Multiculturele kinderboeken geven kinderen met een andere etnische achtergrond het gevoel dat ze er mogen zijn. Daarom is het zo belangrijke dat er steeds meer voorleesboeken komen waarin diversiteit een rol speelt. Waarin hoofdrolspelers niet overwegend wit zijn en kinderen uit andere culturen een bijrol spelen.
Kun jij je voorstellen hoe het is op te groeien in een wereld die wit is? Waarin hoofdpersonen in films, tekenfilmpjes en series vaak niet op jou lijken? Waarin het altijd meer moeite en geld kost om speelgoed te vinden wat op jou lijkt? Voor veel kinderen met een andere etnische achtergrond is dat de dagelijkse realiteit. Er zijn weinig leesboeken die over verhalen en situaties gaan waarin ze zich herkennen. Daar liep ik ook tegenaan in de opvoeding van mijn eigen kinderen.
Hoewel Nederlands voor hen hun moedertaal is, zijn er dingen die voor hen totaal anders zijn. Zo dragen ze hun haren in cornrows, twists of gewoon vlechtjes met kraaltjes. Daarom kunnen ze weinig met hoofdpersonen die glad haar hebben. Maar mijn dochters beseffen ook dat ze anders waren doordat mensen regelmatig aan ze vragen waar ze vandaan komen. Toen ze nog in de onderbouw zat, merkte dat Grace zich daardoor prettiger voelde bij kinderen die ook op haar leken. Ze kende veel oudere kinderen uit de bovenbouw die ook een kleurtje hadden. Zonder woorden En toen Bailey naar school ging, werd zij als ‘zusje van’ ook zonder vragen opgenomen. Hoe meer mijn dochters zich bewust werden van hun identiteit, hoe belangrijker ik het vond om speelgoed en (prenten) boeken te hebben waarin ze zich herkenden. Die hun hielp trots te zijn op hoe ze eruit zagen en hun multiculturele cultuur te omarmen.
Inhoud van dit blog
- 1 Waarom Multiculturele kinderboeken belangrijk zijn
- 2 25 leuke multiculturele kinderboeken
- 2.1 Nijntje en Nina
- 2.2 Vleugels van Papier
- 2.3 Samen hier
- 2.4 Mmmm, toch wel lekker
- 2.5 Welcome to our world
- 2.6 De wereld rond in 1 dag
- 2.7 Een huis vol lekkers
- 2.8 Bij mij thuis
- 2.9 Brown girl Magic
- 2.10 Feest voor Ilyas
- 2.11 Allemaal gezinnen
- 2.12 In een land hier ver vandaan
- 2.13 Prinses Arabella
- 2.14 Sara en Hamza
- 2.15 Heeft vriendschap een kleur?
- 2.16 Iedereen telt mee
- 2.17 Kroepoek en Saté
- 2.18 Papa, waar ben je?
- 2.19 Sprookjes met de kleur van Henna
- 2.20 Jamela’s jurk, Niki Daly
- 2.21 Iedereen telt
- 2.22 Miss Alida, Mariëlla Bekker
- 2.23 Mijn straat, Ann de Bode
- 2.24 Amira, de prinses komt thuis
- 2.25 Wonen er beren in Afrika
- 2.26 Mijn papa woont in Afrika
- 2.27 Dubbelfeest, Chantal Cooper
- 2.28 Mercy, zo heet ik
- 2.29 De Fanfare
- 2.30 Helden van de regenboog
Waarom Multiculturele kinderboeken belangrijk zijn
We leven in een multiculturele samenleving dus zouden de boeken van onze kinderen daar ook een afspiegeling van moeten zijn. Het is belangrijk voor kinderen om multiculturele kinderboeken te hebben omdat het:
- maakt dat ze zich gezien voelen.
- zorgt voor (h) erkenning
- kinderen een gevoel geeft van dat ze er mogen zijn.
- bij kan dragen aan acceptatie van hun eigen identiteit
- witte kinderen iets leert over een andere cultuur
- maakt dat ze zich trots voelen
25 leuke multiculturele kinderboeken
Nijntje en Nina
We trappen deze lijst met multiculturele kinderboeken af met het boek Nijntje en Nina. Een kinderboek over diversiteit voor de allerkleinsten. De penvriendin van nijntje, nina, woont in een heel ver land. Op een dag gaat nijntje met vader en moeder pluis naar het vliegveld om nina op te halen die een tijdje komt logeren. Thuisgekomen kletsen ze honderduit, drinken een kopje thee en gaan dan lekker buiten spelen
Vleugels van Papier
Vleugels van papier Sari Mar & Anke De Potter Irfaan ligt te woelen in bed. Hij denkt aan zijn lange vlucht van Afghanistan naar België. ‘Zie ik baba ooit weer?’ vraagt hij zich af. Zouden kraanvogels kunnen helpen? Een verhaal over een vluchtelingenkind met een intens verlangen naar dierbaren. Ridder van karton Humeyra Cetinel & Soraya Namavar Amina wil ridder worden. Ze wil monsters verslaan en dieven verjagen. Haar vriend Yunus lacht haar uit. Een spannend verhaal over rolpatronen, moed en vriendschap. harde cover, 56 pagina’s, volledig in kleur, met 3 extra tips om samen te leren en te spelen.
Samen hier
Dit mooie voorleesboek voor de allerkleinsten is gemaakt door Oliver Jeffers, de illustrator van het bekroonde De krijtjes staken! Een geweldig cadeau voor pasgeborenen baby’s en jonge ouders. Naar het Nederlands vertaald door Marjolein Algera. Dit kinderboek maakte hij direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit prentenboek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’
Mmmm, toch wel lekker
Het is feest! Nano, de oma van Maya, heeft de lekkerste toetjes en taartjes in haar kraampje staan. Voordat Maya een zoete hap mag nemen, moet ze van mama eerst de andere gerechtjes proeven. Een humoristisch verhaal over moeilijke eters, nieuwe gerechten en drie generaties. Bezoek op vier poten Sophia Honggokoesoemo & AnneMarthe Zomer Afif woont aan de haven. Hij droomt ervan om te varen op zee. Op een avond ziet Afif een schaduw dichterbij waggelen … Een verhaal over vriendschap, jezelf mogen zijn en elkaar aanvaarden zoals je bent. harde cover, 56 pagina’s, volledig in kleur, met 4 extra tips om samen te leren en te spelen.
Welcome to our world
Welcome to our world is een Engelstalig multicultureel prentenboek dat kinderen bewust maakt van verschillende culturen wereldwijd. Het is leert kinderen wat andere kinderen als ontbijt eten, welke kleding ze dragen en hoe ze hun verjaardag vieren. Daarnaast leren ze wat andere kinderen eten, hoe ze hallo zeggen en tot slot welke feesten ze vieren.
De wereld rond in 1 dag
In dit multiculturele kinderboek leren je kinderen over de gewoontes van 40 kinderen uit andere landen. Zo leer je kinderen dat ze niet enkel verschillend zijn, maar ook veel dingen gemeen hebben. Het is een leuk en leerzaam om meer te weten over elkaar. Met feitenkaartjes van 50 landen Spelenderwijs leren over kinderen uit andere culturen Wat een Minh, een jongetje uit Vietnam, ’s ochtends als ontbijt? Welke sport doet Aisha uit India na school? Heeft Laurent uit Mali veel huiswerk? Volg kinderen uit meer dan 40 landen van het opstaan tot ze ’s avonds weer gaan slapen. Van Japan, Brazilië, Groenland en Servië tot IJsland, Australië en Afghanistan. Zijn de kinderen
Een huis vol lekkers
Het ruikt lekker in de Granaatappelstraat nr. 10. Heerlijk zelfs! Breng een stoel mee, kom erbij zitten, neem een bord en geniet van het heerlijke feestmaal. In dit multiculturele prentenboek staan 15 recepten die je samen met je kind kan koken. Om vervolgens samen van te smullen. Een huis vol lekkers is een origineel kookboek voor kinderen. Waardoor ze kennis maken met gerechten van over de hele wereld.
Bij mij thuis
In dit vrolijke prentenboek maken we kennis met Aicha en Sep. Ze zijn goede vriendjes én buren van elkaar. De familie van Aicha komt uit Marokko, de ouders van Sep zijn in deze stad geboren en getogen. Aicha vertelt over haar familie, hun dagelijkse leven en hun gewoontes. Tegelijk kijkt ze daarbij naar haar buren en hoe die dezelfde dingen ervaren. Bij mij thuis legt op een prachtige en heel eenvoudige manier uit waarin westerse en moslimgezinnen van elkaar verschillen. Maar het maakt evengoed duidelijk dat we allemaal eigenlijk hetzelfde zijn, ook al ziet onze omgeving er anders uit, of hebben we andere gewoontes en tradities.
Brown girl Magic
Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH. Opgroeien als een bruin meisje in het Westen brengt heel wat uitdagingen mee. Je ziet jezelf weinig weerspiegeld in de beelden die je te zien krijgt. Op televisie, in films en ook in boeken blijft het speuren naar iemand die eruitziet en die hetzelfde meemaakt als jij. Brown Girl Magic wil deze leegte mee opvullen. Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch!
Feest voor Ilyas
Ilyas wordt 2 jaar. Papa bakt een taart. Mama, broer Selim en Ilyas versieren de taart. De gasten zijn aangekomen. Het is tijd om de kaarsjes uit te blazen. Maar … waar is de taart? Een feestelijk verhaaltje om te leren tellen voor de allerkleinsten met vertaalde woordjes in het Arabisch, Turks, Frans, Pools, Sranantongo en Papiaments. harde cover en stevig papier, 24 pagina’s, volledig in kleur mét vertalingen.
Allemaal gezinnen
Allemaal gezinnen gaat over…allemaal gezinnen. Wat een gezin is, verschilt. Sommige gezinnen bestaan uit een vader en moeder. Anderen hebben een ouder. Of ze hebben twee papa’s en twee mama’s. In dit kinderboek over diversiteit krijgen kinderen antwoord op de vraag wat is een gezin? Hoe ziet hun gezin eruit? Wat is een stamboom? Wat eten kinderen in sommige gezinnen. Een leuk prentenboek om met je kinderen over in gesprek te raken. Vragen te beantwoorden en hun wereldbeeld te verbreden.
In een land hier ver vandaan
In een land hier ver vandaan… bevat vijftig verhalen over plekken die de wereld zo bijzonder maken. Over oude en nieuwe wereldwonderen, zoals de piramide van Cheops en de Taj Mahal, maar ook over volkeren van toen en nu, zoals de Grieken en de Romeinen, de Maori’s en de Aboriginals. Alex de Wolf wekt de verhalen van Arend van Dam tot leven in kleurrijke schilderijen. Sommige plekken lijken bijna te sprookjesachtig om waar te zijn, maar ze bestaan echt. Voor de nieuwsgierige lezer is achter in het boek een wereldkaart opgenomen, waarop alle plaatsen staan aangegeven die in de verhalen worden beschreven.
Prinses Arabella
Mylo Freeman is de schrijfster van de bekende prinses Arabella boeken. Een van de eerste boeken over een zwart prinsesje. Bovendien zijn de boeken ook in het Nederlands beschikbaar. Toen mijn oudste dochters klein waren, was het aantal boeken uit deze serie op 1 hand te tellen. Maar in de loop van de jaren is deze multiculturele kinderboekenserie uitgebreid met veel extra titels. Daarnaast scheef Mylo Freeman ook boeken zoals Jouw kleur mijn kleur, Zaza, Zoë, de kleine zeemeermin en Zusjes. Hier vind je al haar boeken in zowel Nederlands als Engels.
Sara en Hamza
Mamablogger Mahwish van Mammie Mammie schreef een islamitisch kinderboek: Sara en Hamza. Een echte aanrader als je een kinderboek zoekt die ook je wat meer leert over moslims. Daarom zet ik hem ook op mijn lijst met multiculturele kinderboeken. In het boek worden er verschillende thema’s besproken in verhaalvorm zoals:
- contact onderhouden met de familie
- omgang met de buren
- opvoeding
- Ramadan
- ‘ied ul Fitr
- gevoelens zoals blijheid, angst, boosheid en verdriet
- moskee bezoek
- multiculturele samenleving
Heeft vriendschap een kleur?
Mark, Kari, Samir en Joshua zitten samen op school, met nog een heleboel andere kinderen. Je kunt zien dat ze niet allemaal uit hetzelfde land komen. De een komt uit Afrika, de ander uit Nederland en weer een ander uit Turkije. In het begin moesten ze wel een beetje aan elkaar wennen, omdat ze de woorden niet hetzelfde uitspraken. Maar nu zijn ze goede vriendjes. En als Marks moeder hem niet op kan halen, gaat Mark gewoon met Kari mee naar huis. Daar leert hij een heleboel nieuwe dingen!
Iedereen telt mee
1 boot… die ons op weg helpt 5 wensen… die ons hoop geven 10 vriendjes… om samen mee te spelen Reis mee met een gezin dat moet vluchten uit een gevaarl?ke situatie naar een veilige plek en zie hoe ze onderweg worden geholpen door vriendel?ke en behulpzame mensen. Dit buitengewone en mooie multiculturele kinderboek zit vol empathie en geeft hoop aan alle kinderen, overal. Hou m?n hand vast en tel tot tien – samen kunnen we de wereld beter maken
Kroepoek en Saté
Chan is helemaal vanuit China naar deze straat verhuisd. Hij gaat de buurt verkennen om nieuwe vriendjes te ontmoeten. Maar zoveel leuke vriendjes had hij nooit verwacht! Leuke buren, uit verschillende culturen. Nieuwe verhalen, in vreemde talen. Heerlijk delen, en samen spelen. Lekker eten, om nooit te vergeten … Een boek vol rijmpjes, weetjes en woordenlijstjes. Over vriendjes maken en andere culturen ontdekken. Voor wereldkinderen vanaf 4 jaar.
Papa, waar ben je?
Als Dolores papa wil wekken, ligt hij niet in bed. Hij is ook niet op de badkamer of in de keuken … Waar ze ook kijkt, ze kan papa niet vinden. Waar is hij toch? Een lief en klein verhaal over de bijzondere band tussen een meisje en haar vader. Voor kinderen vanaf 4 jaar.
Sprookjes met de kleur van Henna
Een dikke sprookjesbundel met 17 sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije op leesniveau AVI-E5. Duik in de magische wereld van sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije. De sprookjes zijn geschreven in een eenvoudige, maar toch sprankelende taal en verschillende stukjes staan op rijm. Zo worden voorlezen en zelf lezen nog leuker! Achterin het boek zit een verklarende woordenlijst. Daarin staan de wat vreemdere woorden zoals ‘oase’ of ‘derwisj’ uitgelegd. Perfect inzetbaar in het onderwijs, zeker voor scholen met kinderen met een migratieachtergrond.
Jamela’s jurk, Niki Daly
Toen wij gingen verhuizen, kocht ik het boek ‘ Waar is Jamela’. Mijn dochters vonden het geweldig! Een paar jaar later ontdekte ik het boek Jamela’s jurk. Mama heeft een prachtige lap stof gekocht om een jurk van te maken voor tante Emma’s bruiloft. Jamela moet opletten dat de gewassen lap mooi droog wordt. Maar… met de mooie lap stof om verandert Jamela in een Afrikaanse koningin
Iedereen telt
Iedereen telt mee is een multicultureel kijk- en zoekboek. Het prentenboek geeft een kleurrijke blik op onze wereld. Tel de mensen. Voel met hen mee en ontdek hoe hun verhalen elkaar raken. Voor iedereen die nieuwsgierig is en goed kan kijken. En als je hard genoeg zoekt, vind je misschien jezelf!
Miss Alida, Mariëlla Bekker
Miss Alida wordt gepest want ze is anders dan de rest. Maar als ze op een dag onder een book gaat zitten huilen, hoort ze een troostende stem die haar motiveert haar dromen waar te maken. Naast boeken vind je in de webshop ook T-shirts, cd’s en andere merchandise hier.
Lees ook: Waar is mijn noedelsoep?
Mijn straat, Ann de Bode
Mijn straat is een groot kijk- en zoekboek over een multiculturele straat. Je maakt kennis met Lisa uit België, Moïse uit Congo, Yassir uit Marokko en Lin Yao uit China. Als het feest is in de straat, draagt iedereen zijn steentje bij. Wie zorgt voor de muziek, wie danst erop los, wie brengt het eten en drinken mee?
Amira, de prinses komt thuis
Amira is samen met haar ouders gevlucht. De reis was lang en zwaar. Het nieuwe land is nu hun thuis. Maar het nieuwe land is grijs en niemand lijkt te snappen dat Amira een prinses is. Wanneer Amira voor het eerst naar school gaat, gebruikt de juf woorden die Amira niet begrijpt. Maar wanneer ze in de klas een kroontje krijgt om haar te verwelkomen, verandert alles.
Wonen er beren in Afrika
Maalik woont met zijn familie in een klein dorpje op de savanne in Afrika. Op een dag rijdt een jeep met toeristen het dorp binnen. Als de mensen uitstappen, ziet Maalik dat er een klein meisje bij is dat in haar armen een pluchen beer heeft. Zo’n dier heeft hij nog nooit gezien! Als Maalik ontdekt dat het meisje haar beertje bij het vertrek vergeten is, rent hij dwars door de savanne heen om haar het beertje te brengen. Zou Maalik nog op tijd komen?
Mijn papa woont in Afrika
Dit is een reisverhaal, geschreven vanuit het perspectief van een klein Nederlands jongetje. Jamile en zijn Nederlandse mama gaan naar Jamiles papa die in Nigeria in Afrika woont. Als ze na een lange vliegreis landen, kijkt Jamile zijn ogen uit. Heel veel dingen verrassen hem, zoals de kleding van de mensen, de huizen en de natuur. Gelukkig houden Nigeriaanse jongens ook van voetbal en voelt Jamile zich snel thuis. Een van de leukere multiculturele kinderboeken die ook een verbinding maakt met Nederland.
Dubbelfeest, Chantal Cooper
Ik heb wel eens verteld dat ik sikkelcelziekte heb. Dubbel feest is een leuk verhaal waarin de hoofdpersoon sikkelcelziekte heeft. Ruim 3 miljoen mensen over de hele wereld hebben sikkelcelziekte, een erfelijke chronische bloedziekte die voorkomt bij mensen van wie de voorouders uit onder andere Afrika, het Middellandse zeegebied en India kwamen. Het boek maakt de ziekte bespreekbaar. Kinderen kunnen zich met Jaleesa identificeren en spelenderwijs de ziekte beter gaan begrijpen en leren om ondanks alle obstakels door te zetten. Daarnaast is het voor ouders ene mooi hulpmiddel om sikkelcelziekte bespreekbaar te maken met de sociale omgeving van het kind, wat hopelijk leidt tot verbreding van de kennis en begrip.
Mercy, zo heet ik
Multicultureel prentenboek gebaseerd op het gelijknamige Eurovisiesongfestival-liedje Mercy door muziekduo Madame Monsieur – Lees hier over het waargebeurde verhaal van baby Mercy. De pakkende tekst en meeslepende illustraties vertellen een hoopgevend verhaal over bootvluchtelingen. Het liedje Mercy was de Franse inzending door muziekduo Madame Monsieur (Emilie Satt en Jean-Karl Lucas) voor het Eurovisiesongfestival 2018. Het is het verhaal van baby Mercy die geboren werd op een reddingsschip in de Middellandse zee. Haar moeder was 8,5 maand zwanger toen ze in een kleine sloep stapte, op zoek naar een plek waar het veilig zou zijn voor haar kind.
De Fanfare
Een groep diverse kinderen in de straat spelen samen. Asha trommelt haar vriendjes en vriendinnetjes in de straat op om samen muziek te maken. Het wordt een echte fanfare met alles erop en eraan.
Helden van de regenboog
Tot slot sluiten we deze lijst met multiculturele kinderboeken af met het leesboek Helden van de regenboog. Het gaat recht op hun school af! Vanuit het niets neemt een grote flits “s nachts bezit van de hele stad. De volgende morgen is de vakantie ten einde en de eerste schooldag een feit. Wanneer de twee buurtkinderen Lilli en Morris naar school lopen, zien ze niets van het voorval terug. Hebben ze het soms gedroomd? Niet wetende dat dit het begin is van een groot avontuur. Al snel maken ze nieuwe vrienden en samen met Bloem, Noah en Rayan komen ze er achter dat er iets niet helemaal klopt op hun school. Iedereen gedraagt zich ineens zo anders. Wie is toch die mysterieuze conciërge Sam? Heeft de komst van de Kids Talenten Show misschien iets te maken met de vreemde sfeer op school? Vijf kinderen uit moderne gezinnen komen samen in dit spannende avontuur. Helden van de Regenboog is een verhaal over liefde, hoop, trots, vreugde en geluk en laat je als lezer vooral zien en voelen dat iedereen gelijk is!
Lees ook:
- 25 Kinderboeken met vrouwelijke rolmodellen
- Review| Ik ben bruin!
- 50 kinderboeken voor zwarte kinderen
Dit is mijn lijst met multiculturele kinderboeken die diversiteit bevorderen. Als je zelf nog tips hebt, laat het dan hieronder weten.
8 Comments
Femmie van Santen
7 oktober 2021 at 15:13Hallo! Leuk, die multiculturele kinderboeken. Misschien zou je mijn boek hier ook aan kunnen toevoegen? O.a. te vinden op: https://christelijkekinderboeken.nl/boeken/een-stip-aan-het-einde-van-de-wereld/
Orlanda
9 juli 2017 at 14:03Ik ben op zoek naar een kinderbijbel voor mijn dochtertje, met donkere hoofdfiguranten in de tekeningen. Dit is accurater en representatiever voor de bijbelse figuren in de tijd dat de verhalen zich afspeelde .
Josan
9 juli 2017 at 22:19Probeer kinderen van God eens. Deze is geschreven door Desmind tutu
Roos
22 december 2016 at 09:46Hoihoi, ik ben een jonge ‘witte’ moeder en ben mij bewuster geworden van de ‘algemene’ veronderstelling van witte mensen dat er geen discriminatie is in Nederland. Na het kijken van de docemantaire van Sunny over ‘wit is ook een kleur’ wil ik me bewuster opstellen ten opzichten van mijn 2 jarige dochter.. bijna alles voor kleine kinderen is wit georiënteerd en omdat ze graag boekjes leest ben ik blij dat ik deze website heb gevonden met leuke boekjes waarin gekleurde mensen de hoofdrol spelen. Naast dat het belangrijk is dat donkere kindjes zich beter kunnen identificeren met de hoofdpersonen denk ik dat het ook belangrijk is dat deze boekjes door ‘witte’ kindjes worden gelezen.
Josan
22 december 2016 at 11:16Wat leuk Roos om te lezen dat je hier zo bewust mee bezig bent. Ik ben het helemaal met jou eens dat het ook helpt als moeders met blanke kindertjes het meer om gaan omarmen en zich er bewuster van zijn
Mari en Oscar
20 december 2016 at 05:05Leuk overzicht! Bedankt!
“Lala gaat naar het land hier ver vandaan” is ook een erg leuk en mooi boek. Wij hadden het gekocht voor ons dochtertje van 2 jaar. Maar ze zal er wel een aantal jaren plezier van kunnen hebben. http://www.lalasbook.com
Mary-Lou
12 maart 2016 at 11:44Mila is 3 en is gemengd. Ze is er nog niet echt mee bezig en wij dus ook niet. Wel neem ik af en toe een Zaza boekje mee uit de bieb, gewoon voor de afwisseling.
Josan
12 maart 2016 at 12:29Die boekjes van Zaza zijn ook ontzettend leuk 🙂