Baby's en kinderen Family Diary Opvoeding Persoonlijk

Mommy Monday Wereld Borstvoedingsweek 2015

3 augustus 2015
Wereld Borstvoedingsweek

De eerste week van augustus is het Wereld Borstvoedingsweek. Een week waarin het borstvoeden eens extra in de zonnetje wordt gezet. Ook ik wil er op mijn blog wat extra aandacht aan besteden. Inmiddels voed ik Miss C. alweer 2 maanden. Een ware mijlpaal voor mij! Elke dag is er weer een voor mijn persoonlijk record. Geen één van mijn dochters voedde ik ooit zo lang fulltime. Bij mijn oudste dochters was ik nu allang naar een fles overgestapt. Weliswaar, niet helemaal. Het was een combinatie van borstvoeding en flesvoeding. Beiden hebben tot een half jaar zodoende nog borstvoeding gehad voordat ik het afbouwde.

Deze Wereld Borstvoedingsweek wil ik even stilstaan bij hoe ik borstvoeding geven aan Miss C. ervaar.

Wereld Borstvoedingsweek- Borstvoeding geven-Voor en nadelen van Bosrtvoeding_GoodGirlsCompany1

Toen was dat een hele bewuste keuze. Mijn oudste dochter is sowieso nooit een borstvoedingskind geweest. Zodra mijn borst ook in zicht kwam of ze het vermoeden kreeg dat ik haar op die manier van voedsel wilde voorzien, zette ze het op een krijsen. Oorverdovend en erg ontmoedigend. Mijn fantastische kraamhulp heeft er alles aan gedaan om mij in de kraamweek vertrouwd te maken met borst voeden.  Nuchter als ze was zei ze “Probeer het. Elke dag is er weer een, die pakt niemand je af.” Dat inzicht hielp mij erg om het dag voor dag te nemen. En maakte ook dat ik er vrede mee had toen ik stopte, ik had mijn best gedaan. Dochterlief slaakte een zucht van verlichting toen ik het uiteindelijk opgaf. Met een enthousiasme en gretigheid die ik nooit bij haar heb gezien toen ze de borst kreeg, stortte ze zich op haar flesje. No hard feelings, het ging zoals het ging. Ik bleef haar tot 6 maanden nog wel in de ochtend en avond voeden. Dat vond ik heerlijk na een lange dag werken. Doordat de druk er af was, kon ik er ook meer van genieten. Miss G. vond het fijn dat ze het grootste deel van de tijd de voeding kreeg op de manier die wilde.  En was zo lief om mama ook haar momentjes te gunnen.

Tijdens de zwangerschap van Miss B. was ik niet meteen dolenthousiast om opnieuw aan het hoofdstuk borstvoeding te beginnen. Ik zou het proberen, maar wanneer het net zo’n strijd werd als bij haar zus, zou ik dit keer een stuk eerder naar de fles grijpen. Ervaring had geleerd dat ze daar ook wel groot van werden zonder noemenswaardige afwijkingen. Maar toen ik haar in het ziekenhuis voor de eerste keer aanlegde, ging dat meteen goed. De stressvolle ervaringen van de eerste keer verdwenen naar de achtergrond. Het was fijn om zonder al te veel poespas mijn kind van voedsel te kunnen voorzien als het honger had. Toen ze in het ziekenhuis lag, maakte ik voor het eerst kennis met kolven. Ook dat ging goed. Juist in deze periode vond ik borstvoeding geven erg fijn.  Ook al kon ik dan niet elk moment bij haar zijn door de flesjes melk die ik elke dag bracht, was ik toch dichtbij. Toch schakelde ik na een week of 6 over op een combinatie van fles- en borstvoeding. Ook al at ik voor mijn doen erg veel, ik viel enorm af en kon daar niet tegenop eten. Daarnaast ging ik werken en zag ik kolven op het werk niet erg zitten. Wederom genoot ik van de ochtend- en avondvoedingen die ik tot 6 maanden volhield.

Tijdens de zwangerschap van Miss C. wist ik nog niet zeker wat ik zou doen. Toen ik 6 maanden zwanger was, schreef ik het blog borstvoeding of flesvoeding. Daarin gaf ik aan dat de keuze afhankelijk was van 4 factoren: mijn gewicht, afhankelijk van de baby zelf, moet binnen mijn gezin passen en steun van mijn partner. Factoren waar ik toen lastig een antwoord op kon geven, maar inmiddels wel.
Mijn gewicht is veel stabieler dan na de bevalling bij mijn andere 2 dochters.  Ik val een stuk minder snel af en het is nog  goed boven het gewicht waarmee ik aan deze derde zwangerschap begon. Hoewel ik er in het begin aan moest wennen, begin ik steeds meer tevreden te worden. Het is ook best wel eens fijn om eindelijk eens normaal volwassen vrouwenkleding te kunnen dragen. Ook Miss C is een modelbaby qua borstvoeding. Ze hapt net zo goed als Miss B. Met het enthousiasme waar miss G. zich op de fles stortte, stort Miss C. zich op mijn borst. Ik vind het heel vertederend hoe ze haar andere kleine handje telkens beschermend op mijn borst legt. Het lukt mij om voeden te plannen rondom balletles, vioolles, eten en andere momenten. En zo niet? Mijn andere dochters zijn inmiddels oud genoeg om te beseffen dat ze honger heeft en even moet eten. Dus geen krijsende kinderen en chaos terwijl ik mijn jongste van eten voorzie. Het is heel harmonieus. Bij mijn partner is het volgens mij nog niet opgekomen om het woord fles ook maar in de mond te nemen. De meetmomenten op het consultatiebureau laten zien, dat ze voldoende binnenkrijgt en er goed van groeit. Kortom: deze keer borstvoeding geven, gaat het beste van allemaal.

Wereld Borsvoedingsweek 2015-borstvo9eding geven-voor en nadelen van borstvoeding1

Die dankbare blik maakt het harde werken waard.

Hoe zou borstvoeding geven zijn na 6 weken?

Bij mijn andere 2 dochters had ik er vrede mee dat ik op den duur stopte met fulltime voeden. Toch heb ik mij ergens altijd afgevraagd hoe het zou als ik die grens van 6 weken overschreed. Hoe zou het zijn om langer te voeden? Zou ik lyrisch zijn, zoals anderen? Zou ik trots op mijzelf zijn? Zou ik zo enthousiast zijn en de smaak te pakken hebben dat ik een langvoedster wordt? Zou het die andere 2 keer goed maken?

Stiekem had ik een luid klinkend ‘ja’ verwacht, maar ik moet eerlijk zijn dat die euforische gevoelens bij mij ontbreken.  Met elke week die ik verstrijk besef ik dat ik geschiedenis schrijf. Maar toch is het niet zo dat ik nu helemaal in de wolken ben En ik weet niet waarom. Borstvoedingtechnisch gezien gaat het perfect. Ik vind het fijn dat het werkt. De schaamte om te pas en te onpas mijn T-shirt omhoog of omlaag te trekken, ben ik voorbij. Ook met het nachtvoeden heb  ik geen problemen. Vergeleken met een paar jaar geleden heb ik nu veel meer rust. Ik voed op verzoek. Als ze met warm weer wat vaker wil drinken, dan kan ik mij daar ook veel beter bij neerleggen dan een paar jaar geleden. Maar toch… .

“Het is dat ze zo spuugt en veel last heeft van kramp anders was ik allang naar de fles overgestapt”, sprak ik tijdens de terugkomdag van zwangerschapscursus. Ik wilde even voorkomen dat de andere jonge moeders me op een podium zouden plaatsen waar ik niet thuis hoor. Van de 4 pas bevallen moeders waren er nog 2 die borstvoeding gaven waarvan ik er een was. De andere moeders hadden ontdekt dat borstvoeding geven keihard werken en topsport is. Daar hadden ze zich toch wat op verkeken en ze hadden diep respect voor degenen die het wel volhielden. Dat borstvoeding geven best hard werken is, wil ik niet ontkennen. Mensen die lacherig doen over langvoeders hebben waarschijnlijk geen idee waar ze het over hebben. Langvoeden is geen gemakzucht. Borstvoeding geven is geen gemakzucht. Mijn ervaring is dat het met ups en downs gaat. Net zoals bij de eerste keer, probeer ik het dag voor dag te zien. Dit om het voor mij behapbaar te houden.

Ik vind het best zwaar om borstvoeding te geven

Er zijn momenten dat ik van borstvoeding geven geniet. Ik vind het mooi om die intieme momenten te delen met mijn dochter. Ik vind het bijzonder om te zien dat ze er zo goed op groeit en zich ontwikkelt. Ik weet ook dat het niet iedere moeder gegeven is om haar kind zelf te voeden. Daardoor besef ik ook dat het een voorrecht is. Maar ik vind het best zwaar om borstvoeding te geven. Om te weten dat ze helemaal van mij afhankelijk is. Dat ik nooit eens een voeding kan overslaan of uitbesteden aan iemand anders. Overstappen naar de fles gaat ook niet zo makkelijk. Het is al jaren gedoe met die melkpoeder. Tot nu toe ging dat aan mijn neus voorbij. Maar ik kreeg er mee te maken toen ik afgelopen week weg ging naar Carré, dacht niet voldoende gekolfde melk te hebben en een pakje hypoallergeen nodig had. In de 3 supermarkten in mijn directe omgeving was het niet verkrijgbaar. Hierdoor ben ik mij wel gaan bezinnen op flesvoeding en neig ik heel erg om het borst voeden nog wel even vol te houden. Als ik binnenkort ga werken, breekt er een nieuw hoofdstuk aan. Werken en kolven. Iets wat ik nog nooit gedaan heb.

Inspiratiebronnen

Moeders zoals Tamara en Gwen vormen een enorme inspiratiebron voor mij om het vol te houden.  Ik voed niet omdat ik er zoveel lol aan beleef, maar ik weet dat dit het beste is voor Miss C.  Net zoals ik wist dat de fles het beste was voor Miss G. en ik haar daarin tegemoet kwam. Ik spreek geen eindpunt af voor borstvoeding. Bewust niet omdat ik het anders best lang ga vinden. Het komt zoals het komt. In elk geval vind ik het fijn dat er tijdens Wereld borstvoedingsweek even bij stil gestaan wordt. Ik hoop dat meer moeders hun verhaal willen delen. Niet alleen de rooskleurige momenten, maar open en eerlijk.

 • Reply
  Mijn moment van 2015 - GoodGirlsCompany
  29 december 2015 at 21:53

  […] Wereldborstvoedings Week […]

 • Reply
  Borstvoeding: hoe gaat het nu? - GoodGirlsCompany
  16 september 2015 at 18:01

  […] mijn blog regelmatig mijn twijfels over het geven van borstvoeding gedeeld. Toen het begin augustus Wereld Borstvoedingsweek was, maakte ik nog even van de gelegenheid gebruik om te zeggen waar ik nu zelf sta. Eerlijk en […]

 • Reply
  Miss C 3 maanden - GoodGirlsCompany
  20 augustus 2015 at 21:09

  […] een hapje en drankje in de vorm van borstvoeding. Op dat laatste is ze echt dol. Ondanks mijn persoonlijke twijfels en het dagelijks nemen van hordes weigert madame het om melkpoeder te consumeren. Dan drinkt ze […]

 • Reply
  Tamara - Crazygreatlife
  3 augustus 2015 at 21:58

  leuk zo je verhaal te lezen van alle 3 de keren hoe het verliep/verloopt. Ik had ook geregeld geen euforisch gevoel. Ene keer ging het allemaal goed, andere keer zag ik er tegen op. Ik heb tot 8 maanden bv gegeven en vanaf 4 maanden in combinatie met fles. Eerst werd dit 1 fles tot denk ik 6 maanden, daarna werden het er meer omdat mijn productie mindere en Zoë liever actief bezig was overdag en liever een fles dronk dan de borst. Daar had ze het geduld niet voor.
  Tamara – Crazygreatlife onlangs geplaatst…Dag juli, welkom augustusMy Profile

  • Reply
   Josan
   5 augustus 2015 at 11:13

   Dank je wel voor je reactie Tamara. Ik had altijd het idee dat iedereen bij wie het lukt, het ook helemaal geweldig vindt.

 • Reply
  irene
  3 augustus 2015 at 14:33

  Leuk om te lezen.
  Liefs Irene

  • Reply
   Josan
   5 augustus 2015 at 11:14

   Dank je

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!