Mama Opvoeding

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

20 maart 2018
Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Het Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan kopten diverse kranten en moederblogs de afgelopen dagen. De Nederlandse vrouw was happy want eindelijk werd bevestigd wat ze al die tijd wel wisten. Toch?

Hoe langer ik moeder ben, hoe vermoeiender ik die hele roep om erkenning vind. We zijn jaren van emancipatie verder (yep in de breedste zin van het woord) en toch heeft de millenial mom het nog steeds nodig dat er onderzoeken, publicaties, meningen en trends haar bevestigen. Serieus, waarom?

Yep moeders we get it

Ik denk dat anno 2018 er niemand meer is die zal ontkennen dat het hebben van kinderen een zogenaamde dagtaak is. Sterker nog, daarom zijn er steeds meer vrouwen en jonge stellen die er niet voor kiezen. Die bewust kinderloos blijven omdat ze geen zin hebben in de hele polonaise aan slaapgebrek, verantwoordelijkheden, minder me-time, tijd voor elkaar etcetera. Waarom zou je daar vrijwillig voor kiezen?

Dus yep moeders we get it, maar weet je? Moederschap is geen baan. In heb die hele vergelijking nooit helemaal begrepen. Waarom zou moederschap een baan moeten zijn? Bij mijn weten is het niet iets waar je op solliciteert. Waar je op afgerekend wordt met een jaarlijkse beoordeling. Waar je eventueel van ontslagen kan worden mocht je verzaken of een ander beter op jouw plek passen.

Moederschap is geen baan

De definitie van baan luidt dan ook als volgt “Een baan is een arbeidsovereenkomst tussen een persoon en een arbeidsorganisatie waarin is vastgelegd dat arbeid zal worden verricht waar een (financiële) beloning tegenover staat. Banen kunnen worden onderscheiden in banen van werknemers en banen van zelfstandigen.” Moederschap is wat mij betreft gewoon een keuze. Een manier waarop je als vrouw kiest je volwassen leven in te vullen. Het zij met partner, het zij bewust alleenstaand. Maar de meesten van ons hebben zelf die keuze kunnen maken. En zoals dat voor elke keuze geldt zijn er voor- en nadelen aan die keuze.

Ik snap dan ook niet zo goed waarom iedereen altijd massaal het stokpaardje bereidt dat moederschap een baan is. Waarom zou het een baan zijn? Omdat je er vroeg voor opstaat? Het je overdag en mogelijk op de avond bezighoudt? Omdat er anderen bij betrokken zijn? Omdat je voor iemand zorgt? Dat is volstrekt belachelijk, toch? Dan kun je ook zeggen dat de vrouw of partner van je geliefde zijn, een baan is. Of misschien is het zorgen voor mijn huisdieren dan ook wel een baan. Maar daar hoor ik niemand over.

Moederschap is geen fulltime baan

Okay, ik geef toe dat je- zeker in de tropenjaren – druk bent met je kinderen. Maar serieus, dat zie je ook echt wel in perspectief als je het vergelijkt met mensen die bijvoorbeeld een kind met een beperking hebben. Die extra zorgen, steun en andere dingen nodig hebben. Wiens kinderen echt totaal niks zonder ze kunnen. Mijn tweeënhalf jarige dochter kan al redelijk wat dingen zelf. En dat wordt gewoon steeds meer. Op mijn thuisblijfdagen zijn er heel wat uren dat ik niet fulltime met haar in de weer ben. Hetzelfde geldt voor mijn oudste dochters. Die zijn al zowat helemaal zelfstandig. Ze kunnen zichzelf voorzien van eten, alleen thuisblijven, zelfstandig douchen of naar bed. Ik ben echt niet fulltime met ze bezig hoor. Zouden ze zelf ook niet leuk vinden.

Een fulltime baan, hoe dan?

Ik ben het er al niet over eens dat het moederschap een baan is. Maar wat ik nog gekker vind is dat mensen met droge ogen beweren dat het Moederschap gelijk staat aan 2,5 fulltime baan. Hoe dan? Doet je partner dan helemaal niks? Want als jij fulltime bezig bent, kan je partner die tijd niet claimen. Er staat niet dat moederschap een parttime of duo baan is.

Nee, de moderne moeder staat op haar strepen en claimt dat die baan echt alleen van haar is. Dus ook al gaat je kind naar de gastouder, kinderdagverblijf, school, peuterspeelzaal, speeldate, opa en oma. Zij krijgen geen credits omdat ze wat uren voor hun rekening nemen. Als puntje bij paaltje komt doe je het als moderne moeder nog steeds helemaal ZELLUF. Fulltime. En dat maal 2. En blijkbaar is papa te achterlijk voor de job of gewoon iemand die op zijn kinderen past of zo. Maar die uren tellen niet.

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Ik werk 27 uur per week buitenshuis. Als ik dan ook nog zogenaamd 2,5 fulltime jobs er naast zou hebben, zou ik niet meer aan slapen toe komen. Terwijl ik toch echt wel elke avond minimaal een nacht van 6 uur maak. Dat is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering. En dat 2,5 fulltime job geldt dat per kind? Want als dat zo is, moet ik even wat corrigeren. Ik heb 3 kinderen. Dat zou betekenen dat er in mijn week meer uren zitten dan in die van andere mensen. Kortom, ik vind het niet raar maar heel bijzonder dat moederschap er blijkbaar voor zorgt dat je meer uren in je week heb dan een normaal mens… .

Wat vind jij van de bewering: Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan?

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Nora - PinGetest
  22 maart 2018 at 21:44

  In mijn ogen is die “nood aan erkenning” er gekomen omdat de maatschappij verwacht dat vrouwen ook gewoon full time meedraaien op de arbeidsmarkt. Dat mama’s nu aan de alarmbel moeten bellen en toch nog uitdrukkelijk moeten zeggen: How! Ik heb thuis met de kids al enorm veel werk. Onderschat mijn leven niet.

  Vooral voor moeders die hebben besloten om thuis te blijven met de kids. Die worden al snel met medelijden of onbegrip aangekeken. Dus ik snap die vergelijking wel. Het is een manier om te zeggen: wij zitten niet ganse dagen te luieren in de zetel.

 • Reply
  Ik
  21 maart 2018 at 06:45

  Het gaat er gewoon om dat je als moeder nou eenmaal druk bent met je kids. Toen mijn kind 2.5 was moest ik hem wel altijd vermaken. Elk kind is anders natuurlijk. Nu gaan ze naar school dat scheelt een stuk maar het huishouden gaat gewoon door. Mijn man werkt veel meer dan mij en doet na werk eigenlijk vaker andere dingen dan de zorgtaak op zich te nemen qua kinderen. Dus ja ik ben er ook heel druk mee en ja ik kies er zelf voor maar erkenning voor wat je doet dat is wat moeders willen/fijn vinden..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]