Baby's en kinderen Mama Reviews Verzorging

Mommy Monday: de grote zoogkompressentest

27 juli 2015
De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Natusan zoogkompressen- ervaring met Natusan zoogkompressen

Ik voed Miss C. al weer 2 maanden. De zoogkompressen vliegen er door heen alsof het niets is. Ik vervang ze regelmatig. Niet alleen omdat ze vies zijn, maar ook omdat ik er weer eentje kwijt ben. Toen ik een paar weken geleden mijn borstvoedingsfavorieten beschreef, vertelden Tamara en Gwen dat ik die van Natusan fijn zijn. Nieuwsgierig als ik ben, zocht ik net zolang tot ik een pakje wist te bemachtigen. Terwijl ik bezig was met mijn speurtocht ontstond het idee voor een zoogkompressentest. Die dingen gaan namelijk als een tiet en een enorme voorkeur had ik niet. Maar ik was wel nieuwsgierig of het nu allemaal hetzelfde is en wat de verschillen zijn. Daarom dit keer een blogpost over de grote zoogkompressentest. Benieuwd welke ik het beste vind? Lees dan snel verder.

Wie in de afgelopen weken op mijn slaapkamer kwam, heeft vast gedacht dat ik lek ben. Verschillende doosjes aangebroken zoogkompressen stonden  er op mijn tafeltje uitgestald. De overige gezinsleden vonden dit in het begin raar, maar toen ik uitlegde dat het voor mijn blog was, begrepen ze het. Ze zijn inmiddels wel wat van mij gewend.

Volgens de kenners moest ik die van Natusan hebben. Fijn maar wel duur. Het laatste bezoek aan het consultatiebureau liet zien dat het gewicht van Miss C. weer enorm toegenomen is. Na weken van noeste arbeid, wilde ik iets terug doen voor mijn voorgevel. Een extraatje. En dan ga ik ook niet moeilijk doen, maar koop ik gewoon zonder nadenken die dure zoogkompressen. Omdat ik het waard ben.

Verder kocht ik zoogkompressen van de volgende  winkels/merken:

 • Hema
 • Albert Heijn
 • Albert Heijn (anatomisch)
 • Natusan
 • Kruidvat

Waarschijnlijk rust er geen patent op zoogkompressen want ze zien er ongeveer allemaal hetzelfde uit. Witte ronde wattenkussentjes die lijken op koffiepads. Waar eerste zorgen voor koffie, wanneer er met een rotgang vloeistof doorheen wordt gejast, is dat bij zoogkompressen niet het geval. Wanneer je geluk hebt, vangen ze de vloeistof op. Maar zitten ze vol? Ook dan laten ze je niet lang in onzekerheid maar krijg je een mooie vlek op borsthoogte.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Natusan zoogkompressen-ervaring met zoogkompressen van de Albert Heijn

Voor borsten met diepgang

Anatomisch gevormde zoogkompressen

Vroeger had je alleen ‘gewone’ zoogkompressen. Tegenwoordig zijn ze anatomisch gevormd. Dat wil zeggen dat ze een pasvorm hebben die beter aansluit op je lichaam of in dit geval de borst. Welke borst dat is, is mij een raadsel want net zoals vrouwenlichamen verschillen, verschilt de vorm van een borst ook. Het idee is leuk in theorie, maar in de praktijk ga je er niet altijd van juichen. Tijdens mijn testperiode had ik regelmatig zo’n zoogkompres scheef zakt. Hierdoor moest ik een verfrommeld vodje uit mijn bh vissen. Meestal gebeurt dit ’s nachts omdat ik dan liggend op mijn zij voed. Tja dan zijn mijn borsten niet anatomisch correct, maar ik denk dat ik vast niet de enige ben.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Natusan zoogkompressen-anatomisch gevormde zoogkompressen

Met plakstrip

Zoogkompressen met plakstrip

Naast anatomisch gevormde heb je ook zoogkompressen mét of zonder plakstrip. Dan schijnen ze beter op hun plek te blijven zitten. Hoe het werkt? Je haalt de strip er van af en plaatst ze over de borst met de zachte kant naar je toe. Vervolgens druk je zacht je bh er tegenaan. Zo blijven ze goed op hun plaats. Overdag werkt het goed. Tussen de voedingen zit dan bij mij 2 uur. Maar wanneer ik een nacht van 6 uur maak, is de werking van een plakstrip wel enigszins uitgewerkt. Regelmatig trof ik zo’n zoogkompres verfrommeld onderin mijn bh aan met de plakstrip tegen mijn huid plakkend. Niet fijn als je tepels zeer doen van het voeden.

De grote zoogkompressentest

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Hema zoogkompressen-ervaringen met zoogkompressen van de Hema

Hema maakt gewoontjes

Merk: Hema
Aantal: 30 stuks
Prijs: € 2,-
Prijs per stuk:0,06
Beoordeling: Hema maakt gewoon bijzonder, luidt de slogan. En daar is niets aan gelogen. De zoogkompressen zijn gewoontjes. Zonder extra tierelantijntjes zoals een plakstripje of anatomische pasvorm. Op zich niks mis mee. Het moment waarop zoogkompressen voor mij echt moeten werken is ‘s nachts. Dan dekken die anatomische ook niet helemaal de lading. Qua dikte komt het overeen met die van de Kruidvat. Op het doosje valt sterk absorberend, hygiënisch en zacht te lezen. Het absorberend vermogen is voor overdag toereikend. Dan verwissel ik ze om de 2 of 3 uur. Meestal zit er dan geen melk in. Maar voor ’s nachts vind ik het absorberend vermogen onvoldoende. Als mijn dochter een nacht van 6 uur maakt of doorslaapt, waardoor ik een voeding oversla, is de kompres doorweekt.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Albert Heijn anatomische zoogkompressen-ervaringen met Albert Heijn zoogkompressen

Merk: Albert Heijn
Aantal: 30 stuks
Prijs: €2,19
Prijs per stuk:0,07
Bijzonderheden: met plakstrip
Beoordeling: Het doosjes leest ‘goed absorberend en laat de huid ademen’. Wat mij opvalt is dat deze een hele stevige platte vorm heeft. Andere zoogkompressen van een gelijke dikte doen luchtiger/boller aan. Verder is dit een vrij eenvoudig zoogkompres, maar in tegenstelling met de hierboven besproken variant, heeft deze een plakstrip. In theorie zou hij hierdoor op zijn plek moeten blijven. In de praktijk, schuift hij. Waarschijnlijk wordt dit mede veroorzaakt doordat hij niet anatomisch gevormd is. Qua materiaaldikte is dit de dunste. Prima voor overdag maar zoals ook hierboven beschreven niet toereikend voor de nacht.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Albert Heijn zoogkompressen-ervaringen met Albert Heijn zoogkompressen

Kleiner doosje zelfde resultaat

Merk: Albert Heijn
Aantal: 30 stuks
Prijs: €2,19
Prijs per stuk: 0,07
Bijzonderheden: anatomisch gevormd en met plakstrip
Beoordeling: Volgens de verpakking voorkomt de antislip plakstrip verschuiven. In de praktijk verschuift de kompres wel. Vooral wanneer je, zoals ik, op je zij voedt. Wanneer je ’s nachts op je zij liggend nonchalant met één hand je voedings-bh open- of dichtmaakt moet je toch nog even een extra hand gebruiken om het ding weer netjes  glad te strijken zodat het goed in je bh past. Ook de anatomische pasvorm vind ik minimaal. Er zit een klein deukje in wat blijkbaar bedoeld is voor je tepel. Leuk, maar mijn borsten hebben gewoon iets meer diepgang. Hij lijkt veel op de andere verpakking. Bij vergelijking tussen de 2 doosjes, valt het me op dat de informatie op de zijkant identiek is. Bij beiden luidt deze: ‘antislip plakstrip voorkomt verschuiven, perfecte pasvorm door voorgevormde tepel’. De prijs is ook hetzelfde alleen het doosje is een derde kleiner. Bovendien is hij gemaakt van karton van verantwoorde afkomst. Het absorberend vermogen is ook hetzelfde als de eerdergenoemde variant van Albert Heijn.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Kruidvat zoogkompressen-ervaring met zoogkompressen Kruidvat

Goede prijs kwaliteit verhouding

Merk: Kruidvat
Aantal: 30 stuks
Prijs: € 1,99
Prijs per stuk: 0,06
Bijzonderheden: anatomisch gevormd en met plakstrip
Beoordeling: Volgens de verpakking zijn de kompressen ‘anatomisch gevormd, sterk absorberend, zacht en comfortabel en huidvriendelijk’. Voor hetzelfde geld van de Hema biedt Kruidvat je een kompres die én een plakstrip heeft én anatomisch is gevormd. Ook al is dat deukje voor je tepel minimaal, het is wel een fijne kompres. Hij is iets voller dan de hierboven beschreven varianten waardoor hij ook iets beter lekkende melk absorbeert.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-Natusan zoogkompressen-ervaring met zoogkompressen Natusan

De Rolls Royce onder de zoogkompressen

Merk: Natusan
Aantal: 30 stuks
Prijs: € 2,99
Prijs per stuk: 0,09
Bijzonderheden: anatomisch gevormd en met plakstrip
Beoordeling: De Natusan zoogkompressen zijn inderdaad de Rolls Royce onder de zoogkompressen. Dat mag ook wel voor die prijs. Vergeleken met de goedkoopste scheelt het een euro! Dit zijn zoogkompressen die de titel anatomisch gevormd waard zijn. Geen klein kuiltje wat voor je tepel bedoeld is, maar de kompres is echt een beetje trechtervormig. Volgens de verpakking is het absorberend vermogen met 25% verbeterd vergeleken bij de oudere versie. Na een nacht van 6 uur zit deze vol, maar hij is niet doorgelekt.

De grote zoogkompressen test-GoodGirlsCompany-welke zoogkompressen zijn het beste

Conclusie

Zoogkompressen heb je er in vele vormen en maten. Wat je fijn vindt, is helemaal afhankelijk van je eigen situatie. Voor het absorberen van melk tussen de voedingen door zijn alle zoogkompressen geschikt. Maar wanneer je in de nacht niet voedt en er 6 tot 8 uur zit tussen het moment dat  je ze indoet, lekken de meesten. Dan scoort alleen de duurste het beste. Maar om een hele euro meer te betalen voor precies dezelfde inhoud, vind ik ook een beetje teveel van het goede.

Zeggen dat goedkoop duurkoop is, is te kort door de bocht. Zelf heb ik na de test besloten om een combi te maken. De Natusan gebruik ik voornamelijk voor de nacht en speciale momenten. Zoals tijdens een sollicitatiegesprek waarbij een voeding even moest overslaan. Of als ik uit ben en ik een voeding moet overslaan. Dat zijn de momenten waarop ik geen vlekken kan gebruiken. Voor alle andere momenten, heb ik gekozen voor die van de Kruidvat. Ze zijn net zo goedkoop als die van de Hema maar absorberen beter dan die van Hema en de Albert Heijn.

 • Reply
  Nanda
  2 januari 2018 at 10:34

  Al zeven maanden ben ik erg tevreden over wasbare zoogcompressen. Mijn zoon sliep al snel hele nachten en ‘s ochtends heb ik dan ook beste stuwing, maar van doorlekken of verschuiven geen sprake. Ik heb vijf paar, bamboe aan de borstzijde, fleece aan de buitenkant en ik was ze met de 60 graden was zo mee in een netje. Even uithangen en klaar.
  Verder wil ik een compliment maken voor je website, ik kom vaak bij jou terecht wanneer ik het een en ander uit wil zoeken. Bedankt!

  • Reply
   Josan
   5 januari 2018 at 18:54

   Hoi Nanda,

   Wat leuk om bericht van je te krijgen. Dat klinkt als heel makkelijk in gebruik. Misschien moet ik ooit een blog schrijven over de mogelijkheden die er zijn. Het had me leuk geleken om zoiets ook ooit te testen. Wie weet. Dank je wel voor je complimenten. Fijn dat mijn blog je soms helpt bij je antwoorden.

   Groeten Josan

 • Reply
  Mijn eerste werkweek - GoodGirlsCompany
  24 augustus 2015 at 18:00

  […] Mommy Monday: de grote zoogkompressentest […]

 • Reply
  Syl
  29 juli 2015 at 02:59

  Ik ben het eens met je conclusie dat ieder zijn eigen smaak kan hebben over wat ie fijn vindt. Ik zelf heb ook heel wat soorten en “merken” uitgetest en had nog een ander belangrijk punt dat speelde in de keuze, dat jij hier niet beschrijft, waarschijnlijk omdat je er gewoon geen last van had 🙂
  Mijn borsten lekten de eerste maanden eigenlijk constant. Ook overdag tussen de snel op elkaar volgende voedingen en ik had dus nooit droge compressen. Met alle goedkope (en sommige duurdere ook) bleven mijn tepels vochtig in het compres waardoor ze pijnlijker aanvoelen bij het voeden. Bij oa de compressen van Natusan (betaalbare onder de dure merken) was dat minder het geval. Die absorbeerden zonder vochtig aan te voelen. Verder had ik daardoor de beste resultaten met de zoogcompressen van tommy tippee (zowel prijs/kwaliteit) maar de hele dure zoals van medela of lansinoh voelden ook nog beter aan. Ik had die overdag en natusan snachts. Na enkele maanden lekten mijn borsten minder en kon ik overschakelen op wasbare compressen 🙂

 • Reply
  Linda
  29 juli 2015 at 00:07

  Ik liep ook te klooien met “koffiepads” en vond vaak dat die voorgevormde juist lelijk zichtbaar waren als ik een zomers topje droeg.
  Via bol.com kwam ik op ‘avent wasbare zoogcompressen’ 6 voor €10.
  Ideaal vind ik. Je wast ze gewoon op 60 gr was mee. Mss nog 1 om te testen haha

 • Reply
  Marijke
  28 juli 2015 at 20:32

  Ik had ook die van Natusan. De enige waar ik nog enigszins beschermd was tegen lekken. Bij 1 tiet dan. Die andere had ik ze alleen ik omdat ze lekker zacht waren voor mijn tepel. Die lekte bijna niet 😉

 • Reply
  Elisabeth
  28 juli 2015 at 09:10

  Leuk om te lezen! Heb je ook weleens aan wasbare pads gedacht? Ik heb die van Philips Avent (lekker zacht maar wel wat dik) en van Little Lamb (heel dun, maar superabsorberend). Ik ben er echt heel tevreden over, in mijn ervaring blijven stoffen pads beter zitten, ik ben er in elk geval nooit één kwijt geraakt en de wegwerp wel, net als jij beschrijft, haha!

 • Reply
  Judith
  28 juli 2015 at 07:50

  Ik had de Tommy’s, bij de Prenatal gehaald. Super fijn! Ik ben geen 1x doorgelekt, en met al die andere had ik vieze vlekken.
  Judith onlangs geplaatst…Dikke vrouwen vs Dunne vrouwenMy Profile

 • Reply
  Tipsvoormama
  27 juli 2015 at 23:21

  Ik had dezelfde conclusie! Ik heb ook natusan in de nacht gehad en de Kruidvatpads overdag. Ik had een doos in de auto, een aantal in de tas. Beneden in de kast een doos en een boven in mijn nachtkastje. Ik kon nooit genoeg hebben!!! Fijn dat je alles op een “rijtje” hebt gezet!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!