Denemarken Europa Museum Travel Uitstapjes met kinderen

Moesgaard Museum in Aarhus

22 september 2018
Moesgaard Museum Aarhus

Het Moesgaard Museum in Aarhus laat je de geschiedenis van Denemarken herbeleven. Zo op het eerste gezicht  past het uiterlijk van architectonische museum niet bij de bijzondere archeologische opgravingen. Maar eenmaal binnen vergeet je haast waar je bent.

Ten zuiden van de stad Aarhus bevindt zich het Moesgaard Museum. Het moderne gebouw steekt strak af tegen de prachtige heuvels en het weelderige landgoed. Vanaf het groene dakterras krijg je een geweldig uitzicht ver het Kattegat en het bos Moesgård Skov. Maar binnenin het museum voor archeologie en etnografie is ook voldoende te zien.

Video Moesgaard Museum

Klik hier als je de video niet goed kan zien

Adres + Openingstijden Moesgaard Museum

Moesgaard Museum – MoMu

Het Moesgaard Museum is het laatste museum op mijn lijstje voor bezienswaardigheden. Het is achter in de middag als ik er samen met mijn kinderen naar binnenloop. Nadat we die dag 4 andere musea bezochten zit de stemming er goed in. Ze zijn erg nieuwsgierig wat de binnenin kunnen leren over de IJstijd en de Vikingen. De eerste expositie gaat over Nomaden. Een beetje ver van hun bed, maar met de link naar kinderen van gescheiden ouders die wekelijks ook tussen verschillende thuishavens reizen, snappen ze het. Ook al vinden ze dan zelf dat het niet zo dramatisch is. We kalken onze namen op het krijtbord en laten weten dat wij hier waren.

In de volgende zaal zien we hoe Aarhus zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld. In de Steentijd was het een Viking Nederzetting. Tegenwoordig is het de tweede grootste stad van Denemarken. In het museum van de Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland vind je  een aantal bijzondere bewoners. Zo vind je hier het best bewaarde veenlijk ter wereld :de beroemde Grauballe Man. En kan je oog in oog staan met Lucy

Musea in Aarhus

Permanente exposities in het Moesgaard Museum

De behulpzame medewerker achter de balie raadt ons aan beneden (in de kleder) te beginnen. Hier is een interactieve expositie met verschillende thema’s:

De eerste immigranten – Steentijd expositie

De mensen uit de steentijd waren mensen zoals jij en ik. Constant op zoek naar nieuwe jachtgronden. Grenzen verleggend zodat ze konden voortbestaan.

Mensen van de zon: 1700 – 500 AD

Ontmoet de bewoners van de bronstijd. Ze bouwden enorme grafheuvels, aanbaden de zon en hadden een verbluffende kennis van astronomie. Ga met ze mee op gevaarlijke handelsreizen. En ontmoet hun familie.

Aan de rand van het moeras: 500 BC – AD 800

Bij het moeras, tussen land en water kun je zien welke opofferingen mensen in de IJzertijd maakten. Zowel figuurlijk als letterlijk in de hoop op voorspoed. Hier kan je de Grauballe Man bezoeken.

De slag van Illerup Ådal: 205 AD

Er komt een vijandig leger aan bij de kust. Leer over een van de grootste oorlogen in de IJzertijd. Zie hoe wapens werden buit gemaakt, slachtoffers vielen en stammen herrijzen.

Op reis met de Vikingen: AD 800 – 1066

Volg de Vikingen terwijl zij hun weg banen door de smalle straatjes Aros, Aarhus in het Vikingentijdperk. Bestuur je eigen boot over de grote open, door de fjorden naar de bergen van Norway. Of volg de rivieren naar het exotische Constantinopel.

Verlos ons van het kwaad – Middeleeuwen tentoonstelling

Deze tentoonstelling over de Middeleeuwen gaat over Denemarken van 1050 tot 1536 na Christus. Het was een tijd van grote vooruitgang. Waarin invloeden van het vaste land van Europa ook de Deense eilanden bereikten. Er kwamen steden, kerken en kloosters. Maar het was ook een tijd van grote rampen zoals de Zwarte dood. Waardoor een derde van de bevolking stierf.

Moesgaard Museum - MoMu

Wisselende exposities

Naast de vaste expositie is er ook een wisselende expositie. Dit maal van Djengis Khan. We zien de heerser van Mongolië een groot leider wordt. Sowieso zijn de kleding, de foto’s en en spullen fascinerend.

Dit maakt het Moesgaard Museum leuk voor kinderen

Het is achter in de middag als ik samen met mijn kinderen het volkenkundig museum binnen loop. Nadat we die dag 4 andere musea bezochten, zit de stemming er goed in. De meiden zijn erg nieuwsgierig wat de binnenin kunnen leren over de IJstijd en de Vikingen. We beginnen in de kelder. De eerste expositie gaat over Nomaden. Een beetje ver van hun bed, maar met de link naar kinderen van gescheiden ouders die wekelijks ook tussen verschillende thuishavens reizen, snappen ze het. Ook al vinden ze dan zelf dat het niet zo dramatisch is. We kalken onze namen op het krijtbord en laten weten dat wij hier waren.

Veel van de exposities zijn in het Deens en Engel. Maar doordat er veel aandacht is besteed aan beeld, begrijpen ze het toch. Helemaal leuk vinden ze het om met een 3D bril op het leven in het stenen tijdperk te herbeleven. Als je om je heen kijkt, zit je echt in een grafheuvel. Super gaaf!

Moesgaard Museum Aarhus bezoeken met kinderen

Adres + Openingstijden Moesgaard Museum

Informatie over de exacte openingstijden van het Moesgaard Museum vind je hier.  Ook les je op de website meer informatie over de wisselende exposities. Toen wij er waren, was er bijvoorbeeld een mooie expositie over

Moesgaard Allé 15
8270 Hojbjerg
Denemarken

 

moesgaard museum

Bezienswaardigheden Aarhus

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]