Moeder & Kind Opvoeding Spelen

Moeders stimuleren creativiteit bij kinderen

14 juli 2015
Moeders grootste inspiratiebron voor creativiteit bij kinderen-knutseltips voor de zomervakantie

Ieder kind is creatief op zijn of haar eigen manier, maar wie daagt kinderen uit om hun creativiteit maximaal te uiten? Onderzoek van Crayola toont dat moeders en leerkrachten de grootste invloed hebben op de creativiteit van kinderen. Het onderzoek werd gehouden  onder 500 Nederlandse moeders en hun kinderen in de leeftijd van 1 t/m 12. Ook positieve aandacht voor de creaties van kinderen blijkt een grote stimulans om te gaan knutselen en kleuren.

Volgens 75% van de moeders is het samen knutselen en kleuren de beste manier om de creativiteit bij kinderen aan te moedigen. De ondervraagde kinderen zijn het hier helemaal mee eens. Maar liefst 85% geeft aan dat ze het liefst samen met hun ouders aan de slag willen gaan. Maar de helft van de moeders vindt dat ze hun kinderen nog onvoldoende stimuleren. Tijdgebrek is hier de voornaamste reden voor.

Volgens de ondervraagde moeders (67%) hebben leerkrachten ook een sterke positieve invloed op de fantasie van kinderen. Het merendeel van de ondervraagde kinderen bevestigen dit. Zij geven aan dat ze op school gemotiveerd en geïnspireerd worden om te gaan tekenen of schilderen. De beste gelegenheden om volop te gaan knutselen en kleuren zijn volgens 69% van de ondervraagde kinderen speciale gelegenheden zoals Moeder- of Vaderdag.

Aandacht voor creaties belangrijk

Uit de antwoorden blijkt dat aandacht voor creaties van kinderen heel belangrijk is.  86% geeft dat ze zeer enthousiast worden van de positieve reacties en feedback van ouders op hun knutselwerkjes. Vrijwel  95% van de ouders zeggen bijvoorbeeld hoe mooi het is. 70% stelt vragen en hangt de creaties ergens op in huis. Naarmate kinderen ouder worden zien 65% van de moeders dat hun kinderen eerder zelf creatief aan de slag gaan. Daarbij lijkt het erop dat het aanmoedigen van jonge kinderen grote invloed heeft op de ontwikkeling van hun verbeeldingskracht en creatieve vermogen.

Robin Clokey, Leader, EMEA Marketing en Global Consumer Development bij Crayola zegt: “Wij zijn ervan overtuigd dat voordat een leven gevuld kan worden met kennis, wijsheid en prestatie, het eerst in aanraking moet komen met verwondering, avontuur en dagdromen. Crayola biedt vele mogelijkheden om kinderen hierbij te helpen. Onze producten geven kinderen kleurrijke vleugels om de onzichtbare fantasieën, die in hun hart en gedachten leven, vorm te geven”.

Kinderen vinden het fijn wanneer iemand ze helpt met kleuren en knutselen. 7 van de 10 ondervraagde moeders geeft ook aan dat het aanbieden van creatieve producten, zoals kleurpotloden en stiften hierbij helpt.

Knutseltips voor de zomervakantie:

 1. Kleurproducten – potloden, stiften en waskrijtjes zijn favoriet! Kleur eens wat anders met de onderstaande ideeën:
  1. Tape meerdere kleurpotloden, stiften en waskrijtjes aan elkaar voor gegarandeerd regenboogplezier. Zo kan een kind vormen en lijnen tekenen met meerdere kleuren tegelijk.
  2. ‘Tie-Dye’ creaties. Bind keukenpapier of stof op verschillende plaatsten vast met elastiekjes en laat je kind deze daarna bekleuren met Crayola viltstiften. Besprenkel de stof of het papier daarna met water (met behulp van een spray of een kwast), snijd vervolgens alle elastiekjes los en laat het drogen. Je kind zal verwonderd zijn over het resultaat!
  3. Draai een waskrijtje ondersteboven. Laat je kind met de achterkant van het krijtje cirkelvorige stippen maken.

Op Crayola vind je gratis kleurplaten op www.crayola.com en print deze. Laat je kind uit de vele Crayola kleurtjes kiezen om hun favoriete karakters tot leven te laten komen. Er zijn allerlei leuke thema’s zoals ‘zomerplezier’, Disney prinsessen of Mickey Mouse en zijn vriendjes.

 1. Verftools – verf en kwasten: Door verschillende basiskleuren verf met elkaar te mengen leren kinderen hoe zij zelf hun eigen bijzondere en unieke kleuren kunnen maken.
 2. Glitter, lijm en plakband: Ga naar buiten en verzamel bloemen, bladeren of wat voor leuks je ook maar kunt vinden in de natuur. Maak er een mooi kunstwerk van met glitters, lijm en plakband.

4 Laat je kind merken dat je onder de indruk bent en hang de knutselwerkjes op zodat iedereen ze kan zien!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  14 juli 2015 at 11:14

  Leuk om te lezen. Hoewel ik er wel een beetje een druk op moeders in lees om te gaan knutselen met kinderen. Zelf ben ik niet zo’n knutselmoeder. Maar kleuren is best leuk om te doen inderdaad.

  Bedankt voor de tip voor de gratis kleurplaten.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Volg mij op Instagram!