Tags

De Mommy Wars Tag

10 januari 2016
Mommy Wars Tag-opvoeden-GoodGirlsCompany-Mommy wars

Zoals ik in mijn blogdoelen voor 2016 schreef, wil ik op zondagmorgen weer tags gaan plaatsen. Toen ik vorige week zondag in het ziekenhuis zat, las ik een wel erg leuke tag bij Gwen van mijn Levenalsmama. Zij was door Betty en Esther van Mamazoektuit getagd voor de Mommy Wars Tag. Voor mij verliep bloggen de afgelopen 10 dagen een beetje chaotisch, dus besloot ik dat ik wel iets met deze tag wilde gaan doen als ik weer thuis was. Nietsvermoedend dat de Mommy Wars Tag als een lopend vuurtje zou rondgaan in het land der mamabloggers. Meike, Saskia, Janske, Cassandra, Joyce, Madelaine en Marije vulden hem allemaal in. Nu ben ik, dus ja ik doe het lekker zonder dat ik getagd ben. Gewoon omdat het kan. Benieuwd wat voor een eigenwijze antwoorden ik nog meer geef op vragen als potjesvoeding, fles- of borstvoeding en zindelijkheidstraining? Lees dan lekker verder.

Mommy Wars Tag- dragen of kinderwagen

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Ik geef Miss G ( ruim 7 maanden) borstvoeding. Als ik werk kolf ik en als ik thuis ben, krijgt ze het direct uit de borst. Nu het niet meer zo vaak is als eerst, kan ik er steeds meer van genieten. Ik moet echt lachen om de halsbrekende toeren die ze uithaalt om bij mijn borst in de buurt te komen. Rollen, grijpen een hoop verontwaardigd gejengel als het niet lukt. En oh ja de voldoening als ze zonder storen even 10 minuutjes met dichte ogen kan liggen drinken. Onbetaalbaar. Net zoals dat handje wat tegenwoordig beschermend over mijn borst gelegd moet worden. Alsof ze háár melk beschermt.

Een lange tijd was ze een flesvoedingweigeraar. Inmiddels drinkt ze het wel maar als de borst in de buurt is, dan wint die. Mijn andere dochters zijn groot geworden op een combinatie van beiden. Het is mijn ervaring dat het ook helemaal aan het kind zelf ligt wat wel of niet werkt. Als mijn laatste baby niet zo bloedfanatiek was geweest had ik allang de handdoek in de ring gegooid. 7 maanden grotendeels zelf voeden is voor mij echt uniek.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Baby heeft een eigen ledikant en een eigen wieg. Haar ledikant staat in de babykamer. Haar wieg hangt boven mijn bed. Ik ben een beetje aan het experimenteren tussen slapen in haar eigen kamer en mijn kamer. In principe kan ik haar na het voeden dus gewoon direct in haar wieg leggen. Maar ja, dan moet ik wakker blijven. Daar ben ik dus niet zo’n fan van. Vandaar dat ze regelmatig na een nachtelijke voeding bij mij in bed slaapt. Vroeger zou ik daar moeilijk over gedaan hebben. Na 9 jaar moederschap ben ik daar een stuk relaxter in. Slaap is slaap. Het maakt mij niet uit of dat in mijn of haar bed is. Ooit wil ze echt wel op haar eigen kamer slapen. Na haar ziekenhuisopname vond ik het erg onprettig om haar niet dichtbij mij te kunnen hebben. Ik wilde in de nacht kunnen horen of ze wel goed ademde.

De oudste meiden hebben hun eigen kamer. In principe slapen ze in hun eigen bed. Als ze niet kunnen slapen of bang zijn, mogen ze gezellig naast mij slapen. Tijdens vakanties mogen ze graag  op mijn slaapkamer ( ja mijn man en ik slapen apart) in mijn bed slapen. Met wat pas- en meetwerk lukt dat wel. Het voelt heel natuurlijk. Groot voordeel is dat ze dan op de een of andere rare manier wel wat langer kunnen uitslapen. In plaats van 6 uur kan het dan soms zomaar 7 uur zijn.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Ik ben best geïnteresseerd in wasbare luiers, maar tot op heden vind ik het teveel gedoe om ze te gebruiken. Onze berg was, loopt nu al de spuigaten uit. Kan het onze schoonmaakster echt niet aandoen om die dingen te weken en uit te wassen. Ach alles is een kwestie van prioriteiten. Momenteel werk ik gewoon best veel waardoor ik uitwasbare luiers ook niet praktisch vind. Als ik fulltime huisvrouw zou zijn geweest, had ik het deze keer misschien best willen proberen.

Dat ik momenteel zweer bij Pampers, wil niet zeggen dat ik in de toekomst (lees tegen de tijd dat ik met zindelijkheidstraining begin) geen uitwasbare luiers wil proberen. Ook ben ik geïnteresseerd in wegwerpluiers gemaakt van bamboe. Misschien wil ik die ook wel eens voor mijn blog testen

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Ik vind houten speelgoed mooi. Maar stiekem heb ik best een zwak voor V-tech. Mijn oudste dochters hadden daar van die beestjes van. Die hadden allemaal een of andere magneet waardoor ze in huisjes bepaalde geluiden maakten. Dat was 9 jaar geleden. Geen idee of het nog bestaat. Maar toch, speelgoed met geluid is irritant. Wat mij betreft is er maar 1 goede stand en dat is uit. En als dat niet werkt, haal ik de batterijen er uit. Maar dat trekken die kids dus weer slecht: as je het koopt moet het ook aan kunnen. Tot nu toe heeft Miss C nog weinig van dat soort speelgoed. Ik ben er niet tegen, maar ik koop het ook niet. Hopelijk blijft dit zo, maar spreek mij maar weer na haar eerste verjaardag wanneer ik alle cadeautjes heb uitgepakt en we de balans konden opmaken tussen speelgoed met geluid en van hout.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Baby is nogal een melkfanaat. Sinds enkele weken zijn we een beetje begonnen met vast voedsel. Ze eet soepstengels, korstjes brood, gouden kiwi, lust yoghurt en heeft al kennisgemaakt met boontjes en brocolli. Waarschijnlijk worden het geen potjes omdat ik dochter wil voeden via de Rapley methode. Ze is van nature geen fan van gepureerd voedsel. Dat vindt ze helemaal niks en werkt ze weer naar buiten. In grove stukken wil ze het best eten dus dat wordt gewoon zelf eten koken voor haar.

Mommy wars Tag- Dragen of Kinderwagen-voordelen van een draagdoek-GoodGirlsCompany-voordelen draagdoek-nadelen kinderwagen

Dragen of wagen?

Ik heb een serie gedaan over dragen of kinderwagen. Ik heb zelf een Bugaboo Cameleon. Heerlijke kinderwagen. Bij mijn oudste dochters gebruikte ik deze ook. Maar Miss C was tot een maand of 6 dus geen fan van de kinderwagen. Zonder inbakerdoek, kon ze er niet rustig in liggen. Vandaar dat ik haar dus best veel heb gedragen. Nu in de winter draag ik haar buiten wat minder. Ook begint ze inmiddels wat zwaar te worden. Ik ben eigenlijk opzoek naar een nieuwe draagdoek. Dus tegenwoordig gebruik ik mijn kinderwagen weer wat vaker. Maar zodra het lente en zomer wordt, verwacht ik mijn draagdoek weer vaak te gebruiken. Eigenlijk kan ik met beiden heel goed overweg. Het is voor mij echt heel afhankelijk van de situatie. Tijdens Sail droeg ik haar. Ik had er niet aan moeten denken om een kinderwagen in deze mensenmassa voort te duwen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Ik ken weinig kinderen die op hun 4de nog in de luiers rondlopen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ouders dit doelbewust voor ogen hebben. Mijn beide andere dochters waren tegen 2 1/2 zindelijk. Op een gegeven moment gaat die luier in huize GoodGirlsCompany dus wel af. Ik ben niet zo van ‘dat geven ze zelf wel aan’, omdat de hedendaagse luiers nu niet echt meewerken. Dus een lichte stimulans kan geen kwaad. Dan worden er stickertjes geplakt, dweil ik me een slag in de rondte, was ik de zoveelste vieze broek en leer ik in de stad weer elke short cut naar het dichtstbijzijnde openbare toilet kennen.

Mommy wars tag

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Oei, gewetensvraag. In het afgelopen jaar ben ik 2 keer uitgenodigd om de nieuwe collectie van Primark te bekijken ( winter/herfst 2015 en lente/zomer 2016). Die blogs scoren altijd erg goed. Toch shop ik zelf zelden bij de Primark. Waarom? Omdat het altijd achterlijk druk is. Winkelen met kinderen is al een uitdaging laat staan om mijn kroost door een bomvolle winkel te loodsen. Daarnaast houd ik er ook wel van als mijn kinderen een beetje originele kleding dragen. Altijd al gedaan. Vandaar dat het een mengeling is van merk en mainstream. Er kan H&M tussen zitten, PompdeLux, iets tweedehands, Oilily, Mim-Pi heel soms 1 verdwaald item van de Primark en ach van alles en nog wat.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Ik houd er van te denken dat ik ‘streng doch rechtvaardig’ ben. In mijn huishouden gelden duidelijke regels. Ik ben een tijd alleenstaande moeder geweest en dan moeten dingen gewoon gaan. Zonder dat het telkens een machtsstrijd is tussen mij en de kinderen. Nu ik er op terugkijk, was dit een hele goede tijd waarin mijn oudste dochters en ik echt heel close zijn geworden. We weten wat we aan elkaar hebben. Iets waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk. In ons huishouden is er zeker ruimte voor onderhandeling. Ook merk ik dat het ene kind beter om kan gaan met bepaalde vrijheden en verworvenheden. Daar werken we dus nog aan.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Ja, ik laat haar wel eens huilen. Al mijn meiden moesten als baby voor het slapen gaan altijd even huilen. Door ze uit bed te halen, wordt het erger. Blijkbaar is dat hun manier om de dag en indrukken even te verwerken. Meestal is het daarna ook wel snel ( lees binnen 5 minuten) klaar.
Ook heeft Miss C soms na de nachtvoeding de neiging om te gaan huilen. Gewoon omdat ze meer wil of het er niet mee eens is. Meestal keer ik haar dan op haar buikje. Daar wordt ze dan nijdig om, wil ze haar speen, trekt ze die weer driftig uit haar mond, speen kwijt maar mama mag hem niet pakken. Ze moet gewoon even die strijd met zichzelf aangaan. Goedbedoelde pogingen om haar te troosten moet ze niks van weten. Als ik haar dan met rust laat, gaat ze weer ongestoord slapen.

Zo dit waren mijn antwoorden op de Mommy Wars Tag. Hoe denk jij over deze onderwerpen? Laat een reactie achter in de comments.

 • Reply
  Tewa
  10 januari 2016 at 19:37

  Hele leuke tag!!!

 • Reply
  Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla
  10 januari 2016 at 13:57

  Wat een leuke tag! Ik vind het knap dat je zeven maanden borstvoeding geeft, dit is een applaus waard.

  Ik wil de tag ook invullen! Enne leuk hoor een blog van een Arnhemse 😉

 • Reply
  Gwen
  10 januari 2016 at 13:40

  Tof om jouw antwoorden te lezen!!!

 • Reply
  Nicole
  10 januari 2016 at 12:57

  Ik zie veel overeenkomsten hoor, ook al heb ik geen borstvoeding gegeven, een volgende keer waag ik gewoon weer een poging..

 • Reply
  Janske
  10 januari 2016 at 11:56

  Leuk om jouw antwoorden ook te lezen…we liggen best wel op een lijn qua opvoeding. Lekker nuchter ook.

 • Reply
  Bregje
  10 januari 2016 at 09:36

  Ik kan me wel vinden in jouw antwoorden. Kan me goed voorstellen dat je na 9 jaar moederschap wel makkelijker en relaxter wordt!

 • Reply
  Channa
  10 januari 2016 at 09:16

  Een hele leuk tag is het, bij mij komt deze morgen online. Leuk om te lezen hoe iedereen over bepaalde zaken denkt! 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]