Opvoeding

Moet de vrijwillige ouderbijdrage verplicht worden?

14 oktober 2016
moet-de-vrijwillige-ouderbijdrage-verplicht-worden_goodgirlscompany

Hoewel de vrijwillige ouderbijdrage niet verplicht is, bleek afgelopen schooljaar dat hij ook niet geheel vrijblijvend is. Kinderen van ouders die hem niet betaalden, mochten niet mee op schoolreisje. Nu het nieuwe schooljaar weer begonnen is en ik ook de nodige herinneringen in de nieuwsbrief zie, vraag ik me af of de vrijwillige ouderbijdrage niet gewoon verplicht moet worden.

Op de school waar mijn kinderen zitten, betaal je als ouder € 45,- per schooljaar per kind. Hier worden de schoolreisjes van betaalt, het zomerfeest dat het begin van de zomervakantie inluidt, maar ook de cultuurweek en andere activiteiten die het naar school gaan voor mijn kinderen aangenamer maken. Zoals een bus om ze naar de gymzaal of zwemles te brengen en nu in de herfstvakantie een verbouwing. Het eerste jaar schreef ik het nog over. Inmiddels is het een jaarlijkse automatische incasso.

Als het verplicht is, waarom heet het dan vrijwillige ouderbijdrage?

De verontwaardiging was groot toen er consequenties bleken te zitten aan het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage. Het heet toch niet voor niets vrijwillig? Scholen mogen ouders vragen om een financiële bijdrage, maar het niet verplichten. En hoewel de suggestie soms gewekt wordt, mag school ouders niet onder druk zetten. En dat weten veel Nederlandse ouders. Ook om mij heen hoor ik wel eens geluiden van dat je niet moet betalen omdat school je niks kan maken.

Misschien ben ik een moraalrider, maar eigenlijk vind ik dat best asociaal. Je kind laten deelnemen aan allerlei leuke activiteiten waarvoor je weigert te betalen. Ik heb het hier niet over de ouders die het niet betalen kunnen, want daar zal ik het later over hebben. Maar het gaat hierbij om ouders die dat wel kunnen, maar het vertikken omdat ze weten dat school hen niks kan maken.

Het draait om solidariteit

Ik zou het heel vervelend vinden als mijn kinderen minder schooluitstapjes konden maken omdat een groot deel van de ouders vertikt bij te dragen. Dat is namelijk vaak het gevolg als een school minder financiële middelen heeft. Net zoals met het betalen van je verzekeringspolis komt het hierbij aan op solidariteit. We all benefit. Tenminste als wij allemaal betalen. Maar doen we dat niet en zijn er daardoor minder mogelijkheden, dan vind ik het heel logisch dat de kinderen van ouders die wel gewoon betalen niet de dupe worden. Dat is oneerlijk.

Wat als je de vrijwillige ouderbijdrage niet kan betalen?

Een veel gehoord argument tegen de vrijwillige ouderbijdrage is dat niet iedere ouder dat kan betalen. Voor mij persoonlijk is het geen rib uit mijn lijf om voor 2 kinderen € 90,- per jaar te betalen. Zelfs als het dat dubbele was, zou ik het betalen. In mijn achterhoofd weet ik dat het op de middelbare school nog erger wordt qua kosten. Schoolreisjes naar een plaatselijk pretpark zijn niks vergeleken met de reizen die de jeugd tegenwoordig naar het buitenland maakt.

Maar het is helaas ook zo dat de crisis heel goed bloot heeft gelegd dat er ook in Nederland armoede bestaat. En dat is schrijnend als daardoor kinderen buitengesloten zouden raken. De vrijwillige ouderbijdrage is voor activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren. Is het een verplichte activiteit? Dan draait de school voor de kosten op omdat het een onderdeel is van het lesprogramma. Is het dat niet? Dan kan school je inderdaad weigeren. Maar is het wel verplicht om opvang te regelen terwijl de rest van alles schoolklassen bijvoorbeeld op schoolreisje gaat.

En andere oplossingen?

Op veel scholen kan je de vrijwillige ouderbijdrage ook in termijnen betalen. En voor ouders die het echt niet kunnen betalen, bestaat er de mogelijkheid voor kwijtschelding of  een bepaalde korting. Mocht dat nog niet voldoende zijn dan is er ook altijd nog stichting Leergeld. Deze komt op voor kinderen in de leeftijd van 4- 18 jaar die door armoede niet mee kunnen doen aan dit soort schoolactiviteiten. Mocht het nodig zijn, dan bestaan er dus middelen die een sociaal vangnet kunnen bieden voor degenen die het echt nodig hebben.

Saamhorigheidsgevoel

Dit zal voor het grootste deel van de ouders op mijn school niet gelden. Dikke Porsches, Jaguars, Mercedessen, BMW’s en Audi’s staan er ‘s ochtends langs de kant van de weg geparkeerd om het kroost mee naar school te brengen. De kinderen die niet met een Gooische ‘r’ spreken zijn op een hand te tellen. Een kind thuis laten van schoolreisje is dan ook nog nooit gebeurd. Bij ons mailt school je net zo vaak totdat je betaalt. Noem het stalkerig maar het werkt wel. Aan het einde van het jaar is zo’n 80-90% de vrijwillige ouderbijdrages betaald. Stiekem bewonder ik die vasthoudendheid van school wel. Maar ook al zal ikzelf nooit een van bovenstaande auto’s rijden. (Uiteraard omdat ze te klein zijn vergeleken bij mijn 7 zitter). Er is een bepaald saamhorigheidsgevoel. Zolang we met zijn allen betalen, blijft het ook voor minderbedeelden mogelijk deel te nemen omdat school de kosten voor ze kan compenseren.

Wat voor een relatie wil je met school hebben?

Vaak is het heel vervelend als je anderen er aan moet helpen herinneren dat je nog geld van ze krijgt. Het beïnvloedt toch een beetje de goede relatie. Dus in plaats van te zeggen dat school je niks kan maken, is het misschien beter om je af te vragen welke relatie je met de school van je kinderen wilt hebben. Ik ben niet voor verplichten maar het vrijblijvende karakter mag er ook wel af. Als jet het kan betalen, zou het een plicht moeten zijn zodat je er daarna ook rechten aan kan ontlenen.

Ik ben benieuwd. Hoe zit het op jouw school met de vrijwillige ouderbijdrage? En ben jij voor verplichten?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

rugzak via Shutterstock

 • Reply
  Lootjes verkopen, sponsorloops, Kinderpostzegels ik haat het!
  16 februari 2017 at 21:57

  […] ik eerlijk moet zijn, lap ik liever een paar tientjes zelf bij. Sterker nog ze mogen van mij mijn vrijwillige ouderbijdrage verhogen. Aangezien er schoolgenootjes in een Porsche naar school gebracht worden, denk ik dat dit […]

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  14 oktober 2016 at 16:25

  Hier schreef Danielle van Mamalifestyleblog pas ook over. Daar meldde een van de reageerders dat de school het niet mag verplichten. Het heet vrijwillig omdat het niet gebruikt mag worden voor schoolzaken. Of zoiets.
  Ik betaal het ook altijd gewoon, ik heb me er nooit in verdiept hoe dat bij ons op school is. Wij moeten het zelf overschrijven, dat vind ik wel lastig, want daardoor moet je er echt zelf aan denken. We krijgen ook geen acceptgiro om de kosten te drukken.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!