met de uitzending in je maag zit, je het pijnlijk vindt hoe alles een verkeerd beeld van jou schetst had ik het gewoon offline gehaald. Zoals ik al eerder zei, ik hoef het niet voor de cijfers te doen. Naast bepaalde knullige momenten waren de emotionele momenten aandoenlijk, herkenbaar en puur. Maar je reacties onder het blog en privé op Facebook zijn zo verbitterd, aanvallend, drammerig en boordevol kleinerende aannames (om nog maar te zwijgen over die van de rest van je familie) dat je daarmee ook niet echt een gesprek tot stand brengt.

   • Reply
    Janneke
    6 januari 2017 at 11:40

    Dan heb je dat toch mis.
    ik ben een vriendin van Kelly en Kelly zelf heeft hier niks mee te maken. Sterker nog die heeft gezegd dat ik het moet laten rusten maar ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen na al die rottigheid die jij zegt.
    Overigens heeft Kelly jou zelf een privébericht gestuurd dus heeft niks met niet durven te maken.

    • Reply
     Josan
     6 januari 2017 at 12:05

     Ah nou fijn dat je de relatie tussen jullie twee duidelijk maakt. Lief dat je het voor haar opneemt. Ze boft maar met zulke goede vriendinnen. Weet je als jij had gezegd “ Hey Josan ik ben een vriendin van Kelly, ze zal nooit willen dat ik me er mee bemoei, maar ik ken haar en dit is niet wie ze is. Het doet me pijn dat je op deze manier op je blog over haar praat, zou je het kunnen verwijderen?” Had ik het zo voor je gedaan. Maar in geen enkele reactie van gisteren zag ik iets wat daar op lijkt. En helaas heeft de bemoeienis van Frans het niet veel goed gedaan. Nu is het een principekwestie.

 • Reply
  Alicia
  5 januari 2017 at 13:51

  Wow.. ik hoop dat je je beter voelt na het schrijven van dit artikel

  • Reply
   Josan
   5 januari 2017 at 13:58

   Nou nee, ook voordat ik het schreef voelde ik me al heel erg gelukkig. Bloggen an sich werkt niet geluk verhogend of zo. Het is gewoon iets wat mensen doen. Net zoals ademen.

  • Reply
   Janneke
   5 januari 2017 at 13:58

   Nou of niet..
   Vind het echt triest deze blog !

 • Reply
  Judith Jasper
  5 januari 2017 at 13:45

  Dit blog was het kersje op de taart!!! Ik moest zo lachen dat ik het samen met mijn dochter van 10 nog een keer heb gekeken. Laten we het er op houden dat zij het concept van in je broek plassen van het lachen nu begrijpt.

  • Reply
   Josan
   5 januari 2017 at 13:51

   Wij mensen met een inheemse achtergrond begrijpen elkaar soms zo goed 😉

   • Reply
    Frans
    5 januari 2017 at 18:56

    Ooh zit daar het probleem . Ja hebt jezelf aangesproken (beledigd) gevoeld door het woord inheemse . Ha ha wel zielig om dan zo een blog te schrijven. Je bent zeker ook tegen zwarte piet ha ha. Misschien dan ook maar een politieke partij oprichten. Daar voelen de inheemse mensen zich toch thuis. Of misschien kun je terecht bij denk daar is pas nog zo een inheemse collega van je gestopt. Jij bent volgens mij ook wel iemand die je echt nog blij kan maken met spiegeltjes en kraaltjes. Gr. Frans

    • Reply
     Josan
     5 januari 2017 at 19:27

     Dank je wel voor het aanbod, maar ik heb geen politieke ambities. En ook aan die hele discussie doe ik niet mee. Ik vier namelijk geen Sinterklaas maar kerst. Doen meer mensen in Nederland naarmate ze volwassen worden en niet meer in Sinterklaas geloven. Sinterklaas is namelijk een kinderfeest.

    • Reply
     Karen
     5 januari 2017 at 20:40

     Jeeh Frans, ik begrijp uit je woorden dat je boos bent, maar wat een nare racist komt er uit jouw mond als je boos bent zeg. Schaam je je niet een beetje voor deze reactie. Je weet dat je op Internet nooit echt anoniem bent hè? Je wilt niet dat provincialen ‘gediscrimineerd’ worden, maar je gaat zelf nog een stapje verder. Triest hoor. Je bevestigt met deze reactie wel behoorlijk wat vooroordelen.

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  5 januari 2017 at 13:08

  Ik moet het nog even terugkijken! Ik weet wel dat ik me af en toe wel dik voor mijn kop kan slaan als ik ‘medelanders’ op vakantie zie. Verwende krengen zijn het met het idee dat het gastland van hun is.

  Daarnaast kan ik niet snappen dat je niet de behoefte hebt om de wereld te zien, maar dat is persoonlijk! Top geschreven! Ik ga het zéker even terugkijken vanavond!!

 • Reply
  Marian Zw
  5 januari 2017 at 12:10

  Geweldig geschreven! Mijn mond zakte tijdens het kijken ook steeds verder open, en nee niet om chips erin te stoppen! Die ben ik gewoon van verbijstering vergeten te eten! Dat men zulke dingen gewoon zegt! Dat je het denkt alla….daar heb je dan misschien geen controle over.

  • Reply
   Josan
   5 januari 2017 at 12:36

   Ja, het was erg he. Maar tegelijkertijd moest ik ook zo ontzettend lachen. Dat het beledigend is vergeet je als je ziet hoe mensen zichzelf voor schut zetten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]