Opvoeding

Moet de vrijwillige ouderbijdrage verplicht worden?

14 oktober 2016
moet-de-vrijwillige-ouderbijdrage-verplicht-worden_goodgirlscompany

Hoewel de vrijwillige ouderbijdrage niet verplicht is, bleek afgelopen schooljaar dat hij ook niet geheel vrijblijvend is. Kinderen van ouders die hem niet betaalden, mochten niet mee op schoolreisje. Nu het nieuwe schooljaar weer begonnen is en ik ook de nodige herinneringen in de nieuwsbrief zie, vraag ik me af of de vrijwillige ouderbijdrage niet gewoon verplicht moet worden.

Op de school waar mijn kinderen zitten, betaal je als ouder € 45,- per schooljaar per kind. Hier worden de schoolreisjes van betaalt, het zomerfeest dat het begin van de zomervakantie inluidt, maar ook de cultuurweek en andere activiteiten die het naar school gaan voor mijn kinderen aangenamer maken. Zoals een bus om ze naar de gymzaal of zwemles te brengen en nu in de herfstvakantie een verbouwing. Het eerste jaar schreef ik het nog over. Inmiddels is het een jaarlijkse automatische incasso.

Als het verplicht is, waarom heet het dan vrijwillige ouderbijdrage?

De verontwaardiging was groot toen er consequenties bleken te zitten aan het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage. Het heet toch niet voor niets vrijwillig? Scholen mogen ouders vragen om een financiële bijdrage, maar het niet verplichten. En hoewel de suggestie soms gewekt wordt, mag school ouders niet onder druk zetten. En dat weten veel Nederlandse ouders. Ook om mij heen hoor ik wel eens geluiden van dat je niet moet betalen omdat school je niks kan maken.

Misschien ben ik een moraalrider, maar eigenlijk vind ik dat best asociaal. Je kind laten deelnemen aan allerlei leuke activiteiten waarvoor je weigert te betalen. Ik heb het hier niet over de ouders die het niet betalen kunnen, want daar zal ik het later over hebben. Maar het gaat hierbij om ouders die dat wel kunnen, maar het vertikken omdat ze weten dat school hen niks kan maken.

Het draait om solidariteit

Ik zou het heel vervelend vinden als mijn kinderen minder schooluitstapjes konden maken omdat een groot deel van de ouders vertikt bij te dragen. Dat is namelijk vaak het gevolg als een school minder financiële middelen heeft. Net zoals met het betalen van je verzekeringspolis komt het hierbij aan op solidariteit. We all benefit. Tenminste als wij allemaal betalen. Maar doen we dat niet en zijn er daardoor minder mogelijkheden, dan vind ik het heel logisch dat de kinderen van ouders die wel gewoon betalen niet de dupe worden. Dat is oneerlijk.

Wat als je de vrijwillige ouderbijdrage niet kan betalen?

Een veel gehoord argument tegen de vrijwillige ouderbijdrage is dat niet iedere ouder dat kan betalen. Voor mij persoonlijk is het geen rib uit mijn lijf om voor 2 kinderen € 90,- per jaar te betalen. Zelfs als het dat dubbele was, zou ik het betalen. In mijn achterhoofd weet ik dat het op de middelbare school nog erger wordt qua kosten. Schoolreisjes naar een plaatselijk pretpark zijn niks vergeleken met de reizen die de jeugd tegenwoordig naar het buitenland maakt.

Maar het is helaas ook zo dat de crisis heel goed bloot heeft gelegd dat er ook in Nederland armoede bestaat. En dat is schrijnend als daardoor kinderen buitengesloten zouden raken. De vrijwillige ouderbijdrage is voor activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren. Is het een verplichte activiteit? Dan draait de school voor de kosten op omdat het een onderdeel is van het lesprogramma. Is het dat niet? Dan kan school je inderdaad weigeren. Maar is het wel verplicht om opvang te regelen terwijl de rest van alles schoolklassen bijvoorbeeld op schoolreisje gaat.

En andere oplossingen?

Op veel scholen kan je de vrijwillige ouderbijdrage ook in termijnen betalen. En voor ouders die het echt niet kunnen betalen, bestaat er de mogelijkheid voor kwijtschelding of  een bepaalde korting. Mocht dat nog niet voldoende zijn dan is er ook altijd nog stichting Leergeld. Deze komt op voor kinderen in de leeftijd van 4- 18 jaar die door armoede niet mee kunnen doen aan dit soort schoolactiviteiten. Mocht het nodig zijn, dan bestaan er dus middelen die een sociaal vangnet kunnen bieden voor degenen die het echt nodig hebben.

Saamhorigheidsgevoel

Dit zal voor het grootste deel van de ouders op mijn school niet gelden. Dikke Porsches, Jaguars, Mercedessen, BMW’s en Audi’s staan er ’s ochtends langs de kant van de weg geparkeerd om het kroost mee naar school te brengen. De kinderen die niet met een Gooische ‘r’ spreken zijn op een hand te tellen. Een kind thuis laten van schoolreisje is dan ook nog nooit gebeurd. Bij ons mailt school je net zo vaak totdat je betaalt. Noem het stalkerig maar het werkt wel. Aan het einde van het jaar is zo’n 80-90% de vrijwillige ouderbijdrages betaald. Stiekem bewonder ik die vasthoudendheid van school wel. Maar ook al zal ikzelf nooit een van bovenstaande auto’s rijden. (Uiteraard omdat ze te klein zijn vergeleken bij mijn 7 zitter). Er is een bepaald saamhorigheidsgevoel. Zolang we met zijn allen betalen, blijft het ook voor minderbedeelden mogelijk deel te nemen omdat school de kosten voor ze kan compenseren.

Wat voor een relatie wil je met school hebben?

Vaak is het heel vervelend als je anderen er aan moet helpen herinneren dat je nog geld van ze krijgt. Het beïnvloedt toch een beetje de goede relatie. Dus in plaats van te zeggen dat school je niks kan maken, is het misschien beter om je af te vragen welke relatie je met de school van je kinderen wilt hebben. Ik ben niet voor verplichten maar het vrijblijvende karakter mag er ook wel af. Als jet het kan betalen, zou het een plicht moeten zijn zodat je er daarna ook rechten aan kan ontlenen.

Ik ben benieuwd. Hoe zit het op jouw school met de vrijwillige ouderbijdrage? En ben jij voor verplichten?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

rugzak via Shutterstock

  • Reply
    Sjoukje - meergeldminderstress
    14 oktober 2016 at 16:25

    Hier schreef Danielle van Mamalifestyleblog pas ook over. Daar meldde een van de reageerders dat de school het niet mag verplichten. Het heet vrijwillig omdat het niet gebruikt mag worden voor schoolzaken. Of zoiets.
    Ik betaal het ook altijd gewoon, ik heb me er nooit in verdiept hoe dat bij ons op school is. Wij moeten het zelf overschrijven, dat vind ik wel lastig, want daardoor moet je er echt zelf aan denken. We krijgen ook geen acceptgiro om de kosten te drukken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]