Multiculturele opvoeding

Black history month | De leukste multiculturele tekenfilms over diversiteit

5 februari 2021
De leukste multiculturele tekenfilms over diversiteit

Multiculturele tekenfilms mogen niet ontbreken in een multiculturele samenleving. Het bevordert diversiteit en laat kinderen over elkaars muurtjes heen kijken. Zodat ze niet meer naast elkaar leven, maar ook echt samen leven.

Diversiteit bevorderen begint bij kinderen. Als zij leren om verschillen te omarmen en te kijken wat hen samenbindt, hebben we als samenleving een heleboel gewonnen. Dat kun je doen door ze voor te lezen uit multiculturele kinderboeken. Maar ook door te kijken naar films en series met personages vanuit meerdere etnische achtergronden. Het is interessant om te leren van andere culturen. Vaak zijn de verschillen maar minimaal en is er veel meer dat we gezamenlijk hebben.   

Gelukkig komen er steeds meer multiculturele tekenfilms op streamingdiensten zoals HBO, Netflix, Disney Plus en Amazon Prime.

Multiculturele tekenfilms

Mama K’s team 4

We trappen deze lijst met multiculturele tekenfilms voor kinderen af met Mama K’s team 4.  Het verhaal is als volht: in de neofuturistische Zambiaanse stad Lusaka gaan vier tienermeisjes samen met een gepensioneerde geheim agente op pad. Samen willen ze de wereld redden. Eigenlijk wel heel revolutionair om een kinderserie te maken met zwarte superhelden. De tekenfilms is hier te zien op Netflix.

Bino & Fino

Bino & Fino gaat over een broertje en zusjes uit Nigeria. Het leert kinderen spelenderwijs over de Afrikaanse geschiedenis, cultuur en gewoontes. Daarnaast leren ze over wetenschap, en eigenwaarde. Tot een aantal jaren terug was de serie voornamelijk in het Engels beschikbaar. Maar het leuke aan multiculturele tekenfilms is dat ze er vaak ook veel aan doen om in de taal van een land verkrijgbaar te zijn. Hier vind je alle series in het Nederlands.

Nella

Wil je afrekenen met stereotypen? Kies dan voor Nella. Nella is een ridder prinses en het ultieme bewijs dat meisjes best stoer kunnen zijn. Je kan een prinses zijn en toch de wereld redden. Want hey het is 2021, dus waarom niet. Net zoals alle andere Nickelodeon helden beleeft ze dagelijks nieuwe avonturen en komt altijd alles goed.

Santiago of the seas

Santiago of the seas is een Amerikaanse CGI tekenfilm. Het concept is een beetje hetzelfde als Dora en Diego, maar dit keer onder water. Gouden formule, niks meer aan doen. Wat de serie leuk maakt is dat Santiago een vriendinnetje heeft die Lorelai.  heeft. En Lorelai  kan veranderen in een zeemeermin. Waardoor ze Santiago regelmatig regelmatig redt. Hoe gaaf is dit voor jonge meisjes om te zien dat ze geen mannen nodig hebben om hun te redden. Bovendien is Lorelai zwart met dreadlocks!

Bouba & Zaza

Bouba & Zaza is een kinderboekenserie ontwikkeld door Unesco Dakar en de Association for the Development of Education in Africa (ADEA). Het doel van de serie was om lesmateriaal te ontwikkelen dat gebruikt kan worden in Afrika. De boekjes zijn nu geanimeerd en verwerkt tot korte filmpjes. De meeste filmpjes zijn in het Frans, maar er zijn op YouTube ook Engelstalige filmpjes te vinden.

Motown Magic

Houdt jouw kindje van muziek? Dan mag Motown Magic niet op je lijst met multiculturele tekenfilms ontbreken. In elke aflevering komt er wel een klassieker voorbij zoals ABC, maar ook andere hits uit de gloriedagen. De tekenfilm staat Ben centraal. Een fantasievolle jongen die zijn stad transformeert door kleurrijke straatkunst tot leven te brengen. Dat doet hij met zijn magische kwast en bekende Motown hits.

Hair Love

Hair Love is niet echt een tekenfilm. Het is een korte animatiefilm die zelfs een Oscar won.  Gemaakt door Matthew A. Cherry. Hair Love vertelt het verhaal van een vader die voor de allereerste keer het haar van zijn dochter doet. En terwijl hij daarmee bezig is veel leert over black hair.

Recoiled

Ook recoiled is een korte animatiefilm waarin black hair een hoofdrol speelt. Het hoofdpersonage heeft een hele bos krullend haar dat zijn eigen leven leidt. Dat is af en toe knap vervelend. Dus besluit ze om het aan te pakken. Helaas pakt dat minder goed uit dan ze gehoopt had. Recoiled leert meisjes met krullend haar een waardevolle les.

Doc McStuffins

Dr Mc Stuffins had/heeft op Nick Junior een Nederlandstalige versie. Hoewel mijn dochters een beetje uit de leeftijd van Nick Junior zijn gegroeid, vinden ze het stiekem toch wel vermakelijk.

Esme and Roy

In de filmpjes van Esme and roy maakt het bruine meisje Esme de wereld een stukje mooier met haar monsters. Ze heeft overal een oplossing voor, Zelfs bij een monster meltdown zoals je in bovenstaand filmpje kan zien. De filmpjes zijn in het Engels, maar makkelijk te begrijpen voor kinderen. Kijk ze hier gratis op YouTube.

Dit zijn een aantal multiculturele tekenfilms over diversiteit. Als jij er meer weet of hebt gezien, laat het dan gerust weten.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

multiculturele-samenleving-tekenfilms-themillennialmom

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]