Mama Opvoeding

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

20 maart 2018
Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Het Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan kopten diverse kranten en moederblogs de afgelopen dagen. De Nederlandse vrouw was happy want eindelijk werd bevestigd wat ze al die tijd wel wisten. Toch?

Hoe langer ik moeder ben, hoe vermoeiender ik die hele roep om erkenning vind. We zijn jaren van emancipatie verder (yep in de breedste zin van het woord) en toch heeft de millenial mom het nog steeds nodig dat er onderzoeken, publicaties, meningen en trends haar bevestigen. Serieus, waarom?

Yep moeders we get it

Ik denk dat anno 2018 er niemand meer is die zal ontkennen dat het hebben van kinderen een zogenaamde dagtaak is. Sterker nog, daarom zijn er steeds meer vrouwen en jonge stellen die er niet voor kiezen. Die bewust kinderloos blijven omdat ze geen zin hebben in de hele polonaise aan slaapgebrek, verantwoordelijkheden, minder me-time, tijd voor elkaar etcetera. Waarom zou je daar vrijwillig voor kiezen?

Dus yep moeders we get it, maar weet je? Moederschap is geen baan. In heb die hele vergelijking nooit helemaal begrepen. Waarom zou moederschap een baan moeten zijn? Bij mijn weten is het niet iets waar je op solliciteert. Waar je op afgerekend wordt met een jaarlijkse beoordeling. Waar je eventueel van ontslagen kan worden mocht je verzaken of een ander beter op jouw plek passen.

Moederschap is geen baan

De definitie van baan luidt dan ook als volgt “Een baan is een arbeidsovereenkomst tussen een persoon en een arbeidsorganisatie waarin is vastgelegd dat arbeid zal worden verricht waar een (financiële) beloning tegenover staat. Banen kunnen worden onderscheiden in banen van werknemers en banen van zelfstandigen.” Moederschap is wat mij betreft gewoon een keuze. Een manier waarop je als vrouw kiest je volwassen leven in te vullen. Het zij met partner, het zij bewust alleenstaand. Maar de meesten van ons hebben zelf die keuze kunnen maken. En zoals dat voor elke keuze geldt zijn er voor- en nadelen aan die keuze.

Ik snap dan ook niet zo goed waarom iedereen altijd massaal het stokpaardje bereidt dat moederschap een baan is. Waarom zou het een baan zijn? Omdat je er vroeg voor opstaat? Het je overdag en mogelijk op de avond bezighoudt? Omdat er anderen bij betrokken zijn? Omdat je voor iemand zorgt? Dat is volstrekt belachelijk, toch? Dan kun je ook zeggen dat de vrouw of partner van je geliefde zijn, een baan is. Of misschien is het zorgen voor mijn huisdieren dan ook wel een baan. Maar daar hoor ik niemand over.

Moederschap is geen fulltime baan

Okay, ik geef toe dat je- zeker in de tropenjaren – druk bent met je kinderen. Maar serieus, dat zie je ook echt wel in perspectief als je het vergelijkt met mensen die bijvoorbeeld een kind met een beperking hebben. Die extra zorgen, steun en andere dingen nodig hebben. Wiens kinderen echt totaal niks zonder ze kunnen. Mijn tweeënhalf jarige dochter kan al redelijk wat dingen zelf. En dat wordt gewoon steeds meer. Op mijn thuisblijfdagen zijn er heel wat uren dat ik niet fulltime met haar in de weer ben. Hetzelfde geldt voor mijn oudste dochters. Die zijn al zowat helemaal zelfstandig. Ze kunnen zichzelf voorzien van eten, alleen thuisblijven, zelfstandig douchen of naar bed. Ik ben echt niet fulltime met ze bezig hoor. Zouden ze zelf ook niet leuk vinden.

Een fulltime baan, hoe dan?

Ik ben het er al niet over eens dat het moederschap een baan is. Maar wat ik nog gekker vind is dat mensen met droge ogen beweren dat het Moederschap gelijk staat aan 2,5 fulltime baan. Hoe dan? Doet je partner dan helemaal niks? Want als jij fulltime bezig bent, kan je partner die tijd niet claimen. Er staat niet dat moederschap een parttime of duo baan is.

Nee, de moderne moeder staat op haar strepen en claimt dat die baan echt alleen van haar is. Dus ook al gaat je kind naar de gastouder, kinderdagverblijf, school, peuterspeelzaal, speeldate, opa en oma. Zij krijgen geen credits omdat ze wat uren voor hun rekening nemen. Als puntje bij paaltje komt doe je het als moderne moeder nog steeds helemaal ZELLUF. Fulltime. En dat maal 2. En blijkbaar is papa te achterlijk voor de job of gewoon iemand die op zijn kinderen past of zo. Maar die uren tellen niet.

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan? Laat me niet lachen!

Ik werk 27 uur per week buitenshuis. Als ik dan ook nog zogenaamd 2,5 fulltime jobs er naast zou hebben, zou ik niet meer aan slapen toe komen. Terwijl ik toch echt wel elke avond minimaal een nacht van 6 uur maak. Dat is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering. En dat 2,5 fulltime job geldt dat per kind? Want als dat zo is, moet ik even wat corrigeren. Ik heb 3 kinderen. Dat zou betekenen dat er in mijn week meer uren zitten dan in die van andere mensen. Kortom, ik vind het niet raar maar heel bijzonder dat moederschap er blijkbaar voor zorgt dat je meer uren in je week heb dan een normaal mens… .

Wat vind jij van de bewering: Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan?

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Nora - PinGetest
  22 maart 2018 at 21:44

  In mijn ogen is die “nood aan erkenning” er gekomen omdat de maatschappij verwacht dat vrouwen ook gewoon full time meedraaien op de arbeidsmarkt. Dat mama’s nu aan de alarmbel moeten bellen en toch nog uitdrukkelijk moeten zeggen: How! Ik heb thuis met de kids al enorm veel werk. Onderschat mijn leven niet.

  Vooral voor moeders die hebben besloten om thuis te blijven met de kids. Die worden al snel met medelijden of onbegrip aangekeken. Dus ik snap die vergelijking wel. Het is een manier om te zeggen: wij zitten niet ganse dagen te luieren in de zetel.

 • Reply
  Ik
  21 maart 2018 at 06:45

  Het gaat er gewoon om dat je als moeder nou eenmaal druk bent met je kids. Toen mijn kind 2.5 was moest ik hem wel altijd vermaken. Elk kind is anders natuurlijk. Nu gaan ze naar school dat scheelt een stuk maar het huishouden gaat gewoon door. Mijn man werkt veel meer dan mij en doet na werk eigenlijk vaker andere dingen dan de zorgtaak op zich te nemen qua kinderen. Dus ja ik ben er ook heel druk mee en ja ik kies er zelf voor maar erkenning voor wat je doet dat is wat moeders willen/fijn vinden..

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!