Mama Opvoeding

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

20 maart 2018
Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Het Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan kopten diverse kranten en moederblogs de afgelopen dagen. De Nederlandse vrouw was happy want eindelijk werd bevestigd wat ze al die tijd wel wisten. Toch?

Hoe langer ik moeder ben, hoe vermoeiender ik die hele roep om erkenning vind. We zijn jaren van emancipatie verder (yep in de breedste zin van het woord) en toch heeft de millenial mom het nog steeds nodig dat er onderzoeken, publicaties, meningen en trends haar bevestigen. Serieus, waarom?

Yep moeders we get it

Ik denk dat anno 2018 er niemand meer is die zal ontkennen dat het hebben van kinderen een zogenaamde dagtaak is. Sterker nog, daarom zijn er steeds meer vrouwen en jonge stellen die er niet voor kiezen. Die bewust kinderloos blijven omdat ze geen zin hebben in de hele polonaise aan slaapgebrek, verantwoordelijkheden, minder me-time, tijd voor elkaar etcetera. Waarom zou je daar vrijwillig voor kiezen?

Dus yep moeders we get it, maar weet je? Moederschap is geen baan. In heb die hele vergelijking nooit helemaal begrepen. Waarom zou moederschap een baan moeten zijn? Bij mijn weten is het niet iets waar je op solliciteert. Waar je op afgerekend wordt met een jaarlijkse beoordeling. Waar je eventueel van ontslagen kan worden mocht je verzaken of een ander beter op jouw plek passen.

Moederschap is geen baan

De definitie van baan luidt dan ook als volgt “Een baan is een arbeidsovereenkomst tussen een persoon en een arbeidsorganisatie waarin is vastgelegd dat arbeid zal worden verricht waar een (financiële) beloning tegenover staat. Banen kunnen worden onderscheiden in banen van werknemers en banen van zelfstandigen.” Moederschap is wat mij betreft gewoon een keuze. Een manier waarop je als vrouw kiest je volwassen leven in te vullen. Het zij met partner, het zij bewust alleenstaand. Maar de meesten van ons hebben zelf die keuze kunnen maken. En zoals dat voor elke keuze geldt zijn er voor- en nadelen aan die keuze.

Ik snap dan ook niet zo goed waarom iedereen altijd massaal het stokpaardje bereidt dat moederschap een baan is. Waarom zou het een baan zijn? Omdat je er vroeg voor opstaat? Het je overdag en mogelijk op de avond bezighoudt? Omdat er anderen bij betrokken zijn? Omdat je voor iemand zorgt? Dat is volstrekt belachelijk, toch? Dan kun je ook zeggen dat de vrouw of partner van je geliefde zijn, een baan is. Of misschien is het zorgen voor mijn huisdieren dan ook wel een baan. Maar daar hoor ik niemand over.

Moederschap is geen fulltime baan

Okay, ik geef toe dat je- zeker in de tropenjaren – druk bent met je kinderen. Maar serieus, dat zie je ook echt wel in perspectief als je het vergelijkt met mensen die bijvoorbeeld een kind met een beperking hebben. Die extra zorgen, steun en andere dingen nodig hebben. Wiens kinderen echt totaal niks zonder ze kunnen. Mijn tweeënhalf jarige dochter kan al redelijk wat dingen zelf. En dat wordt gewoon steeds meer. Op mijn thuisblijfdagen zijn er heel wat uren dat ik niet fulltime met haar in de weer ben. Hetzelfde geldt voor mijn oudste dochters. Die zijn al zowat helemaal zelfstandig. Ze kunnen zichzelf voorzien van eten, alleen thuisblijven, zelfstandig douchen of naar bed. Ik ben echt niet fulltime met ze bezig hoor. Zouden ze zelf ook niet leuk vinden.

Een fulltime baan, hoe dan?

Ik ben het er al niet over eens dat het moederschap een baan is. Maar wat ik nog gekker vind is dat mensen met droge ogen beweren dat het Moederschap gelijk staat aan 2,5 fulltime baan. Hoe dan? Doet je partner dan helemaal niks? Want als jij fulltime bezig bent, kan je partner die tijd niet claimen. Er staat niet dat moederschap een parttime of duo baan is.

Nee, de moderne moeder staat op haar strepen en claimt dat die baan echt alleen van haar is. Dus ook al gaat je kind naar de gastouder, kinderdagverblijf, school, peuterspeelzaal, speeldate, opa en oma. Zij krijgen geen credits omdat ze wat uren voor hun rekening nemen. Als puntje bij paaltje komt doe je het als moderne moeder nog steeds helemaal ZELLUF. Fulltime. En dat maal 2. En blijkbaar is papa te achterlijk voor de job of gewoon iemand die op zijn kinderen past of zo. Maar die uren tellen niet.

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Ik werk 27 uur per week buitenshuis. Als ik dan ook nog zogenaamd 2,5 fulltime jobs er naast zou hebben, zou ik niet meer aan slapen toe komen. Terwijl ik toch echt wel elke avond minimaal een nacht van 6 uur maak. Dat is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering. En dat 2,5 fulltime job geldt dat per kind? Want als dat zo is, moet ik even wat corrigeren. Ik heb 3 kinderen. Dat zou betekenen dat er in mijn week meer uren zitten dan in die van andere mensen. Kortom, ik vind het niet raar maar heel bijzonder dat moederschap er blijkbaar voor zorgt dat je meer uren in je week heb dan een normaal mens… .

Wat vind jij van de bewering: Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan?

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Nora - PinGetest
  22 maart 2018 at 21:44

  In mijn ogen is die “nood aan erkenning” er gekomen omdat de maatschappij verwacht dat vrouwen ook gewoon full time meedraaien op de arbeidsmarkt. Dat mama’s nu aan de alarmbel moeten bellen en toch nog uitdrukkelijk moeten zeggen: How! Ik heb thuis met de kids al enorm veel werk. Onderschat mijn leven niet.

  Vooral voor moeders die hebben besloten om thuis te blijven met de kids. Die worden al snel met medelijden of onbegrip aangekeken. Dus ik snap die vergelijking wel. Het is een manier om te zeggen: wij zitten niet ganse dagen te luieren in de zetel.

 • Reply
  Ik
  21 maart 2018 at 06:45

  Het gaat er gewoon om dat je als moeder nou eenmaal druk bent met je kids. Toen mijn kind 2.5 was moest ik hem wel altijd vermaken. Elk kind is anders natuurlijk. Nu gaan ze naar school dat scheelt een stuk maar het huishouden gaat gewoon door. Mijn man werkt veel meer dan mij en doet na werk eigenlijk vaker andere dingen dan de zorgtaak op zich te nemen qua kinderen. Dus ja ik ben er ook heel druk mee en ja ik kies er zelf voor maar erkenning voor wat je doet dat is wat moeders willen/fijn vinden..

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!